Nyitólap Blog Oldal 407

5 dolog, amit sose vegyél használtan

Használt piac.

Használt holmikat venni környezetbarát és fenntartható, de a pénztárcánk is hálás érte.

Az online piacoknak köszönhetően ráadásul sosem volt ilyen egyszerű és gyors másodkézből való bútorhoz, ruhához, könyvhöz, valóban bármihez jutni. Ez egyben a dolog veszélye is: bárki árulhat bármit, amire az alacsony ártól elcsábulva azonnal le is csaphatunk. Pedig nem mindent érdemes másodkézből beszerezni, akkor sem, ha szinte ingyen van.

Azt már tudjuk, mit érdemes használtan venni, most lássuk, mit nem ajánlott.

Használt kanapé, új poloska

A bútorok drágulása sajnos a használt piacot is elérte, de ha spórolni szeretnénk egy szekrényen, vagy egy konyhabútoron, még mindig ez a legjobb módja. De vannak típusok, amire inkább spóroljunk még egy kicsit. Ilyen minden textilt, szivacsot tartalmazó bútor. Kanapét, fotelt, kárpitozott ágyat is árulnak használtan, de jól gondoljuk meg, mielőtt mellettünk döntünk. Az ilyen jellegű darabok ugyanis nehezen tisztíthatóak, ráadásul az ágyi poloskák kedvencei. Pillanatok alatt megtörténhet velünk is rémálom, ami után hónapokig tartó küzdelem és az irtás költsége vár ránk. Ezek a vérszívó kis állatok szívesen lapulnak meg az anyagok tűzésénél, így ha mégsem tudunk ellenállni egy használt fotelnek, nézzük át jó alaposan a vásárlás előtt.

Más matraca

Azon kívül, hogy a matrac esetében is megvan az ágyi poloska veszélye, más miatt sem javasolt használt darabot hazavinni. Bár különösen olcsón találálhatunk – elvileg – alig használt ágybetéteket, egy kifeküdt matraccal álmatlan éjszakákat és masszív derékfájást is szerezhetünk magunknak. Na meg ki tudja, mik történtek azon az ágyon, nem? Maradjunk a higiénikusabb, biztonságosabb új ágybetétnél.

Használt matrac, ágyipoloska.

Repedt e a bukósisak?

Sportszereket alapvetően bátran vásárolhatunk használtan, azonban a védelemre szolgáló felszereléseket inkább ne másodkézből szerezzük be. Egy bukósisaknál nagyon fontos, hogy megfelelően védje a viselője koponyáját és masszív, tartós legyen. Azt, hogy egy használt darabot mikor és mekkora ütés érte, nem tudhatjuk. Hátha pont a következő koccanást nem bírja majd.

Használt autósülés

Baba és gyerekholmit nagyon megéri használtan venni, hiszen ezek nagy része újszerűen kerül a piacra. Ilyen az autósülés is, aminek a huzatán ugyan minden van, amit egy gyerek csak rákenhet, de az egy mosással könnyen megoldható. Ha a szerkezete masszív, tartós és az autónkba is pont beleillik, akkor könnyen elcsábulhatunk. De ahogy a sisak esetében, itt sem tudhatjuk, hogy hány és milyen ütés érte már az ülést. Ha tehetjük, vásároljunk inkább újat.

Használt autógumik.

Jó gumi a használt gumi?

Ebben az esetben is fontos a megbízhatóság. Csak olyan helyen vásároljunk használt autógumit, ahol biztosan tudjuk, hogy azt kapjuk,amiért fizettünk. Szakemberek szerint 4-5 évnél régebbi gumit se vegyünk. Jobb, ha hozzáértőre bízzuk a vásárlást, a legjobb pedig az, ha újat veszünk és nem a szerencsére bízzuk a biztonságunkat.

Ennyi eszköz kell egy tökéletes konyhához

Mill machine pouring flour into the metal bowl. Handy equipment in the kitchen of bakery shop.

Túl sok fölösleges eszközre költünk, és fölöslegesen nagy konyhaszekrényt kell csináltatni a sok vacaknak, holott magas szintű, kifinomult konyhát lehet vezetni igen kevés eszközzel. Az alábbi flotta egy olykor nagy vendégséget ellátó, napi többszöri meleg ételt szolgáltató, haladó szintű, süteményben is profi konyhához szükséges, és bőven elég.

Mi kell a tökéletes konyhába?

Nagy munkafelület

Ez a legfontosabb, a kis felület az egyetlen szinte, amit nem tudsz kimatekozni, pótolni, mással helyettesíteni. Ebben ne köss kompromisszumot.

Komoly, súlyos, nagy, nem fa vágódeszka

Ha műanyag, vadul mosható deszkád van, nem kell több deszkával vesződni. Én amúgy se szoktam, meg hús eleve ritkán kerül a konyhámba, de vannak finnyások, akik mindenhez másikat használnak, szerintem ezt nem lehet ép ésszel fejben tartani.

Sodrófa

Olcsó, és ha sütsz, a lelkitársad.

Kicsi, közepes és nagy lábos

Sose értettem a sok rissz-rossz lábost halmozókat. Bőven elég három darab, jó vastag talpú, minden részletében fém, minőségi lábos. Úgyse lehet többet felrakni a tűzhelyre, a maradékot meg nem lábosban kell tárolni.

Ha az egyik vas, azzal megvan a sütőbe tolható sütőedényed is.

Egy vasserpenyő

Mindent tud, multifunkcionális, és örök élet, itt mindent megtudhatsz a vásárlásról, karbantartásról.

Mozsár

Aki szereti a durvára tört fűszereket, magokat, pestókat, mártogatósokat, sós krémeket, neki áldás. Itt mindent megtudhatsz a kiválasztásról.

Egy jó séfkés

Fölösleges egy egész fura kollekció, elég egy, ami legyen megvigyázva, és profin éleztetve.

Tortakarika, piteforma, vasedény, sütőlemez

Ezekben mindent megsütsz, és bőven elég egy-egy jó minőségű darab.

Álló robotgép

Ha sokat sütsz, dagasztasz, érdemes kivárni egy használtat, vagy jó vételt, elmondhatatlanul nagy segítséget jelent egy nagyban üzemelő konyhában. Ráadásul a komolyabbakra lehet húsdarálót, nyuszifület, akármit csavarni és rengeteg funkciót ellátnak egymagukban. Nem olcsók, de jó befektetés, többet ér, mint egy új tévé, amikor a régi is még működik.

Itt megírtuk a 100 dolgot, ami nem kell a konyhádba, még akkor sem, ha nagy háztartást viszel. Lényegében minden más ott van.

Így kell a menthetetlen cementlapot felújítani

Felismerés

A cementlap egy alap és egy öntéssel kialakított mintázatú kopórétegből álló cement burkolólap, a kopóréteg jó minőség esetén akár 4 mm vastag és anyagában színezett, ez teszi ezeket a lapokat különösen tartóssá, hiszen ahogy kopik, ott is a minta van alatta. A lap oldalát megvizsgálva, vagy eltörve jól látszik a szürke cementből és színes rétegből álló szerkezet.

Nem összetévesztendő a klasszikus cementlap-mintákat viselő, változatos anyagokból készülő, kevésbé tartós és vékonyabb burkolólapokkal. 

Ezt a lapot egy tereprendezésen találtam a földbe ásva, rettenetes állapotban, így kiváló szemléltetőeszköz a tisztításhoz, később pedig edényalátét lesz belőle. Az edényalátét így készül, bár itt pont nem cementlappal szemléltettük, hanem nettó csempével.

Innen indultunk:

Első körben tiszta vízzel és egy kefével leszedtem, amit tudtam. Elég sok maradt rajta, itt látszik a bal oldalon:

A cementlapot a vegyszerek -hipó, savak- oldják, így szódabikarbónával ugyan meg lehet próbálkozni, de az meg gyenge ilyen ezeréves mocsok eltávolítására. Marad a csiszolás, amit nagyobb felületek esetében padlócsiszolóval gyorsan el lehet végezni, és még gépbérléssel is bőven megéri, mert kopásálló, tartós, különleges burkolatot kapunk a végére.

A kölcsönzőben érdemes tanácsot kérni a pontos csiszolás menetéről a felület állapotának függvényében,

Pár négyzetméteres helyiséget, fürdőt simán kézzel is végig lehet pár óra alatt csiszolni, első körben 120-as, majd 200-as papírral. 

A tisztára csiszolt cementlapot érdemes természetes kövekre való ápolóval átkenni, így lassabban koszolódnak el.

Még mindig nagyon gyors az áremelkedés, pedig már minden drága

minden nagyon drága

Évtizedek óta nem volt akkora áremelkedés hazánkban, mint most. Ha nem vigyázunk, ez sajnos még tovább fog romlani.

Elképesztő áremelkedések voltak az elmúlt években. Ezt pedig minden egyes magyar ember a saját bőrén érzi. A Központi Statisztikai Hivatal adataiból például az derült ki, hogy 15 éve nem volt akkora áremelkedés Magyarországon, mint most. Januárban az árak átlagosan 7,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Ez a hatalmas emelkedés még az elemzőket is meglepte.

Az alapvetők áremelkedése fáj a legjobban

Pont azok a dolgok drágulnak megállás nélkül, melyekre a legnagyobb szükségünk van a mindennapi életben.

Muszáj kocsiba ülnünk, azt pedig meg kell tankolni. Enni adni a családnak pedig még ennél is fontosabb, csakhogy egyre nehezebb megfizetni a kenyeret, húst, zöldséget és gyümölcsöt is.

Az étolaj ára 33,4 százalékkal lett magasabb. A liszté is elképesztő, 31  százalékot emelkedett. A kenyéré és a baromfihúsé pedig 18-18 százalékkal kerül többe. Sajnos a tejtermékek áremelkedése sem sokkal marad le ettől, az 17,2 százalékkal lett drágább. A járműüzemanyagok ára pedig 22,5 százalékkal lett magasabb.

Nagyot nőttek az árak 2010 óta

Ezek a számok így nehezen értelmezhetőek, ezért nézzünk pontos árakat forintban: A liszt 2010-ben még csak 122 forintba került kilónként, ez 2022 januárjában már 242 forintra emelkedett. Hasonló a helyzet a kenyérrel is, ami 2010-ben 244 forintba volt, mostanra már 458 forint. Ez majdnem a duplája. A bontott csirkehús kilója 729 forintról 849 forintra nőtt. A sertéscomb 1110 forintról 1440-re ugrott. 

A 95-ös benzin 2010-ben 336, a dízel pedig 320 forintba fájt. 2022 januárjában ez az ár már 478 forint volt. Azonban ez is csak azért van, mert ideiglenesen befagyasztotta a kormány az üzemanyag árát. Ha ezt az árstoppot beszüntetik, akár 540 forintra is ugorhat a literenkénti ár. Nem az az egyetlen gond az árstoppal: kútbezárásokat, üzemanyaghiányt is eredményezhet a Fidesz-kormány árbefagyasztása. Rengeteg benzinkút fog tönkremenni, ha nem igazíthatják áraikat a világpiacihoz.

30%-os drágulás?

Az áremelkedés kapcsán a 444-nek nyilatkozó szakértő úgy fogalmazott, decemberről januárra 3 százalékkal drágultak az élelmiszerek. Ez azt jelenti, hogy éves szinten akár 30 százalékos is lehetne a drágulás. Az elemző azt várja, hogy az egy hónap múlva kijövő februári adatok is azt fogják mutatni, marad a mostani 8 százalék körüli szintnél az infláció.
Nem várhatunk tehát enyhülést. Az áremelkedés marad. Még a mostaninál is nehezebb lesz kifizetni az életben maradáshoz szükséges dolgokat. Az adatok alapján itt már nem segíthet más, csak politikai változás.

Jó olcsó terméket mutatunk: aldis kemény olasz sajt

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek. Jöjjön a sajt!

Extrém jó ár-érték arányú termékről van szó. Ezt ezerszer inkább megéri megvenni, mint egy ugyanennyibe kerülő legolcsóbb trappistát. Annyira jó ugyanis a sajt íze, hogy sokkal kevesebb kell belőle. 

Miért menő a sajt?
  • A kategóriában a Parmigiano Reggiano és a Grana Padano ellenében féláron (3990 Ft/kg), a legsittesebb, ízetlen trappisták árkategóriájában versenyez, és kimondottan tartalmas ízű, a vártnál sokkal különlegesebb sajt, ezt egy szélesmetéltre reszelve, egy kis olívaolajjal meglocsolva bőven kész a luxus sajtos tészta.
  • Olasz termék, nem utazik indokolatlanul egymillió kilométert.
Miért nem menő a sajt?
  • A kiszerelésbe bele lehet kötni (70-80 dkg), de ez a sajt rendkívül tartós, egy légmentesen lezárt dobozban hónapokig elvan a hűtőszekrényben.

Miért mondják, hogy az infláció is egyfajta adó?

óriási a pénzromlás

Az infláció lényegében pénzromlást jelent. Azt, hogy adott időszakban a pénz vásárlóértéke kisebb, mint korábban volt. A kisebb infláció jót tesz a gazdaságnak, hiszen ösztönzi a fogyasztást, a gazdaság motorját. Ha azonban elszalad az árszínvonal emelkedése, az bizonytalanságot szül a gazdaságban, a bérből és fizetésből élők életszínvonala pedig zuhanni kezd. Ez történt Magyarországon az utóbbi időben.

Egy piacgazdaságban az áruk és szolgáltatások árai szüntelenül változnak, egyesek felmennek, mások lemennek. Az árdrágulás idővel csökkenti a fizetőeszköz értékét, ahogy a magyar forint is lényegesen kevesebbet ér most, mint 10 éve.

A kormányzatok háromféleképpen teremthetik elő költekezésük forrásait:

1. adót vethetnek ki

2. hitelt vehetnek fel

3. működésbe hozhatják a „bankóprést”

(Ez utóbbi a nagy tömegű, fedezet nélküli, inflációt okozó papírpénzt előállító és forgalomba hozó állami pénzügyi gazdálkodás.)

Az adóemelés soha sem népszerű, a hitelt számon tartják és vissza is kell fizetni. Az inflációs adó ennél körmönfontabb bevételi forrás a kormánynak!

A kormányzat látszólag senkitől nem vesz el semmit. Az el nem költött jövedelmek mögött valóságos teljesítmények állnak, így az inflációval elvont rész a pénzt kibocsátó államhoz kerül. Az inflációs adó azzal, hogy a jövedelmek egy részét „visszaszívja”, a jövedelemelosztást változtatja meg. A hatás azonos azzal, mintha az árszínvonal emelkedésével azonos mértékű adót szednének be.

Magyarországon a rekordmértékű infláció hatalmas terheket rótt az emberekre az elmúlt időszakban.

A pénzromlás elértékteleníti az adóbevételeket. Több pénzért egyre kevesebbet vásárolhatunk. Az infláció egyrészt növeli a gazdasági társaságok termelési költségeit, másrészt a lakosság megélhetési költségeit is, ezért könnyen beláthatjuk, hogy mindenkit veszteség ér. Gondoljunk például a nyugdíjasokra. A bevételük nem emelhető olyan mértékben, mint az a pénzhígulás mértékéből adódó árszínvonal emelkedés. A jelen gazdasági környezet még inkább magában hordozza az inflációs veszélyt, így végül a számlát a háztartások állhatják.

Árak és bérek: kevesebbet keresünk-e, mint 10 éve?

Hónapról hónapra szebb képet fest a hivatalos statisztika a bérekről, ám a dolgozók többsége ezt nem érzi. Nem csoda: csak egy szűk réteg keres akkora összeget, amekkorát a többség együttvéve sem. Az árak pedig egyre emelkednek, sokan azt érzik, nehezebb ma megélni. Tényleg kevesebbet keresünk, mint 10 éve?

Árak és bérek: mit mond a statisztika?

Óriási az egyenlőtlenség a hazai munkaerőpiacon. A kiváltságos szektorban dolgozók hatalmas szeletet hasítanak ki a bértortából. Mindeközben a dolgozói társadalom jelentős része egy kisebb bértömegen osztozik. Ez az oka annak, hogy a KSH által havonta közölt átlagbéradatok köszönő viszonyban sincsenek a munkavállalók többségének tapasztalataival.

A költségvetési szférában már csak pár ezrelékponttal volt nagyobb a béremelkedés, mint az infláció. Hiába a minimális bérnövekedés, emiatt drágábban adhatják a termékeiket, szolgáltatásaikat a vállalkozások. Ez tovább gerjeszti az inflációt.

A növekvő árak hosszú távon visszavethetik a lakossági fogyasztást, ami jelenleg az egyik motorja a gazdasági növekedésnek. Idén a reálbéreknél 6 százalék körüli növekedés várható.

A romló forint és az infláció miatt az élelmiszer árak nagymértékben drágultak. Ezért jelenleg sokkal többe kerül a kisebb bevásárlás egy nyugdíjas, egy családanya, és egy egyedülálló fiatal számára. Az egy évvel ezelőtthöz képest az élelmiszerek ára átlagosan 10,1 százalékkal lett magasabb.

Az alapélelmiszerek közül több árucikk drasztikusan emelkedett. Pl. az étolaj 33,4, a liszt 31, a baromfihús 18 és a tejtermékek ára 17 százalékkal emelkedett. Vannak ugyan olyan termékek, amelyeknek az áruk csökkent, ám azok, amit gyakrabban, nagy mennyiségben vásárolunk (pl. a húsáruk, vagy az alapvető zöldségek), jóval inkább érinti pénztárcánkat, mint olyan áruké, amelyeket ritkábban, kisebb mennyiségben vásárolunk. Például a csirkehús drágulását is biztosan jobban, és többen megérezték az elmúlt egy évben, mint a pontyszelet áremelkedését.

Kevesebbet keresünk, mint 10 éve?

Ebben az évben 12 716 Ft szükséges ahhoz, hogy a 2012. évi 10 000 Ft értékénél legyünk. Ha számszakilag elsőre máshogy is tűnik, összességében elmondható, hogy valójában kevesebbet keresünk, mint 10 éve.

Mindezen drágulást nem tudja ellensúlyozni a hatósági árstop, az csak afféle szépségtapaszt a választások előttre.

Így öltözz olcsón és elegánsan

Milan, Italy - February 21, 2020: Street style outfit - streetstylefw20

Könnyen lehet igényes, elegáns, és akár drága összhatást is elérni kevés pénzből. Nem is bonyolult, de vannak szabályok. Sok és fontos szabály. Öltözz olcsón és elegánsan – mutatjuk a hogyant!

Így öltözz olcsón és elegánsan: a legfontosabb szabályok együtt

Felejtsd el a divatot! Extra kiadás a legújabb szélsőségeken pörögni, és ez a cikk most a költséghatékonyságról szól. Klasszikus alapformákban gondolkodva kevesebb pénz megy el ruhákra.

Válaszd ki a színeid, és ragaszkodj hozzájuk!

Itt találsz egy alapos leírást, hogyan tudod kiválasztani a neked legjobban álló színeket szakember nélkül. Ezeket szűkítsd le egy olyan palettára, amiben minden megy mindenhez, és ezt soha többet ne engedd el. Nekem ez a hideg szürke, homok, sötétkék, szürkéskék, csokoládé, fekete, fehér. Ebből áll a ruhatáram nagy része, kb. 90%. A maradék 10% a színes hülyeségek, amelyeket az első darabok mellé gátlástalanul be lehet rakni, de mindig csak egyet, bár sokszor egyet se rakok be, nem vagyok az a papagáj típus egy ideje. Nekem ezek a színek a türkiz, zöld, piros, mustár, pasztellrózsaszín. Másra rá se nézek, a lila ruhadarabokat észre se veszem. A bordókat se. Nem történhet meg.

A fekete amúgy sajnos nem áll jól mindenkinek.

A mintás termékekkel óvatosan, ha igazán költséghatékony akarsz lenni, hagyd őket a fenébe, a pöttyös még csak-csak könnyű eset.

Válaszd ki a stílusod, és ragaszkodj hozzá!

Te tudod mit csinálsz egész nap, olyan tevékenységre ne vásárolj ruhadarabokat, amit nem végzel. Ne vegyél szoknyát, ha utálod, ne vegyél magassarkút, ha állandóan talpalsz, és ne vegyél flitteres felsőt, ha nem bulizol ész nélkül.

.

Ha valamire költesz, az cipő, öv és táska legyen!

Egy szakadt farmer és atléta állati jól néz ki egy extra bőrövvel, jó bőrcipővel és bőrtáskával, míg a legjobb kosztümöt is agyonvág egy ócska cipő, vagy közönséges műbőr táska. Ha valamire érdemes költeni, azok a kiegészítők. Legyen semleges, egyszerű, nem feltétlenül fekete (a konyak a legjobb alternatíva) és ezzel mindig rendezett, ápolt és harmonikus leszel. Használt piactereken érdemes szétnézni, minőségi termékeket lehet kifogni megfizethető áron.

Összeállításonként egy vintage termék szabály

Ha mindened nett, a farmered lehet szakadt, vagy csak az öved vintage. Az fontos, hogy a vintage az nem azonos a kopottal. A kopott az valami rossz minőségű termék, amit már ki kell dobni, a vintage pedig egy valaha extra termék, ami már múlttal rendelkezik. Ez nem filozófiai kérdés, a drága alapanyagok szépen kopnak, az olcsók meg elhasználódnak okádék módon.

Ugyanez érvényes minden extremitásra, összeállításonként egy darab a maximum mennyiség mindenből, ami vonzza a tekintetet (pl. nagy nyaklánc, nagy fülbevaló, nagy karkötő, színes sál, különleges cipő, erős smink, színes haj).

Haj, köröm és test

Nem lehet megúszni, ezek legyenek rendezettek, ápoltak. Fölösleges túlzásokba esni, mert az is csak költség, elég ha rendezett és ápolt.

Kukába a sok szirszarral!

Inkább költs fodrászra, mint olcsó bizsukra, ötféle gagyi karkötőre, párezer forintos, tehát annyira nem is olcsó, de hatásában mindenképpen olcsó fülbevalóra. Az összhatás elegánsabb és rendezettebb lesz.

Legyen kevés minőségi alapdarabod, ne sok olcsó furcsaság

Ha szép, finom alapanyagból készült, szépen kidolgozott ruháid vannak, nem tudsz hibázni. Ezeket használt piactereken tudod a legolcsóbban beszerezni, nézz szét bátran, a sok vásárlásfüggő ezerszám teszi fel az egyszer felvette nem tetszik neki, vagy mérethibás és vadonatúj cuccokat, még túl nagy is a választék. Ott kell türelmesen vadászgatni.

Logó, felirat, strassz tilos!

Ezek mind olcsó és közönséges elemek, az elegáns megjelenésbe nem illeszthetők akkor sem, ha a termék drága. Az igazán drága és legjobb minőségű termékeken soha nincs logó és felirat. Soha.

Mikor éri meg a sárga címkés pultból vásárolni?

A leárazott termékek vonzereje megtévesztő lehet, ezért összeszedtük mire érdemes figyelni, ha tényleg jól akarsz járni a lejárat közeli, sárga címkés termékekkel.

Így vásárolj leárazott termékeket

Ne parázz a lejárati időn!A húst, halat sok esetben aznap fel kell használnod, de a fagyasztóba ezeket mind rögtön berakhatod. A zöldségeket is fel kell dolgozni, vagy tartósítani pár napon belül, ahogy a tej se fogja neked kibírni hetekig. A kolbászok, sajtok viszont jól bírják a szakszerű tárolást, a szárazárukról, konzervekről nem is beszélve, és egyre többet látok lekvárokat, prémium söröket, csokoládékat is kiszórva a turkálóba. Ezek a minőségmegőrzési időn túl is fogyasztható termékek.

A fogyaszthatósági és a minőség-megőrzési idő nem ugyanaz

A minőség-megőrzési idő azt a dátumot jelzi, ameddig az élelmiszernek meg kellene őriznie a minőségét. Leggyakrabban a szárított, fagyasztott, konzervált és egyéb tartós élemiszereknél tüntetik fel. A minőség-megőrzési idő letelte után akkor fogyaszthatod az élelmiszereket, ha a csomagoláson ajánlott módon tároltad és a csomagolás sértetlen. Lehetséges, hogy a minőség-megőrzési idő dátuma után az élelmiszer elveszti ízét, illatát, szerkezetét. Fogyasztása azonban biztonságosnak mondható, ha csomagolása sértetlen és az élelmiszer íze megfelelő. A felbontott élelmiszereket a minőség-megőrzési idő letelte után már inkább ne fogyaszd el.

A fogyaszthatósági idő azt az időpontot jelöli, ameddig az élelmiszer biztonságosan fogyasztható. Rendszerint a friss és a gyorsan romló élelmiszereket jelölik így. Az olyan élelmiszereket, melyek fogyaszthatósági időpontja letelt, már nem szabad fogyasztani, még akkor sem, ha megfelelően volt tárolva. A tárolási körülményeket be kell tartani, mert egészségügyi komplikációk léphetnek fel. A fogyaszthatósági időt meghosszabbíthatod az élelmiszer azonnali lefagyasztásával. Az olyan élelmiszerek felnyitásakor, melyeken fel van tüntetve a fogyaszthatósági idő, tartsd be a tárolási előírásokat és a felbontás utáni fogyasztási utasítást, mely napokban van meghatározva.   

Leárazott termék: 50% leértékelés felett éri meg

10%-ra leárazott terméket legfeljebb akkor éri meg megvásárolni, ha amúgy is azt akartál vásárolni, vagy rendszeresen felhasznált, a tárolókapacitásodba illeszthető (pl. van fagyasztód, és a termék fagyasztható) termékről van szó.

Biztos nincs olcsóbb?

A sárga címkés pultokban általában sok a prémium termék, amelyek bizonyos mértékben leárazva olcsóbbak lehetnek a teljes áron kínált rosszabb minőségű termékeknél, ezeket mindig ellenőrizd le. Fogd meg a 70%-ra leárazott finest cheddart és vesd össze a trappistával, amit szoktál venni. Ha azonos árban van, akkor is érdemes kipróbálni az extraságot, lehet, hogy sokkal finomabb. 

Legyél rugalmas!

Mindig a sárga címkés pultot látogasd meg elsőként, és ha 70%-ra leárazott csirkecomb van benne, írd felül a kocsonyára vonatkozó terved.

Ha nagy fogás van, fogd meg!

Előfordul, hogy 70%-kal kiszórnak 10 doboz csirke bőségtálat. Ha rendszeresen fogyasztod a drasztikusan leárazott terméket, és van fagyasztód, hozd el mindet.

Ne vásárolj fölösleges dolgokat!

Kókuszjoghurt, kézműves sör és vegán desszert 100 forintért, hát, ezeket kell otthagyni. Hiába olcsóbb a sárga címkés termék, fölösleges kiadás olyasmiket vásárolni, amelyek nem illeszthetők be a háztartás ízlésébe, és mindennapjaiba.

2010-ben egy ezressel kevesebből megvolt a pörkölt nokedlivel, mint ma

Pörkölt nokedlivel egy tányérban mellette hagyma és pradicsom
Hot pork stew with chili, served with boiled dumplings topped with spring onion greens on rustic wooden background

Ma már a legtöbb szülőnek mindennapos élménye, hogy elmegy a boltba pár alapvető élelmiszerért, de végül szinte üres kosárral jön ki. Annyira drága lett minden, hogy inkább a polcon hagyjuk. Egyik nagy kedvencünk is luxus lett: mutatjuk, pontosan mennyivel drágább a pörkölt.

Enni kell. Nincs mást tenni, meghúzzuk a nadrágszíjat, nem megyünk szórakozni, nem veszünk játékot a gyereknek, csak ha muszáj, akkor ülünk kocsiba, stb. Meg persze olcsó ételeket főzünk.

Mennyivel drágább a pörkölt, mint 2010-ben?

Megnéztük, mennyivel maradt több a zsebünkben bevásárlás után 2010-ben, mint ma. Példának egy egyszerű, finom, laktató és nem is drága ételt hoztunk: a nokedlit pörkölttel. 

Az egyszerűség kedvéért most abból indultunk ki, hogy üres a konyha, minden hozzávalót meg kell venni. A KSH adatait használtuk.

Az alapanyagok ára 2010-ben:

  • Hagyma (1 kg): 205 Ft.
  • Pirospaprika (75-100 g): 376 Ft.
  • Sertéscomb csont és csülök nélkül (1kg): 1110
  • Só (1 kg): 83
  • Finomliszt: 122 Ft.
  • Tojás (10 db): 320 Ft.
  • Napraforgó étolaj (1 liter): 405 Ft.

Összesen: 2621 Ft.

Az élelmiszerek drágulása jelentős

Az alapanyagok ára 2022 januárjában:

  • Hagyma (1 kg): 278 Ft.
  • Pirospaprika (75-100 g): 504 Ft.
  • Sertéscomb csont és csülök nélkül (1kg): 1440 Ft.
  • Só (1 kg): 158 Ft.
  • Finomliszt (1 kg): 242 Ft.
  • Tojás (10 db): 498 Ft.
  • Napraforgó étolaj (1 liter): 802 Ft.

Összesen: 3922 Ft.

A különbség egész pontosan: 1301 forint.

Nokedlinfláció

Egy mozijegy ára 2010-ben átlagosan 740 forintba került. 2022 januárjában már több mint kétszer annyit, 1870 forintot kell érte kigazdálkodni fejenként. Tehát a 2010-ben és a 2022-ben főzött pörkölt árának különbségéből 12 évvel ezelőtt még elengedhettük a gyereket mozizni a barátaival és még kólát is vehetett magának a filmre.

Ezek elképesztően szomorú adatok, és még csak a drágulás elején vagyunk.

Ugyanazt veszed, mégis kétszer annyit költesz? Ne magadat okold!

Menyivel drágult a rakott krumpli?

Nyitólap
Mikor utalják?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
Ügyfélszolgálat