NyitólapMunkanélküliségMunkanélküli lettem, mit tegyek?

Munkanélküli lettem, mit tegyek?

„Munkanélküli lettem, mit tegyek?” – ez a kérdés gyakran felmerül azokban az emberekben, akik váratlanul elveszítették az állásukat. Ha még nincs meg a következő munkahelyed, akkor fontos feladataid vannak már az első napon. Ezeket soha ne halogasd, mert súlyos pénzeket veszíthetsz rajta.

Hogyan jelentsd be magad munkanélkülinek

A munkanélküli státusz nemcsak a segély miatt fontos. Ha hosszabb ideig vagy munka nélkül, akkor a későbbi munkahelyed még adókedvezményt is kaphat utánad. Szóval ne késlekedj egy napot se a munkaviszony megszűnése után!

Hasznos volt?  

Álláskeresési időszak

A munkanélküli lettem, mit tegyek? első kérdése után az álláskeresési időszak legfontosabb témaköreit járjuk körül. Kapok munkanélkülit? Pontosan meddig kaphatom a munkaviszony megszűnése után? És mi lesz, ha közben munkát találok? Meddig fizetik a TB-t helyettem, ha nincs munkám? Mindezt megtudhatod, ha végigmész a következő pár lépésen.

Hasznos volt?  

Közmunka

A közmunka, vagy hivatalos nevén a közfoglalkoztatás sokak számára átmeneti megoldás lehet. De mi is ez pontosan, kötelező-e a munkaviszony megszűnése után, vagy csak lehetőség? Nézd végig a következő oldalakat és mindent megtudsz róla!

Hasznos volt?  

Nyilvántartásba vétel

Ha a munkaviszony megszűnése után nem tudsz azonnal egy új helyen munkába állni, akkor érdemes bekerülni az álláskeresői nyilvántartásba. Ezt az állandó lakcímed szerinti foglalkoztatási osztályon kell kérvényezned. Lehet időpontot is foglalni, de a legjobb, ha az első napon nyitásra ott vagy.
Itt tudod megnézni, hogy melyik a lakcímed szerinti foglalkoztatási osztály.

Miért fontos a nyilvántartásba vétel?

Az álláskeresői nyilvántartásba vétel nem csak a folyósított pénzösszeg miatt fontos, hanem azért is, mert az álláskeresési járadék folyósítási idejére jogosult leszel TB ellátásra is.
A korábban munkanélküli segélynek nevezett, most hivatalosan álláskeresési járadékot attól a naptól kapod, amikor nyilvántartásba vesznek. Ez csak akkor történik meg, ha te kéred azt.
A TB ellátással jutsz többek között ingyenes orvosi és kórházi ellátáshoz. Illetve ezzel tudsz TB támogatott gyógyszereket venni. Ha ez nem lenne, akkor sokszor akár az összeg tízszeresét is ki kellene fizetned.

Mit kell vinni a foglalkoztatási osztályra

Munkanélküli segély igénylése során az alábbi dokumentumokat vidd mindenképpen magaddal:

 • Személyi igazolvány, vagy útlevél
 • Lakcímkártya
 • „TB kiskönyv”/OEP igazolvány
 • Bankszámla számod, ha van és ha arra kéred a segélyt
 • Adatlap a munkáltatótól származó jövedelemről, az adó és adóelőlegek levonásáról
 • Igazolás az adott évben levont és megfizetett járulékokról
 • Igazolólap az álláskeresési járadék és az álláskeresési segély megállapításához
 • Bírósági végzéssel meghatározott tartási kötelezettségek
 • Munkáltatói igazolás a munkaviszony megszűnéséről
 • Külföldről hazaérkező munkavállaló esetében U1 munkaviszony igazolás kell az utolsó munkavégzés tagállamából.

Már regisztrálva vagy? Akkor könnyebb dolgod van

Munkanélküli lettem, de már regisztrálva vagyok, mit tegyek?
Ha már voltál korábban is álláskereső és regisztráltál a helyi foglalkoztatási osztálynál, akkor sokkal könnyebb dolgod van.
Ha már van regisztrációd, akkor csak a kérelmet kell benyújtanod. Ezt megteheted

 • személyesen a foglalkoztatási osztályon
 • ügyfélkapun keresztül, vagy
 • egy online felületen

Nem szeretnénk túlterhelni a foglalkoztatási osztály kollégáit, de ha van rá lehetőséged, akkor egyelőre mi inkább a személyes kapcsolatfelvételt javasolnánk.

—————————-
—————————-

Ki kaphat munkanélküli segélyt a munkaviszony megszűnése után?

Az, hogy ki jogosult álláskeresési járadékra (ez volt régebben a munkanélküli segély) részletesen szabályozva van. A segély feltétele, hogy:

 • álláskereső legyél, azaz nem rendelkezel munkával, vállalkozási tevékenységgel
 • ha az elmúlt 3 év alatt legalább 360 napot (közel egy évet) dolgoztál, azaz volt legális munkaviszonyod
 • szeretnél dolgozni és a foglalkoztatási szerv sem tud neked megfelelő munkát adni

Mennyi az álláskeresési járadék, ha munkanélküli lettem?

A hivatalos leírás így szól: az álláskeresési járadék napi összege a meghatározott járadékalap 60 százaléka, legfeljebb a jogosultság kezdő napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napi összegének megfelelő összeg.
Ez azt jelenti, hogy a korábbi bruttó bérednek a 60%-át kapod. De legfeljebb 232.000 Ft-ot. Az álláskeresési járadékot havonta számolják el az abban a hónapban munkanélküliként eltöltött napjaid alapján. Azaz, ha 20-án leszel munkanélküli, akkor 10 vagy 11 napnyi bért kapsz arra a hónapra.
Készítettünk egy kis kalkulátort, amit itt találsz.

Mennyi ideig jár az álláskeresési járadék?

Az álláskeresési járadékot legfeljebb 90 napig, azaz körülbelül 3 hónapig kapod. Ha hamarabb találsz munkát, vagy indítasz vállalkozást, akkor csak addig a napig kapod.
És amit sokan nem tudnak: ha hamarabb találsz munkát, mint 3 hónap, akkor van arra is lehetőség, hogy a fennmaradó összeget elkérd. Ha határozatlan idejű szerződéssel munkába állsz (legalább napi 4 órában), akkor jogosult vagy a további összeg igénylésére. Ebben az esetben a fennmaradó összeg 80%-át fogod megkapni. Szóval érdemes minél előbb munkába állni, hiszen ezt a pénzt pluszban fogod megkapni.
Ezt itt tudod kiszámolni.

Meddig van egészségügyi biztosítás (TB)?

Az álláskeresési időszakban végig fizeti helyetted az állam a TB-t. Azaz az első 90 napban megkapod a társadalombiztosítást egészen addig, amíg új munkát nem találsz.
Ha letelik a 90 nap és még mindig nem találtál munkát, akkor onnantól fogva neked kell megfizetned a TB járulékot. Ez 2023-ban 9.600 Ft, amit neked kell befizetned minden hónapban.

Utazási költségtérítés

A foglalkoztatási osztályra történő beutazás költséges lehet. Az is lehet, hogy a hivatal foglalkozás-egészségügyi szakvélemény beszerzését fogja kérni, amihez szintén utazni kell. Ezeket az indokolt, tömegközlekedési eszközzel történő helyközi/helyi utazási költséget megtérítik neked. A költségtérítést a foglalkoztatási osztályon lehet igényelni. Ebben az ottani munkatársak is tudnak segíteni.
Ha a munkanélküli időszak alatt valamilyen képzésben veszel részt, akkor a Volán és a MÁV járatain 90%-os kedvezményt kapsz. A kedvezmény igénybevételéhez mindenképpen szükséged lesz a Munkaügyi Központ igazolására. A kedvezmény csak a lakhelyed és a képzés helye között vehető igénybe.
Emellett ne felejtsd el, hogy munkanélküliként lehetséges, hogy ingyenes tömegközlekedésre is jogosult vagy. Egyelőre ilyet csak Budapesten találtunk, de reméljük, hogy más városokban is majd bevezetik.

————————————
————————————

Mi is az a közmunka, ha munkanélküli lettem?

A közfoglalkoztatás is egyfajta munkaviszony. Eredeti célja, hogy a közfoglalkoztatott sikeresen visszakerüljön az elsődleges munkaerőpiacra, azaz, hogy újra állást kapjunk. A közmunka alapvetően egy pénzkereseti lehetőség azoknak, akik maguktól nem találnak munkát, viszont szeretnének valamilyen fizetést.
A közmunka határozott időre szól, maximum 12 hónapra lehet szerződni. Egy alkalommal azonban meghosszabbítható 6 hónappal. Azaz összesen másfél évig lehet valaki folyamatosan közmunkás.

Hogy lehet az ember közmunkás?

Fontos megérteni, hogy a közmunkát nem az állam nyújtja és nem jár mindenkinek feltétlenül. A közmunkát olyan önkormányzatoknál, szervezeteknél és cégeknél lehet végezni, akik a közfoglalkoztatásra sikeresen pályáztak és így az állammal megállapodást kötöttek.
Az ilyen munkákat a járási foglalkoztatási osztályok juttatják el azoknak, akik ezt jelzik feléjük. Ők ebben az esetben a végzettségednek és szakképesítésednek megfelelő munkalehetőségeket elküldik neked. Az, hogy téged felvesznek-e az adott munkára, az már az állásinterjún dől el.
Azaz röviden: ha közmunkát szeretnél vállalni, akkor irány a lakcímed szerinti foglalkoztatási osztály.

Mennyit keres a közmunkás?

A közmunkás fizetése függ a munkakörtől és az iskolai végzettségedtől.
Ha nincs szakképesítésed és a betöltött munkakör nem igényel középfokú iskolai végzettséged, akkor a havi bruttó béred 116.000 Ft. Ez heti 26.670 forintot jelent.
A középfokú iskolai végzettséget, vagy szakképesítést igénylő munkakör esetén havi bruttó 148.200 forintot kapsz. Ez heti 34.070 Ft.
A munkavezető állást betöltők havonta bruttó 163.020 forintot keresnek, ami heti 37.477 forint.

Nyitólap
Kihez forduljak?
Tanácsot kérek
Hírlevél