Ha nem érzed biztosnak a munkahelyedet, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy felkészülsz a változásra. Érthető, hogy aggódsz emiatt, de sokat segíthetsz magadnak azzal, ha a saját kezedbe veszed az irányítást. Hogyan? Kezd a pénzügyeknél!

A megtakarítás jó dolog, azonban a mai világban nagyon nehéz hosszabb időre elegendő vésztartalékot felhalmozni. Az átlag magyar csupán néhány hónapig húzná ki a félretett pénzéből, ha esetleg munkanélkülivé válna, sokan azonban még ennyivel sem rendelkeznek. Nem meglepő, hogy a legtöbben aggódunk az állásunk elvesztése miatt. Akkor sem kell kétségbe esned, ha ez puszta aggodalomnál több, mert pl. leépítés várható a cégnél, ahol dolgozol.

Veszélyben a munkád? Készülj fel!

Öröm az ürömben, hogy még van állásod, mert így marad időd rendezni a pénzügyeidet. Ha felkészülsz, hónapokra előre biztosíthatod a megélhetésedet. A legfontosabb lépések:

  1. A sürgető és kamatozó tartozásaidat fizesd vissza!
  2. Tartalékolj a nehezebb időkre!
  3. Nézd át a munkaszerződésedet, ismerd meg a jogaidat!

Igen, az első kettő nem megy varázsütésre, de gondolj bele: munkavállalóként jobb helyzetben vagy, ha bankkal kell tárgyalni, mert pl. másként szeretnéd visszafizetni a hiteledet. Ugyanez áll a megtakarításra is, hiszen könnyebb most félrerakni néhány ezer forintot, mint amikor nincs havi fix bevételed.

Persze, a felsoroltakon kívül is van teendő. Az egyik legsarkalatosabb pont a bevételek és a kiadások összeírásra. Ha nem akarsz semmit sem kihagyni, esetleg még nem csináltál ilyet, akkor olvasd el a Tudásbázisunkat, benne van, hogy mit, miért és hogyan.

Veszélyben a munkád? Kezd a felkészülést a videónkkal!

Hasznos volt? Van ott még, ahonnan ez jött, sőt. A Hóvége kérdezte már az embereket a spórolási és bevásárlási szokásaikról[M1] , voltunk már közösen turiban, kutyatápot venni és így tovább. Iratkozz fel a Hóvége YouTube csatornájára @hovege6972, ha tetszett, amit láttál.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Fukar celebek: nem hinnéd, de fogukhoz verik a garast

Könnyű és szinte adja magát, hogy a hírességekről azt feltételezzük mindannyian pazar, luxus és kényeztető életmódot élnek, ahol a pénz nem számít. Gyakran igaz...

Tanórán kívüli tevékenységek 

Gyermekednek van valamilyen speciális érdeklődési köre, amivel szívesen foglalkozna az iskolán kívül is? Vannak olyan tanórán kívüli tevékenységek, amelyek az iskolában nem érhetőek el,...

Mit csináljatok a gyerekkel az őszi szünetben? 5 pénztárcabarát program 

Az őszi szünet 2023 október 27-től november 6-ig tart. Változékony és hűvös időt jósolnak a szünetre, de mi most olyan kinti és benti programokat...