Ha nem érzed biztosnak a munkahelyedet, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy felkészülsz a változásra. Érthető, hogy aggódsz emiatt, de sokat segíthetsz magadnak azzal, ha a saját kezedbe veszed az irányítást. Hogyan? Kezd a pénzügyeknél!

A megtakarítás jó dolog, azonban a mai világban nagyon nehéz hosszabb időre elegendő vésztartalékot felhalmozni. Az átlag magyar csupán néhány hónapig húzná ki a félretett pénzéből, ha esetleg munkanélkülivé válna, sokan azonban még ennyivel sem rendelkeznek. Nem meglepő, hogy a legtöbben aggódunk az állásunk elvesztése miatt. Akkor sem kell kétségbe esned, ha ez puszta aggodalomnál több, mert pl. leépítés várható a cégnél, ahol dolgozol.

Veszélyben a munkád? Készülj fel!

Öröm az ürömben, hogy még van állásod, mert így marad időd rendezni a pénzügyeidet. Ha felkészülsz, hónapokra előre biztosíthatod a megélhetésedet. A legfontosabb lépések:

  1. A sürgető és kamatozó tartozásaidat fizesd vissza!
  2. Tartalékolj a nehezebb időkre!
  3. Nézd át a munkaszerződésedet, ismerd meg a jogaidat!

Igen, az első kettő nem megy varázsütésre, de gondolj bele: munkavállalóként jobb helyzetben vagy, ha bankkal kell tárgyalni, mert pl. másként szeretnéd visszafizetni a hiteledet. Ugyanez áll a megtakarításra is, hiszen könnyebb most félrerakni néhány ezer forintot, mint amikor nincs havi fix bevételed.

Persze, a felsoroltakon kívül is van teendő. Az egyik legsarkalatosabb pont a bevételek és a kiadások összeírásra. Ha nem akarsz semmit sem kihagyni, esetleg még nem csináltál ilyet, akkor olvasd el a Tudásbázisunkat, benne van, hogy mit, miért és hogyan.

Veszélyben a munkád? Kezd a felkészülést a videónkkal!

Hasznos volt? Van ott még, ahonnan ez jött, sőt. A Hóvége kérdezte már az embereket a spórolási és bevásárlási szokásaikról[M1] , voltunk már közösen turiban, kutyatápot venni és így tovább. Iratkozz fel a Hóvége YouTube csatornájára @hovege6972, ha tetszett, amit láttál.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Balatoni viharjelzés értelmezése: az életed múlhat rajta és sokan rosszul tudják

Minden évben április 1-jétől október 31-ig viharjelző szolgálat működik a négy legnagyobb tavunknál. Tudjuk, hogy melyik mit jelent? Ha a Balatonhoz készülünk, még az...

Hogyan lehet a szúnyogok ellen védekezni? Nagy erőkkel zajlik az irtás ezen a héten

A Katasztrófavédelem rendszeresen közzéteszi, hogy éppen hol irtják a szúnyogokat: ezen a héten 12 vármegye 297 településén lesz szúnyoggyérítés, összesen 62 ezer hektáron. A...

Ne hagyd elszállni a villanyszámlát: 8 tipp, hogy kevesebb legyen a klíma fogyasztása

Az utóbbi hetekben olyan meleg volt, hogy akinek csak van klímája a lakásban, az bekapcsolta. Ilyenkor sokak fejében megfordul, hogy ez mennyire megdobja villanyszámlát,...