Egyre többen aggódnak amiatt, hogy az egyre fejlettebb, egyre hasznosabb mesterséges intelligencia elveheti a munkájukat. Tényleg van mitől félni?

A mesterséges intelligencia térhódításának rengeteg pozitív hatása lehet. Fellengíthati a gazdasági növekedést, munkafolyamatok tömegét könnyítheti meg, gyorsíthatja fel. De ha ez ennyire átrendezi a munkaerőpiacot, akkor munkahelyekre is veszélyt jelenthet. Gondoljunk csak a mindenki által ingyenesen elérhető ChatGPT programra: egy egyre fejlettebb nyelvi modell alaposan átrendezi az erőviszonyokat. De ott vannak a grafikusokat, sőt festőket megszégyenítő képességű képalkotó szoftverek is.

Egy friss tanulmány szerint a közeljövőben húsz foglalkozás lehet különösen veszélyben.

A Daly Mail cikkéből kiderült, hogy a Princeton Egyetem kutatócsoportja legfrissebb tanulmányában a mesterséges intelligenciával kapcsolatos foglalkozási kitettséget vizsgálta. Ehhez tíz MI-vel működő alkalmazást – például a nyelvi modellt – kapcsolt 52 emberi képességhez annak megértésére, van-e köztük szoros összefüggés – írja a Híradó.hu.

Az eredmények azt mutatták, hogy a technológia fejlődésével a szakmák kitettsége az MI-nek merőben megváltozott a nyelvi modellezésnek köszönhetően. Míg korábban a matematikusok, közgazdászok és pénzügyi elemzők kerültek a lista első felébe, most a telemarketingesek, a tanárok, az iskolapszichológusok és a bírók munkája forog a legnagyobb veszélyben.

A mesterséges intelligencia hatása a munkahelyekre valószínűleg sokrétű lesz. Egyes esetekben a mesterséges intelligencia helyettesítheti a korábban ember által végzett munkát, más esetekben pedig kiegészítheti az ember által végzett munkát” – olvasható a tanulmányban.

A 20 legveszélyeztetettebb állás:

 1. Telemarketinges
 2. Angol nyelv és irodalom tanár (felsőoktatási képzés)
 3. Idegen nyelv és irodalom tanár (felsőoktatási képzés)
 4. Történelem tanár (felsőoktatási képzés)
 5. Jogtanár (felsőoktatási képzés)
 6. Filozófia és vallástanár (felsőoktatási képzés)
 7. Szociológia tanár (felsőoktatási képzés)
 8. Politológia tanár (felsőoktatási képzés)
 9. Büntetőjogi és bűnügyi tanár (felsőoktatási képzés)
 10. Szociológus
 11. Szociális munkát oktató tanár (felsőoktatási képzés)
 12. Pszichológia tanár (felsőoktatási képzés)
 13. Kommunikáció tanár (felsőoktatási képzés)
 14. Politológus
 15. Területi, etnikai és kulturális tanulmányok tanárai
 16. Választottbírók, mediátorok, közvetítők
 17. Bírók, magisztrátusok
 18. Földrajz tanár (felsőoktatási képzés)
 19. Könyvtártudományi tanár (felsőoktatási képzés)
 20. Klinikai, tanácsadó és iskolai pszichológusok

A Goldman Sachs kutatása egyébként azt állítja, az AI előretörése az amerikai és európai munkahelyek negyedének automatizációjához vezethet. Az Euronews cikke szerint ezt azt jelenti, hogy 300 millió embertől veheti el állását a mesterséges intelligencia. A mesterséges intelligencia a legtöbb ember munkafolyamatainak kevesebb mint a felét veszi át. A bank becslései szerint az USA-ban ez a csoport 63%-ot tesz ki. A munkavállalók egyharmadát nem érinti az AI fejlődése, de az automatizáció más formái rájuk is hatással lehetnek: például fizikai és kültéri munkák esetében.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Minden dolgozónak alanyi jogon jár, amikor elrendelik a hőségriadót – kötelező biztosítani

Az extrém magas nyári hőmérséklet – ami valljuk be egyre gyakoribb – nem csak a mindennapokban okoz nehézségeket, hanem a munkahelyek számára is komoly...

Tényleg bevezetik? Valóra válhat az ingyenes jogsi

Megjelent az a kormányhatározat, amely pénzt biztosít a honvédségnek a középiskolai tanulók ingyenes jogosítvány szerzésének finanszírozására- írta az economx.hu. A tervek szerint szeptembertől az...

Bársonyosan selymes bőr fillérekből: 6 természetes testápoló házilag

A bársonyosan selymes bőr sokak álma. Aki ilyen szerencsés adottsággal rendelkezik, annak nem kell bajlódnia a kiszáradás okozta apró sérülésekkel, vagy éppen a bőr...