A kormány elkészült a jövő évi költségvetés tervezetével. Kiderült például, hogy továbbra is csak az úgynevezett átlagfogyasztás mértékéig lesz csökkentve a rezsi. A 13. havi nyugdíjról is döntöttek. Mutatjuk:

A kormány továbbra is tartja magát ahhoz a gyakorlathoz, hogy a jövő évi költségvetést még a nyári időszakban az Országgyűlés elé terjeszti. Tehát igen korán elfogadják azt.

A kormány a tervezetet pénteken átadta a Költségvetési Tanácsnak – jelentette a Pénzügyminisztérium (PM). Azt is leírták, hogy a kormány jövőre is az átlagfogyasztás mértékéig őrzi meg a rezsicsökkentést, amit a költségvetésben felállított Rezsivédelmi Alap garantál.

A 13. havi nyugdíj sorsa:

A Pénzügyminisztérium azt állítja, a kormány a nyugdíjak védelméhez szükséges forrásokat megnöveli és jövőre is biztosítja a nyugdíjak értékállóságát.

A nyugdíjasok 2024. februárjában is számíthatnak a 13. havi nyugdíjra.

Egyébként az idei 13. havi nyugdíjat az infláció már rég megette. Ott tartunk, hogy rengeteg nyugdíjasnak hó végén nem marad pénze ételre. A 27 százalékos nyugdíjasinfláció nemcsak a januári, 15 százalékos emelést, hanem a plusz egy havi juttatást is felemésztette már. Erről itt írtunk részletesen.

Lenne amúgy megoldás a nyugdíjasok anyagi helyzetére. A 13. havi nyugdíj és a nyugdíjkorrekció helyett a svájci indexállással jóval értékállóbbak lennének a nyugdíjak. Ez a módszer egész pontosan azt jelenti, hogy nem pusztán a tervezett infláció mértékével, hanem az infláció és a nettó nemzetgazdasági átlagkereset növekedésének vegyes indexével növelik a nyugdíjat évente. Kalkulátorunkkal kiszámolhatod, mennyi nyugdíj járna neked a svájci indexállás bevezetésével.

Családtámogatás

A jelenlegi családtámogatási rendszert 2024-ben is fenntartják. Adókedvezményekkel és célzott programokkal továbbra is támogatják a gyermeket nevelő családokat, miközben megőrzik a magas foglalkoztatottságot – legalábbi ezt mondja a PM.

Itt tennénk hozzá, hogy a családtámogatási programok ellenére tény az, hogy a magyar családok háromnegyede nem jön ki a hó végén – 200 ezer Ft hiányzik. Erről itt írtunk korábban részletesen.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Minden dolgozónak alanyi jogon jár, amikor elrendelik a hőségriadót – kötelező biztosítani

Az extrém magas nyári hőmérséklet – ami valljuk be egyre gyakoribb – nem csak a mindennapokban okoz nehézségeket, hanem a munkahelyek számára is komoly...

Tényleg bevezetik? Valóra válhat az ingyenes jogsi

Megjelent az a kormányhatározat, amely pénzt biztosít a honvédségnek a középiskolai tanulók ingyenes jogosítvány szerzésének finanszírozására- írta az economx.hu. A tervek szerint szeptembertől az...

Bársonyosan selymes bőr fillérekből: 6 természetes testápoló házilag

A bársonyosan selymes bőr sokak álma. Aki ilyen szerencsés adottsággal rendelkezik, annak nem kell bajlódnia a kiszáradás okozta apró sérülésekkel, vagy éppen a bőr...