NyitólapMunkanélküliségElvesztetted a munkád?

Elvesztetted a munkád?

Jogszerű volt a felmondás? Mennyi végkielégítést kapok? Meddig kell még dolgoznom? Mire kell figyelnem? Összeszedtünk minden fontos információt, amit a felmondásról és a felmondási időről tudnod kell.

Felmondás

A felmondás nem egyszerű folyamat és sokszor fájdalmas is. Azonban sokat tehetsz magadért, ha már előre felkészülsz. Sok plusz utánajárást és félreértést takarítasz meg magadnak, ha végignézed a legfontosabb pontokat. Mutatjuk.

Hasznos volt?  

A felmondási idő

A felmondás a legtöbb esetben nem jelenti az utolsó munkanapot. Arra még várni kell. Viszont ebben a várhatóan egy hónapban elég sok mindenre kell figyelned. Arra, hogy mikor van az utolsó munkanapod, mi történik a szabadságoddal, vagy hogy mennyi lesz a végkielégítésed. Elmondunk mindent, amit tudunk.

Hasznos volt?  

Az utolsó napok

A munkahelyeden töltött utolsó napok tűnnek elsőre a legkönnyebbnek. Azonban sokunk ilyenkor döbben rá, hogy mennyi teendőről elfelejtkezett.

Hasznos volt?  

——————————-

Mikor és miért mondhatnak fel?

A munkaviszonyt megszüntetni akkor és úgy lehet, ahogy azt a munkaszerződésben leírták. Ez így nagyon általánosnak hangzik, de így van. Ezért is nagyon fontos már a munkaviszony kezdetén, hogy figyeljünk oda a munkaszerződésre. A munkaszerződésünket őrizzük meg és rakjuk olyan helyre, ahol mindig megtaláljuk.
Általánosan azt kell tudni, hogy a munkaadód és te is felmondhatsz. Általános szabály, hogy a legjobb megoldás a közös megegyezés. De ehhez ismerned kell, hogy mi jár neked és mi a munkáltatódnak.

Általános szabály a munkahely elvesztésekor

Akár te, akár a munkáltatód dönt úgy, hogy nem akartok együtt dolgozni, azt neked csak írásban, de a munkáltatónak írásban és személyesen is be kell jelenteni. Egy ilyen helyzet könnyen el tud mérgesedni, ami mindenkinek rossz lehet a végén. Ezért érdemes fenntartani a jó viszonyt. Megbeszélni a problémákat és olyan elválásra törekedni, ami mindkét félnek megfelelő.
Sok kellemetlenségtől tudod magad megóvni így.

Fel akarok mondani – rendes felmondás

Ha te mondasz fel, akkor a következőkre figyelj:

 • Mindig írásban mondj fel! A szóban történő felmondás nem felmondás.
 • A felmondásban szerepelnie kell a munkáltatód és a te személyes adataidnak.
 • Legyen rajta dátum és az aláírásod

Fontos: ha rendes felmondással élsz, akkor nem kell a döntésedet indokolnod. Minden munkavállalónak joga van felmondania a munkát. Ebben az esetben a munkaszerződésben és a törvényben foglaltak szerint kell a felmondási idődet kitölteni. Itt is kiemeljük, hogy érdemes nem haragban elválni és a felmondási idő alatti munkát és egyéb adminisztrációs kérdéseket személyesen is átbeszélni.
A rendes felmondásnak nincsenek szigorúan kötött formai elvárásai. Itt egy példa rá.

Fel akarok mondani – azonnali hatályú felmondás

Ha olyan dolog történik a munkahelyeden (általában valamilyen törvénytelenség), akkor jogod van azonnali hatállyal felmondani. Ebben az esetben azonban indokolnod kell a felmondást. Erre viszont figyelj, hiszen ezt a munkaadó megtámadhatja akár bíróságon is. Ha nem szeretnéd letölteni a teljes felmondási időt, akkor érdemes megkeresni a munkaadódat egy felmondó levéllel és kérni a közös megegyezést. A közös megegyezés célja, hogy olyan helyzetet teremtsetek, ami mindettőtöknek megfelelő.

Felmondtak

Fontos tudni, hogy a munkaadónak minden esetben indokolnia kell a felmondást. Ez alól kivétel, ha:

 • próbaidődet töltöd, vagy
 • nyugdíjas vagy.

Minden más esetben meg kell indokolnia, hogy miért mond fel neked. Az indoklás nem lehet mondvacsinált, nem vonatkozhat arra, hogy nem vagy a cégnek szimpatikus. Csak olyan indoklás jogszerű, ami a munkavégzésedre, a képességeidre, magatartásodra vonatkozik. Emellett még elfogadható indok, ha a munkaadó működésében jelentős változás áll be – például nincsenek megrendelései, ügyfelei, vagy egy tevékenységet abbahagy.

Felmondtak – kezdj el tárgyalni

Ahogy már írtuk, ha a munkáltatód el szeretne bocsátani, akkor azt írásban és személyesen kell bejelentenie. Ilyenkor van lehetőséged átbeszélni a különböző lehetőségeket. Érdemes rákérdezni az okokra és hogy van-e lehetőség arra, hogy akár kevesebb óraszámban, napban, vagy más munkakörben dolgozzál tovább a szervezetnél.
Az így kapott lehetőségeket érdemes végiggondolni. Ha van rá lehetőséged, akkor beszélj a feletteseddel, vagy egy szakértővel, mielőtt meghozod a döntésed.

Nem korrekt

Amennyiben igazságtalannak érzed a felmondásodat, úgy érzed, hogy nem megfelelő az indoklás, vagy az nem valós, akkor mindenképpen érdemes a felmondási papírral felkeresni egy ügyvédet és a tanácsát kérni.
Sajnos még mindig előfordul, hogy valakit a neme, kora, kinézete, származása, nemi identitása, vagy akár terhessége miatt bocsátanak el a munkahelyéről. Ilyen esetekben mindig kérj jogi segítséget.
Ingyenes jogi tanácsadás sajnos nem mindenhol érhető el. Első lépésként keresd fel a lakhelyed szerinti önkormányzatot (vagy a honlapját). Sok helyen hetente többször is tudnak fogadni. Ha az önkormányzatodnál nincs ilyen lehetőség (sem személyes, sem telefonos), akkor keresd fel a lakhelyed szerinti megyei ügyvédi kamarának a honlapját, vagy hívd fel a központi számukat és érdeklődj, hátha tudnak segíteni.

Határozott idejű munkaszerződés

Egy ritkának tartott, de amúgy rendszeresen előforduló munkaszerződés a határozott idejű szerződés. Ez azt jelenti, hogy addig vagytok munkaviszonyban, amíg a szerződés tart.
A határozott munkaidejű szerződéseket a lejárat előtt lehet módosítani, amennyiben mindkét fél beleegyezik. Ilyen lehet a lejárati dátum módosítása, a fizetés, vagy bármilyen más részlet.
Gyakori tévhit, hogy a munkavállaló a lejáratig mindenképpen megkapja a fizetését. A munkáltató hivatkozhat arra, hogy kiderült, hogy a munkavállaló mégsem képes ellátni a munkáját megfelelő minőségben, vagy akár arra, hogy előre nem látott okok miatt nem tudja tovább fizetni.

————————
————————

Miért is kell ezekre odafigyelni?

Mert sajnos sokszor kihasználják a munkavállaló tájékozatlanságát és komoly veszteségeket okoznak ezzel.
Nem mindegy, hogy a felmondási időből mennyit kell ledolgoznod.
Nem mindegy, hogy mi lesz a szabadságaiddal – pihensz, vagy kifizetik.
Nem mindegy, hogy mennyi végkielégítést kapsz.
Az alábbiakban végigmegyünk fontosabb fogalmakon és azt is megtudod, hogy te mire számíthatsz.

Mi is az a felmondási idő?

Akár te, akár a munkaadód kezdeményezi a felmondást, a munkaviszony még egy darabig eltart (kivéve az azonnali hatályú felmondást). A felmondási idő lényege, hogy a folyó ügyeket lezárják és mindkét fél felkészülhessen a változásra.
A munkáltató ezen időszak alatt találja ki, hogy hogyan dolgoznak tovább nélküled és hogyan add át a munkakörödet másnak.
Neked viszont időt ad arra, hogy új állást keress, vagy legalább elkezdj gondolkozni azon, hogy mit is szeretnél dolgozni.

Hány napot kell még dolgoznom a felmondás után?

A felmondási idő hossza alapesetben 30 nap. Ez azonban az adott munkahelyeden eltöltött évek számától is függ. Például, ha több, mint 20 éve dolgozol a jelenlegi vállalatnál, akkor 90 nap is lehet.
Természetesen itt is igaz, hogy ez az alapeset. ha a munkaszerződésben máshogy állapodtatok meg, akkor a munkaszerződés szerinti felmondási idő az érvényes.
Sőt, ha a felmondás időpontjától mindketten el szeretnétek térni, akkor közös megegyezéssel ezen is tudtok változtatni.
Ha tudni szeretnéd, hogy hány nap a felmondási időd, akkor klikk ide.

Mi történik a felmondási idő alatt?

A felmondási idő alatt ugyanúgy kell végezned a munkádat, mint előtte. Járj be időben és végezd el a munkádat, amit kaptál. A felmondási időszak alatt add át a munkádat annak a személynek és úgy, ahogy a főnököd kéri.
Ha vannak olyan dolgok, amik a vállalat tulajdonába tartoznak, csak hazavitted a munkád miatt (iratok, laptop, szerszám, stb.) azokat vidd be folyamatosan. Érdemes mindent rögzíteni – papíralapon vagy írásban, e-mailben -, hogy rendben leadtad a nálad lévő dolgokat. Ne halassz mindent az utolsó napra.
Kezd el hazavinni a dolgaidat. Kisvirág, fénykép, bögre. De előtte szerezz be egy banános dobozt – nem fogod elhinni, mennyi cuccot vittél be.
És kezdj el rendet rakni az asztalodon. Vidd a dolgokat a helyükre. Ha az utolsó héten azt érzed, hogy üres asztalod, akkor jársz a jó úton.
Szintén ez idő alatt kell kivenned az arra az évre jutó szabadságaidat is.

Kapok végkielégítést?

Fontos tisztázni az elején, hogy a végkielégítés az az összeg, amit a felmondási idő utáni időszakra kapsz, amennyiben a munkaadó mond fel neked. Tehát nem összekeverendő a felmondási idő alatt kapott béreddel (hiszen akkor dolgozol). Egyszerűen fogalmazva, ez plusz pénz, amiért már korábban megdolgoztál. Ha számlásként dolgoztál a munkaadódnak, arra az időszakra nem jár végkielégítés, csak bejelentett állás esetén.
Végkielégítés azoknak a munkavállalóknak jár, akik legalább 3 éve az adott munkahelyen dolgoznak. 3 év után 1 havi fizetés, 5 év után két havi, és így tovább egészen a féléves fizetésig.

Mik a végkielégítés feltételei?

Végkielégítést csak akkor kapsz, ha a munkaadó mond fel neked. Ha te akarsz elmenni, vagy ha közös megegyezéssel váltok el, akkor nem.
A végkielégítés akkor is jár neked, ha a cég megszűnik.
Viszont nem jár végkielégítés, amennyiben már nyugdíjas vagy. És akkor sem, ha szabálytalanságok, mulasztások miatt mondtak fel neked.
Ha kevesebb, mint 5 éved van csak hátra a nyugdíjig, akkor ha 3-10 éve vagy a mostani munkahelyeden, akkor +1, ha 10-20 éve, akkor +2, ha több, mint 20 éves, akkor +3 hónap végkielégítést kapsz.
Ha tudni akarod, hogy pontosan mennyi végkielégítést fogsz kapni, akkor katt ide.

——————————–
——————————–

Felkészülés az utolsó napra

Ahogy korábban már írtuk, nem szabad mindent az utolsó napra hagynod. Itt egy lista, amit már az utolsó hét elején csinálj meg:

 • vidd haza az összes cuccod (bögre, tollak, fényképek, párna) – hidd el, hogy ez több napig is el fog tartani
 • ürítsd ki az összes fiókod és dobj ki minden szemetet
 • szedd össze a cég papírjait és egyéb tulajdonát és tedd rendben egy másik dobozba

Írd meg a búcsúlevelet a munkatársaidnak, kapcsolataidnak; add meg az elérhetőségedet azoknak, akikkel később még szeretnéd tartani a kapcsolatot
És ami a legfontosabb: beszélj az adminisztrációért felelős kollégával. Beszéld vele végig, hogy mit, mikor és kinek kell átadnod, illetve mikor kitől fogod megkapni az úgynevezett kilépő papírjaidat.

A munka átadása

Az utolsó hetekben a főnököd által kijelölt személynek át kell adnod a munkáidat. Erről a részleteket ő mondja el neked.
Emellett a munkaeszközeiddel is el kell számolj. Adj le mindent annak a személynek, akit erre kijelöltek.
Ha mindez megvolt, akkor kérj átadás-átvételi jegyzőkönyvet. ha ez megtörténik, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem rajtad fognak keresni később dolgokat. Illetve biztosítva vagy, hogy a kért munkákat a munkaadó szerinti rendben és időben átadtad.

A kilépő papírok

Kilépőpapíroknak hívjuk azokat a dokumentumokat, amik meg kell kapj az utolsó munkanapodon. Amikor átveszed őket, akkor vidd magaddal ezt a listát és ellenőrizd, hogy mind megvan-e:

 • Adatlap a munkáltatótól származó jövedelemről, az adó és adóelőlegek levonásáról
 • Igazolás az adott évben levont és megfizetett járulékokról
 • Igazolólap az álláskeresési járadék és az álláskeresési segély megállapításához
 • Bírósági végzéssel meghatározott tartási kötelezettségek
 • Munkáltatói igazolás a munkaviszony megszűnéséről
 • TB kiskönyv

A munkáltatónak ezek mindegyikét a rendelkezésedre kell bocsátania. És kérd is el mindegyiket, különben rengeteg időd fog elmenni ezen papírok későbbi beszerzésére.
A munkaviszonyod megszűnésekor (vagy legkésőbb az azt követő ötödik munkanapon) meg kell kapjad az utolsó béredet és minden egyéb járandóságot is.

Nyitólap
Kihez forduljak?
Kalkulátorok
Hírlevél