Ott tartunk, hogy rengeteg nyugdíjasnak hó végén nem marad pénze ételre. A 27 százalékos nyugdíjasinfláció nemcsak a januári, 15 százalékos emelést, hanem a plusz egy havi juttatást is felemésztette már.

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (NYUSZET) elnöke szerint azonnal minimum ötszázalékos, visszamenőleges, évközi emelésre van szükség. Jól hangzik a 13. havi nyugdíj, de sajnos már nyoma sincs az extra juttatásnak, ugyanis a 27 százalékos nyugdíjinfláció ezzel együtt a januári 15 százalékos emelést is elvitte – írja a Népszava.

Étere sem telik sok nyugdíjasnak

Juhász László a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (NYUSZET) elnöke a lapnak arról beszélt, az elmúlt időszakban számos nyugdíjas kereste meg a szervezetet. Konkrétan nem marad pénzük a hozzájuk forduló nyugdíjasoknak ennivalóra a hó végén. A NYUSZET ezért még hetekkel ezelőtt levélben fordult Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszterhez. Levelükben azt kérik, hogy a kormány sürgősen eszközöljön egy minimum 5 százalékos nyugdíjemelést, méghozzá visszamenőlegesen. A levélre egyelőre nem érkezett válasz.

A szervezet számításai szerint nagyjából 300 ezer nyugdíjas 100 ezer-, míg 600 ezer idősnek 130 ezer forint alatt van a havi nyugdíja.

Pedig Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter nemrég arról beszélt, hogy éves átlagban 15 százalék fölé gyorsulhat a pénzromlás üteme, a Magyar Nemzeti Bank számítása szerint akár 19,5 százalékos is lehet a pénzromlás az év végére. Ez a nyugdíj tehát tényleg semmi nem elég már.

Ráadásul a nyugdíjasokat sokkal nagyobb mértékben terheli az infláció

Juhász László a Népszavának azt is elmondta, a nyugdíjas infláció magasabb, mint az átlagos. Az idősek, főleg az alacsony nyugdíjból élők, pénzük nagyobb részét a bőven az átlagos infláció fölött emelkedő élelmiszerekre, gyógyszerekre költik. 

Így jön ki, hogy a nyugdíjas infláció átlagosan 27 százalék körül volt az év első három hónapjában. Ez magasan a januári 15 százalékos nyugdíjemelés fölött van. Majdnem a duplája. Az egyenlítésre a 13. havi nyugdíj sem volt képes. Ez utóbbi ugyanis nem emelés, hanem egyszeri juttatás, tehát nem is lehet emelésnek számítani, de ha mégis megtennék, akkor is az látszik, hogy az egy összegben kapott plusz ellátás egy hónapra elosztva 8,3 százalékos többletet jelent. A 15 százalékos januári emeléshez hozzáadva így is csak 23,3 százalékos a plusz, szemben a 27 százalékos nyugdíjas inflációval.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Olcsó receptek 2000 forint alatt: isteni és spórolós halászlé nem csak az ünnepekre

2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az ‘olcsó receptek 2000...

Nem bejegyzett élettárs öröklése: 8 dolog, amit kevesen tudnak

Itthon csak a magyarok fele van tisztában azzal, hogy az élettársakra nem ugyanazok a jogi szabályok érvényesek, mint a házastársakra. Nincs ez másképp az...

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...