A garantált bérminimum 2022-ben 260 000 forintra emelkedik. Viszont emelkednek azok az összegek, amelyeknél kevesebbet teljes állású munkaviszonyban nem lehet keresni – ugyanakkor nem változik továbbra sem a pedagógus bértábla a nevelés-oktatásban, tehát a tanárok nem fognak többet keresni.

Ez egyértelműen azt jelenti, hogy nagyon sok tanár, óvónő és védőnő bére csökkenhet. Az ő illetményüket a munkáltató kénytelen kiegészíteni a garantált bérminimumra. Az alábbi táblázatból világosan látszik, hogy mely területeken csökken a bér (sárga) és az is, hogy mennyivel rövidíti meg a dolgozókat a kormány (barna).

(forrás: PDSZ)

Egészen elképesztő, hogy egy pedagógus egész élete során a bérminimumot kapja a nyugdíjba vonulásáig. Az is megdöbbentő, hogy egy gyakornok ugyanannyit visz haza, mint például egy 14 éve dolgozó, főiskolai diplomával rendelkező pedagógus.

Nem véletlen, hogy sok-sok helyen sztrájkolnak a tanárok: nem tudnak tisztességesen megélni a fizetésükből!

A kormányzat a közalkalmazotti jogviszonytól is megfosztotta a szakképzésben dolgozókat, a bér az pontosan annyi, amennyit a munkáltató adni szándékozik. Az egyetlen szabály, hogy a szakképzésben dolgozók bére sem lehet alacsonyabb a garantált bérminimumnál, illetve, ha ez magasabb, a korábbi pedagógusi bértáblás bérnél sem. Valódi béremelés az lenne, ha a pedagógusok bértábláját újra a minimálbérhez kötnék.

2014. óta gyakorlatilag 10 havi tanári fizetést vett el a kormány a pedagógusoktól. Így havonta több, mint 100 ezerrel keresnek így kevesebbet az oktatásban dolgozók.

Ugyanígy trükközik a kormány a védőnők bérével is! Januártól 21 százalékkal kellene emelkednie a fizetésüknek, de egy rendeletmódosítás miatt mostantól másképp számolhatják a pótlékaikat. Ráadásul rájuk nem a szakellátásban megállapított bértábla, hanem a közalkalmazotti vonatkozik. Emiatt akár 80 ezer forinttal is kevesebbet vihetnek haza az érintett dolgozók.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Minden dolgozónak alanyi jogon jár, amikor elrendelik a hőségriadót – kötelező biztosítani

Az extrém magas nyári hőmérséklet – ami valljuk be egyre gyakoribb – nem csak a mindennapokban okoz nehézségeket, hanem a munkahelyek számára is komoly...

Tényleg bevezetik? Valóra válhat az ingyenes jogsi

Megjelent az a kormányhatározat, amely pénzt biztosít a honvédségnek a középiskolai tanulók ingyenes jogosítvány szerzésének finanszírozására- írta az economx.hu. A tervek szerint szeptembertől az...

Bársonyosan selymes bőr fillérekből: 6 természetes testápoló házilag

A bársonyosan selymes bőr sokak álma. Aki ilyen szerencsés adottsággal rendelkezik, annak nem kell bajlódnia a kiszáradás okozta apró sérülésekkel, vagy éppen a bőr...