A sokak által kedvelt virág tavasztól őszig szokott virágozni élénk színeiben, ráadásul folyamatosan. Nem csoda, hogy az ablakpárkányokban és a teraszokon az egyik leggyakrabban fellelhető növény. Gyorsan nőnek, nem igényelnek sok törődést és ellenállóak is. Egy valamire azonban oda kell figyelnünk, ez pedig az ültetés időpontja. Ebben a cikkben részletezzük, hogy mikor ültethető ki a muskátli és hogyan kell gondozni.

Mire kell figyelni a muskátli ültetésekor?

Hová tegyük, hogyan kell gondozni a virágot? Milyen földet használjunk? Ezek a kérdések mind felmerülhetnek bármely növényt gondozásáról van szó. Szerencsére van, aki segítsen: a „modern Bálint gazdaként” emlegetett Megyeri Szabolcs igazi szaktekintély, aki tudja, mitől lesz egy kert színpompás. Íme, az iránymutatás, így neveld a muskátlidat:

  • A muskátlinak az általános virágföld a megfelelő vagy a balkonnövényeknek kifejlesztett földkeverék. Ezekben megfelelő mennyiségű táplálék van, így az ültetést követő első hónapban nem is kell tápoldatozni, majd csak azt követően, heti rendszerességgel.
  • A tyúktrágya is megfelelő a tápanyagok újraadagolására, mivel a leveleknek nitrogénre van szükségük a gyökereknek, virágoknak pedig foszforra, ezek pedig megtalálhatók benne.
  • Vannak növények, amiknek nagy a vízigénye, de a muskátlinál óvatosan kell végezni a locsolást, figyelve arra, nehogy vizesek legyenek a levelei. A pangó vízre is érzékeny, ezt mindig távolítsuk el, vagy eleve legyen lyukas a tárolóedény. Az is segíti a felesleges víz elfolyását, ha ültetéskor pár követ helyezünk a cserép aljára, így a föld sem fog összeállni és a víz is könnyen elfolyik.
  • Az öntözésre pedig csak akkor van igénye a muskátlinak, ha a földje kissé száraz. Állott vízzel locsoljuk, lassan folyatva a tövekhez. A víz legyen megfelelő hőmérsékletű, és ne a melegebb órákban öntözzünk, hanem inkább kora délelőtt vagy este, így elkerülhetjük a levelek károsodását.
  • A fénynek is fontos szerepe van a muskátli gyarapodásában. Szereti a teljes napsütést, de a részleges árnyékot is kedveli.

Mikor ültethető ki a muskátli?

Ez a virág fagyérzékeny, ezért kell óvatosnak lennünk a kiültetésénél. Akkor szabad kihelyezni, amikor tartósan fagymentesek az éjszakák, illetve ha nappal a hőmérséklet 10 fok feletti. Ez április végére, május elejére szokott általában kialakulni, ekkor elég meleg van már ahhoz, hogy ne kelljen a fagy miatt aggódnunk. A kiültetés előtt jobb, ha fokozatosan szoktatjuk hozzá a környezetváltozáshoz a növényt. Ez főleg akkor fontos, ha a hideg időszakra világos és meleg helyen tartottuk.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Megbízható utazási irodát keresel? Rémálom lehet a nyaralás, ha ezt az 5 dolgot nem tisztázod előre

Sok ember – főleg a családosok – számára felszabadító lehet, ha a nyaralást nem saját időnk és energiánk kárára szervezzük meg, hanem megbízunk ezzel...

A HBO Maxból Max lett: hogyan befolyásolja az előfizetői díjakat?

Május 21-től az HBO Maxból Max lett. Akik előfizettek a streamingszolgáltatásra, azok az elmúlt pár napban tapasztalhattak apróbb hibákat, és ha megnézzük a Max...

Mi az adóstárs és a kezes közötti különbség? Kétszer is gondold meg, mit vállalsz

Ha kölcsönt felvevő ismerősük, rokonunk felkér minket, hogy segítsük ki őket és legyünk az adóstársuk vagy kezesük, jól fontoljuk meg, mit lépünk. Az adóstárs...