Magyarországon sokan kényszerülnek állandó lakóhelyüktől, szülővárosuktól távol munkát vállalni. A fővárosban, a vidéki nagyvárosokban sokkal több a munkalehetőség és jellemzően a bérek is jóval magasabbak – viszont az albérletárak is. A leendő munkavállalóknak segítséget jelenthet az albérleti (vagy más néven lakhatási) támogatás. Cikkünkből kiderül, hogy kinek jár albérlet támogatás és hogyan kell igényelni.

Ki vehet igénybe támogatást a lakhatásához?

A lakhatási támogatás igényléséhez bizonyos kritériumoknak kell teljesülnie. A kormányhivatal így foglalta össze, hogy kik lehetnek a támogatásra jogosultak:

lakhatási támogatás annak az álláskeresőnek nyújtható, akit legalább egy hónapja álláskeresőként nyilvántartanak, legalább hat hónap időtartamra szóló és legalább heti húsz óra munkaidejű foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesít.

A feltétekről bővebben:

Lakhatási támogatás annak az álláskeresőnek nyújtható,

  • aki a foglalkoztatási és bérleti jogviszony létesítésének napjáig benyújtja a kérelmet;

Jogviszony létesítésének napján a munkaszerződés aláírásának a napját kell érteni.

A bérleti szerződésben a bérlemény címe, nem egyezhet meg az igénylés napján a foglalkoztatott lakcímkártyáján szereplő tartózkodási hely címével, vagyis nem kaphat lakhatási támogatást az az álláskereső, aki a kérelem benyújtásáig fennálló tartózkodási helyére szóló bérleti szerződést nyújt be.

  • akit legalább egy hónapja álláskeresőként nyilvántartanak;
  • aki legalább hat hónap időtartamra szóló és legalább heti húsz óra munkaidejű foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesít;
  • aki nem rendelkezik lakóingatlannal a munkavégzés helyén, valamint olyan településen, amelynek a munkavégzés helyétől való távolsága nem éri el a 60 km-t;
  • akinek a foglalkoztatásra irányuló jogviszonyból származó rendszeres havi – munkaszerződés szerinti – bruttó munkabér nem haladja meg az 600.000 forint összeget.

Kinek jár albérlet támogatás? Mennyi az annyi?

A fenti feltételeknek megfelelő álláskeresőnek járhat lakhatási támogatás. Ez fix hat hónap időtartamra szól, és legfeljebb 162.400 Ft/hó összegben nyújtható. Kizárólag az albérleti díjra lehet költeni, ezért is ismerik sokan albérleti támogatásként.

A lakhatási támogatást két egyenlő összegben, előlegként folyósítják. A program 2023. március 1-től 2023. december 31-ig tart.

Albérlet támogatás munkavállalóknak: hogyan kell igényelni?

Az álláskeresők a munkaszerződésük aláírásának napjáig, a munkavégzés helye szerinti járási kormányhivatal foglalkoztatási osztályainál kérelmezhetik a lakhatásuk, vagyis az albérletük támogatását. A kérelem innen tölthető le.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Fukar celebek: nem hinnéd, de fogukhoz verik a garast

Könnyű és szinte adja magát, hogy a hírességekről azt feltételezzük mindannyian pazar, luxus és kényeztető életmódot élnek, ahol a pénz nem számít. Gyakran igaz...

Tanórán kívüli tevékenységek 

Gyermekednek van valamilyen speciális érdeklődési köre, amivel szívesen foglalkozna az iskolán kívül is? Vannak olyan tanórán kívüli tevékenységek, amelyek az iskolában nem érhetőek el,...

Mit csináljatok a gyerekkel az őszi szünetben? 5 pénztárcabarát program 

Az őszi szünet 2023 október 27-től november 6-ig tart. Változékony és hűvös időt jósolnak a szünetre, de mi most olyan kinti és benti programokat...