A legjobban fizető pozíciókban az átlagbér megközelíti a bruttó 2 millió forintot havonta.

Közzétette a Központi Statisztikai Hivatal a teljes munkaidőben alkalmazásban állók tavalyi bruttó átlagkeresetének listáját foglalkozások szerint – írja a mfor. Kiderült, hogy a legjobban fizetett 19 szakmában meghaladta a bruttó 1 millió forintot a havi átlagbér.

A legjobban fizetett állások toplistája:

1. Légiforgalmi irányítók – az átlagbér 1 millió 976 ezer forint volt

2. Szakorvosok – 1,7 milliót keresnek

3. Törvényhozók, miniszterek, államtitkárok csoportja – közel 1,6 milliót keresnek

4. Sportolók – több mint 1,5 milliót kerestek.

Ezek mellett 1 millió feletti bruttó átlagfizetést kapnak még a pénzügyi, egészségügyi, informatikai vállalati vezetők. De a bírók, az ügyészek és a brókerek is.

A KSH adatai szerint 800 ezer és 1 millió forint között jellemzően azok a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők kerestek, akik hiányszakmákban dolgoznak. Ilyenek például az IT-szakemberek, az általános orvosok, PR-os vezetők, vagy többen a pénzügyi szektorban.

Az is kiderült, kik keresnek a legrosszabbul:

Azok a foglalkozások kerültek be a legrosszabbul keresők 10-es toplistájába, amik havi bruttó 207 ezer forintos átlagnál kevesebbet fizetnek. Ezek elsősorban olyanok, melyek nem igényelnek különösebb iskolai végzettséget.

Legutolsó helyen a nád- és fűzfeldolgozó, seprű-, kefegyártók álltak tavaly havi bruttó 128 ezer forintos átlagfizetéssel. Második helyre kerületek az egyéb, máshova nem sorolható egyszerű szolgáltatási és szállítási foglalkozásúak 145 ezer forinttal. Harmadik helyre pedig az egyszerű erdészeti, vadászati és halászati foglalkozásúak jutottak 155 ezer forinttal.

A 10-es toplistára kerültek még a kubikusok, a textilművesek, a hímzők, az erdészeti foglalkozásúak, a takarítók, az egyszerű mezőgazdasági foglalkozásúak és a konyhai kisegítők.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mennyibe kerül a fővárosi piacokon a minőségi húsvéti sonka? Megnéztük helyetted

A sonka ugyanúgy hozzátartozik a húsvéthoz, mint a tojás, a kalács, na, meg persze a vendégváró finomságok. Aki még nem szánta rá magát a...

Mikor jön a családi pótlék áprilisban? Megérkezik az utalás húsvétkor?

A Magyar Államkincstár a családi pótlékot 2024-ben is a hónap első munkanapjain utalja. Idén április 1-jére esik húsvéthétfő, ami munkaszüneti nap, így egészen biztos,...

Franciasaláta, kaszinótojás, sonkatekercs: 1 óra alatt megvan mindhárom klasszikus

Mi az a három klasszikus étel, amit mindenki szeret, ráadásul gyorsan elkészül és egyetlen ünnepi asztalról vagy vendégségből sem hiányozhat? A tökéletes trió természetesen...