A legjobban fizető pozíciókban az átlagbér megközelíti a bruttó 2 millió forintot havonta.

Közzétette a Központi Statisztikai Hivatal a teljes munkaidőben alkalmazásban állók tavalyi bruttó átlagkeresetének listáját foglalkozások szerint – írja a mfor. Kiderült, hogy a legjobban fizetett 19 szakmában meghaladta a bruttó 1 millió forintot a havi átlagbér.

A legjobban fizetett állások toplistája:

1. Légiforgalmi irányítók – az átlagbér 1 millió 976 ezer forint volt

2. Szakorvosok – 1,7 milliót keresnek

3. Törvényhozók, miniszterek, államtitkárok csoportja – közel 1,6 milliót keresnek

4. Sportolók – több mint 1,5 milliót kerestek.

Ezek mellett 1 millió feletti bruttó átlagfizetést kapnak még a pénzügyi, egészségügyi, informatikai vállalati vezetők. De a bírók, az ügyészek és a brókerek is.

A KSH adatai szerint 800 ezer és 1 millió forint között jellemzően azok a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők kerestek, akik hiányszakmákban dolgoznak. Ilyenek például az IT-szakemberek, az általános orvosok, PR-os vezetők, vagy többen a pénzügyi szektorban.

Az is kiderült, kik keresnek a legrosszabbul:

Azok a foglalkozások kerültek be a legrosszabbul keresők 10-es toplistájába, amik havi bruttó 207 ezer forintos átlagnál kevesebbet fizetnek. Ezek elsősorban olyanok, melyek nem igényelnek különösebb iskolai végzettséget.

Legutolsó helyen a nád- és fűzfeldolgozó, seprű-, kefegyártók álltak tavaly havi bruttó 128 ezer forintos átlagfizetéssel. Második helyre kerületek az egyéb, máshova nem sorolható egyszerű szolgáltatási és szállítási foglalkozásúak 145 ezer forinttal. Harmadik helyre pedig az egyszerű erdészeti, vadászati és halászati foglalkozásúak jutottak 155 ezer forinttal.

A 10-es toplistára kerültek még a kubikusok, a textilművesek, a hímzők, az erdészeti foglalkozásúak, a takarítók, az egyszerű mezőgazdasági foglalkozásúak és a konyhai kisegítők.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos autó hátrányai: 7 dolog, amit tudnod kell vásárlás előtt

Érdemes lenne a hagyományos autót elektromosra cserélni? Sok előnye is van, amit már megírtunk egy másik cikkben, most viszont nézzük meg, hogy mik az...

Kedvezmény a családoknak: ingyenes múzeumi napok 2024

A múzeum eleve egy költséges program, főként, ha még a családot is vinnénk. Jó, ha tudjuk, hogy nem csak a nemzeti ünnepeken látogathatjuk ingyen...

Megéri még a Tesco bevásárlás a neten? Utánanéztünk

A Tesco online szolgáltatása azt ígéri, hogy több ezer termék közül állíthatjuk össze a bevásárlásunkat, amelyet a nekünk leginkább megfelelő időpontban szállítanak ki, de...