A legjobban fizető pozíciókban az átlagbér megközelíti a bruttó 2 millió forintot havonta.

Közzétette a Központi Statisztikai Hivatal a teljes munkaidőben alkalmazásban állók tavalyi bruttó átlagkeresetének listáját foglalkozások szerint – írja a mfor. Kiderült, hogy a legjobban fizetett 19 szakmában meghaladta a bruttó 1 millió forintot a havi átlagbér.

A legjobban fizetett állások toplistája:

1. Légiforgalmi irányítók – az átlagbér 1 millió 976 ezer forint volt

2. Szakorvosok – 1,7 milliót keresnek

3. Törvényhozók, miniszterek, államtitkárok csoportja – közel 1,6 milliót keresnek

4. Sportolók – több mint 1,5 milliót kerestek.

Ezek mellett 1 millió feletti bruttó átlagfizetést kapnak még a pénzügyi, egészségügyi, informatikai vállalati vezetők. De a bírók, az ügyészek és a brókerek is.

A KSH adatai szerint 800 ezer és 1 millió forint között jellemzően azok a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők kerestek, akik hiányszakmákban dolgoznak. Ilyenek például az IT-szakemberek, az általános orvosok, PR-os vezetők, vagy többen a pénzügyi szektorban.

Az is kiderült, kik keresnek a legrosszabbul:

Azok a foglalkozások kerültek be a legrosszabbul keresők 10-es toplistájába, amik havi bruttó 207 ezer forintos átlagnál kevesebbet fizetnek. Ezek elsősorban olyanok, melyek nem igényelnek különösebb iskolai végzettséget.

Legutolsó helyen a nád- és fűzfeldolgozó, seprű-, kefegyártók álltak tavaly havi bruttó 128 ezer forintos átlagfizetéssel. Második helyre kerületek az egyéb, máshova nem sorolható egyszerű szolgáltatási és szállítási foglalkozásúak 145 ezer forinttal. Harmadik helyre pedig az egyszerű erdészeti, vadászati és halászati foglalkozásúak jutottak 155 ezer forinttal.

A 10-es toplistára kerültek még a kubikusok, a textilművesek, a hímzők, az erdészeti foglalkozásúak, a takarítók, az egyszerű mezőgazdasági foglalkozásúak és a konyhai kisegítők.

Kapcsolódó

Legfrissebb

A magyar családok háromnegyede nem jön ki a hó végén – 200 ezer Ft hiányzik

A Cofidis kutatásából kiderült, a válaszadók háromnegyedének hiányos a családi kasszája. Nehezen jönnek ki hó végén. Ez a hiány a többségnek havi szinten mintegy...

Minden, amit a büntetőpontokról tudni kell – Mikor évülnek el?

Korábban már írtunk arról, milyen összegű pénzbírságokat kaphatsz pontosan közúti szabálysértésekért. Arról is részletesen írtunk, milyen büntetésekre számíthatsz gyorshajtásért. Most azt vesézzük ki, mikor...

Ekkor jön a családi pótlék 2023. áprilisban

Mikor érkezik a családi pótlék 2023 áprilisában? Milyen napra esik az utalás, mikor hozza a postás, mekkora a családi pótlék összege? Cikkünkből kiderül, mikor...