Rengeteg gyermeket nevelő magyar családnak jelent segítséget a családi adókedvezmény (a NAV-nál családi kedvezmény). Akkor érvényesíthető, ha a saját, vagy nevelt gyermek után jogosultak vagyunk családi pótlékra. A kedvezmény akkor is jár, ha valamilyen okból nem kértük a családi pótlék folyósítását. Cikkükben eláruljuk, hogy kiknek jár és hogyan történik a családi adókedvezmény visszaigénylése 2023-ban, mik a feltételei, és milyen mértékű kedvezmény kapható.

Mi a családi adókedvezmény?

Ez egy olyan, a magyar családok megélhetését támogató adókedvezmény, amivel az összevont adóalapot csökkentik. Nem célja, hogy a szociális különbségeket mérsékelje. Azon családok segítésére találták ki, ahol a szülők dolgoznak és mellette gyereket, gyerekeket nevelnek.

A családi kedvezményt igénybe vevőknek kevesebb személyi jövedelemadót kell fizetnie. A kedvezmény mértéke attól függ, hogy a szülő hány gyermek (kedvezményezett eltartott) után jogosult családi pótlékra és hány olyan személy (eltartott) él a családban, akit figyelembe kell venni, amikor a családi pótlék összegét meghatározzák.

Pontosan ki veheti igénybe az adókedvezményt?

  • aki családi pótlékra jogosult
  • az élettárs, akivel egy éve hivatalosan is élettársak, egy háztartásban élnek
  • családi pótlékra nem jogosult házastárs (pl. nevelőszülő házastársa)
  • kismama a várandósság 91. napjától és a vele közös háztartásban élő házastársa
  • a családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek, illetve szüleinek hozzátartozói közül egy
  • a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély, a vele közös háztartásban élő hozzátartozók közül egy.

Részletek: NAV családi adókedvezmény 2023

Családi adókedvezmény kalkulátor 2023: mennyi az annyi?

A családi kedvezmény 2023 évében változatlanul az összevont adóalapot csökkenti, ami az SZJA (15%) mellett a TB-járulék (18,5%) rovására is levonható. Lényege, hogy a bruttó és nettó bér közti különbség, az adó alapja az eltartottak (többnyire gyermekek) száma alapján csökken. Összege az eltartottak és a kedvezményezett eltartottak számától függ. Röviden, minél több gyermekünk van, annál magasabb lesz a nettó bérünk.

A családi kedvezmény összege kedvezményezett eltartottanként havonta:

  • ha egy gyerek (eltartott) van a családban 66 670 forint,
  • kettő esetén gyermekenként 133 330 forint (összesen 266 660 forint)
  • három vagy annál több  gyermek (eltartott) esetén 220 000 forint (tehát 3 vagy több gyermek esetén összesen 660 000 forint)

Mi jelent ez a gyakorlatban?

  • Ha egy gyerek (eltartott) van a családban 10 000 forinttal,
  • ha kettő gyermekenként 20 000 forinttal (azaz összesen 40 000 forinttal),
  • ha három vagy több, akkor gyermekenként 33 000 forinttal (összesen 99 000 forint) magasabb összegű nettó kereset áll a családok rendelkezésére havonta.

Fontos, hogy ezek minden esetben a maximálisan igényelhető összegek. Például két gyermek esetén a maximális összeghez minimum bruttó 266.660 forintos fizetés szükséges (133 330 x 2), hogy gyermekenként érvényesíthessük a teljes adókedvezményt. Ha az SZJA-ból nem tudjuk érvényesíteni a maximális adókedvezmény összegét, akkor élhetünk a járulékkedvezménnyel.

Háromnál több gyermek esetében már nem nő tovább a kedvezmény mértéke. Például négy gyereknél az összevont adóalap csökkenthetőségének legnagyobb mértéke 660 000 forint, ami ugyanúgy nettó 99 000 forint megtakarítást jelent az adózónak. (Érdemes utánanézni a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményének.)

Magasabb összegű családi kedvezmény a beteg gyermek után

2023-tól a tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos személynek minősülő kedvezményezett eltartott után a családi kedvezmény havonta 66 670 forinttal magasabb összegben vehető igénybe, így az említett gyermekek után az eddigi kedvezmény összege adóba átszámítva 10 ezer forinttal emelkedik.

Például: Egy anya két kiskorú gyermeket nevel, akik közül az egyik súlyosan fogyatékos. A családi kedvezmény havi összege 333 330 forint, mert a gyermekek után járó havi 2 x 133 330 forint családi kedvezmény a beteg gyermek után további 66 670 forinttal emelkedik.

Hány éves korig jár a családi adókedvezmény?

Ahogy fentebb írtuk, kismama a várandósság 91. napjától és a vele közös háztartásban élő házastársa is igénybe veheti a családi adókedvezményt. Ez azt jelenti, hogy a családi kedvezmény legkorábban a magzat 91 napos korától jár (ehhez orvosi terhesgondozási igazolás szükséges), egészen a gyerek 16 éves koráig. Ha a gyermek nappali tagozaton köznevelési intézetben jár (pl. szakiskola, középiskola), akkor a kedvezmény meghosszabbodik. Az érettségizett gyermek után már nem érvényesíthető a családi adókedvezményt.

Kedvezmény megosztása, ha a gyereket felváltva nevelik a szülők

Gyakori hiba, hogy az adózok a felváltva történő gondozást félreértelmezik. A NAV tételesen felsorolja, hogy ki veheti igénybe a kedvezményt, ez vonatkozik a gyereküket felváltva nevelő szülőkre:

A családi kedvezményt a gyermeküket jogerős bírósági döntés, egyezség, közös nyilatkozat alapján felváltva gondozó szülők is igénybe vehetik. 50-50 százalékban jogosultak a családi kedvezményre, ha a családi pótlék összegének megosztását a családtámogatási szerv a szülők közös kérelmére határozattal megállapította és 50-50 százalékos arányban folyósítja. A kedvezményt a gyermeket felváltva gondozó szülők egymás között közösen nem érvényesíthetik, viszont a jelenlegi házastársukkal az általuk érvényesíthető kedvezményt közösen is igénybe vehetik.

Azaz, felváltva gondozás esetén a gyerek után csak akkor érvényesíthet mindkét szülő családi kedvezményt, ha a kormányhivatal előtt közösen nyilatkoztak, és a családi pótlékra, határozat alapján 50-50 százalékban mindkét szülő jogosult. Ha szülők ugyan felváltva gondozzák a gyereket, de a családi pótlék megosztását nem kérték, nem jogosultak mindketten családi pótlékra, és így a megosztott családi kedvezményre sem – mutat rá az adó.hu.

Családi adókedvezmény visszaigénylése 2023-ban: hogyan vehető igénybe a kedvezmény?

A kedvezmény igénybe vehető év közben, a munkáltatónak, rendszeres bevételt juttató kifizetőnek adott adóelőleg-nyilatkozattal, továbbá az adóévre vonatkozó szja-bevallásban is.

Az adóelőleg-nyilatkozatot legegyszerűbben az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) lehet kitölteni és beküldeni a NAV-hoz, de a nyilatkozatok kitölthetők és leadhatók papíralapon is a munkáltatónak, rendszeres bevételt juttató kifizetőnek.

A családi adókedvezmény 2023 nyomtatvány innen tölthető le.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mennyibe kerül a fővárosi piacokon a minőségi húsvéti sonka? Megnéztük helyetted

A sonka ugyanúgy hozzátartozik a húsvéthoz, mint a tojás, a kalács, na, meg persze a vendégváró finomságok. Aki még nem szánta rá magát a...

Mikor jön a családi pótlék áprilisban? Megérkezik az utalás húsvétkor?

A Magyar Államkincstár a családi pótlékot 2024-ben is a hónap első munkanapjain utalja. Idén április 1-jére esik húsvéthétfő, ami munkaszüneti nap, így egészen biztos,...

Franciasaláta, kaszinótojás, sonkatekercs: 1 óra alatt megvan mindhárom klasszikus

Mi az a három klasszikus étel, amit mindenki szeret, ráadásul gyorsan elkészül és egyetlen ünnepi asztalról vagy vendégségből sem hiányozhat? A tökéletes trió természetesen...