Video on demand screen with remote control in hand, streaming
Vannak ép ésszel tönkretehetetlen, és rendkívül ritkán használatos tárgyak, amelyeket érdemes egy baráti társaságban, vagy akár minőségi közösséggel rendelkező társasházban, szomszédságban közösen megvenni, mert úgyse kell kettő. Nem csak tárgyak, szolgáltatások esetében is érdemes közös használatot tervezni, mert sokat lehet így spórolni.
Szolgáltatások
A legkézenfekvőbb, hiszen számtalan olyan óra van, ahova érdemes valakivel közösen járni, vagy közösen igénybe venni a szolgáltatást, és így jobb árat kapunk. Nyelvlecke, bármilyen oktatás esetében működhet.
Tárolóhelyiség
Ha a baráti társaságban többen szorulnak egy ilyen helyiség kibérlésére, a tárolt mennyiségtől függően, lehet jobban megéri a közös bérlés.
Nyomtató
Ritkán megy egész nap, de ha többen rendszeresen használjátok, fölösleges mindenkinek venni egyet.
Komposztáló
Közös udvaron, vagy jószomszédságban praktikusabb egy, és jobban is működik, ha többet van etetve.
Csoportos tarifa
Családban, baráti társagában is működhet, érdemes utánanézni a szolgáltatóknál.
Streaming szolgáltatás
Egyes csatornák hivatalosan is engedik, hogy több felhasználó nézze a filmjeiket. Mielőtt mindenki előfizet, nézz utána.
Létra
Nagyon nehéz kárt tenni benne, és elég ritkán használjuk, de akkor pótolhatatlan.
Sátor és kempingfelszerelések
Hacsak nem veszettül vadkempingezik az egész baráti társaság, jellemzően a garázsban porosodnak ezek a tárgyak.
Ha maradt egy kis darab, azt nem érdemes szendvicsbe elpazarolni, mert maradék füstölt-főtt sonkára fantasztikus receptek vannak, ezekből mutatjuk a legjobbakat.
Ha történetesen a sonka zsíros része maradt meg, azt a linkelt pástétomban fel tudjátok használni füstölt szalonna helyett.
Legjobb: a pite
Az alap a tészta, ez a mennyiség egy 26-28 centis formához elég.:
250 g liszt (lehet gluténmentes is, ez a tészta elbírja)
150 g zsír (lehet ,más zsiradék is)
kb 1 dl víz
1 tkanál só
Az alapanyagokból tésztát gyúrok, egy órára hűtőbe teszem. Kinyújtom, és kibélelek vele egy formát. 200 fokra előmelegített sütőben 5 percig sütöm, kiveszem, megszurkálom egy villával, majd további 5 percig sütöm.
Utána lehet tölteni. A fenti képen maradék szétcincált sonka, leforrázott csalán, medvehagyma a töltelék, amit leöntöttem az alábbi keverékkel, és a 180 C fokos sütőben még sütöttem 30 percig.:
2 tojás
1 dl tejszín
A lenti képen maradék szétcincált sonkavég, összedarabolt medvehagyma és szintén maradék, vékonyra szeletelt sajt van. Miután megsült, érdemes pihenteti fél órát, akkor nagyon szépen szeletelhető.
Második legjobb: a tésztaés sonkavég
Talán annyi a titok, hogy valami jó méretes tojásos tésztát érdemes választani, szélesmetélt, akár nagykocka, és a felkockázott sonkát kevés tejszínnel és sok borssal összeforgatni a kifőtt tésztával.
Harmadik legjobb: fasírt
Miért is ne? A végeredmény garantáltan csodás lesz.
250 g ledarált maradék sonkavég
50 g felkockázott füstölt szalonna
250 g zsemle
1 dl tej
1 gerezd fokhagyma finomra vágva
1 ekanál fűszerpaprika
1 tkanál őrölt fekete bors
só
10 szelet bacon
A zsemlét elgyurmázom a tejben, a bacon kivételével minden alapanyagot összegyúrok. A baconnel kibélelek egy, a massza mennyiségének megfelelő sütőformát. Úgy bélelem, hogy a massza tetejét is be tudjam fedni a baconnel.
A kibélelt formába nyomkodom a masszát és 150 C fokos sütőben egy órát sütöm. Hidegen szeletelem és tálalom. Ha melegen szeretnéd tálalni, a hidegen felvágott fasírtra egy serpenyőben rá lehet pirítani.
Sliced carrot cake filled and topped with cream cheese buttercream and decorated with walnuts, bakery
Már magam sem tudom kitől, és honnan jött, de évek óta nem csak a Karácsony, a húsvét része is, az alábbi, zsírral készült változat pedig valami fantasztikusan gazdag, szaftos, különleges és a répatorta elkészítéséhez nem kell gyakorlat, az alapanyagok pedig olcsók. Mivel ez egy nemzetközi recept, számtalan tálalási és díszítési trükköt tudunk hozzá mutatni, mert sütheted tortára, sütire, muffinra, kuglófra is, a répatorta nem csak finom, de rugalmas is, a barátunk.
A tészta:
250 g sertészsír
250 g rizsliszt (barna, fehér is jó)
250 g cukor
4 db nagyméretű, egész tojás (kisebb méretű tojásból 5 db)
250 g megtisztított, durvára lereszelt répa
1 ekanál frissen reszelt gyömbér
1 tkanál őrölt szegfűszeg
1 tkanál őrölt fahéj
1 tkanál őrölt szerecsendió
1 citrom reszelt héja
1 ekanál zsír és 1 ekanál liszt a forma kikenéséhez
só
dúsítható mazsolával, dióval, csokoládédarabokkal és a fűszer lehet több benne
krém:
250 g mascarpone
2 citrom leve és reszelt héja
50 g porcukor
Carrot cinnamon cupcakes with pecan. toning. selective focus
180 C fokra előmelegítem a sütőt.
Egy 25-28 cm átmérőjű tortaformát kizsírozok, kilisztezek.
Carrot cupcakes with oat flour and cranberries
A tojások és a cukor kivételével minden alapanyagot összekeverek. A tojásokat kettéválasztom, a sárgájákat simára, fehéredésig keverem a cukorral, az egész masszához keverem.
serving carrot cake portion, natural moody light
A fehérjéket kemény habbá verem, szépen összeforgatom az egész masszával.
Carrot cake with sugar glaze on rustic background.
A krém alapanyagait simára keverem és a torta tetejét bevonom vele jó vastagon.
Sweet carrot cake
30 percig sütöm, a formában hagyom kihűlni. Magában is elég szaftos, de köríthető az alábbiakkal:
Ezért mindig nézd meg egy sonka címkéjén az összetevőket, mert lehet benne az alábbiakból, amelyeket címkékről gyűjtöttünk ki, felette a fogyasztói ár, az a sonka mennyibe kerül. Bizony, ezek mind sonkának is néznek ki. Többségük vízzel van ügyesen felütve, az ár megítélésénél, mindig erre gondolj.:
1390 Ft/kg
Sertéslapocka 70%, Ivóvíz, Stabilizátorok (E450, E451), Étkezési só, Sertés fehérje, Módosított kukoricakeményítő, Cukor, Maltodextrin, Növényi rostok, Dextróz, Sűrítő anyagok (E407, E415, E417), Savanyúságot szabályozó anyag (E331), Antioxidáns (E316), Zselésítő anyag (E508), Aroma, Tartósítószer (E250)
Füstölt csülköt. Amennyiben a család szereti szaftos, bőrös, zsíros részeket, nem csak a kőszáraz, fogak közé tapadó hús kell neki, feltétlenül jobban jársz vele, mert 2-2500 Ft/kg körüli áron már lehet kapni hagyományosan füstölt (tehát fán, igaziból füstölt) termékeket is, ezek mostanában ráadásul akciósak is, megfelelő alternatívái a felvizezett sonkautánzatoknak.
A desszertekkel különösen nehéz, ha spórolni kell, de csak összeszedtünk pár elfogadható árú alapanyagokból készülő, mégis rendkívül finom receptet.
Francia pirítós
4 db szikkadt, vastag szelet kalács
2 db egész tojás
1 dl tej
1 dl tejszín
1 tkanál őrölt fahéj
1 ekanál méz
só
5 dkg vaj
fahéjas cukor a végén megszórni
A tejet simára keverem a tejszínnel és a tojásokkal, a mézzel, a fahéjjal, sózom. A szikkadt kalácsokat belenyomkodon, szívják magukat nagyon puhára. Ezt akár meg lehet csinálni előző nap is és egy zárható dobozban a hűtőszekrényben tárolni.
A vajat felolvasztom, és közepes lángon a szeletek mindkét oldalát aranybarnára sütöm benne, fahéjas cukorba forgatom. Kívül ropog, belül szaftos, mindenki imádni fogja.
Citromkrémes rizstorta
19 szeletes, 24 cm átmérőjű tortaformához
A rizs (ez a rizskoch receptje, magában is hasznosítható)
400 g kifőtt rizs (kb 150 g szárazon) kihűtve
4 db tojás
50 g cukor
50 g vaj
1 nagy csipet só
Kivajazom a tortaformát, beleszórom a zsemlemorzsát, körbeütögetem, hogy az alját és az oldalát is beborítsa.
A tojásokat kettéválasztom, a fehérjéket kemény habbá verem. Óvatosan beleforgatom a sárgájákat, a rizst, a maradék vajat és a cukrot, sózom.
Beleöntöm a formába, elegyengetem és 150 fokos sütőben 30 perc alatt megsütöm.
A krém:
75 g cukor
2 citrom reszelt héja és frissen facsart leve
200 g mascarpone
A cukrot kikeverem a citromlével, a mascarponéval és beleforgatom a héjat.
A kihűlt rizst óvatosan két lapra vágom, megtöltöm és bevonom a krémmel.
Csokoládés túrótorta
19 szeletes, 24 cm átmérőjű tortaformához
A piskótához:
6 db nagyméretű tojás
180 g liszt
150 g cukor
30 g kakaópor (elmaradhat, akkor liszttel ki kell pótolni a súlyát)
só
kb. 20-20 g vaj és liszt a forma előkészítéséhez
Előmelegítem a sütőt 180 C fokra.
A formát kivajazom, kilisztezem. A tojásokat kettéválasztom. A sárgájákat fehérre verem a cukorral, de egy evőkanál cukrot félrerakok. A fehérjét kemény habbá verem, amikor már majdnem kemény, hozzáadom az egy evőkanál cukrot, és azzal verem keményre.
A lisztet és a kakaóport apránként a sárga masszához adom, simára keverem. Ha kettéválasztott tojásokkal dolgoztam, a keményre vert fehérjét beleforgatom a cukros masszába, nem keverem agyon, éppen keveredjen összem, sózom.
Rögtön az előkészített formába öntöm és mehet is a sütőbe, pihentetni tilos.
50 percig sütöm, elzárom a sütőt, kinyitom, 15 perc múlva leveszem a karikát, eltávolítom a karika alját és a rácson hagyom kihűlni.
2 óra múlva vágható, tölthető.
Kávés-karamellkrémes-aszaltszilvás torta
19 szeletes, 24 cm átmérőjű tortaformához
Piskóta elkészítése fent.
A krémhez:
200 g cukor
1 dl tej
500 g mascarpone
2 presszókávé
100 g aszalt szilva összevágva
A cukrot karamellizálom, amikor aranybarna felöntöm a tejjel, összeforralom, hagyom meglangyosodni. Kikeverem a kávéval, mascarponéval.
A tortát 3 lapra vágom, az alsó rétegre terítem a szilvát, minden réteget megkenek a krémmel, oldalát és tetejét is bevonom, behűtöm.
Banánkrémes torta
19 szeletes, 24 cm átmérőjű tortaformához
Piskóta elkészítése fent.
A krémhez:
700 g túlérett banán
100 g kakaópor
200 g durvára tört csokoládé
Az alapanyagokat kikeverem, a tortát 3 lapra vágom, megtöltöm a krémmel, bevonom a tetejét, oldalát is, és durvára tört csokoládéval díszítem.
A torta precíz szépsége miatt nem szabad időbe és költségekbe bonyolódni, a legjobb helyeken kifejezetten trendi a természetes, rusztikus sütemény, fogjátok rá.
Karamellizált pattogatott kukorica
10 dkg pattogtatni való kukorica kipattogtatva
10 dkg cukor
só
A cukrot négy adagban karamellizálom, videós segítség lent. A kukoricát negyedenként belekeverem (nem lehet érdemben elbírni az egésszel egyszerre a nagy térfogat miatt, ezért érdemes négy adagban készíteni), egy villa segítségével átforgatom, hogy rátapadjon a karamell. Hagyom kihűlni.
Kávés banánkrém ánizzsal
2 főre
1 db érett banán
1 dl tejszín
2 evőkanál cukor
frissen főzött presszókávé harmadára besűrítve
1 ekanál durvára tört pörkölt kávé
1 teáskanél ánizsmag, vagy 1 db csillagánizs
1 evőkanál rum
A kávét úgy forralom be egy kis lábosban, vagy serpenyőben, hogy a rumot és az ánizst előtte belerakom. A banánt alacsony lángon melegítve elkeverem a tejszínnel, cukorral.
Egy tálba kanalatom a banános krémet és meglocsolom a kávéval és megszórom durvára tört pörkölt kávéval.
Édesburgonyás csokikrém
2 főre
200 g sült édesburgonya
3 ekanál kakaópor
50 g kimagozott krémes, édes datolya
1/2 citrom frissen facsart leve ás reszelt héja
só
cukor ízlés szerint, ezt akár lehet külön rácsorgatni méz, juharszirup, datolyaszirup formájában is, annál jobb lesz a végeredmény
Az alapanyagokat simára turmixolom. Szerintem nem kell cukrozni, az édesburgonya és a datolya bőven édesítik. Pohárba kanalazom és mandulával, dióval, vagy pattogatott kukoricával megszórva tálalom.
A képen karamellizált pattogatott kukoricával, ami így készül, de a karamellizálás elhagyható és akkor hozzáadott cukormentes marad a desszert.
Banángolyó
kb 15 db
1 db érett banán
50 g kakaópor
ideális esetben 5 dkg kakaóvaj, másik ideális esetben ugyanennyi vaj
50 g durvára tört pörkölt kávé
1 csipet só
cukor ízlés szerint
kb, 50 g zabpehelyliszt
A vajat megolvasztom, a kávé kivételével elkeverem a többi alapanyaggal. Annyi zabpehelyliszttel sűrítem hogy éppen formázható legyen, behűtöm. Vizes kézzel féldiónyi gombócokat formázok belőle és a kávéba hempergetem.
Banános csokoládészelet sós mogyoróval
2 főre
1 db érett banán
50 g kakaópor
50 g puha vaj, vagy olvasztott kakaóvaj
cukor ízlés szerint
1/2 tonkabab lereszelve
50 g földimogyoró
só
A banánt kikeverem a kakaóval, tonkababbal, vajjal. Egy formázógyűrűbe kanalazom, behűtöm, a gyűrűt leveszem. A durvára tört mogyorót száraz serpenyőben megpirítom, sózom és a desszertre szórom.
A G7 fedezte fel a német Lidl akciós újságjában a képen látható komédiát. Igen, az árak ki vannak takarva, ami arra az egyszeri online piacteres helyzetre emlékezteti az embert, amikor privát üzengetésben kell kikönyörögni a termék árát, mert azt az eladó ilyen-olyan, főleg üzleti játszmázási okokból nem írja ki.
Mivel az akciós újság értelme csekély árak nélkül, az előre tervezhetetlen (az akciós újságok átfutási ideje több hét) áremelkedések miatt lehet, hogy bealkonyul a műfajnak.
Ha elengednéd a sonkát, semmit se veszítesz, mert rendkívül olcsón is össze lehet állítani egy tartalmas és nagyon látványos, ízletes ünnepi asztalt. Érdemes sokféle apróságban gondolkodni, mindenből készíteni egy keveset, így biztosan mindenki talál kedvére valót.
Az alábbiak közül össze tudtok válogatni egy komplett asztalt, raktunk bele tél végén olcsón beszerezhető zöldséges fogásokat is salátának. Majdnem mind rendkívül könnyen és gyorsan elkészül, és rozskenyér, pita, pirítós kell csak melléjük nehezítésnek.ű
Ezek is kicsit munkásabb fogások, cserébe gyönyörűek és tartalmasak.
Zöldséges tortilla
4 főre
8 db egész tojás
500 g leveles zöldség (a képen kel, de spenót is tökéletesen illik hozzá)
őrölt fekete bors
őrölt szerecsendió
só
1 ekanál zsiradék
A tojást habosra verem, fűszerezem. A zöldséget összevágom. Egy serpenyőben felhevítem az olajat és közepes lángon melegítve beleöntöm a tojás felét. Rápakolom a zöldségeket, leöntöm a tojással. Fedő alatt alacsony lángon addig sütöm, amígy összeáll. Akkor egy tányér segítségével megfordítom és a másik oldalát is készre sütöm. Szeletelhető, hidegen és melegen is finom.
Empanadas
A tészta:
500 g búzaliszt
100 g sertészsír, vagy vaj
1 ekanál víz, ha a liszt és a tészta nem áll össze egyáltalán
10 g só
1 felvert tojás a kenéshez (elmaradhat, de így szebb lesz)
Az alapanyagokat alaposan eldolgozom, legyen jól gyúrható, kompakt tészta. Kb. 2 mm vastagra nyújtom, tenyérnyi köröket szaggatok belőle, a közepére egy evőkanál tölteléket rakok, félbehajtom, a széleit összenyomkodom, felsodrom, és 150 C fokos sütőben 30 percig sütöm. Napokig elátt, de légmentesen lezárt dobozban kell tárolni, különben kiszárad!
A töltelék:
A képen egy rész fagyasztott spenótlevél kiengedve, kinyomkodva, egy rész túró, egy rész krémsajttal töltött táskák vannak. Mehet bele vöröshagymán lepirított darált hús, füstölt hal, krémsajttal, sajt is, a lényeg, hogy a töltelék szaftos legyen.
Sajtos felfújt
Sajnos ezt nem lehet előre elkészíteni, mert frissen és melegen kell fogyasztani, cserébe egy sajtos muffint nem lehet elrontani és nagyon gyorsan megvan. Érdemes erős ízű, extra sajtot használni hozzá, akkor lesz igazán finom. A képen egy kis zöldség is van benne, úgy még szebb és finomabb.
4 főre (4 pici formára)
4 db tojás
10 dkg sajt (kék sajtok, provolone piccante, parmezán a legjobbak)
A lisztet simára keverem az apránként hozzáadott tejjel, felmelegítem, és belekeverem a vajat, és a lereszelt sajtot. Kihűtöm.
A tojásokat szétválasztom, és a masszába keverem a sárgájákat. A fehérjéből kemény habot verek, és óvatosan a masszához forgatom.
A formákat kivajazom és megszórom zsemlemorzsával, majd háromnegyedéig töltöm a masszával. Előmelegített, 200 C fokos sütőben 15 percig sütöm, azonnal tálalom.
Mártogatósok
Talán a legegyszerűbb megoldás, rozskenyér, tortilla, vagy pita, pirítós mellé pillanatok alatt elkészíthető krémeket adni. Nem kell ezeket alábecsülni, rendkívül ízletes és laktató mind.
Feta és cékla
4 főre
200 g fetasajt
200 g finomra reszelt cékla (lehet ecetes is, ha nincs friss)
1 ekanál morzsolt kakukkfű
só
A sajtot és a céklát botmixerel pürésítem, fűszerezem, pitával, pirítóssal, tortillával, kinek mi tetszik, azzal tálalom.
Hummusz
250 g csicseriborsó, száraz súly, vagy 400 g konzerv
100 g tahini
1 kis gerezd finomra vágott fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
3 evőkanál frissen facsart citromlé
opcionális: őrölt római kömény
A borsót puhára főzöm (vagy kibontom a konzervet) A levet leöntöm, félreteszem. A főzőlével, vagy konzervlével krémesre turmixolom, elkeverem a többi alapanyaggal, tálalom.
Pástétomok
A mártogatósoknál munkásabb, és látványosabb is egy szelet hideg pástétom. Az alábbi recept sok májjal készül, így a lehető legolcsóbb lesz, és a végeredmény gyönyörű.
300 g máj (bármilyen máj alkalmas) kisujjnyi csíkokra vágva
300 g darált hús
100 g füstölt szalonna 1×1 centis kockákra vágva
10 szelet bacon kb, 100 g
2 gerezd fokhagyma pépesítve
1 tkanál őrölt bors
1 tkanál kakukkfű
só
A baconnel kibélelek egy kis sütőformát úgy, hogy a pástétom tetejét is be lehessen borítani. Az alapanyagokat elkeverem, beletömködöm, a tetejét beborítom a baconnel.
150 C fokos sütőben másfél órát sütöm, kihűtöm. Hidegen is jó, de szeletben még rá lehet pirítani.
A zöldségek salátának
Céklasaláta sült almával
4 főre
400 g finomra reszelt cékla
400 g alma szeletelve, 150 C fokos sütőben 30 percig sütve
50 g méz
50 g alma/bor/balzsamecet
1 ekanál reszelt gyömbér
1 ekanál morzsolt kakukkfű
só
A mézet, ecetet, gyömbért, kakukkfüvet elkeverem a céklával, sózom, az almával tálalom. Grillezett sajtok mellé köretnek is jó.
Amerikai káposztasaláta
4 főre pirítóssal feladva főételnek elég mennyiség
1 kg finomra reszelt káposzta
250 g reszelt répa
1 tojássárgája
1 dl olaj
1 dl tejszín
1 ekanál mustár
1 dl tárkonyecet
őrölt fekete bors
só
cukor
A majonézt tejszínnel elkeverem, a mustárral és ecettel ízesítem. Az alapanyagokat összekeverem, és egy éjszakát pihentetem lefóliázva a hűtőszekrényben.
Majonézes cékla
Örök klasszikus, reszeld le a céklát (nyersen jobb) és keverd el majonézzel.
Tormás almasaláta
4 főre
4 db alma legyalulva
2 citrom leve és reszelt héja
100 g reszelt torma
1 dl tejszín
őrölt bors
só
Az almát sózom, meglocsolom a citrommal. A tormát kikeverem a tejszínnel és a citromhéjjal és az almával tálalom.
Ha megnézitek a legolcsóbb, sonkának csúfolt termékek összetevőit, láthatjátok, sokkal jobban jártok egy saját készítésű pástétommal, vagy akár fasírttal a húsvéti asztalon, mert abban nem lesznek adalékanyagok és sokkal olcsóbban jöttök ki vele.
Mutatunk pár igazán szép változatot, amelyekkel garantáltan nem maradtok szégyenben a vendégek előtt.
A bacon kivételével minden alapanyagot összegyúrok. A baconnel kibélelek egy, a massza mennyiségének megfelelő sütőformát. Úgy bélelem, hogy a massza tetejét is be tudjam fedni.
A kibélelt formába nyomkodom a masszát és 150 C fokos sütőben egy órát sütöm. Hidegen szeletelem és tálalom. Ha melegen szeretnéd tálalni, a hidegen felvágott pástétomra egy serpenyőben rá lehet pirítani.
Nagyon egyszerű fasírt
8 főre
500 g darált hús
250 g felkockázott füstölt szalonna
250 g zsemle
1 dl tej
5 gerezd fokhagyma finomra vágva
1 tkanál őrölt fekete bors
1 tkanál őrölt fekete kömény (lehet több)
1 ekanál fűszerpaprika
1 ekanál morzsolt, v. apróra vágott kakukkfű
1 tkanál morzsolt, v. apróra vágott rozmaring
só
10 szelet bacon
A zsemlét elgyurmázom a tejben, a bacon kivételével minden alapanyagot összegyúrok. A baconnel kibélelek egy, a massza mennyiségének megfelelő sütőformát. Úgy bélelem, hogy a massza tetejét is be tudjam fedni a baconnel.
A kibélelt formába nyomkodom a masszát és 150 C fokos sütőben egy órát sütöm. Hidegen szeletelem és tálalom. Ha melegen szeretnéd tálalni, a hidegen felvágott fasírtra egy serpenyőben rá lehet pirítani.
Van egy szuper fűszer, amelyet ha nem ismertek, a füstölt sonkára építő húsvétkor érdemes kipróbálni, mert tartalmas, izgalmas és komfortos vendégváró ételeket is készíthettek vele, ez a folyékony füst.
Hipermarketekben is elérhető, szóróspré formájában, felhasználásánál arra vigyázzatok,. hogy ne adagoljátok túl, és közvetlenül ne fújjátok semmire, csak belekeverve alkalmazzátok, mert töményen, közvetlenül a nyelvre kerülve irtózatosan keserű.
Mire jó?
Elsősorban krémeket lehet vele még izgalmasabbá tenni, a képen is ezekből láthattok válogatást. Az alábbiakból készített tállal, sok pirítóssal körítve kész is a spórolós vendégség, ahol a pénztárcát kímélitek, de az ízek izgalmasak lesznek.
Ilyenkor kész konzervpüréből lehet csak dolgozni, minden hipermarketben találtok ilyen tartósítószermentes terméket.
egy üveg grillezett padlizsánpüré
1 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj
1 kis fej vöröshagyma finomra aprítva
1 eknál frissen facsart citromlé
4-5 fújás folyékony füst
só
opcionális a tálaláshoz: durvára tört fekete bors
Egy tálba rakom az alapanyagokat és folyamatos keverés mellett adagolom hozzá az olajat, a folyékony füsttel ízestem, sózom és tálalom.
Tojáskrém
Számtalan tojáskrém recept kering a világban, ezt a pikáns, gazdag változatot szardellával kell elkészíteni.:
3 db 7 percig főtt tojás
3 db szardellafilé
1 kis gerezd fokhagyma
1/2 dl olívaolaj
1 ekanál Worcester szósz
1 tkanál pikáns mustár, pl. Colman’s
1 tkanál durvára tört fekete bors
1 citrom frissen facsart leve
só
4-5 fújás folyékony füst
A tojásokat meghámozom, minden alapanyagot alaposan, kissé darabosra török.
Füstös vajkrém
250 g puha vaj
5-6 fújás folyékony füst
só
Az alapanyagokat alaposan kikeverem. Lilahagymával nagyon jó.
Hummusz
250 g csicseriborsó, száraz súly
100 g tahini
1 kis gerezd finomra vágott fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj (friss, erőteljes ízű típus illik hozzá)
3 evőkanál frissen facsart citromlé
opcionális: őrölt római kömény
só
6-7 fújás folyékony füst
A borsót annyi vízben felteszem főni, amennyi ellepi. Amikor puha, a főzővízzel együtt elturmixolom, adok hozzá citromlevet, olajat, kevés fokhagymát, tahinit, sózom, ha kell, vízzel tovább hígítom.
Semmit sem veszít, aki idén, tekintettel a tragikus inflációra, elspórolja a sonka árát, és tojásételekre koncentrálva készül a locsolásra, családi, baráti összejövetelre, vagy csak reggelire. Az alábbi fogások könnyen elkészíthetők, laktatók és vendégvárásra is hibátlanok.
Citromos tormakrémmel töltött tojás
8 db hatperces tojás
4 ekanál reszelt torma
2 citrom leve
2 citrom reszelt héja
2 ekanál majonéz
só
A tojásokat kettévágom hosszában, a sárgájájat kikanalazom, simára keverem a többi alapanyaggal, visszatöltöm a tojásokba.
Szardínia és tojás saláta
2 db szardíniakonzerv
4 db tojás
1 kis fej lilahagyma finomra vágva
2 citrom leve
őrölt fekete bors
só
A hagymát a citromlé felébe rakom egy éjszakára. A halat lecsöpögtetem, nagyjából feldarabolom. A tojásokat hosszában nyolcadolom. A halat és a tojásokat elrendezem egy tányéron, sózom, borsozom, meglocsolom a maradék és a hagymáról leszűrt citrom levével, és a hagymával megszórva tálalom.
Vigyázat, extrém módon laktató!
Tojás földimogyorószósszal és csilivel
4 db hatperces tojás
4 ekanál földimogyoróvaj
4 ekanál hidegen sajtolt napraforgóolaj
2 ekanál finomra vágott lilahagyma
1 citrom leve
1 citrom reszelt héja
csiliszósz
só
A mogyoróvajat simára keverem az olajjal, citromlével, hagymával és citromhéjjal. A tojásokat felezem, tálba rendezem és meglocsolom a szósszal és a csilivel.
Tizenkétórás tojás
A tojásokat darabonként egy liter vízben és rengeteg vöröshagymahéjjal felteszem főni, és éppen gyöngyözve főzöm 12 órát.
A végeredmény egészen extra, krémes, selymes, eddig ismeretlen újdonság, érdemes kipróbálni és egy kis sóval tálalni, kiváló alternatíva a sonkalében főtt tojás helyett.
Szójaszószban pácolt tojás
5 db hatperces tojás szépen, hibátlan felületűre megpucolva
2 dl szójaszósz
1 ekanál ecet
A marinád alapanyagait összekeverem. Az egész tojásokat egy szűk üvegbe rakom és felöntöm a marináddal. Lezárom, hűtőszekrénybe rakom, egy éjszaka alatt összeérik. 2-3 nap alatt túl sós lesz, nem érdemes túl sokáig tárolni, fogyasztás előtt egy nappal elég összeállítani.
Simán főtt tojásként fogyasztva is tökéletes, de ezekbe mind kiváló. Fontos, hogy az ételeket érdemes moderáltan sózni, mert a tojás elég sós lesz:
Megmaradt savanyúság felöntőlevet is fel lehet használni, a cékla különösen alkalmas, mert szépen megszínezi a tojást. Fontos, hogy a lé ne legyen adalékanyagos, édesítőszeres, hanem fűszeres-cukros.
Fontos, mivel a színes marinádban eltett tojásokat elszínezi a lé, csak hibátlan tojásokat érdemes felhasználni, ezért érdemes kétszer annyi tojást főzni, és ami reped, szétesik, az jó lesz tojáskrémbe. Ha nem akad kész felöntőlé, a képen egy curry-vel ízesített változat látható, az alábbiak szerint készült.:
5 db tojás (illetve 10, ld. két sorral fentebb)
1 dl 5%-os alma-, vagy borecet, lehet balzsamecet is
1 dl víz
1 gerezd fokhagyma szétnyomkodva
1 hüvelykujjnyi gyömbér szétnyomkodva
1 ekanál currypor
1 ekanál cukor
1 tkanál só
A tojásokat lobogó vízben 6 percig főzöm, rögtön hideg vízbe rakom. Aki kemény tojásból szeretné készíteni, főzze a tojásokat 10 percig.
Óvatosan megpucolom a tojásokat, és egy akkora tiszta befőttesüvegbe rakom, amiben éppen elférnek.
A többi alapanyagot összemelegítem annyira, hogy a cukor elolvadjon, langyosan a tojásra öntöm. Lezárom, 2-3 nap alatt összeérik, 4 C fokos hűtőszekrényben eláll egy hónapig is.