Nyitólap Blog Oldal 470

Ne vedd meg (egyedül): közös lónak nem mindig túros a háta

távirányító előtt órási kijelző rengeteg különböző csatornával
Video on demand screen with remote control in hand, streaming

Vannak ép ésszel tönkretehetetlen, és rendkívül ritkán használatos tárgyak, amelyeket érdemes egy baráti társaságban, vagy akár minőségi közösséggel rendelkező társasházban, szomszédságban közösen megvenni, mert úgyse kell kettő. Nem csak tárgyak, szolgáltatások esetében is érdemes közös használatot tervezni, mert sokat lehet így spórolni.

Szolgáltatások

A legkézenfekvőbb, hiszen számtalan olyan óra van, ahova érdemes valakivel közösen járni, vagy közösen igénybe venni a szolgáltatást, és így jobb árat kapunk. Nyelvlecke, bármilyen oktatás esetében működhet.

Tárolóhelyiség

Ha a baráti társaságban többen szorulnak egy ilyen helyiség kibérlésére, a tárolt mennyiségtől függően, lehet jobban megéri a közös bérlés.

Nyomtató

Ritkán megy egész nap, de ha többen rendszeresen használjátok, fölösleges mindenkinek venni egyet.

Komposztáló

Közös udvaron, vagy jószomszédságban praktikusabb egy, és jobban is működik, ha többet van etetve.

Csoportos tarifa

Családban, baráti társagában is működhet, érdemes utánanézni a szolgáltatóknál.

Streaming szolgáltatás

Egyes csatornák hivatalosan is engedik, hogy több felhasználó nézze a filmjeiket. Mielőtt mindenki előfizet, nézz utána.

Létra

Nagyon nehéz kárt tenni benne, és elég ritkán használjuk, de akkor pótolhatatlan.

Sátor és kempingfelszerelések

Hacsak nem veszettül vadkempingezik az egész baráti társaság, jellemzően a garázsban porosodnak ezek a tárgyak.

Kiadós receptek egy száraz sonkavégre

Ha maradt egy kis darab, azt nem érdemes szendvicsbe elpazarolni, mert maradék füstölt-főtt sonkára fantasztikus receptek vannak, ezekből mutatjuk a legjobbakat.

Ha történetesen a sonka zsíros része maradt meg, azt a linkelt pástétomban fel tudjátok használni füstölt szalonna helyett.

Legjobb: a pite

Az alap a tészta, ez a mennyiség egy 26-28 centis formához elég.:

  • 250 g liszt (lehet gluténmentes is, ez a tészta elbírja)
  • 150 g zsír (lehet ,más zsiradék is)
  • kb 1 dl víz
  • 1 tkanál só

Az alapanyagokból tésztát gyúrok, egy órára hűtőbe teszem. Kinyújtom, és kibélelek vele egy formát. 200 fokra előmelegített sütőben 5 percig sütöm, kiveszem, megszurkálom egy villával, majd további 5 percig sütöm.

Utána lehet tölteni. A fenti képen maradék szétcincált sonka, leforrázott csalán, medvehagyma a töltelék, amit leöntöttem az alábbi keverékkel, és a 180 C fokos sütőben még sütöttem 30 percig.:

  • 2 tojás
  • 1 dl tejszín

A lenti képen maradék szétcincált sonkavég, összedarabolt medvehagyma és szintén maradék, vékonyra szeletelt sajt van. Miután megsült, érdemes pihenteti fél órát, akkor nagyon szépen szeletelhető.

Második legjobb: a tészta és sonkavég

Talán annyi a titok, hogy valami jó méretes tojásos tésztát érdemes választani, szélesmetélt, akár nagykocka, és a felkockázott sonkát kevés tejszínnel és sok borssal összeforgatni a kifőtt tésztával.

Harmadik legjobb: fasírt

Miért is ne? A végeredmény garantáltan csodás lesz.

  • 250 g ledarált maradék sonkavég
  • 50 g felkockázott füstölt szalonna
  • 250 g zsemle
  • 1 dl tej
  • 1 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 1 ekanál fűszerpaprika
  • 1 tkanál őrölt fekete bors
  • 10 szelet bacon

A zsemlét elgyurmázom a tejben, a bacon kivételével minden alapanyagot összegyúrok. A baconnel kibélelek egy, a massza mennyiségének megfelelő sütőformát. Úgy bélelem, hogy a massza tetejét is be tudjam fedni a baconnel.

A kibélelt formába nyomkodom a masszát és 150 C fokos sütőben egy órát sütöm. Hidegen szeletelem és tálalom. Ha melegen szeretnéd tálalni, a hidegen felvágott fasírtra egy serpenyőben rá lehet pirítani. 

Olcsó és elmaradhatatlan húsvéti desszert: a répatorta

Sliced carrot cake filled and topped with cream cheese buttercream and decorated with walnuts, bakery

Már magam sem tudom kitől, és honnan jött, de évek óta nem csak a Karácsony, a húsvét része is, az alábbi, zsírral készült változat pedig valami fantasztikusan gazdag, szaftos, különleges és a répatorta elkészítéséhez nem kell gyakorlat, az alapanyagok pedig olcsók. Mivel ez egy nemzetközi recept, számtalan tálalási és díszítési trükköt tudunk hozzá mutatni, mert sütheted tortára, sütire, muffinra, kuglófra is, a répatorta nem csak finom, de rugalmas is, a barátunk.

A tészta:

  • 250 g sertészsír
  • 250 g rizsliszt (barna, fehér is jó)
  • 250 g cukor
  • 4 db nagyméretű, egész tojás (kisebb méretű tojásból 5 db)
  • 250 g megtisztított, durvára lereszelt répa
  • 1 ekanál frissen reszelt gyömbér
  • 1 tkanál őrölt szegfűszeg
  • 1 tkanál őrölt fahéj
  • 1 tkanál őrölt szerecsendió
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ekanál zsír és 1 ekanál liszt a forma kikenéséhez
  • dúsítható mazsolával, dióval, csokoládédarabokkal és a fűszer lehet több benne

krém:

  • 250 g mascarpone
  • 2 citrom leve és reszelt héja
  • 50 g porcukor
Carrot cinnamon cupcakes with pecan. toning. selective focus

180 C fokra előmelegítem a sütőt.

Egy 25-28 cm átmérőjű tortaformát kizsírozok, kilisztezek. 

Carrot cupcakes with oat flour and cranberries

A tojások és a cukor kivételével minden alapanyagot összekeverek. A tojásokat kettéválasztom, a sárgájákat simára, fehéredésig keverem a cukorral, az egész masszához keverem. 

serving carrot cake portion, natural moody light

A fehérjéket kemény habbá verem, szépen összeforgatom az egész masszával. 

Carrot cake with sugar glaze on rustic background.

A krém alapanyagait simára keverem és a torta tetejét bevonom vele jó vastagon.

Sweet carrot cake

30 percig sütöm, a formában hagyom kihűlni. Magában is elég szaftos, de köríthető az alábbiakkal:

  • keményre vert tejszínhab
  • vaníliafagylalt
  • friss gyümölcs

Melyik sonkával jársz a legjobban?

Baked pork leg eisbein. Black wooden background. Top view. Copy space.

Ami nem sonka. Körképünkből kiderül, mit érdemes vásárolni, ha a legjobb ár-érték arányú, nem csak sonkának látszó tárgyat akarsz az asztalon látni.

Mi az a sonka és mire figyelj?

Amire figyelni kell azok a formában vagy bélben hőkezelt sonkák, mert ezek hústartalma legalább 68%, magyarul tartalmazhatnak 32% egyebeket is, és ezt az ár megítélésénél jó, ha tudod.

Ezért mindig nézd meg egy sonka címkéjén az összetevőket, mert lehet benne az alábbiakból, amelyeket címkékről gyűjtöttünk ki, felette a fogyasztói ár, az a sonka mennyibe kerül. Bizony, ezek mind sonkának is néznek ki. Többségük vízzel van ügyesen felütve, az ár megítélésénél, mindig erre gondolj.:

1390 Ft/kg

Sertéslapocka 70%, Ivóvíz, Stabilizátorok (E450, E451), Étkezési só, Sertés fehérje, Módosított kukoricakeményítő, Cukor, Maltodextrin, Növényi rostok, Dextróz, Sűrítő anyagok (E407, E415, E417), Savanyúságot szabályozó anyag (E331), Antioxidáns (E316), Zselésítő anyag (E508), Aroma, Tartósítószer (E250)

3490 Ft/kg

Sertéscomb min. 75%, Ivóvíz, Húsfehérje (sertés), Módosított kukorica keményítő E1422, Stabilizátorok E450, E451, Répacukor, Maltodextrin, Rostanyag, Sűrítőanyagok E407, Dextróz, Antioxidáns E316, Savanyúság szabályozó E331, Aroma, Burgonya keményítő, Étkezési só, Tartósítószerek E250, E262, Hemoglobin, Fűszerkivonatok

Mit érdemes venni?

Füstölt csülköt. Amennyiben a család szereti szaftos, bőrös, zsíros részeket, nem csak a kőszáraz, fogak közé tapadó hús kell neki, feltétlenül jobban jársz vele, mert 2-2500 Ft/kg körüli áron már lehet kapni hagyományosan füstölt (tehát fán, igaziból füstölt) termékeket is, ezek mostanában ráadásul akciósak is, megfelelő alternatívái a felvizezett sonkautánzatoknak.

Olcsó és különleges desszertek Húsvétra

A desszertekkel különösen nehéz, ha spórolni kell, de csak összeszedtünk pár elfogadható árú alapanyagokból készülő, mégis rendkívül finom receptet.

Francia pirítós

  • 4 db szikkadt, vastag szelet kalács
  • 2 db egész tojás
  • 1 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 1 tkanál őrölt fahéj
  • 1 ekanál méz
  • 5 dkg vaj
  • fahéjas cukor a végén megszórni

A tejet simára keverem a tejszínnel és a tojásokkal, a mézzel, a fahéjjal, sózom. A szikkadt kalácsokat belenyomkodon, szívják magukat nagyon puhára. Ezt akár meg lehet csinálni előző nap is és egy zárható dobozban a hűtőszekrényben tárolni.  

A vajat felolvasztom, és közepes lángon a szeletek mindkét oldalát aranybarnára sütöm benne, fahéjas cukorba forgatom. Kívül ropog, belül szaftos, mindenki imádni fogja.

Citromkrémes rizstorta

19 szeletes, 24 cm átmérőjű tortaformához

A rizs (ez a rizskoch receptje, magában is hasznosítható)

  • 400 g kifőtt rizs (kb 150 g szárazon) kihűtve
  • 4 db tojás
  • 50 g cukor
  • 50 g vaj 
  • 1 nagy csipet só

Kivajazom a tortaformát, beleszórom a zsemlemorzsát, körbeütögetem, hogy az alját és az oldalát is beborítsa.

A tojásokat kettéválasztom, a fehérjéket kemény habbá verem. Óvatosan beleforgatom a sárgájákat, a rizst, a maradék vajat és a cukrot, sózom.

Beleöntöm a formába, elegyengetem és 150 fokos sütőben 30 perc alatt megsütöm.

A krém: 

  • 75 g cukor
  • 2 citrom reszelt héja és frissen facsart leve
  • 200 g mascarpone

A cukrot kikeverem a citromlével, a mascarponéval és beleforgatom a héjat. 

A kihűlt rizst óvatosan két lapra vágom, megtöltöm és bevonom a krémmel.

Csokoládés túrótorta

19 szeletes, 24 cm átmérőjű tortaformához

A piskótához:

  • 6 db nagyméretű tojás
  • 180 g liszt
  • 150 g cukor
  • 30 g kakaópor (elmaradhat, akkor liszttel ki kell pótolni a súlyát)
  • kb. 20-20 g vaj és liszt a forma előkészítéséhez

Előmelegítem a sütőt 180 C fokra.

A formát kivajazom, kilisztezem. A tojásokat kettéválasztom. A sárgájákat fehérre verem a cukorral, de egy evőkanál cukrot félrerakok. A fehérjét kemény habbá verem, amikor már majdnem kemény, hozzáadom az egy evőkanál cukrot, és azzal verem keményre. 

A lisztet és a kakaóport apránként a sárga masszához adom, simára keverem. Ha kettéválasztott tojásokkal dolgoztam, a keményre vert fehérjét beleforgatom a cukros masszába, nem keverem agyon, éppen keveredjen összem, sózom.

Rögtön az előkészített formába öntöm és mehet is a sütőbe, pihentetni tilos.

50 percig sütöm, elzárom a sütőt, kinyitom, 15 perc múlva leveszem a karikát, eltávolítom a karika alját és a rácson hagyom kihűlni. 

2 óra múlva vágható, tölthető.

Kávés-karamellkrémes-aszaltszilvás torta

19 szeletes, 24 cm átmérőjű tortaformához

Piskóta elkészítése fent.

A krémhez:

  • 200 g cukor
  • 1 dl tej
  • 500 g mascarpone
  • 2 presszókávé
  • 100 g aszalt szilva összevágva

A cukrot karamellizálom, amikor aranybarna felöntöm a tejjel, összeforralom, hagyom meglangyosodni. Kikeverem a kávéval, mascarponéval.

A tortát 3 lapra vágom, az alsó rétegre terítem a szilvát, minden réteget megkenek a krémmel, oldalát és tetejét is bevonom, behűtöm. 

Banánkrémes torta

19 szeletes, 24 cm átmérőjű tortaformához

Piskóta elkészítése fent.

A krémhez:

  • 700 g túlérett banán
  • 100 g kakaópor
  • 200 g durvára tört csokoládé

Az alapanyagokat kikeverem, a tortát 3 lapra vágom, megtöltöm a krémmel, bevonom a tetejét, oldalát is, és durvára tört csokoládéval díszítem. 

A torta precíz szépsége miatt nem szabad időbe és költségekbe bonyolódni, a legjobb helyeken kifejezetten trendi a természetes, rusztikus sütemény, fogjátok rá. 

Karamellizált pattogatott kukorica

  • 10 dkg pattogtatni való kukorica kipattogtatva
  • 10 dkg cukor

A cukrot négy adagban karamellizálom, videós segítség lent. A kukoricát negyedenként belekeverem (nem lehet érdemben elbírni az egésszel egyszerre a nagy térfogat miatt, ezért érdemes négy adagban készíteni), egy villa segítségével átforgatom, hogy rátapadjon a karamell. Hagyom kihűlni.

Kávés banánkrém ánizzsal

2 főre

  • 1 db érett banán
  • 1 dl tejszín
  • 2 evőkanál cukor
  • frissen főzött presszókávé harmadára besűrítve
  • 1 ekanál durvára tört pörkölt kávé
  • 1 teáskanél ánizsmag, vagy 1 db csillagánizs
  • 1 evőkanál rum

A kávét úgy forralom be egy kis lábosban, vagy serpenyőben, hogy a rumot és az ánizst előtte belerakom. A banánt alacsony lángon melegítve elkeverem a tejszínnel, cukorral.

Egy tálba kanalatom a banános krémet és meglocsolom a kávéval és megszórom durvára tört pörkölt kávéval.

Édesburgonyás csokikrém

2 főre

  • 200 g sült édesburgonya
  • 3 ekanál kakaópor
  • 50 g kimagozott krémes, édes datolya
  • 1/2 citrom frissen facsart leve ás reszelt héja 
  • cukor ízlés szerint, ezt akár lehet külön rácsorgatni méz, juharszirup, datolyaszirup formájában is, annál jobb lesz a végeredmény

Az alapanyagokat simára turmixolom. Szerintem nem kell cukrozni, az édesburgonya és a datolya bőven édesítik. Pohárba kanalazom és mandulával, dióval, vagy pattogatott kukoricával megszórva tálalom. 

A képen karamellizált pattogatott kukoricával, ami így készül, de a karamellizálás elhagyható és akkor hozzáadott cukormentes marad a desszert.

Banángolyó 

kb 15 db

  • 1 db érett banán
  • 50 g kakaópor
  • ideális esetben 5 dkg kakaóvaj, másik ideális esetben ugyanennyi vaj
  • 50 g durvára tört pörkölt kávé
  • 1 csipet só
  • cukor ízlés szerint
  • kb, 50 g zabpehelyliszt 

A vajat megolvasztom, a kávé kivételével elkeverem a többi alapanyaggal. Annyi zabpehelyliszttel sűrítem hogy éppen formázható legyen, behűtöm. Vizes kézzel féldiónyi gombócokat formázok belőle és a kávéba hempergetem.

Banános csokoládészelet sós mogyoróval

2 főre

  • 1 db érett banán
  • 50 g kakaópor
  • 50 g puha vaj, vagy olvasztott kakaóvaj
  • cukor ízlés szerint
  • 1/2 tonkabab lereszelve
  • 50 g földimogyoró

A banánt kikeverem a kakaóval, tonkababbal, vajjal. Egy formázógyűrűbe kanalazom, behűtöm, a gyűrűt leveszem. A durvára tört mogyorót száraz serpenyőben megpirítom, sózom és a desszertre szórom.

Az akciós újságok vége

A G7 fedezte fel a német Lidl akciós újságjában a képen látható komédiát. Igen, az árak ki vannak takarva, ami arra az egyszeri online piacteres helyzetre emlékezteti az embert, amikor privát üzengetésben kell kikönyörögni a termék árát, mert azt az eladó ilyen-olyan, főleg üzleti játszmázási okokból nem írja ki.

Mivel az akciós újság értelme csekély árak nélkül, az előre tervezhetetlen (az akciós újságok átfutási ideje több hét) áremelkedések miatt lehet, hogy bealkonyul a műfajnak.

Mutatós, olcsó és szokatlan vendégvárók húsvétra

Ha elengednéd a sonkát, semmit se veszítesz, mert rendkívül olcsón is össze lehet állítani egy tartalmas és nagyon látványos, ízletes ünnepi asztalt. Érdemes sokféle apróságban gondolkodni, mindenből készíteni egy keveset, így biztosan mindenki talál kedvére valót.

Az alábbiak közül össze tudtok válogatni egy komplett asztalt, raktunk bele tél végén olcsón beszerezhető zöldséges fogásokat is salátának. Majdnem mind rendkívül könnyen és gyorsan elkészül, és rozskenyér, pita, pirítós kell csak melléjük nehezítésnek.ű

Itt mutatunk extra tojásos recepteket.

Itt tormásokat.

Itt pástétomok.

Sós torták és táskák

Ezek is kicsit munkásabb fogások, cserébe gyönyörűek és tartalmasak.

Zöldséges tortilla

4 főre

  • 8 db egész tojás
  • 500 g leveles zöldség (a képen kel, de spenót is tökéletesen illik hozzá)
  • őrölt fekete bors
  • őrölt szerecsendió
  • 1 ekanál zsiradék

A tojást habosra verem, fűszerezem. A zöldséget összevágom. Egy serpenyőben felhevítem az olajat és közepes lángon melegítve beleöntöm a tojás felét. Rápakolom a zöldségeket, leöntöm a tojással. Fedő alatt alacsony lángon addig sütöm, amígy összeáll. Akkor egy tányér segítségével megfordítom és a másik oldalát is készre sütöm. Szeletelhető, hidegen és melegen is finom. 

Empanadas

A tészta:

  • 500 g búzaliszt
  • 100 g  sertészsír, vagy vaj 
  • 1 ekanál víz, ha a liszt és a tészta nem áll össze egyáltalán
  • 10 g só
  • 1 felvert tojás a kenéshez (elmaradhat, de így szebb lesz)

Az alapanyagokat alaposan eldolgozom, legyen jól gyúrható, kompakt tészta. Kb. 2 mm vastagra nyújtom, tenyérnyi köröket szaggatok belőle, a közepére egy evőkanál tölteléket rakok, félbehajtom, a széleit összenyomkodom, felsodrom, és 150 C fokos sütőben 30 percig sütöm. Napokig elátt, de légmentesen lezárt dobozban kell tárolni, különben kiszárad!

A töltelék:

A képen egy rész fagyasztott spenótlevél kiengedve, kinyomkodva, egy rész túró, egy rész krémsajttal töltött táskák vannak. Mehet bele vöröshagymán lepirított darált hús, füstölt hal, krémsajttal, sajt is, a lényeg, hogy a töltelék szaftos legyen. 

Sajtos felfújt

Sajnos ezt nem lehet előre elkészíteni, mert frissen és melegen kell fogyasztani, cserébe egy sajtos muffint nem lehet elrontani és nagyon gyorsan megvan. Érdemes erős ízű, extra sajtot használni hozzá, akkor lesz igazán finom. A képen egy kis zöldség is van benne, úgy még szebb és finomabb.

4 főre (4 pici formára)

  • 4 db tojás
  • 10 dkg sajt (kék sajtok, provolone piccante, parmezán a legjobbak)
  • 40 g és 1 ekanál vaj
  • 40 g liszt
  • 3 dl tej
  • zsemlemorzsa
  • opcionális: 4 ekanál finomra vágott spenót, petrezselyem, zsálya, bazsalikom

A lisztet simára keverem az apránként hozzáadott tejjel, felmelegítem, és belekeverem a vajat, és a lereszelt sajtot. Kihűtöm.

A tojásokat szétválasztom, és a masszába keverem a sárgájákat. A fehérjéből kemény habot verek, és óvatosan a masszához forgatom. 

A formákat kivajazom és megszórom zsemlemorzsával, majd háromnegyedéig töltöm a masszával. Előmelegített, 200 C fokos sütőben 15 percig sütöm, azonnal tálalom.

Mártogatósok

Talán a legegyszerűbb megoldás, rozskenyér, tortilla, vagy pita, pirítós mellé pillanatok alatt elkészíthető krémeket adni. Nem kell ezeket alábecsülni, rendkívül ízletes és laktató mind. 

Feta és cékla

4 főre

  • 200 g fetasajt
  • 200 g finomra reszelt cékla (lehet ecetes is, ha nincs friss)
  • 1 ekanál morzsolt kakukkfű

A sajtot és a céklát botmixerel pürésítem, fűszerezem, pitával, pirítóssal, tortillával, kinek mi tetszik, azzal tálalom.

Hummusz

  • 250 g csicseriborsó, száraz súly, vagy 400 g konzerv
  • 100 g tahini 
  • 1 kis gerezd finomra vágott fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj 
  • 3 evőkanál frissen facsart citromlé
  • opcionális: őrölt római kömény 

A borsót puhára főzöm (vagy kibontom a konzervet) A levet leöntöm, félreteszem. A főzőlével, vagy konzervlével krémesre turmixolom, elkeverem a többi alapanyaggal, tálalom.

Pástétomok

A mártogatósoknál munkásabb, és látványosabb is egy szelet hideg pástétom. Az alábbi recept sok májjal készül, így a lehető legolcsóbb lesz, és a végeredmény gyönyörű.

  • 300 g máj (bármilyen máj alkalmas) kisujjnyi csíkokra vágva
  • 300 g darált hús 
  • 100 g füstölt szalonna 1×1 centis kockákra vágva 
  • 10 szelet bacon kb, 100 g
  • 2 gerezd fokhagyma pépesítve 
  • 1 tkanál őrölt bors 
  • 1 tkanál kakukkfű 

A baconnel kibélelek egy kis sütőformát úgy, hogy a pástétom tetejét is be lehessen borítani. Az alapanyagokat elkeverem, beletömködöm, a tetejét beborítom a baconnel.

150 C fokos sütőben másfél órát sütöm, kihűtöm. Hidegen is jó, de szeletben még rá lehet pirítani.

A zöldségek salátának

Céklasaláta sült almával

4 főre

  • 400 g finomra reszelt cékla
  • 400 g alma szeletelve, 150 C fokos sütőben 30 percig sütve
  • 50 g méz
  • 50 g alma/bor/balzsamecet
  • 1 ekanál reszelt gyömbér
  • 1 ekanál morzsolt kakukkfű

A mézet, ecetet, gyömbért, kakukkfüvet elkeverem a céklával, sózom, az almával tálalom. Grillezett sajtok mellé köretnek is jó.

Amerikai káposztasaláta

4 főre pirítóssal feladva főételnek elég mennyiség

  • 1 kg finomra reszelt káposzta
  • 250 g reszelt répa
  • 1 tojássárgája
  • 1 dl olaj
  • 1 dl tejszín
  • 1 ekanál mustár
  • 1 dl tárkonyecet 
  • őrölt fekete bors
  • cukor

A majonézt tejszínnel elkeverem, a  mustárral és ecettel ízesítem. Az alapanyagokat összekeverem, és egy éjszakát pihentetem lefóliázva a hűtőszekrényben.

Majonézes cékla

Örök klasszikus, reszeld le a céklát (nyersen jobb) és keverd el majonézzel.

Tormás almasaláta

4 főre

  • 4 db alma legyalulva
  • 2 citrom leve és reszelt héja
  • 100 g reszelt torma
  • 1 dl tejszín
  • őrölt bors

Az almát sózom, meglocsolom a citrommal. A tormát kikeverem a tejszínnel és a citromhéjjal és az almával tálalom.

Drága és gagyi sonka helyett pástétom

Ha megnézitek a legolcsóbb, sonkának csúfolt termékek összetevőit, láthatjátok, sokkal jobban jártok egy saját készítésű pástétommal, vagy akár fasírttal a húsvéti asztalon, mert abban nem lesznek adalékanyagok és sokkal olcsóbban jöttök ki vele.

Mutatunk pár igazán szép változatot, amelyekkel garantáltan nem maradtok szégyenben a vendégek előtt.

Májpástétom

8 főre

  • 500 g darált hús
  • 250 g csirkemáj kisujjnyi darabokra vágva
  • 250 g füstölt szalonna felkockázva
  • 5 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 1 tkanál őrölt fekete bors
  • 1 ekanál kakukkfű
  • 10 szelet bacon

A bacon kivételével minden alapanyagot összegyúrok. A baconnel kibélelek egy, a massza mennyiségének megfelelő sütőformát. Úgy bélelem, hogy a massza tetejét is be tudjam fedni. 

A kibélelt formába nyomkodom a masszát és 150 C fokos sütőben egy órát sütöm. Hidegen szeletelem és tálalom. Ha melegen szeretnéd tálalni, a hidegen felvágott pástétomra egy serpenyőben rá lehet pirítani. 

Nagyon egyszerű fasírt

8 főre

  • 500 g darált hús
  • 250 g felkockázott füstölt szalonna
  • 250 g zsemle
  • 1 dl tej
  • 5 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 1 tkanál őrölt fekete bors
  • 1 tkanál őrölt fekete kömény (lehet több)
  • 1 ekanál fűszerpaprika
  • 1 ekanál morzsolt, v. apróra vágott kakukkfű
  • 1 tkanál morzsolt, v. apróra vágott rozmaring
  • 10 szelet bacon

A zsemlét elgyurmázom a tejben, a bacon kivételével minden alapanyagot összegyúrok. A baconnel kibélelek egy, a massza mennyiségének megfelelő sütőformát. Úgy bélelem, hogy a massza tetejét is be tudjam fedni a baconnel.

A kibélelt formába nyomkodom a masszát és 150 C fokos sütőben egy órát sütöm. Hidegen szeletelem és tálalom. Ha melegen szeretnéd tálalni, a hidegen felvágott fasírtra egy serpenyőben rá lehet pirítani. 

Sonkapótló trükkök folyékony füsttel

Van egy szuper fűszer, amelyet ha nem ismertek, a füstölt sonkára építő húsvétkor érdemes kipróbálni, mert tartalmas, izgalmas és komfortos vendégváró ételeket is készíthettek vele, ez a folyékony füst.

Hipermarketekben is elérhető, szóróspré formájában, felhasználásánál arra vigyázzatok,. hogy ne adagoljátok túl, és közvetlenül ne fújjátok semmire, csak belekeverve alkalmazzátok, mert töményen, közvetlenül a nyelvre kerülve irtózatosan keserű.

Mire jó?

Elsősorban krémeket lehet vele még izgalmasabbá tenni, a képen is ezekből láthattok válogatást. Az alábbiakból készített tállal, sok pirítóssal körítve kész is a spórolós vendégség, ahol a pénztárcát kímélitek, de az ízek izgalmasak lesznek.

Itt pedig finom, és spórolós tojásos recepteket szedtünk össze.

Padlizsánkrém

Ilyenkor kész konzervpüréből lehet csak dolgozni, minden hipermarketben találtok ilyen tartósítószermentes terméket.

  • egy üveg grillezett padlizsánpüré
  • 1 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj
  • 1 kis fej vöröshagyma finomra aprítva
  • 1 eknál frissen facsart citromlé
  • 4-5 fújás folyékony füst
  • opcionális a tálaláshoz: durvára tört fekete bors

Egy tálba rakom az alapanyagokat és folyamatos keverés mellett adagolom hozzá az olajat, a folyékony füsttel ízestem, sózom és tálalom.

Tojáskrém

Számtalan tojáskrém recept kering a világban, ezt a pikáns, gazdag változatot szardellával kell elkészíteni.:

  • 3 db 7 percig főtt tojás
  • 3 db szardellafilé
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 1 ekanál Worcester szósz
  • 1 tkanál pikáns mustár, pl. Colman’s
  • 1 tkanál durvára tört fekete bors
  • 1 citrom frissen facsart leve
  • 4-5 fújás folyékony füst

A tojásokat meghámozom, minden alapanyagot alaposan, kissé darabosra török. 

Füstös vajkrém

  • 250 g puha vaj
  • 5-6 fújás folyékony füst

Az alapanyagokat alaposan kikeverem. Lilahagymával nagyon jó.

Hummusz

  • 250 g csicseriborsó, száraz súly
  • 100 g tahini 
  • 1 kis gerezd finomra vágott fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj (friss, erőteljes ízű típus illik hozzá)
  • 3 evőkanál frissen facsart citromlé
  • opcionális: őrölt római kömény 
  • 6-7 fújás folyékony füst

A borsót annyi vízben felteszem főni, amennyi ellepi. Amikor puha, a főzővízzel együtt elturmixolom, adok hozzá citromlevet, olajat, kevés fokhagymát, tahinit, sózom, ha kell, vízzel tovább hígítom. 

Olcsó és gyors tojásételek Húsvétra

Semmit sem veszít, aki idén, tekintettel a tragikus inflációra, elspórolja a sonka árát, és tojásételekre koncentrálva készül a locsolásra, családi, baráti összejövetelre, vagy csak reggelire. Az alábbi fogások könnyen elkészíthetők, laktatók és vendégvárásra is hibátlanok.

Citromos tormakrémmel töltött tojás

  • 8 db hatperces tojás
  • 4 ekanál reszelt torma
  • 2 citrom leve
  • 2 citrom reszelt héja
  • 2 ekanál majonéz

A tojásokat kettévágom hosszában, a sárgájájat kikanalazom, simára keverem a többi alapanyaggal, visszatöltöm a tojásokba.

Szardínia és tojás saláta

  • 2 db szardíniakonzerv
  • 4 db tojás
  • 1 kis fej lilahagyma finomra vágva
  • 2 citrom leve
  • őrölt fekete bors

A hagymát a citromlé felébe rakom egy éjszakára. A halat lecsöpögtetem, nagyjából feldarabolom. A tojásokat hosszában nyolcadolom. A halat és a tojásokat elrendezem egy tányéron, sózom, borsozom, meglocsolom a maradék és a hagymáról leszűrt citrom levével, és a hagymával megszórva tálalom.

Vigyázat, extrém módon laktató!

Tojás földimogyorószósszal és csilivel

  • 4 db hatperces tojás
  • 4 ekanál földimogyoróvaj
  • 4 ekanál hidegen sajtolt napraforgóolaj
  • 2 ekanál finomra vágott lilahagyma
  • 1 citrom leve
  • 1 citrom reszelt héja
  • csiliszósz

A mogyoróvajat simára keverem az olajjal, citromlével, hagymával és citromhéjjal. A tojásokat felezem, tálba rendezem és meglocsolom a szósszal és a csilivel.

Tizenkétórás tojás

A tojásokat darabonként egy liter vízben és rengeteg vöröshagymahéjjal felteszem főni, és éppen gyöngyözve főzöm 12 órát.

A végeredmény egészen extra, krémes, selymes, eddig ismeretlen újdonság, érdemes kipróbálni és egy kis sóval tálalni, kiváló alternatíva a sonkalében főtt tojás helyett.

Szójaszószban pácolt tojás

  • 5 db hatperces tojás szépen, hibátlan felületűre megpucolva
  • 2 dl szójaszósz
  • 1 ekanál ecet

A marinád alapanyagait összekeverem. Az egész tojásokat egy szűk üvegbe rakom és felöntöm a marináddal. Lezárom, hűtőszekrénybe rakom, egy éjszaka alatt összeérik. 2-3 nap alatt túl sós lesz, nem érdemes túl sokáig tárolni, fogyasztás előtt egy nappal elég összeállítani.

Simán főtt tojásként fogyasztva is tökéletes, de ezekbe mind kiváló. Fontos, hogy az ételeket érdemes moderáltan sózni, mert a tojás elég sós lesz:

  • fokhagymás főzelékekre feltét: spenót, zöldbab, kelkáposzta
  • bab-, és lencsefőzelékre
  • zöldséglevesbe betét
  • tőkehalmájjal
  • vajas-fokhagymás pirítóssal
  • salátára 
  • rizzsel és salátával tálalva tökéletes főétel
  • zöldborsóval

Ecetben pácolt tojás

Megmaradt savanyúság felöntőlevet is fel lehet használni, a cékla különösen alkalmas, mert szépen megszínezi a tojást. Fontos, hogy a lé ne legyen adalékanyagos, édesítőszeres, hanem fűszeres-cukros.

Fontos, mivel a színes marinádban eltett tojásokat elszínezi a lé, csak hibátlan tojásokat érdemes felhasználni, ezért érdemes kétszer annyi tojást főzni, és ami reped, szétesik, az jó lesz tojáskrémbe. Ha nem akad kész felöntőlé, a képen egy curry-vel ízesített változat látható, az alábbiak szerint készült.:

  • 5 db tojás (illetve 10, ld. két sorral fentebb)
  • 1 dl 5%-os alma-, vagy borecet, lehet balzsamecet is
  • 1 dl víz
  • 1 gerezd fokhagyma szétnyomkodva
  • 1 hüvelykujjnyi gyömbér szétnyomkodva
  • 1 ekanál currypor
  • 1 ekanál cukor
  • 1 tkanál só

A tojásokat lobogó vízben 6 percig főzöm, rögtön hideg vízbe rakom. Aki kemény tojásból szeretné készíteni, főzze a tojásokat 10 percig.

Óvatosan megpucolom a tojásokat, és egy akkora tiszta befőttesüvegbe rakom, amiben éppen elférnek. 

A többi alapanyagot összemelegítem annyira, hogy a cukor elolvadjon, langyosan a tojásra öntöm. Lezárom, 2-3 nap alatt összeérik, 4 C fokos hűtőszekrényben eláll egy hónapig is. 

Nyitólap
Mikor utalják?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
Ügyfélszolgálat