2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek kb. ennyiből – vagy kicsit többől – kijönnek. Íme, itt az olcsó receptek 2000 forint cikksorozat következő része.
A tökfőzelék az egyik legmegosztóbb étel, nagyon sokan nem szeretik, és ennek elsősorban két oka van: egyrészt a menzán kapott tökfőzeléknek semmi köze nincsen egy otthon készített verzióhoz. Ezen megpróbálhatunk segíteni, ha valaki hajlandó legalább egyszer megkóstolni egy könnyű, nyári tökfőzeléket, ami után lehetséges, hogy az illető átáll a tökfőzelék szeretők klubjába. Másrészt a kapor, sokan nem szeretik és ezzel igazán nem is lehet mit kezdeni, mert valóban egy karakteres ízű fűszer.
Tökfőzeléket sokféle módon lehet készíteni: hagymával vagy anélkül, lecsósan vagy fehéren, rántva vagy habarva, paprikásan vagy anélkül. Én most a családi receptet fogom bemutatni, de a cikk végén felhívom majd a figyelmet néhány pontra, ahol lehet variálni a receptet.
Olcsó receptek 2000 forintból: tökfőzelék kolbászos mángold fasírttal
Hozzávalók:
- 1 kg tök (nettó súlya legyen egy kiló vagyis héj és magok nélkül) – 800 Ft
- 2 fej vöröshagyma – 100 Ft
- 2 csomag kapor – 300 Ft
- 2 dl tejföl – 200 Ft
- Olaj, só – 50 Ft
Kolbászos mángold fasírt:
- Egy csokor mángold (helyettesíthető 25 dkg spenóttal is) – 400 Ft
- Egy kisebb fej hagyma – 40 Ft
- 3 gerezd fokhagyma – 30 Ft
- 5 dkg puha kolbász – 200 Ft
- Szikkadt zsemle, kalács, fehér kenyér
- Só, bors, pirospaprika, olaj a sütéshez – 250 Ft
Összesen: 2360 Ft
Tökfőzelék kétféleképpen
Az első eldöntendő kérdés már a tökfőzelék-készítés elején fog felmerülni: a hagyományos gyalult tököt használjuk, házilag gyalulunk, vagy esetleg kockázott tökből készítjük el. A gyalult tök előnye, hogy konyhakész, hátránya, hogy általában drágább, szóval – ha valóban a 2000 Ft-os határ környékén akarunk maradni – kénytelenek leszünk mi gyalulni, vagy megyünk a kockára vágott verzióval. Bármelyik megoldást is választjuk, először is el kell döntenünk, hogy a tök mennyire zsenge. Ha a héja inkább zöldes és puha (pl. a körmünket könnyedén bele tudjuk vájni), akkor se hámozni, se magozni nem kell (ha a magokat nyersen bekapjuk, akkor nem szabad, hogy héjukat nehéz legyen elrágni, ha az lenne, akkor sajnos meg kell szabadulnunk a tőlük). Egyébként a szezonfordulás július közepe-vége körül van, ekkortól jellemzően olyan tököt tudunk venni, amit hámozni és vájni kell.
No de akkor térjünk vissza a lényeghez: vegyünk egy bő kilós tököt és gyaluljuk meg, vagy vágjuk kb. 1 cm-es kockákra. A gyaluláshoz egyébként egy tökgyalut a legjobb használni, de egy nagyobb sajtreszelős is megteszi, igaz, így rövidebbek lesznek a szálak.
Hámozzuk meg a hagymát és dinszteljük meg alaposan egy kevés olajon. Majd tegyük rá az előkészített tököt, sózzuk meg alaposan (a tököt nehéz elsózni) és fedő alatt pároljuk kb. 20 percig. Hozzáadjuk az apróra vágott kaprot és a tejfölt, beállítjuk az ízeket és készen is van.
Készült egy másik verzió is: ehhez a hagymát ugyanúgy pirítjuk, majd ha üveges, ráteszünk egy paradicsomot és egy paprikát apróra vágva és szépen türelmesen készítünk egy jó lecsós alapot. Erre tesszük rá a tököt, fedő alatt készre pároljuk, behabarjuk enyhén pirospaprikás tejföllel (2 dl tejfölbe egy csapott evőkanál lisztet elkeverünk, hozzáadunk egy teáskanál pirospaprikát, ezt a tökhöz adjuk, és jól összeforraljuk), majd a kaprot is belerakjuk.
Készül a mángold fasírt
Amíg a tök párolódik, nekiállhatunk a fasírtnak: ehhez először is beáztatjuk a kenyeret (kalácsot, zsemlét, amink van éppen). Közben a mángoldot kevés olajon, fedő alatt 10 perc alatt puhára főzzük. Mángold helyett használhatunk spenótot is, azzal is ugyanígy járunk el. Az alaposan kicsavart kenyeret összekeverjük a mángolddal, belerakunk egy fej apróra vágott hagymát és három gerezd fokhagymát szintén felaprítva (akár nyomóval, akár reszelővel, akár késsel). A kolbászt szintén apróra vágjuk (tipp: adhatunk hozzá egy kevés apróra vágott szalonnát is, ettől is ízesebb és kiadósabb lesz), megpirítjuk és hozzáadjuk a keverékhez. Végül a tojást és a fűszereket (só, bors, pirospaprika) is belerakjuk és alaposan kikeverjük, érdemes jól megfűszerezni, kicsit karakteresebben, mint a húsos fasírtot bár a pirított kolbász csipsz is alaposan kiveszi a részét majd a végső ízhatásból.
Megformázzuk a fasírtokat, én közepes a közepes méretűeket szeretem, és laposra formálom őket, így könnyebben átsülnek és viszonylag kevés olaj elengedő lesz a sütéséhez. A fasírtokat zsemlemorzsában alaposan átforgatjuk, majd kevés olajon két adagban készre sütjük.
‘Olcsó receptek 2000 forint alatt’ cikksorozatunk korábbi részei:
- Medvehagymás krumplifőzelék karalábé tócsnival
- Salátaleves krutonnal és hamis stroganoff nudlival
- Paradicsomos káposztafőzelék gombafasírttal
- Budget halászlé halgombóccal és tésztával
- Csalánleves, csalános penne és csalánfelfújt
- Házi finomságok fenyőrügyből
- Csirkefarhát pörkölt sztrapacskával
- Mi legyen a maradék maceszból?
- Krumplis tészta tuningolva ecetes uborkasalátával
- Kapros lucskos káposzta húsgombóccal
- Juhtúrós puliszka hagymalekvárral
- Zöldbabpörkölt tükörtojással és pásztorzöldbab
- Nyárias, tápláló vegán tál
- Befőzés – az alapok
- Nyelv és szív vetrece zsemlegombóccal