Olcsó receptek 2000 forint alatt: isteni és spórolós halászlé nem csak az ünnepekre
2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az ‘olcsó receptek 2000 forint alatt’ cikksorozat következő része:
Budget halászlé halgombóccal és tésztával
Halászlevet nem csak karácsonykor lehet enni. És függetlenül attól, hogy a hal nagyon drága, tudunk mutatni egy olcsó verziót. Igaz, van vele munka bőven, a halaprólékról alaposan le kell fejteni a húst, de cserébe egy kompromisszummentes, nagyon finom ételt kapunk. Egyébként általánosságban is igaz, hogy az ételek költsége jelentősen csökkenthető, ha hajlandók vagyunk egy kis extra pepecselést felvállalni, a sorozat receptjeiben ez újra meg újra elő fog jönni.
Na, de térjünk vissza a halászléhez. Ez a recept közelebb áll a bajai verzióhoz, hiszen a halhúst nem passzírozzuk majd át, hanem a gombóchoz használjuk majd fel, ugyanakkor a hagymát és a nehezen kiszálkázható részeket mindenképpen érdemes átpasszírozni, így tartalmasabb levet kapunk majd.
Halaprólékot a piacokon és a halszaküzletekben tudunk vásárolni.
Budget halászlé
Hozzávalók
A halászléhez:
- 1500 g ponty aprólék – fej es gerinc vegyesen (900 Ft)
- 3 fej vöröshagyma (nagyobb – 200 Ft)
- 2-3 tbsp pirospaprika (150 Ft)
- Só
- Bors
Opcionális:
- Ha van a hűtőben: fonnyadt paprika, paprikacsuma, paradicsom
- Babérlevél
A halgombóchoz:
- A csontokról lefejtett halhús
- 2-3 ek gríz (30 Ft)
- 1-2 darab tojás (mérettől és halhús mennyiségétől függően – 130 Ft)
- 1 gerezd fokhagyma (30 Ft)
- Újhagyma zöldje (a fehér részét fogyasszuk el szendvicshez)
- Petrezselyem zöldje (50 Ft)
- Só
- Bors
- Babérlevél
- Pirospaprika
A tésztához:
- 1 darab tojás (70 Ft)
- 100 g liszt (20 Ft)
- Só
Tálaláshoz opcionális:
- Csípős paprika
- Hegyes erős paprika
- Citrom
Elkészítés
- A hal aprólékot és a felvágott hagymát feltesszük főni úgy, hogy a folyadék a csontokat kb. kétujjnyival ellepje. Ha találtunk a hűtőben paprikát, paradicsomot, akkor azt is tegyük bele már az elején. Én szeretek beletenni 1-2 babérlevelet, ettől még nem lesz korhely a halászlé, de egy izgalmas ízt mindenképpen kölcsönöz neki.
- A legnagyobb lángon lobogva forraljuk körülbelül egy órán keresztül. Amikor már fehér hab van a tetején, hozzáadjuk a paprikát és a sót. Ezután figyeljünk arra, hogy az edény szélére nehogy ráégjen a paprikás hab, mert keserű lehet tőle a leves.
- Amikor készen van, szűrőkanállal kivesszük a halrészeket, megvárjuk, hogy valamelyest kihűljön, majd nagyon alaposan lefejtjük a húst a csontokról. A fejnél a pofa rész és a nyakrész az, ahol több húst találunk.
- A visszamaradt levet átpasszírozzuk, vagy szitán áttörjük, hogy a hagymadarabok teljesen szétessenek. A szálkás részt alaposan kinyomkodjuk, és a kész levet félrerakjuk.
A halgombóc:
- A lefejtett húst villával pépesítjük, hozzáadjuk a grízt, a tojást, az apróra vágott hagymát, fokhagymát, petrezselymet és újhagyma zöldet, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk és alaposan összekeverjük.
- A végén egy könnyen formázható keveréket kell kapnunk. Kb. fél órára félretesszük pihenni, hogy a gríz picit megdagadjon, majd forrásban levő, enyhén sós vízben kifőzzük.
A tészta:
- A tojást és a 10 dkg lisztet alaposan összegyúrjuk, ameddig teljesen egységes és fényes lesz a tésztánk.
- Fél óráig letakarva, hűvös helyen pihentetjük, majd kinyújtjuk ízlés szerinti vastagságúra (tésztanyújtó gépet is használhatunk, de a nyújtófa is teljesen alkalmas, hiszen nem nagy a mennyiségünk), és szintén ízlésünktől függő méretűre vágjuk. Én a kissé vastagabbra (1-2 mm) és pici hasábokra vágott tésztát javaslom, ez hasonlít legjobban a megszokott gyufatésztához, de csinálhatunk szélesmetéltet is.
- A tésztát sós forrásban lévő vízben néhány perc alatt készre főzzük, a gombóccal együtt a tányérra szedjük, rámerjük a levet és már ehetjük is. Ízlés szerint szárított csípős paprikát, hegyes erős zöldpaprikát vagy akár citromot kínálhatunk hozzá.
‘Olcsó receptek 2000 forint alatt’ cikksorozatunk korábbi részei:
Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is: