Az internetes csalásokról, az ezek elleni védekezésről beszélgettek az RTL reggeli műsorában Tanos Áron információbiztonság-szakértővel. Kiderült, hogy csak nagy cégek jelszókezelőit szabad használni. Azt is megtudtuk, milyen fontos, hogy egy szolgáltatás kínáljon a felhasználóknak többlépcsős azonosítást. Így védd meg jelszavaidat.

Azonnali, gyors reakciót akarnak kicsikarni belőlünk a csalók, hogy ne legyen időnk végiggondolni a dolgokat

Tanos Áron információbiztonság-szakértő a műsorban elmondta, hogy az adathalász támadások nagy része nem a technológia, hanem az emberi tényező ellen megy. Ilyenkor a támadók valamilyen érzelmi nyomógombot próbálnak nyomkodni a kiszemelt áldozatnál. Ezt úgy kell elképzelni, hogy azt hazudják, hogy valamilyen közműszolgáltatótól keresnek minket. Majd azt állítják, hogy valamilyen összeget nagyon gyorsan be kell fizetnünk, különben lekapcsolják a villanyt, a gázt, a mobilt, stb. Máskor azt hazudják, hogy a bankunktól keresnek, mert történt valamilyen támadás, ezért gyorsan kellenek az adataink. Ennek a módszernek az a lényege, hogy sürgősen kell tennünk valamit, nincs időnk végiggondolni, utánajárni a dolgoknak.

Az adatainkat, jelszavunkat akarják!

Ha a csalók telefonon keresnek meg minket, általában az adatainkra kíváncsiak. De akkor is, amikor e-mailben keresnek meg, rákattintunk benne egy linkre és az eredeti szolgáltató oldalához hasonló weboldalra érkezünk, ahol szintén meg kell adnunk az adatainkat, felhasználónevünket, jelszavunkat. A csalók pedig így szerzik meg azokat. Tanos Áron a szintén gyakori csomagküldő szolgálatos csalásokról is beszélt. Ezek gyakran direktben a bankkártya adatainkat kérik el, azt állítva, hogy meg kell adnunk annak érdekében, hogy a csomagunk jó helyre érkezzen. Ha pedig egy ilyen csaló weboldalon megadjuk érzékeny adatainkat, már meg is kaparintják azokat a bűnözők.

Tavaly minden második elküldött e-mail csaló email volt a világban: az internetes bűnözés 7000 milliárd dollárt emésztett fel 2022-ben. Minden hónapban másfél millió rosszindulatú weboldalt hoznak létre a csalók.

Több lépcső = nagyobb biztonság

Folyamatos a harc, a verseny a hackerek és a kiberbiztonsági szakemberek között. Emiatt száz százalékos biztonságot semmi nem nyújt. Ugyanakkor a szakértő hangsúlyozta, hogy a több lépcsős hitelesítés mindenképpen egy jó megoldás, fontos dolog. Az, hogy egy szolgáltatás kínál-e több lépcsős azonosítást, egy remek szűrő. Olyan szolgáltatást, ahol nincsen lehetőség valamilyen több faktoros azonosításra, nem is érdemes használni. Ugyanis biztosak lehetünk abban, hogy egy ilyen weboldal fejlesztésénél a biztonság nem volt elsődleges szempont.

Arról is szó volt, hogy csak olyan jelszókezelőt használjunk, amiben megbízhatunk. Ilyen például a nagyon jól ismert böngészőké. Olyan jelszókezelőt, amit valamilyen furcsa, megbízhatatlan helyről töltünk le, semmiképp nem szabad használni. Az nagy eséllyel adathalász szolgáltatás.

Az is nagyon fontos, hogy ne ugyanazt a jelszót használjuk különböző helyeken. A kedvenc beszélgetős fórumunk fiókjának például semmiképp ne legyen ugyanaz a jelszava, mint a netbankunknak, mert a készítésnél nyilvánvalóan különböző hangsúlyt helyeztek a biztonságra.

Nem kell tehát kiberbizonsági szakértőnek, informatikuszseninek lenni ahhoz, hogy sokat tehessünk adataink biztonsága érdekében. Odafigyeléssel, tudatossággal és jelszavaink gondos megválogatásával sokkal nagyobb eséllyel kerülhetjük el, hogy csalás áldozatai legyünk.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Csak Magyarországon csökkent az újautó-eladások aránya az EU-ban – de miért?

Magyarországon az autók átlagéletkora egyre magasabb. Már közel 16 éves egy átlagos magyar autó. Ez pedig nem is fog csökkenni, ugyanis a magyarországi újautó-piac...

Töredékáron juthatunk gyógyászati segédeszközhöz: csak igényelni kell, egyéb támogatás is járhat

Jó, ha tudjuk: széles azon gyógyászati segédeszközök köre, amelyeket orvosi vény ellenében töredékáron vásárolhatunk meg. Lehet, hogy eddig nem tudtuk, hogy az egyébként gyógyászati...

Mikor ültethető ki a muskátli? Virágba borul, ha megfogadod a profi kertész 5 tippjét

A sokak által kedvelt virág tavasztól őszig szokott virágozni élénk színeiben, ráadásul folyamatosan. Nem csoda, hogy az ablakpárkányokban és a teraszokon az egyik leggyakrabban...