2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek kb. ennyiből kijönnek. Íme, itt az olcsó receptek 2000 forint alatt cikksorozat következő része.
A patisszon, más nevén csillagtök egy szuper alapanyag. Amikor zsenge, sem hámozni, sem pedig kimagozni nem kell, húsa pedig kicsit kötöttebb állagú, mint a rokon töké vagy a cukkinié, így akár rántani, akár grillezni, akár sütni is alkalmasabb, nem esik szét olyan könnyen és “haraphatóbb” is marad.
Olcsó receptek 2000 forint alatt: rakott patisszon vega és húsevő változatban
Hozzávalók:
- 1 bő kg patisszon, a legjobb, ha kisebb, zsengébb darabokból áll össze – 700 Ft
- 3 nagyobb paradicsom – 180 Ft
- 1 nagyobb fej vöröshagyma – 80 Ft
- 3 gerezd fokhagyma – 30 Ft
- 10 dkg reszelni való sajt – 400 Ft
- Opcionális: sonkamaradék – 300 Ft
- Só, bors, olaj, fűszerek (friss zsálya, illetve bazsalikom lenne a legjobb, de ha nincsen, akkor a szárított is megteszi) – 300 Ft
Összesen: 1990 Ft
Vágjuk fel a patisszont körülbelül fél centi vastag szeletekre, sózzuk le alaposan, majd tegyük félre egy fél órára. Erre azért van szükség, hogy a víz egy része eltávozzon, és így könnyebben ki tudjuk majd sütni.
Közben előkészítjük a többi hozzávalót. A paradicsomot karikára vágjuk, csakúgy, mint a hagymát. A sonkamaradékot szintén apróra vágjuk (ez lehet felvágott vége, szalámi, sonka, bármilyen füstölt áru). Ha már nagyon száraz lenne, akkor inkább kisebb darabokra próbáljuk vágni, így nem lesz nehéz elrágni majd.
Kezdjük el sütni a szeletelt patisszont kevés olajon. Amikor szépen barnul, az egyik oldalát fordítsuk át és süssük meg a másik oldalát is. Amikor készen van az első adag, helyezzük el szépen a megsült szeleteket egy tepsi alján. Kiolajozni nem kell, hiszen a patisszonjaink pont eléggé olajosak lesznek már.
Amikor megvan az első réteg patisszon, helyezzük rá a szeletelt paradicsomokat, szórjuk meg az apróra vágott fokhagymával, tegyük rá a hagymaszeleteket.
Ezt egy kicsit sózzuk és borsozzuk, tegyük rá a felvágott friss fűszereket, majd fedjük be az egészet a maradék elősütött patisszonnal.
Végül szórjuk meg a tetejét sajttal és tegyük be a sütőbe. 18O fok körül bő fél óra alatt el is készül.
Cikksorozatunk korábbi részei:
- Medvehagymás krumplifőzelék karalábé tócsnival
- Salátaleves krutonnal és hamis stroganoff nudlival
- Paradicsomos káposztafőzelék gombafasírttal
- Budget halászlé halgombóccal és tésztával
- Csalánleves, csalános penne és csalánfelfújt
- Házi finomságok fenyőrügyből
- Csirkefarhát pörkölt sztrapacskával
- Mi legyen a maradék maceszból?
- Krumplis tészta tuningolva ecetes uborkasalátával
- Kapros lucskos káposzta húsgombóccal
- Juhtúrós puliszka hagymalekvárral
- Zöldbabpörkölt tükörtojással és pásztorzöldbab
- Nyárias, tápláló vegán tál
- Befőzés – az alapok
- Nyelv és szív vetrece zsemlegombóccal
- Tökfőzelék kolbászos mángold fasírttal