2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az ‘olcsó receptek 2000 forint alatt’ cikksorozat következő része.
Ki ne szeretné a krumplis tésztát, ha eléggé szaftos, megfelelően zsíros, borsos és ízletes. Ez a verzió ráadásul kicsit tuningolva is van, a végén egy kevés tejföllel sütjük majd be, illetve a tetejére kakastarajokat sütünk, ettől még finomabb lesz. Hozzá pedig a nyárias ételek elmaradhatatlan kelléke, az ecetes uborkasaláta kerül majd az asztalra.
Olcsó receptek 2000 forint alatt: krumplis tészta ecetes uborkasalátával
Hozzávalók:
- 80 dkg krumpli – 250 Ft
- 2 vöröshagyma – 100 Ft
- Fél kg fodros kocka tészta – 600 Ft
- 2 dl tejföl – 200 Ft
- 10 dkg füstölt szalonna – 300 Ft
- Olaj, só, bors, pirospaprika – 150 Ft
A salátához:
- 2-3 kígyóuborka – 400 Ft
- Ecet, cukor, só – 50 Ft
Összesen: 2050 Ft
Így készül a krumplis tészta
Igaz, hogy 50 forinttal túlléptük a keretet, de ha van otthon olaj, ecet és fűszerek – a legtöbb háztartásban szokott -, akkor máris 2000 forint alatt vagyunk. Na de vissza a recepthez!
Készítsünk egy paprikás krumplit, lehetőleg régi krumplit használjunk. Ehhez vágjuk fel a hagymát és olajon dinszteljük meg alaposan. Szórjuk meg a paprikával (kb. 2 evőkanál), pirítsuk pár másodpercig, majd öntsünk rá egy pici vizet és azzal forraljuk össze. Dobjuk rá a kockára vágott krumplit és nagy lángon alaposan forgassuk össze a pörköltalappal, majd pár percig pirítsuk folyamatos keverés közben. Vigyázzunk, hogy ne égjen le a paprika, mert megkeseredik. Pár perc pirítás után öntsük fel vízzel, hogy éppen ellepje, sózzuk és közepes lángon főzzük, ameddig a krumpli megpuhul.
Közben egy másik edényben főzzük meg a fodros tésztát sós vízben, szűrjük le és mossuk át hideg vízzel, hogy ne ragadjon össze, majd hagyjuk a szűrőben alaposan lecsöpögni.
A kész krumplit villával törjük össze, keverjük el alaposan a tésztával, borsozzuk meg alaposan, és sózzuk, ha szükséges. A bekevert tésztát helyezzük át egy tepsibe, olyan méretet válasszunk, amelyikben kb. 3-4 cm magas lesz az “anyag”. Az elsimított tészta tetejét kenjük meg tejföllel, majd helyezzünk rá 4-3 kakastaréjt. Ehhez a szalonnát vágjuk félcentis csíkokra, és félcentinként irdaljuk be a bőréig, sütéskor így szét fog nyílni és a zsiradék is jobban kisül belőle. Sütőben, 175 fokon bő fél óra alatt süssük készre. Akkor jó, ha tetején a szalonnák alaposan megsülnek és a tészta is néhol ropogósra sül. Tálalás előtt közvetlenül kevés pirospaprikával szórjuk meg.
Ahogy a család szereti: ecetes uborkasaláta
Az uborkasalátához szeljük fel az uborkát vékony szeletekre uborkagyaluval és alaposan sózzuk le, majd hagyjuk állni kb. fél órát. Az uborkát nyomkodjuk ki, nem kell teljes alapossággal eljárni, de az ecetes lé jobban átjárja az uborkát, ha a levének a nagy része ki van nyomva.
A salátaléhez 10%-os ecetet engedjünk fel vízzel, cukrozzuk és sózzuk ízlés szerint, majd öntsük rá az uborkára. Azért nem adok pontos mennyiségeket, mert minden családban egyedi, hogy mennyire édes és ecetes a salátalé. Egy pár tanácsot azért tudok adni:
- A salátalevet úgy kell hangolni, hogy egy kicsit intenzívebb (cukrosabb és főleg ecetesebb) legyen, mert amikor átjárja majd az uborkát, mindenképpen veszít majd az intenzitásából.
- A lé sózásával viszont érdemes csínján bánni, mert az uborka a lesózás után a kicsavarás ellenére is megtart valamennyi sót. A sózást utólag is beállíthatjuk még.
- Érdemes a salátát legalább néhány óráig állni hagyni, hogy összeérjenek az ízek.
- A salátát ízlés szerint borssal és paprikával is ízesíthetjük.
‘Olcsó receptek 2000 forint alatt’ cikksorozatunk korábbi részei:
- Medvehagymás krumplifőzelék karalábé tócsnival
- Salátaleves krutonnal és hamis stroganoff nudlival
- Paradicsomos káposztafőzelék gombafasírttal
- Budget halászlé halgombóccal és tésztával
- Csalánleves, csalános penne és csalánfelfújt
- Házi finomságok fenyőrügyből
- Csirkefarhát pörkölt sztrapacskával
- Mi legyen a maradék maceszból?