Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek. Jöjjön a sajt!
Extrém jó ár-érték arányú termékről van szó. Ezt ezerszer inkább megéri megvenni, mint egy ugyanennyibe kerülő legolcsóbb trappistát. Annyira jó ugyanis a sajt íze, hogy sokkal kevesebb kell belőle.
Miért menő a sajt?
A kategóriában a Parmigiano Reggiano és a Grana Padano ellenében féláron (3990 Ft/kg), a legsittesebb, ízetlen trappisták árkategóriájában versenyez, és kimondottan tartalmas ízű, a vártnál sokkal különlegesebb sajt, ezt egy szélesmetéltre reszelve, egy kis olívaolajjal meglocsolva bőven kész a luxus sajtos tészta.
Olasz termék, nem utazik indokolatlanul egymillió kilométert.
Miért nem menő a sajt?
A kiszerelésbe bele lehet kötni (70-80 dkg), de ez a sajt rendkívül tartós, egy légmentesen lezárt dobozban hónapokig elvan a hűtőszekrényben.
Az infláció lényegében pénzromlást jelent. Azt, hogy adott időszakban a pénz vásárlóértéke kisebb, mint korábban volt. A kisebb infláció jót tesz a gazdaságnak, hiszen ösztönzi a fogyasztást, a gazdaság motorját. Ha azonban elszalad az árszínvonal emelkedése, az bizonytalanságot szül a gazdaságban, a bérből és fizetésből élők életszínvonala pedig zuhanni kezd. Ez történt Magyarországon az utóbbi időben.
Egy piacgazdaságban az áruk és szolgáltatások árai szüntelenül változnak, egyesek felmennek, mások lemennek. Az árdrágulás idővel csökkenti a fizetőeszköz értékét, ahogy a magyar forint is lényegesen kevesebbet ér most, mint 10 éve.
A kormányzatok háromféleképpen teremthetik elő költekezésük forrásait:
1. adót vethetnek ki
2. hitelt vehetnek fel
3. működésbe hozhatják a „bankóprést”
(Ez utóbbi a nagy tömegű, fedezet nélküli, inflációt okozó papírpénzt előállító és forgalomba hozó állami pénzügyi gazdálkodás.)
Az adóemelés soha sem népszerű, a hitelt számon tartják és vissza is kell fizetni. Az inflációs adó ennél körmönfontabb bevételi forrás a kormánynak!
A kormányzat látszólag senkitől nem vesz el semmit. Az el nem költött jövedelmek mögött valóságos teljesítmények állnak, így az inflációval elvont rész a pénzt kibocsátó államhoz kerül. Az inflációs adó azzal, hogy a jövedelmek egy részét „visszaszívja”, a jövedelemelosztást változtatja meg. A hatás azonos azzal, mintha az árszínvonal emelkedésével azonos mértékű adót szednének be.
Magyarországon a rekordmértékű infláció hatalmas terheket rótt az emberekre az elmúlt időszakban.
A pénzromlás elértékteleníti az adóbevételeket. Több pénzért egyre kevesebbet vásárolhatunk. Az infláció egyrészt növeli a gazdasági társaságok termelési költségeit, másrészt a lakosság megélhetési költségeit is, ezért könnyen beláthatjuk, hogy mindenkit veszteség ér. Gondoljunk például a nyugdíjasokra. A bevételük nem emelhető olyan mértékben, mint az a pénzhígulás mértékéből adódó árszínvonal emelkedés. A jelen gazdasági környezet még inkább magában hordozza az inflációs veszélyt, így végül a számlát a háztartások állhatják.
Hónapról hónapra szebb képet fest a hivatalos statisztika a bérekről, ám a dolgozók többsége ezt nem érzi. Nem csoda: csak egy szűk réteg keres akkora összeget, amekkorát a többség együttvéve sem. Az árak pedig egyre emelkednek, sokan azt érzik, nehezebb ma megélni. Tényleg kevesebbet keresünk, mint 10 éve?
Árak és bérek: mit mond a statisztika?
Óriási az egyenlőtlenség a hazai munkaerőpiacon. A kiváltságos szektorban dolgozók hatalmas szeletet hasítanak ki a bértortából. Mindeközben a dolgozói társadalom jelentős része egy kisebb bértömegen osztozik. Ez az oka annak, hogy a KSH által havonta közölt átlagbéradatok köszönő viszonyban sincsenek a munkavállalók többségének tapasztalataival.
A költségvetési szférában már csak pár ezrelékponttal volt nagyobb a béremelkedés, mint az infláció. Hiába a minimális bérnövekedés, emiatt drágábban adhatják a termékeiket, szolgáltatásaikat a vállalkozások. Ez tovább gerjeszti az inflációt.
A növekvő árak hosszú távon visszavethetik a lakossági fogyasztást, ami jelenleg az egyik motorja a gazdasági növekedésnek. Idén a reálbéreknél 6 százalék körüli növekedés várható.
A romló forint és az infláció miatt az élelmiszer árak nagymértékben drágultak. Ezért jelenleg sokkal többe kerül a kisebb bevásárlás egy nyugdíjas, egy családanya, és egy egyedülálló fiatal számára. Az egy évvel ezelőtthöz képest az élelmiszerek ára átlagosan 10,1 százalékkal lett magasabb.
Az alapélelmiszerek közül több árucikk drasztikusan emelkedett. Pl. az étolaj 33,4, a liszt 31, a baromfihús 18 és a tejtermékek ára 17 százalékkal emelkedett. Vannak ugyan olyan termékek, amelyeknek az áruk csökkent, ám azok, amit gyakrabban, nagy mennyiségben vásárolunk (pl. a húsáruk, vagy az alapvető zöldségek), jóval inkább érinti pénztárcánkat, mint olyan áruké, amelyeket ritkábban, kisebb mennyiségben vásárolunk. Például a csirkehús drágulását is biztosan jobban, és többen megérezték az elmúlt egy évben, mint a pontyszelet áremelkedését.
Kevesebbet keresünk, mint 10 éve?
Ebben az évben 12 716 Ft szükséges ahhoz, hogy a 2012. évi 10 000 Ft értékénél legyünk. Ha számszakilag elsőre máshogy is tűnik, összességében elmondható, hogy valójában kevesebbet keresünk, mint 10 éve.
Mindezen drágulást nem tudja ellensúlyozni a hatósági árstop, az csak afféle szépségtapaszt a választások előttre.
Milan, Italy - February 21, 2020: Street style outfit - streetstylefw20
Könnyen lehet igényes, elegáns, és akár drága összhatást is elérni kevés pénzből. Nem is bonyolult, de vannak szabályok. Sok és fontos szabály.Öltözz olcsón és elegánsan – mutatjuk a hogyant!
Így öltözz olcsón és elegánsan: a legfontosabb szabályok együtt
Felejtsd el a divatot! Extra kiadás a legújabb szélsőségeken pörögni, és ez a cikk most a költséghatékonyságról szól. Klasszikus alapformákban gondolkodva kevesebb pénz megy el ruhákra.
Válaszd ki a színeid, és ragaszkodj hozzájuk!
Itt találsz egy alapos leírást, hogyan tudod kiválasztani a neked legjobban álló színeket szakember nélkül. Ezeket szűkítsd le egy olyan palettára, amiben minden megy mindenhez, és ezt soha többet ne engedd el. Nekem ez a hideg szürke, homok, sötétkék, szürkéskék, csokoládé, fekete, fehér. Ebből áll a ruhatáram nagy része, kb. 90%. A maradék 10% a színes hülyeségek, amelyeket az első darabok mellé gátlástalanul be lehet rakni, de mindig csak egyet, bár sokszor egyet se rakok be, nem vagyok az a papagáj típus egy ideje. Nekem ezek a színek a türkiz, zöld, piros, mustár, pasztellrózsaszín. Másra rá se nézek, a lila ruhadarabokat észre se veszem. A bordókat se. Nem történhet meg.
A fekete amúgy sajnos nem áll jól mindenkinek.
A mintás termékekkel óvatosan, ha igazán költséghatékony akarsz lenni, hagyd őket a fenébe, a pöttyös még csak-csak könnyű eset.
Válaszd ki a stílusod, és ragaszkodj hozzá!
Te tudod mit csinálsz egész nap, olyan tevékenységre ne vásárolj ruhadarabokat, amit nem végzel. Ne vegyél szoknyát, ha utálod, ne vegyél magassarkút, ha állandóan talpalsz, és ne vegyél flitteres felsőt, ha nem bulizol ész nélkül.
.
Ha valamire költesz, az cipő, öv és táska legyen!
Egy szakadt farmer és atléta állati jól néz ki egy extra bőrövvel, jó bőrcipővel és bőrtáskával, míg a legjobb kosztümöt is agyonvág egy ócska cipő, vagy közönséges műbőr táska. Ha valamire érdemes költeni, azok a kiegészítők. Legyen semleges, egyszerű, nem feltétlenül fekete (a konyak a legjobb alternatíva) és ezzel mindig rendezett, ápolt és harmonikus leszel. Használt piactereken érdemes szétnézni, minőségi termékeket lehet kifogni megfizethető áron.
Összeállításonként egy vintage termék szabály
Ha mindened nett, a farmered lehet szakadt, vagy csak az öved vintage. Az fontos, hogy a vintage az nem azonos a kopottal. A kopott az valami rossz minőségű termék, amit már ki kell dobni, a vintage pedig egy valaha extra termék, ami már múlttal rendelkezik. Ez nem filozófiai kérdés, a drága alapanyagok szépen kopnak, az olcsók meg elhasználódnak okádék módon.
Ugyanez érvényes minden extremitásra, összeállításonként egy darab a maximum mennyiség mindenből, ami vonzza a tekintetet (pl. nagy nyaklánc, nagy fülbevaló, nagy karkötő, színes sál, különleges cipő, erős smink, színes haj).
Haj, köröm és test
Nem lehet megúszni, ezek legyenek rendezettek, ápoltak. Fölösleges túlzásokba esni, mert az is csak költség, elég ha rendezett és ápolt.
Kukába a sok szirszarral!
Inkább költs fodrászra, mint olcsó bizsukra, ötféle gagyi karkötőre, párezer forintos, tehát annyira nem is olcsó, de hatásában mindenképpen olcsó fülbevalóra. Az összhatás elegánsabb és rendezettebb lesz.
Legyen kevés minőségi alapdarabod, ne sok olcsó furcsaság
Ha szép, finom alapanyagból készült, szépen kidolgozott ruháid vannak, nem tudsz hibázni. Ezeket használt piactereken tudod a legolcsóbban beszerezni, nézz szét bátran, a sok vásárlásfüggő ezerszám teszi fel az egyszer felvette nem tetszik neki, vagy mérethibás és vadonatúj cuccokat, még túl nagy is a választék. Ott kell türelmesen vadászgatni.
Logó, felirat, strassz tilos!
Ezek mind olcsó és közönséges elemek, az elegáns megjelenésbe nem illeszthetők akkor sem, ha a termék drága. Az igazán drága és legjobb minőségű termékeken soha nincs logó és felirat. Soha.
A leárazott termékek vonzereje megtévesztő lehet, ezért összeszedtük mire érdemes figyelni, ha tényleg jól akarsz járni a lejárat közeli, sárga címkés termékekkel.
Így vásárolj leárazott termékeket
Ne parázz a lejárati időn!A húst, halat sok esetben aznap fel kell használnod, de a fagyasztóba ezeket mind rögtön berakhatod. A zöldségeket is fel kell dolgozni, vagy tartósítani pár napon belül, ahogy a tej se fogja neked kibírni hetekig. A kolbászok, sajtok viszont jól bírják a szakszerű tárolást, a szárazárukról, konzervekről nem is beszélve, és egyre többet látok lekvárokat, prémium söröket, csokoládékat is kiszórva a turkálóba. Ezek a minőségmegőrzési időn túl is fogyasztható termékek.
A fogyaszthatósági és a minőség-megőrzési idő nem ugyanaz
A minőség-megőrzési időazt a dátumot jelzi, ameddig az élelmiszernek meg kellene őriznie a minőségét. Leggyakrabban a szárított, fagyasztott, konzervált és egyéb tartós élemiszereknél tüntetik fel. A minőség-megőrzési idő letelte után akkor fogyaszthatod az élelmiszereket, ha a csomagoláson ajánlott módon tároltad és a csomagolás sértetlen. Lehetséges, hogy a minőség-megőrzési idő dátuma után az élelmiszer elveszti ízét, illatát, szerkezetét. Fogyasztása azonban biztonságosnak mondható, ha csomagolása sértetlen és az élelmiszer íze megfelelő. A felbontott élelmiszereket a minőség-megőrzési idő letelte után már inkább ne fogyaszd el.
A fogyaszthatósági idő azt az időpontot jelöli, ameddig az élelmiszer biztonságosan fogyasztható. Rendszerint a friss és a gyorsan romló élelmiszereket jelölik így. Az olyan élelmiszereket, melyek fogyaszthatósági időpontja letelt, már nem szabad fogyasztani, még akkor sem, ha megfelelően volt tárolva. A tárolási körülményeket be kell tartani, mert egészségügyi komplikációk léphetnek fel. A fogyaszthatósági időt meghosszabbíthatod az élelmiszer azonnali lefagyasztásával. Az olyan élelmiszerek felnyitásakor, melyeken fel van tüntetve a fogyaszthatósági idő, tartsd be a tárolási előírásokat és a felbontás utáni fogyasztási utasítást, mely napokban van meghatározva.
Leárazott termék:50% leértékelés felett éri meg
10%-ra leárazott terméket legfeljebb akkor éri meg megvásárolni, ha amúgy is azt akartál vásárolni, vagy rendszeresen felhasznált, a tárolókapacitásodba illeszthető (pl. van fagyasztód, és a termék fagyasztható) termékről van szó.
Biztos nincs olcsóbb?
A sárga címkés pultokban általában sok a prémium termék, amelyek bizonyos mértékben leárazva olcsóbbak lehetnek a teljes áron kínált rosszabb minőségű termékeknél, ezeket mindig ellenőrizd le. Fogd meg a 70%-ra leárazott finest cheddart és vesd össze a trappistával, amit szoktál venni. Ha azonos árban van, akkor is érdemes kipróbálni az extraságot, lehet, hogy sokkal finomabb.
Legyél rugalmas!
Mindig a sárga címkés pultot látogasd meg elsőként, és ha 70%-ra leárazott csirkecomb van benne, írd felül a kocsonyára vonatkozó terved.
Ha nagy fogás van, fogd meg!
Előfordul, hogy 70%-kal kiszórnak 10 doboz csirke bőségtálat. Ha rendszeresen fogyasztod a drasztikusan leárazott terméket, és van fagyasztód, hozd el mindet.
Ne vásárolj fölösleges dolgokat!
Kókuszjoghurt, kézműves sör és vegán desszert 100 forintért, hát, ezeket kell otthagyni. Hiába olcsóbb a sárga címkés termék, fölösleges kiadás olyasmiket vásárolni, amelyek nem illeszthetők be a háztartás ízlésébe, és mindennapjaiba.
Hot pork stew with chili, served with boiled dumplings topped with spring onion greens on rustic wooden background
Ma már a legtöbb szülőnek mindennapos élménye, hogy elmegy a boltba pár alapvető élelmiszerért, de végül szinte üres kosárral jön ki. Annyira drága lett minden, hogy inkább a polcon hagyjuk.Egyik nagy kedvencünk is luxus lett: mutatjuk, pontosan mennyivel drágább a pörkölt.
Enni kell. Nincs mást tenni, meghúzzuk a nadrágszíjat, nem megyünk szórakozni, nem veszünk játékot a gyereknek, csak ha muszáj, akkor ülünk kocsiba, stb. Meg persze olcsó ételeket főzünk.
Mennyivel drágább a pörkölt, mint 2010-ben?
Megnéztük, mennyivel maradt több a zsebünkben bevásárlás után 2010-ben, mint ma. Példának egy egyszerű, finom, laktató és nem is drága ételt hoztunk: a nokedlit pörkölttel.
Az egyszerűség kedvéért most abból indultunk ki, hogy üres a konyha, minden hozzávalót meg kell venni. A KSHadatait használtuk.
Az alapanyagok ára 2010-ben:
Hagyma (1 kg): 205 Ft.
Pirospaprika (75-100 g): 376 Ft.
Sertéscomb csont és csülök nélkül (1kg): 1110
Só (1 kg): 83
Finomliszt: 122 Ft.
Tojás (10 db): 320 Ft.
Napraforgó étolaj (1 liter): 405 Ft.
Összesen: 2621 Ft.
Az élelmiszerek drágulása jelentős
Az alapanyagok ára 2022 januárjában:
Hagyma (1 kg): 278 Ft.
Pirospaprika (75-100 g): 504 Ft.
Sertéscomb csont és csülök nélkül (1kg): 1440 Ft.
Só (1 kg): 158 Ft.
Finomliszt (1 kg): 242 Ft.
Tojás (10 db): 498 Ft.
Napraforgó étolaj (1 liter): 802 Ft.
Összesen: 3922 Ft.
A különbség egész pontosan: 1301 forint.
Nokedlinfláció
Egy mozijegy ára 2010-ben átlagosan 740 forintba került. 2022 januárjában már több mint kétszer annyit, 1870 forintot kell érte kigazdálkodni fejenként. Tehát a 2010-ben és a 2022-ben főzött pörkölt árának különbségéből 12 évvel ezelőtt még elengedhettük a gyereket mozizni a barátaival és még kólát is vehetett magának a filmre.
Ezek elképesztően szomorú adatok, és még csak a drágulás elején vagyunk.
The garbage can is packed with garbage and waste. Untimely removal of garbage in populated areas
Hogy pontosak legyünk: tudtad-e, hogy tilos háztartási vagy egyéb hulladékot otthon, kályhában, kandallóban vagy az udvaron elégetni?Merthogy az. De miért?
Miért is tilos a hulladékégetés? A Levegő Munkacsoport közleményében azt írja:
Nyílt téren semmilyen hulladék nem égethető, háztartási berendezésben csak a háztartásban keletkező papírhulladékot és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladékot szabad elégetni.
Mert nagyon egészségtelen, rengeteg mérgező anyag keletkezik ilyenkor, amely rákot, szívinfarktust, agyvérzést, a magzatok genetikai károsodását, impotenciát és más betegségeket okozhat.
A szemétégetés veszélyes, de drága is lehet
A hulladékégetés jogsértő tevékenység is, 300 000 forintig terjedő bírsággal sújtható, sőt adott esetben bűncselekménynek is minősülhet.
Egyetlen, hulladékkal tüzelő, hulladékot égető háztartás, kisüzem kilométeres körzetben tudja elszennyezni a levegőt.
Mit tehetsz, ha a szomszéd szemetet éget?
Mondd el neki, ezzel megmérgezi a környék levegőjét! Tájékoztasd arról, hogy ezzel veszélyezteti magát, családját, szomszédait, háziállatait és a környezetét!
Ha nem hallgat rád, és nem akarod a mérgező, bűzös levegőt szívni, a hatóságoktól kell segítséget kérned:
Közérdekű panaszbejelentést tehetsz az illetékes járási (kerületi) hivatalnál. Mindenképp írásbeli beadványt írj, erre itt találsz mintát a honlapunkon. Segítheted a hatóság munkáját azzal, hogy bizonyítási eszközöket javasolsz (tanúkat, szakértői vizsgálatot, fényképeket, videofelvételeket, előre nem bejelentett helyszíni szemlét, rendőrségi jegyzőkönyvek használatát).
Értesítheted a rendőrséget is, ha nagyon súlyos a helyzet. Írásban rögzíteniük kell bejelentést és az általuk tapasztaltakat, és továbbítani az ügyet a járási hivatal felé, de akár nyomozást is indíthatnak a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt.
Tanácsadással, a hatósági eljárásokhoz hasznos szakmai tippekkel a Levegő Munkacsoport is tud segíteni. E-mail: levego@levego.hu Telefon: (3620) 411-8456
Legősibb félelmünk egyike a tűztől való félelem. A lakástüzek jelentős részét az égve felejtett gyertyák, el nem nyomott cigaretták, fellobbanó forró olaj és az elöregedett vezetékek okozzák. Ezek tudatában érdemes mindent megtenni azért, hogy elkerüljük az elkerülhető végzetes baleseteket. A megelőzés megéri, kevés befektetéssel és odafigyeléssel elkerülhető a lakástűz, az életünket és az értékeinket is megvédhetjük.
Korszerű elektromos eszközök
Bár vonzó lehet egy olcsó, esetleg számla nélkül, vagy használtan vásárolt elektromos eszköz, hosszú távon jobban járunk, ha megbízható helyről vásárolunk. Ne csak az ár legyen szempont, hanem a megfelelő kialakítás és érintésvédelem. Ha szeretnénk elkerülni a rövidzárlat által okozott tüzeket, csak jó minőségű eszközöket használjunk otthon.
Ha nem használjuk, húzzuk ki!
Még a jó minőségű, bedugva felejtett, meghibásodott készülékek is potenciális veszélyforrást jelentenek. A katasztrófavédelem adatai szerint a mobiltöltő vagy a hajszárító okozza leggyakrabban a galibát. Éppen ezért fontos, hogy még a megfelelő védelemmel ellátott elektronikai eszközöket is húzzuk ki, ha nem használjuk őket.
A tűz leggyakoribb oka: gyertya és cigaretta
A figyelmetlenség és a feledékenység végzetes is lehet. Az égve felejtett gyertya vagy mécses gyakran okoz lakástüzet, ahogy a nem megfelelően elnyomott cigaretta is. De van, hogy a gyertya úgy lobbantja be a függönyt, hogy közben ott vagyunk mi is mellette. Ezt elkerülhetjük, ha az éghető dolgoktól távol tartjuk és nem éghető anyagból készült tartót használunk a gyertyákhoz és a mécsesekhez. Azt pedig mondani sem kell, hogy ágyban ne dohányozzunk. Az ilyen jellegű baleseteket általában az cigarettázás közbeni elalvás okozza. Az ágynemű pedig szintén gyorsan lángra lobbanhat.
old woman holding a cigarette by candlelight in the dark at home at the table, smoking at home in the dark, nicotine and bad habit, cigarettes and cancer
Tűzálló építőanyagok
Manapság már olyan építőanyagokat és szigeteléseket használnak, amik sokáig ellenállnak a lángoknak. Így amellett hogy tovább van lehetőség kijutni az égő falak közül, az otthonunk is kisebb kárt szenved egy tűz esetén. A tűzálló festékek, habarcsok és egyéb bevonatok mellett a megfelelő hőszigetelő anyagok használata kiemelten fontos.
Ha tűz van, életet ment a füstjelző
Ha mégis megtörténne a baj, életet ment, ha időben értesülünk róla. A helységenként felszerelt füstjelző tűz esetén nagyon hasznos, mivel hangos sípolással éjszakai is felébreszti a bent alvókat. Nem nagy költség, de megéri beszerezni néhány jó minőségű riasztót.
Tűzoltó készülék
A konyhában felszerelt tűzoltó készülék nagy segítség a konyhai tüzeknél. A meggyulladt olajat, a lángoló sütőt nehéz eloltani, míg egy porral, vagy habbal oltó készülékkel ez egyszerűbb feladat. Fontos, hogy ezeket rendszeresen ellenőrizzük, mivel idővel lejár a szavatosságuk és éles helyzetben úgy már nem sokra megyünk vele.
A vízkővel teljesen fölösleges vesződni, ahogy egy mosógép sem igényli a külön mosógép elmosó vegyszert és programot. Ezekkel csak fölöslegesen költesz, és terheled a környezetet. Aki látott már tíz évig agyonhasznált mosógépet belülről, tudja, nyomokban van bennük vízkőlerakódás.
A mosógéped egy dolgot nem akar, hogy túltömd. Nézd meg a használati utasítást, és ne rakj bele több ruhát, mint az ott megadott érték. Többségük már jelzi, ha a szűrő eltömődött szöszökkel, ezt is ellenőrizd rendszeresen.
A szűrőt a mosogatógépben is érdemes rendszeresen kitakarítani.
Hűtőszekrény – figyelj az elhelyezésre!
A legfontosabb, hogy nem mindegy, hova rakod. Ne a sütő és a tűzhely mellé, fölösleges terhelésnek teszed ki ezzel a gépet. Ideális esetben a kamrában a helye, már ha van kamra.
Ha a modell régi, a hátoldalán elhelyezkedő csöveket (kondenzátor) évente takarítsd le, sokkal hatékonyabbá teszed a működést. Újabb modelleken ezek már fedetten helyezkednek el, nem fogod megtalálni, nincs is vele dolog.
Ha nem állva szállítod, felállítás után 24 óráig ne kapcsold be.
Sütő és főzőlapok – csak óvatosan!
Az öntisztító sütőket semmiképpen se terheld hideg zsíroldóval és egyéb brutális vegyszerekkel, használd a programot. A gázrózsák legfeljebb rendszeres tisztítást igényelnek, de a kerámia és indukciós lapok igencsak utálják a kifutott, és leégett ételeket, ezeket semmiképpen se kapard fel azzal, ami a kezed ügyébe akad, lehet kapni kifejezetten erre a célra fejlesztett eszközt, ami nem karcolja össze a felületüket.
Robotgép és botmixer – ne használd agyon!
Ezeket ne égesd le. Szerencsétlen botmixer különösen érzékeny a túl magas fordulaton, hosszú ideig pörgetésre, leég, vége, ezek egy perc üzemnél nem bírnak többet. A komolyabb, álló robotgépeket tilos döntögetni, véletlenül se szállítsd, vagy tartsd így – nem mintha ez életszerű lenne – mert az olaj kifolyik.
Vasaló – ügyelj a vízre!
Használd desztillált vízzel a gőzölős vasalót, és ha hosszabb ideig nem használod, ürítsd ki a vizet, ne rohadjon bele.
Figyelj oda a műszálas textilek vasalására, azok rendkívül könnyen odaégnek a talpra.
Porszívó – mindent nem lehet
Ne szívj fel százas szögeket, meg úgy általában semmit, ami éles, nagy és kemény.
Értékes, komoly kávégép – szakszerviz kelleni fog
Nem a harmincezres kis legóvacakra gondolunk, az az eldobható kategória, hanem a kávégépekre. Utóbbiak rendszeres szakszervizt igényelnek, ezek üzemeltetése ezzel jár, mielőtt vásárolsz egy ilyen ipari műremeket, feltétlenül vedd figyelembe ezt az igényt.
Tele a szekrény, de mindent unsz és évek óta viseled? Segítünk új szemmel nézni a megunt göncökre. Ruhák felfrissítése egyszerűen, 5 ötlettel.
Szöszös ruhák megmentése
Borotváld le. A kevert szálas textilek hajlamosak a kiszöszösödésre, és úgy néznek ki, mint egy ócska rongy. Egy borotvával és finom mozdulatokkal 15 perc alatt felújíthatod a szövetkabátot, vagy a pulcsit is.
Cserélj gombokat!
Ha hangsúlyosak a darabon a gombok, például kardigán, trench, akkor teljesen új hatást érhetsz el új gombokkal. Íme egy tone-in-tone és egy kontrasztos gombokkal szerelt trench, teljesen más a hangulatuk.:
Kifakult ruhák felfrissítése festékkel
Ha pamut és mosható, hát fesd be! Különösen élénk színű termékek esetében jársz jól egy ilyen felfrissítéssel, párszáz forinttal nyersz még egy szezont. Egyszerű pigment ruhafestéket kapsz a háztartási boltokban.
Ha mintásra akarod festeni, és szeretsz barkácsolni, ajánljuk a reaktív festékeket, itt egy szuper magyar útmutató a használatukhoz. Mindenféle fantasztikus textilfestési technikákhoz, batikoláshoz pedig itt találsz magyar és közérthető útmutatót. Az alábbiak is így készültek.:
Ruhatár felfrissítése kiegészítőkkel
Egy jó kitűző
Ha kicsi, ha nagy, megadja azt az érzést, hogy van rajtad valami új. Használt piactereken bődületesen jókat ki lehet fogni.
Egy brutál nyaklánc, vagy szép cicakendő
Rögtön felfrissült minden, főleg alapdarabok feldobására alkalmas módszer, még egy egyszerű fekete póló is életre kel egy hatalmas, extra nyaklánctól.