Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.
Miért menő?
A legolcsóbbak között van a piacon (36,9 Ft/db)
Működik
Miért nem menő?
A termékkategória maga rendkívül környezetszennyező, tonnaszám termeled vele a műanyag szemetet
Bár a belsőségek is meglepően drágák, még mindig sokkal olcsóbbak, mint a hús. Egy nyelv vagy szív beltartalmi értékben sem marad el sokkal mögöttük. Mutatunk pár különlegesen finom és szépen feladható receptet belsőségekből.
7 fogás belsőségekből
Májkrém
8 főre
500 g csirkemáj (lehet bármilyen máj)
500 g zsír
1 fej fokhagyma gerezdjei
1 fej vöröshagyma durván összevágva
1 ekanál kakukkfű vagy majoranna
1 tkanál őrölt fekete bors
3 db babérlevél
só
Az alapanyagokat egy nagy lábosba rakom és fedő alatt, nagyon lassan addig főzöm, amíg a máj teljesen megpuhul. Akkor a babért kidobom, a zsíros májat ledarálom és befőttesüvegben a hűtőszekrényben tárolom.
Májas hurka töltő nélkül
8 főre
500 g csirkemáj (lehet bármilyen máj) apróra darabolva, vagy nagylyukú darálón ledarálva
250 g szalonna apró kockákra vágva
100 g rizs (száraz súly) kétszeres mennyiségű vízben megfőzve
majoranna ízlés szerint
őrölt fekete bors ízlés szerint
só
20 szelet bacon
Az alapanyagokat a bacon kivételével összegyúrom, kis kolbászokat formázok belőle, amiket a baconcsíkokba csavarok.
150 C fokos sütőben 1 órát sütöm. Forrón tálalom.
Májpástétom szalámiba is
8 főre
500 g darált hús
250 g csirkemáj kisujjnyi darabokra vágva
250 g szalonna felkockázva
5 gerezd fokhagyma finomra vágva
1 tkanál őrölt fekete bors
1 ekanál kakukkfű
só
10 szelet bacon
A bacon kivételével minden alapanyagot összegyúrok. A baconnel kibélelek egy, a massza mennyiségének megfelelő sütőformát. Úgy bélelem, hogy a massza tetejét is be tudjam fedni.
A kibélelt formába nyomkodom a masszát és 150 C fokos sütőben egy órát sütöm. Hidegen szeletelem és tálalom. Ha melegen szeretnéd tálalni, a hidegen felvágott pástétomra egy serpenyőben rá lehet pirítani.
Konfitált zúza
8 főre
400 g zúza (ha pulyka, vagy kacsa/liba akkor negyedelve)
400 g zsír
1 ekanál majoranna
1 fej fokhagyma gerezdjei
só
A zúzát egy befőttesüvegbe rakom a fűszerekkel, felöntöm a felolvasztott zsírral. Egy lábost megtöltök annyi vízzel, ami majdnem az üveg szájáig ér és gyöngyözve addig főzöm, amíg a zúza megpuhul. Az üvegben hagyva, hűtőszekrényben tárolható.
El lehet készíteni simán lábosban is.
Lilahagymával, fehér kenyérrel nagyon finom.
Zúzapörkölt
8 főre
400 g zúza (ha pulyka, vagy kacsa/liba akkor negyedelve)
1 nagy fej vöröshagyma apróra kockázva
50 g zsír
1 ekanál fűszerpaprika
1 tkanál őrölt fekete bors
só
A hagymát a zsíron aranybarnára pirítom, rádobom a zúzát, magas lángon átpirítom. Fűszerezem, sózom, annyi vizet (esetleg fehér bort) adok hozzá, ami éppen ellepi, és fedő alatt, alacsony lángon puhára főzöm.
Ha elfő a leve, pótolom főzés közben.
Citromos nyelv
8 főre
1 kg nyelv (sertés, marha, birka, bárány, ami van)
5 db babérlevél
20 db egész bors
2 db citrom hajszálvékonyra szeletelve
1 db citrom leve
só
A nyelveket a babérlevéllel és a borssal, sóval alacsony lángon vajpuhára főzöm. Melegen lefejtem róla a bőrt. Ferdén, minél nagyobb szeleteket vágok belőle és a citromszeletekkel lerétegezem, meglocsolom a citromlével.
Egy éjszakát pihentetem, hidegen tálalom.
Csípős szív
8 főre
1 kg szív (sertés, marha, birka, bárány, ami van)
5 db babérlevél
20 db egész bors
finomra vágott csilipaprika ízlés szerint
csiliolaj ízlés szerint
só
A szívet a babérlevéllel és a borssal, sóval alacsony lángon vajpuhára főzöm. Ferdén, minél nagyobb szeleteket vágok belőle, a csiliolajjal és csilivel tálalom.
Nem gondolunk feltétként a szardíniára, pedig fenntartható, olcsó és gazdag fehérjeforrás, ráadásul intenzív íze miatt rendkívül jól kombinálható. Remekül feldob érdektelen és nagyon olcsó alapanyagokat.
Rizssaláta szardíniával
4 főre
200 g rizs (száraz tömeg) kétszeres mennyiségű vízben megfőzve
200 g lencse (száraz tömeg) de bab, csicseriborsó, sárgaborsó is tökéletes, vegyesen is
2 szardíniakonzerv
1 dl majonéz
2 citrom leve
1 gerezd fokhagyma finomra vágva
1 tkanál őrölt bors
2 db cékla, vagy sárgarépa lereszelve.
só
A hüvelyest ressre főzöm. A majonézt kikeverem a citromlével, fokhagymával. A lencsét elkeverem a zöldséggel, fűszerezem, a majonézzel és a szardíniával tálalom.
Nagyon tömény.
Tészta paradicsommal és szardíniával
4 főre
500 g rövid tészta (penne, fusilli, masni)
2 dl paradicsomszósz
2 db szardíniakonzerv
1 fej vöröshagyma finomra vágva
4 gerezd fokhagyma finomra vágva
csilipaprika opcionális
1 tkanál őrölt fekete bors
1 csokor újhagyma finomra vágva
só
A szardínia olaján aranybarnára pirítom a hagymákat, felöntöm a paradicsommal, fűszerezem és 10 percig alacsony lángon összefőzöm.
Fogkeményre főzöm a tésztát, a szósszal és a haldarabokkal, újhagymával tálalom.
Újra divatba jöttek az évekig használható cekkerek, és mivel ezeket maradék anyagból, levetett szoknyákból is meg lehet varrni, végigvesszük lépésről-lépésre, hogyan készül el a lehető legegyszerűbben egy ilyen szatyor.
Szabás
Egyszerű, egy ekkora téglalapra van szükség:
cekker szélessége+2 cm X 2x (cekker mélysége+4cm)
Az alja bőség kialakítása
Tartósabb és gusztusosabb egy cekker, ha kap alul bőséget. Az alábbi technikával még plusz varratot sem igényel a művelet.
A textil hosszabbik oldalát (mélység) félbehajtom.
Egy gombostűvel letűzöm a szélét 5 centiméterre a hajtástól.
A hajtást teljesen felhajtom a tűzés mellett mindkét oldalon ugyanannyira, letűzöm.
Ilyen a metszete:
Végigvarrom az oldalát, tisztázom az anyagot lockkal, szegővel, vagy akár sehogy, és kifordítom.
Rengeteget monitorozzuk az áruházi árakat, és néhány termék esetében a mindent sújtó infláció már olyan mértékű, hogy vegye meg a fene, maradjon a polcon, akkor se kell, ha amúgy beleférne, mert az ár egyszerűen röhejessé vált. Második rész.
Jó, február végén a zöldségek-gyümölcsök a lehető legdrágábbak, a saláta már tavaly nyáron is az volt, most pedig egyenesen komikus, hogy 3 kalória és egy elég mérsékelt fogyasztói élmény 4-500 Forintba kerül. Ez az egyik nagy kedvencünk, a tojásos nokedli miatt sem mindegy.
Zsír
1000 Forint felett van kilója. Bár a legjobban újrahasznosítható, sokszor felhasználható sütőzsiradék, és mind szeretjük a zsíros kenyeret, pláne a zsíros linzertésztával készült zserbót, de ehhez túl drága lett.
Szalonna
A szalonnát is szeretjük, sajnos ahhoz képest, hogy csupán élvezeti értéke van, mert ennyi zsiradékra még egy bányásznak sincs szüksége, az 1500-2000 Forint közötti ár (sőt, akár több) indokolatlan, és fölösleges luxussá teszi ezt a közönséges alapanyagot.
Fehérrépa
Tényleg annyiba van a leves, mint a hús.
Petrezselyem
Hát, ennyiért nem díszítünk instagram-kompatibilissé semmilyen ronda ételt egy kis petrezselyemmel, az biztos.
Ideális esetben fogainknak egész életünkön keresztül meg kellene maradniuk. Az egészséges emésztés az étel alapos megrágásával kezdődik, amelyhez elengedhetetlen a fogak egészsége. A szép fogsor pedig esztétikai szempontból sem elhanyagolható.
Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a fogászati ellátás méregdrága. Így inkább előzzük meg a kiadásokat, vigyázzunk fogaink épségére!
Ajánlott naponta két alkalommal (reggel vagy ebéd után és este) alaposan fogat mosni. Aki szeretné megelőzni a fogproblémákat, helyesen teszi, ha minden főétkezés után gondosan megtisztítja fogait. Nagyon fontos, hogy megfelelő technikát alkalmazzunk.
Legalább 3 percig mossuk a fogainkat!
A szájhigiénia szempontjából fontos szerepe van a fogselyemnek is. Az apró ételdarabkák sokszor beszorulnak a fogak közé és lerakódásokat képeznek. Szabad szemmel ezek többnyire nem láthatóak. Aki rendszeresen használ fogselymet, annak fogain ezek a lerakódások jelentéktelenek.
Használjunk megfelelő, jó minőségű fogkrémet, ne a legolcsóbbat válasszuk! Ebben kérjük ki fogorvosunk tanácsát, különösen, ha valamilyen problémánk van (pl. vérző fogíny).
A fogak egészsége érdekében évente keressük fel ellenőrzés céljából a fogorvost!
A gondos fogápolásra a kicsi gyermekeket is meg kell tanítani, amilyen korán csak lehet. Sok szülő nem fordít kellő figyelmet gyermeke fogaira. Pedig a tejfogakat sem szabad elhanyagolni! A tejfogak szuvasodása a maradandó fogakat is károsíthatja.A cukros édességek, a fagylaltok, az éjszakai édes tea, a kakaó – mind hozzájárulnak a gyermekek korai fogszuvasodásának kialakulásához, amely kis odafigyeléssel és a megfelelő szájápolási szokások kialakításával megelőzhetők.
A doctor in a protective suit taking a nasal swab from a person to test for possible coronavirus infection. Nasal mucus testing for viral infections.
Már két éve szenvedjük a covid járvány hatásait. Ha megfertőződünk, el kell különíteni magunkat, és célszerű beszednünk bizonyos gyógyszereket.Létezik ingyenes koronavírus teszt? Ha így kéred, igen.
Sajnos anyagilag az is megterhelő lehet, hogy hivatalosan megtudjuk, fertőzöttek vagyunk-e vagy sem. A fertőzöttek jelentős részének csak enyhe, megfázáshoz hasonló tünetei vannak, sőt olyanok is vannak, akiknek egyáltalán nincs tünetük. Ettől még ezek az emberek ugyanúgy továbbadhatják a fertőzést, anélkül ráadásul, hogy tudnának róla.
Durva költség
A magyar kormány nem biztosítja az ingyenes tesztelés lehetőségét mindenkinek. Ehelyett még 2020 szeptemberében döntött arról, hogy 19500 forintos hatósági árat vezet be a koronavírus jelenlétének kimutatását célzó PCR-tesztre. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezen túl mindenkinek ennyibe fog kerülni a vizsgálat. Csak annyit, hogy a szűrésért az állami és a magán laboratóriumokban is maximum 19500 forintot kérhetnek el, amely tartalmazza mintavétel és a vizsgálat díját is.
Ingyenes koronavírus teszt – így juthatsz hozzá!
Azért lássuk be, hogy egy 4 tagú családnak komoly terhet jelent ennek az összegnek a kifizetése. Fizetni csak azoknak kell, akik saját döntésükből kérik a tesztet. Nem kell fizetni a szűrésért, ha a tesztelést a háziorvos, a kórház vagy a hatóság rendeli el a járványügyi protokoll alapján.
Vagyis ha azt gondoljuk, hogy fertőzöttek vagyunk, forduljunk a háziorvosunkhoz, aki ingyenes tesztelést rendelhet el nekünk. Ragaszkodjunk ehhez abban az esetben is, ha az orvos nem tartja szükségesnek. Ha kénytelenek vagyunk kórházba vonulni, szintén kérjük, hogy térítésmentesen teszteljenek bennünket!
A sült virslinél és a rántott párizsinál vannak sokkal finomabb, olcsóbb és – mivel az említett két élelmiszer tele van adalékanyagokkal – egészségesebb feltétek is a napi főzelékre. Mutatunk 7 könnyen elkészíthető főzelékfeltétet.
Variációk feltétre
A legegyszerűbb főzelékfeltét: hatperces tojás
A tojást lobogó vízbe süllyesztem, és pontosan hat percig főzöm, kiveszem, leöblítem hideg vízzel, meghámozom, és félbevágva tálalom a főzeléken.
A tejet habosra keverem a tojással, a kenyeret alaposan belenyomkodom (a képen rozskenyér, de lehet puha fehér is, teljesen más élmény és mindkettő nagyon finom)
Kicsit máshogy: sajtos bundás kenyér
8 vékony szelet kenyérre, vagy 4 db zsemlére
2 egész tojás
½ dl tej
20 dkg zsíros sajt vékonyra szeletelve
só
A tejet habosra keverem a tojással, a sajtot vékonyra vágom, és két, legfeljebb félcentis kenyérszelet közé, vagy félbevágott zsemlébe rakom, alaposan összenyomkodom. Az így megtöltött kenyeret alaposan belenyomkodom a tojásos masszába (a képen zsemle), ujjnyi forró olajban kisütöm mindkét oldalát, forrón tálalom.
Meglepő, de ez is lehet feltét: zsírban sült kenyér
Az alapanyagokat a zsemlemorzsa felével elkeverem. Nagyobb galuskákat, vagy fasírtokat formázok belőle és a maradék zsemlemorzsába hempergetem. Bő olajban, vagy zsírban magas lángon ropogósra sütöm.
Krumpli-, vagy túrófánk mint feltét
4 főre
a krumplifánkhoz:
100 g lisztes burgonya
100 g búzaliszt
30 g zsír
10 g friss élesztő
1 dl tej
só
zsír vagy olaj a sütéshez
a túrófánkhoz:
250 g túró
4 db felvert tojás
3 ekanál liszt
1 tk sütőpor
só
A meghámozott burgonyát puhára főzöm, áttöröm és kikeverem a zsírral.
Az élesztőt a langyos tejjel simára keverem, összegyúrom a krumplival és a liszttel, sózom, meleg helyen a kétszeresére kelesztem.
A túrófánkhoz egyszerűen csak alaposan elkeverem az alapanyagokat.
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtom, és kb. 5 cm átmérőjű fánkokat szaggatok belőle, fél órát kelesztem.
A zsírt felforrósítom, és közepes lángon a fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütöm, óvatosan mert nagyot nőnek sülés közben.
Tojáspörkölt hús helyett
4 személyre
12 db tojás
1 nagy fej vöröshagyma finomra vágva
2 ekanál zsiradék
1 tkanál őrölt fekete bors
1 ekanál fűszerpaprika
1 tkanál őrölt fekete kömény
1 dl paradicsompüré
só
A tojásokat lobogó vízben 6 percig főzöm, aki keményebben szereti, főzze 7 percig, vagy akár teljesen keményre 10 percig. Kiveszem, hideg vízben lehűtöm gyorsan és meghámozom, félreteszem.
A hagymát aranybarnára pirítom a zsiradékon, fűszerezem, hozzáadom a paradicsomot, felöntöm annyi vízzel, ami éppen ellepi, sózom, és fedő alatt puhára párolom.
A tojásokat hosszában negyedelem és a szafttal óvatosan összerázom.
Használt holmikat venni környezetbarát és fenntartható, de a pénztárcánk is hálás érte.
Az online piacoknak köszönhetően ráadásul sosem volt ilyen egyszerű és gyors másodkézből való bútorhoz, ruhához, könyvhöz, valóban bármihez jutni. Ez egyben a dolog veszélye is: bárki árulhat bármit, amire az alacsony ártól elcsábulva azonnal le is csaphatunk. Pedig nem mindent érdemes másodkézből beszerezni, akkor sem, ha szinte ingyen van.
Azt már tudjuk, mit érdemes használtan venni, most lássuk, mit nem ajánlott.
Használt kanapé, új poloska
A bútorok drágulása sajnos a használt piacot is elérte, de ha spórolni szeretnénk egy szekrényen, vagy egy konyhabútoron, még mindig ez a legjobb módja. De vannak típusok, amire inkább spóroljunk még egy kicsit. Ilyen minden textilt, szivacsot tartalmazó bútor. Kanapét, fotelt, kárpitozott ágyat is árulnak használtan, de jól gondoljuk meg, mielőtt mellettünk döntünk. Az ilyen jellegű darabok ugyanis nehezen tisztíthatóak, ráadásul az ágyi poloskák kedvencei. Pillanatok alatt megtörténhet velünk is rémálom, ami után hónapokig tartó küzdelem és az irtás költsége vár ránk. Ezek a vérszívó kis állatok szívesen lapulnak meg az anyagok tűzésénél, így ha mégsem tudunk ellenállni egy használt fotelnek, nézzük át jó alaposan a vásárlás előtt.
Más matraca
Azon kívül, hogy a matrac esetében is megvan az ágyi poloska veszélye, más miatt sem javasolt használt darabot hazavinni. Bár különösen olcsón találálhatunk – elvileg – alig használt ágybetéteket, egy kifeküdt matraccal álmatlan éjszakákat és masszív derékfájást is szerezhetünk magunknak. Na meg ki tudja, mik történtek azon az ágyon, nem? Maradjunk a higiénikusabb, biztonságosabb új ágybetétnél.
Használt matrac, ágyipoloska.
Repedt e a bukósisak?
Sportszereket alapvetően bátran vásárolhatunk használtan, azonban a védelemre szolgáló felszereléseket inkább ne másodkézből szerezzük be. Egy bukósisaknál nagyon fontos, hogy megfelelően védje a viselője koponyáját és masszív, tartós legyen. Azt, hogy egy használt darabot mikor és mekkora ütés érte, nem tudhatjuk. Hátha pont a következő koccanást nem bírja majd.
Használt autósülés
Baba és gyerekholmit nagyon megéri használtan venni, hiszen ezek nagy része újszerűen kerül a piacra. Ilyen az autósülés is, aminek a huzatán ugyan minden van, amit egy gyerek csak rákenhet, de az egy mosással könnyen megoldható. Ha a szerkezete masszív, tartós és az autónkba is pont beleillik, akkor könnyen elcsábulhatunk. De ahogy a sisak esetében, itt sem tudhatjuk, hogy hány és milyen ütés érte már az ülést. Ha tehetjük, vásároljunk inkább újat.
Használt autógumik.
Jó gumi a használt gumi?
Ebben az esetben is fontos a megbízhatóság. Csak olyan helyen vásároljunk használt autógumit, ahol biztosan tudjuk, hogy azt kapjuk,amiért fizettünk. Szakemberek szerint 4-5 évnél régebbi gumit se vegyünk. Jobb, ha hozzáértőre bízzuk a vásárlást, a legjobb pedig az, ha újat veszünk és nem a szerencsére bízzuk a biztonságunkat.
Mill machine pouring flour into the metal bowl. Handy equipment in the kitchen of bakery shop.
Túl sok fölösleges eszközre költünk, és fölöslegesen nagy konyhaszekrényt kell csináltatni a sok vacaknak, holott magas szintű, kifinomult konyhát lehet vezetni igen kevés eszközzel. Az alábbi flotta egy olykor nagy vendégséget ellátó, napi többszöri meleg ételt szolgáltató, haladó szintű, süteményben is profi konyhához szükséges, és bőven elég.
Mi kell a tökéletes konyhába?
Nagy munkafelület
Ez a legfontosabb, a kis felület az egyetlen szinte, amit nem tudsz kimatekozni, pótolni, mással helyettesíteni. Ebben ne köss kompromisszumot.
Komoly, súlyos, nagy, nem fa vágódeszka
Ha műanyag, vadul mosható deszkád van, nem kell több deszkával vesződni. Én amúgy se szoktam, meg hús eleve ritkán kerül a konyhámba, de vannak finnyások, akik mindenhez másikat használnak, szerintem ezt nem lehet ép ésszel fejben tartani.
Sodrófa
Olcsó, és ha sütsz, a lelkitársad.
Kicsi, közepes és nagy lábos
Sose értettem a sok rissz-rossz lábost halmozókat. Bőven elég három darab, jó vastag talpú, minden részletében fém, minőségi lábos. Úgyse lehet többet felrakni a tűzhelyre, a maradékot meg nem lábosban kell tárolni.
Ha az egyik vas, azzal megvan a sütőbe tolható sütőedényed is.
Egy vasserpenyő
Mindent tud, multifunkcionális, és örök élet, itt mindent megtudhatsz a vásárlásról, karbantartásról.
Fölösleges egy egész fura kollekció, elég egy, ami legyen megvigyázva, és profin éleztetve.
Tortakarika, piteforma, vasedény, sütőlemez
Ezekben mindent megsütsz, és bőven elég egy-egy jó minőségű darab.
Álló robotgép
Ha sokat sütsz, dagasztasz, érdemes kivárni egy használtat, vagy jó vételt, elmondhatatlanul nagy segítséget jelent egy nagyban üzemelő konyhában. Ráadásul a komolyabbakra lehet húsdarálót, nyuszifület, akármit csavarni és rengeteg funkciót ellátnak egymagukban. Nem olcsók, de jó befektetés, többet ér, mint egy új tévé, amikor a régi is még működik.