Nyitólap Blog Oldal 368

Elvittem az autómat olajcserére, 80 ezret fizettem, de miért?

autószerelő
olajcsere

Kezdjük ott, hogy egyáltalán nem volt ez annyira drága. Valójában spóroltam vele. Hogyan Az olajcsere ma már egy 15 éves autónál, amilyen az enyém is, nem létezik. A szerelő is ezt mondta: kisszervíz. Először is rákapcsolják a computerre, ami kiír egy csomó hibaüzenetetet, majd megvizsgálják ezek valódiságát.

Az én kocsim például kiírta, hogy motorhiba és a lambda szondákat cserélni kell. Ez úgy százezer forint lett volna, ha hallgatok rá. Csakhogy kisszervíz során kiderült, hogy a szondák fals értéket mérnek, mert a levegőszűrő rendszer egyik csöve szétnyílt, így szűretlen levegő jutott be, ami fals hibajelet eredményezett.

Ezen kívül a szerelő azt javasolta, cseréljük ki a gyertyákat is, mert már igencsak viseltesek. Egy nem elég jó gyertya nagyon veszélyes, mint megtudtam, mert egy idő után a kerámiája porladni kezd, ha pedig ez bejut a motorba, komoly bajt okozhat. Ki kellett még cserélni az egyik ablaktörlő lapátját, mert szakadt volt, az olaj árával együtt már meg is van a végösszeg.

És miért vagyok akkor elégedett?

Mert a légszűrő hibájának feltárása megspórolta nekem a lambda szonda cseréjét. És mert a gyertyák időbeni cseréje ki tudja, mekkora bajt előzött meg.

Vidd az autót szervízbe, mert megelőzni mindig jobb, mint javítani (és persze olcsóbb). Szóval nincs mit csodálkozni, hiszen nem csak az olaj ára egy ilyen munka.

Hőelosztóval sokat spórolhatunk a fűtésen

fűtés
rezsicsökkentés

Az utóbbi néhány évben nagyon elterjedtek az alacsony hőmérséklettel működő fűtési rendszerek – mint például a padlófűtés. Leginkább azért kedveljük az ilyen megoldásokat, mert alapvetően energiatakarékosak, és az emberi szervezet számára kényelmesebbek.

Az energiatakarékosságot már a tervezésnél szem előtt kell tartani. Ennek a rendszernek a kiépítése drágább ugyan, de hosszú távon megtérül. A megfelelő fűtési rendszer kiválasztásához gondosan mérlegelnie kell az egyes lehetőségek előnyeit és hátrányait, és össze kell kapcsolnia őket otthona jellemzőivel. Illetve szakembertől megkérdezni,melyik telepíthető lakásunkba.

A padlófűtés környezetbarát és valamennyi hőfejlesztő rendszerrel kombinálható. A meleg padló hatékonysága az alsó szigeteléstől és a fedőrétegtől függ. Ezért érdemes a padló alá hőelosztót beépíteni. A fogyasztás csökken, növeli a fűtési hatékonyságot és csökkenti a hőveszteségeket. A hőelosztó elemekkel ellátott csőrendszer használható új és felújított épületekhez. Többféle lehetőség közül választhatunk. Vannak fa alapú, lemez és hungarocell elemek. A választást a helyiség rendeltetése határozza meg. Konyhában és fürdőszobában rozsdásodás gátló lemez ajánlatos. 

Ha a lemezek mellett Hőelosztó fogyasztásmérőt is telepítünk, 30%-os megtakarítás is elérhető. Ez a szerkezet megosztja a hőforrásokkal kapcsolatos költségeket, valamint a főhálózatból származó víz költségeit.

Megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel nagy áldás.

Nincs fagyasztód? Konzerválj!

Nem mindenkinek van fagyasztója, de szinte minden háztartásba kerülhet egy láda ajándék termény, túl sok lejáratközeli, ezért olcsón beszerzett hús, vagy csak maradék, amelyeket tartósítani KELL.

(Azt, hogy kinek éri meg fagyasztót venni, itt írtuk meg. Az energiatakarékos gépekről itt, a konyhahasználatról meg itt írtunk.)

Kellékek

Befőttesüvegek és egy lábos, aminek magasabb a fala, mint az üvegek. Egy csipesz és pár konyharuha se árt. Az üvegeket érdemes gyűjteni, ezért fontos, hogy ne feszegessétek fel a lapkát, hanem mindig csavarjátok. Ha nem megy, lapkát feltétlenül vegyetek vadiújat, a konzerválás lehetetlen, ha ereszt a fedő. Érdemes a baráti körben, családban is gyűjteni az üvegeket. 

Hús és belsőség

Konfitáld és konzerváld. Szükség lesz hozzá a hússal, vagy belsőséggel azonos mennyiségű zsírra. Az ujjnyi vastagra feldarabolt alapanyagot a zsírral együtt egy lábosba rakom és fedő alatt, alacsony lángon omlósra főzöm. Babér, egész fekete bors, kakukkfű jó fűszere mindennek, és a só se maradjon ki. 

A befőttesüvegeket sterilizálom, és a forró húsdarabokkal megtöltöm, színültig öntöm forró zsiradékkal, lezárom. A lábosba pakolom az üvegeket forrón, a fedőig felöntöm meleg vízzel és másfél órát főzöm fedő alatt. Elzárom, a lábost alaposan bebugyolálom takarókba, és így, nagyon lassan hagyom kihűlni. Hűvös helyen tárolható.

Zöldség

Savanyítás, savanyúnak, vagy konzervnek lehet eltenni, attól függ mi az.

Savanyítás – fejes káposzta, kel, kínai kel

Klasszikus recept:

  • 1 fej fejes káposzta
  • só: a káposzta tömegének 3 %-a
  • 1 ek durvára tört fekete kömény
  • 1 ek durvára tört borókabogyó
  • 1 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 2 ek vöröshagyma finomra vágva
  • 1/2 méretes birsalma/savanyú alma kicsumázva, felszeletelve
  • 10 db babérlevél
  • 10 szál kakukkfű

Minden steril és tiszta, ez fontos, alapos mosogatás és kiforralás előzze meg a munkát. Befőttesüvegekben készítem, mert sokat adok ajándékba és egyszerűbb akkor már a saját kis üvegében elkészíteni, nem mókolni és koszolni vele később. Lehet kapni kerámia, vagy műanyaghordókat, abban praktikusabb mennyiségben készíteni, azokba bele lehet taposni, befőttesüveggel a lenyomásnál elég óvatosnak kell lenni, ezért előre le szoktam nyomkodni egy lábosban, hogy már kissé megtörötten kerüljön az üvegbe.

Lemérem a káposztát, kimérek 3% adalékmentes sót. (NEM lehet jódozott se, csomósodásgátlós sem) 

A káposzta sérült, koszos részeit eltávolítom, lereszelem, vagy finomra vágom, és egy nagy lábosban, rétegenként lesózom, lenyomkodom. Torzsa is mehet bele. Állni hagyom hideg helyen 4-5 órát. Alaposan letaposom. (ez a külön kör az üvegben készítés miatt van, aki hordóban készíti, egyenesen a hordóba rétegezze, sózza, fűszerezze, tapossa le rétegenként)

Az üvegbe rétegzem a megtört, sózott káposztát, minden réteget fűszerezek, alaposan lenyomkodom rétegenként. 

Fontos, a káposztának lé alatt kell lennie. Ehhez befőttesüveg esetén az egy jó megoldás, hogy egy akkora steril kupakot rakok rá, ami pont beleesik a szájába és azt súlyozom le pl egy akkora vízzel megtöltött, lezárt befőttesüveggel, ami szintén befér az üveg száján. A léből kilógó káposzta megromlik. Ha nem elég a káposzta leve ahhoz, hogy bőven befedje, 3%-os sóoldatot készítek és azzal öntöm tele. Ami kiforr az erjedés alatt, azt is ezzel lehet kipótolni. Pont ezért mélytányért, tálcát rakok alá, mert ki fog forrni, az természetes, így van rendjén. Pár naponta átmozgatom, hogy az alján képződő buborékok ki tudjanak szabadulni. 

20 C fok körüli hőmérséklet megfelelő, előszoba, fűtetlen fürdőszoba, fűtött lépcsőház lehet a megfelelő télen. 3-4 nap alatt megindul a tejavas erjedés és a káposzta 2-4 hét alatt elkészül, ez az idő elég sok tényezőtől függ, figyelni, kóstolni becézni kell. Minél nagyobb az edény, annál lassabban megy le az erjedési folyamat, 750 ml-es üvegek 2 hét alatt általában beérnek. 

Lezárva tárolom 0-4 C fokos hűtőszekrényben, és ugyanúgy fedje el a lé, mint készítés közben. Hónapokig eláll így.

Kimcsi:

  • 2 db kínai kel kitorzsázva, lehet hosszában negyedelni, ez az eredeti megoldás, én legyalulom, mert a felhasználók így igénylik
  • 2 csokor újhagyma felcsíkozva
  • 10 gerezd fokhagyma lereszelve
  • 20 dkg gyömbér megtisztítva, lereszelve
  • 4-5 dkg csilipehely, aki nem bírja a csípőst, őrölt fűszerpaprika
  • opcionális: 3-4 ekanál halszósz

Tipp: fürtös uborka szezonban szoktam készíteni fürtös uborkából és kígyóuborkából is, fantasztikus mindkettő.

Lényegében megegyezik a savanyú káposztával: 

Minden steril és tiszta, ez fontos, alapos mosogatás és kiforralás előzze meg a munkát. Befőttesüvegekben készítem, mert sokat adok ajándékba és egyszerűbb akkor már a saját kis üvegében elkészíteni, nem mókolni és koszolni vele később. Lehet kapni kerámia, vagy műanyaghordókat, abban praktikusabb mennyiségben készíteni, azokba bele lehet taposni, befőttesüveggel a lenyomásnál elég óvatosnak kell lenni, ezért előre le szoktam nyomkodni egy lábosban, hogy már kissé megtörötten kerüljön az üvegbe.

Lemérem az alapanyagokat, kimérek 3% adalékmentes sót. (NEM lehet jódozott se, csomósodásgátlós sem) 

A fokhagymát, gyömbért, csilit elkeverem.

A kelt nagy lábosban, rétegenként lesózom, lenyomkodom. Állni hagyom hideg helyen 4-5 órát. Alaposan letaposom. (ez a külön kör az üvegben készítés miatt van, aki hordóban készíti, egyenesen a hordóba rétegezze, sózza, fűszerezze, tapossa le rétegenként)

Az üvegbe rétegzem a megtört, sózott kelt, minden réteget fűszerezek, alaposan lenyomkodom rétegenként. 

Fontos, a zöldségnek lé alatt kell lennie. Ehhez befőttesüveg esetén az egy jó megoldás, hogy egy akkora steril kupakot rakok rá, ami pont beleesik a szájába és azt súlyozom le pl egy akkora vízzel megtöltött, lezárt befőttesüveggel, ami szintén befér az üveg száján. A léből kilógó kel megromlik. Ha nem elég a kinyomkodott leve ahhoz, hogy bőven befedje, 3%-os sóoldatot készítek és azzal öntöm tele. Ami kiforr az erjedés alatt, azt is ezzel lehet kipótolni. Pont ezért mélytányért, tálcát rakok alá, mert ki fog forrni, az természetes, így van rendjén. Pár naponta átmozgatom, hogy az alján képződő buborékok ki tudjanak szabadulni. 

20 C fok körüli hőmérséklet megfelelő, előszoba, fűtetlen fürdőszoba, fűtött lépcsőház lehet a jó télen. Fontos, hogy olyan hely legyen ahol a szagok nem zavarják a kimcsit (pl. garázs nem jó) és a kimcsi szaga se zavar senkit. 3-4 nap alatt megindul a tejavas erjedés és 1-2 hét alatt elkészül, ez az idő elég sok tényezőtől függ, figyelni, kóstolni becézni kell. Minél nagyobb az edény, annál lassabban megy le az erjedési folyamat, 750 ml-es üvegek 1 hét alatt általában beérnek. 

Lezárva tárolom 0-4 C fokos hűtőszekrényben, és ugyanúgy fedje el a lé, mint készítés közben. Hónapokig eláll, sőt, volt már több, mint egy éves kimcsim, parádés volt, a 4 C fok betartása fontos a tárolásnál!

Aki rendszeres fogyasztó, érdemes beállítani a kimcsiknek egy kis hűtőt, mert kegyetlenül erős illata van, semmit nem tűr meg maga mellett. 

Mihez jó?

  • sültekhez saláta
  • rizzsel és hatperces tojással főétel
  • levesbetét
  • tojásos rizzsel
kimchi,fermented cabbage traditional Korean food in top view on wooden table.

Savanyúság 

  • 1 kg alapanyag (uborka, karfiol, brokkoli, zöld paradicsom, kisdinnye, vöröshagyma, fokhagyma, cukkíni, cékla, paprika, káposztával töltött paprika a klasszikusok, de bármit ki lehet próbálni, vegyesen is)
  • 1 l 5 % -os ecet (alma, vagy bor, de lehet balzsam, akármilyen extrás ecet is, a lényeg az 5 %, mert a tartósításhoz az kell)
  • 1/2 l víz
  • 10 púpozott evőkanál cukor
  • 1 púpozott evőkanál só

Fűszerezés (ettől el lehet térni) :

  • 5 db babérlevél
  • 1 ekanál koriandermag
  • 1 ekanál mustármag
  • 1 ekanál fekete bors
  • minden üveg aljába egy szál kapor
  • minden üvegbe a réseket kitömködni 2-5 fokhagymagerezd
  • minden üvegbe a réseket kitömködni cikkekre vágott vöröshagyma

Minden eszközt, befőttesüveget, lapkát sterilizálok. Erre jó módszer a mosogatógépben mosás, vagy a hagyományos mosogatás után 15 perc forralás vízben, ami ellepi. A zöldségeket alaposan megmosom, fürtös uborkát kefével tisztítom. Ha kell, darabolom a zöldséget.

A befőttesüvegeket megtömöm a zöldségekkel. A felöntőlé alapanyagait összekeverem, 15 percig forralom. Lobogva öntöm fel vele a befőttesüvegeket, színültig. Lezárom, fejre fordítom és hagyom kihűlni. Amikor kihűlt, leöntöm a levüket egy lábosba, 15 percig forralom ismét lobogva felöntöm vele a zöldségeket. Lezárom, fejre fordítom és takarókkal bebugyolálva nagyon lassan hagyom kihűlni. 

Talpra állítva, egy papíron tárolom őket hűvös, sötét helyen. Nem szívesen rakok el 750 ml üvegnél nagyobban, mert ha egy megromlik, akkor nem 5 liter vész kárba, hanem csak szűk egy liter. 

Kb. egy hónap alatt járja át az ecet, addig nem érdemes kinyitni.

Gyümölcs

Lekvár, kandírozás, és aszalás.

Aszaláshoz tűző nap híján a sütőt tudjátok használni, légkeverésen 40 C fokon a felszeletelt és sütőpapírra egy rétegben szétterített gyümölcs úgy fél nap alatt szárad ki. Hűvös, sötét helyen, jól lezárt befőttesüvegben tárolható.

A kandírozáshoz a gyümölcsöt 1×1 centis kockákra, vagy 1×1 centis négyzet metszetű hasábokra vágom. A gyümölcs súlyával azonos súlyú cukrot annyi vízzel főzök fel, hogy rendkívül sűrű szirup legyen. Ebbe öntöm a gyümölcsöket, addig forralom, hogy éppen megpuhuljon, kiszedem egy szűrőkanállal és cukorba forgatom, majd hagyom meleg, száraz helyen kiszáradni, erre 40 C fokos sütőt is lehet használni. Hűvös, sötét helyen, jól lezárt befőttesüvegben tárolható.

A kandírozott gyömbérhez a gyömbért 30 percig elő kell főzni.

Lekvár:

  • 1 kg tisztára mosott gyümölcs, lényegében bármi, dinnye talán nem
  • A kimagozott gyümölcs súlyának fele mennyiségű cukor. Ez a mennyiség ízlés és a felhasznált gyümölcs kérdése, mivel a tartósságot nem befolyásolja
  • 1 citrom frissen facsart leve
  • 1 csipet só

A gyümölcsöt leszárazom, megmosom. A magozást mosás után, lábos felett végzem így az értékes levek nem vesznek kárba. A ribizlit, fekete bodzát egy villával jobban le lehet szárazni, mint kézzel. Az icipici magok pl eper, málba, bodza benne maradnak, vagy aki magtalan lekvárt akar ezekből, a kész lekvárt kell egy spatulával átnyomkodnia egy finom és tiszta gézzel kibélelt szitán, majd az így kapott magtalan pépet újra 15 percig forralni.

Az epret vagy annál nagyobb gyümölcsöt felezem/negyedelem, ez a szilvával, meggyel, cseresznyével, barackkal magozás közben úgyis megtörténik. Körte, alma, birsalma magházát eltávolítom, a húst legyalulom/nagylyukú reszelőn lereszelem. 

A gyümölcsök héja maradhat, kivéve citrusok, azok külső héját rendkívül vékonyan meg kell hámozni, a fehér részeket, hártyákat eltávolítani, magokat is eltávolítani és a lehámozott héjat finomra szelve kell visszaadagolni a lekvárba főzéskor.

A cukrot annyi vízzel, ami ellepi, egy lábosba öntöm, felforralom amíg elolvad teljesen a cukor. Rászórom a gyümölcsöt, sózom és alacsony lángon, fedő nélkül elkezdem főzni. Ha nagyon száraz, annyi vizet öntök hozzá hogy tudjon lassan főni, ne égjen le. Figyelek rá, sűrűn megkeverem, ha nagyon száraz, adok hozzá pici vizet. Egy löttyintés pálinka, konyak, viszki nagyon jót tesz neki!

Mindeközben egy másik lábosban annyi vízbe rakom az alaposan elmosott befőttesüvegeket és lapkákat és fedőket, a csipeszt, a merőkanalat, a kanalat és a tölcsért ami ellepi és elkezdem főzni. A forrástól számítva 30 percig főnek, és ha akkor a lekvár még nem áll készen, egészen addig lehet ezeket főzni, amíg megtöltjük a lekvárral. Ha ez csak holnap következik be, újra kell sterilizálni az eszközöket. Mosogatógépben is elvégezhető művelet.

A lekvár akkor van kész, amikor állaga sűrű, hólyagos buborékokkal forr, ez 1 órán belül megtörténik, kivéve a szurok stílusú klasszikus szilvalekvárt, amit cukor nélkül főznek egy napig, ezt majd külön tárgyaljuk. Van, aki darabosan szereti, van, aki pépesen, botmixerrel pépesítse. Linzerbe, islerbe pépesen, pitébe, kenyérre darabosan jobb. 

A citromlevet akkor adom hozzá, amikor már majdnem kész, 10 percig még főzöm vele. Ez a sav majd kiemeli az édességet, rendkívül fontos lépés!

A sterilizált üveget egy csipesszel kiveszem a forró vízből, a vizet visszaöntöm belőle a lábosba, az üveget a konyharuhával kibélelt kezembe rakom. Beleöntöm/kanalazom a lekvárt, legyen csurig. A csipesszel kiveszek egy lapkát, konyharuhás kézzel megfogom, jól rácsavarom az üvegre, csutkára szorítom, és fejjel lefelé lerakom a pultra.

Amikor minden üveg kész, a lábost elmosom, az aljában 3 ujjnyi vizet forralok a fejjel lefelé álló üvegeket belerakom, fedő alatt 30 percig forralom, vigyázok, nehogy elforrja a vizet. Ezt nem lehet elodázni és kihűlt lekvárokkal elvégezni, töltés után, még forrón kell. Amikor kész és a lábos már nem tűzforró, csak meleg, az egész csomagot körbetekerem takarókkal és egy fotelba dugom, hogy minél lassabban hűljön ki.

Tárolás hűvös sötét helyen a talpára visszaállítva, kibontás után 4 fokos hűtőszekrényben 1-2 hétig eláll. 

Maradékok

Mindenből lehet konzervet készíteni, egyes ételeket sajnos tönkretesz a hőkezelés során kapott túl sok főzés, például tésztákat, húsból készült pörkölteket, fánkot bajosan lehet befőttesüvegben konzerválni, de üres húsleves, bolognai ragu, krémlevesek, pudingok, pacalpörkölt jól tolerálják a szétfőzést.

Az eljárás megegyezik a húsféleségeknél leírt módszerrel.

Ha a fenti módszereket alkalmaznod, akkor nem kell feleslegesen megvenned egy drága fagyasztót.

Heti menü 10 000 Forintból, 4 főre

World money collection. Fragments of Hungary money.

Az aktuális élelmiszerárak mellett a lehetetlent súrolja a küldetésünk, mégis sikerült valamit összeállítani. Mivel a menü februárban készült, a zöldségek, gyümölcsök ezt a szezont tükrözik, meg főleg a tízezer Forintot. Az árak elsősorban hiperek sajátmárkás termékei, a zöldségek, gyümölcsök a piaci legolcsóbb termékek, de eleve mindenből a legolcsóbb, nem akcióssal számoltunk. 

Kávé, cigi, pia, hús, hal, sajt nincs. Beltartalmi értékkel nem rendelkező felvágottak helyett gyümölcs van, akinek fontosabb, gyümölcs helyett tegyen be csirkemellet az egyik főzelék mellé a banán és az alma helyett, vagy cserélje ki 250 g kávéra, ennyi pénzbe ezek egyszerre nem férnek bele. Az alábbiakat legfeljebb úgy lehet cifrázni, ha szerencsével kifogunk húst, sajtot, túrót, tejet, gyümölcsöket, zöldségeket a lejáratközeli pultból, vagy bármihez van olcsóbb, esetleg háztáji, saját forrás. 

Kenyér és majonéz csak úgy fért bele, ha előbbi lisztből és élesztőből, utóbbi tojásból és olajból, házilag készül.

Bevásárlólista

Alapvetők

  • Zabpehely 1 kg 500 Ft
  • Cukor 1 kg 280 Ft
  • Búzafinomliszt 5 kg 825 Ft
  • Rizs 1 kg 400 Ft
  • Paradicsompüré 500 g 199 Ft
  • Nagykocka tészta 2 kg 800 Ft
  • Tojás 20 db 1200 Ft
  • Búzadara 1 kg 200 Ft
  • Napraforgóolaj 1 l 569 Ft
  • Sárgaborsó 1/2 kg 300 Ft
  • Élesztő 2 kocka  158 Ft
  • Só 1 kg  90 Ft
  • Kakaópor 125 g 399 Ft
  • Fekete bors 2 tasak 200 Ft

Tejtermék

  • Tej 5 l: 1250 Ft

Zöldség és gyümölcs

  • Répa 2 kg 500 Ft
  • Burgonya 5 kg 1000 Ft
  • Vöröshagyma 1 kg 200 Ft
  • Káposzta 1 kg 200 Ft
  • Fokhagyma 1 fej: 100 Ft
  • Banán 2 kg: 400 Ft
  • Alma 1 kg: 200 Ft

Így néz ki a heti menü:

hétfő

  • Zabpehely tejjel és banánnal
  • Sárgaborsófőzelék hatperces tojással
  • Pirítós + majonézes káposzta, alma és répasaláta 

kedd 

  • Tejbedara kakaóval
  • Rántott hagymakarika, rizs
  • Krumplifőzelék 

szerda

  • Hatperces tojás, pirítós
  • Répafőzelék, bundás kenyér
  • Sült krumpli majonézzel

csütörtök

  • Rizskoch banánnal
  • Paradicsomleves, darás tészta
  • Bundázott alma

péntek

  • Zabpehely karamellás tejjel (el kell készíteni, karamellizált cukorra tej, összeforralni amíg elolvad a cukor)
  • Káposztás kocka 
  • Darakoch

szombat 

  • Kakaós palacsinta
  • Krumplis tészta paradicsomosan (LINK)
  • Tojásos rizs

vasárnapi

  • Tejberizs banánnal
  • Tojásos nokedli
  • Krumplipogácsa

Könyvelőt keresel? Biztos szükség van rá?

Midsection of man calculating financial expenses at home

Könyvelőre nem mindenkinek van szüksége. Ha alkalmazottként dolgozol, más jövedelmed nincs, és szabályszerűen be vagy jelentve, akkor nincs szükséged könyvelőre.

Ha viszont vállalkozást akarsz indítani, akkor igen.

Mindenképp meg kell vizsgálnod, milyen vállalkozást akarsz indítani. A kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA) egyszerű adózási forma.

Ezért az egyéni vállalkozás alapításakor és működésekor is gyakran felmerül a kérdés: kell-e egy katás vállalkozónak könyvelő? Kétféle hozzáállást szoktunk hallani. Egyik, hogy „ugyan minek” a másik pedig: “vállalkozás könyvelő nélkül, öngyilkosság”. Mindkettőben van igazság.

Egy katás vállalkozónak valóban nincs más dolga, mint elkészíteni az adóbevallást. Sokszor azt is könyvelőre bízza. Igen ám, de vannak még más dolgok is. Mint például a jogszabályok követése, iparűzési adó kiszámítása és bevallása. A bevételi nyilvántartást is vezetni kell, és követni az adómentes kereteket.

Választhatod az alanyi adómentességet is. Így mentesülsz az áfa fizetés alól. Azonban a költségeidhez kapcsolódó áfát sem számolhatod el. Hogy melyiket választod, meg kell vizsgálni, mennyi lesz az éves bevételed. Illetve a vállalkozásod költségigénye. Az internet a barátunk ugyan, de egy vállalkozás indítása előtt mindenképp konzultálj szakemberrel.

Ne feledd: ha egyéni vállakozó vagy, minden esetben korlátlan anyagi felelősséggel tartozol vállalkozásod után. Vannak buktatók, és ha ezeket nem ismered, könnyen jöhet a több tízezres büntetés az adóhatóságtól. Ráadásul, a vállalkozókra vonatkozik még néhány törvény. (Tb törvény, Áfa törvény, Helyi adókról szóló törvény, stb.) Ezeket a könyvelő mindig tudja. Létezik egy úgynevezett autokata, ami egy elektronikus segítő, amelyben sok katás feladat, kötelesség, automatizáltan működik. Ezért nemcsak a vállalkozók, de a könyvelők is imádják!

A választás csak a tiéd: megpróbálod egyedül, vagy megfizetsz valakit, aki elmondja, milyen előírásokat kell betartanod, és azt is, ezt hogy tudod a gyakorlatban is megcsinálni. Magadnak teszel vele jót!

Kell-e nekem Ügyfélkapu, és miért igen?

Businessman hands holding document paperwork and pen working on laptop

Az Ügyfélkapu a magyar kormányzat elektronikus ügyfélbeléptető és azonosító rendszere. Kényelmes és gyors ügyintézést biztosít. Ha valaki egyéni vállalkozást indít, akkor kötelező ügyfélkaput nyitnia. Magánszemélyként is nagyon sok ügyet intézhetünk otthonról.

Az ügyfélkapun történő ügyintézésnél nincs sorban állás, várakozás. Használatával a hivatali ügyek könnyebben, gyorsabban és személyes utánajárás nélkül is intézhetőek. Továbbá lehetőség nyílik a magánszemélyt érintő adatok lekérdezésére is. Az Ügyfélkapu használatának feltétele a regisztráció. Ezt személyesen bármely okmányirodában, kormányhivatali ügyfélszolgálati irodában, adóhatóság ügyfélszolgálatán tehetjük meg.

Elkészíthetjük és beküldhetjük személyi jövedelemadó a bevallásunkat. Így nem kell a postán sorba állnunk. Igényelhetjük személyi azonosító okmányaink pótlását. Megnézhetjük, hogy munkáltatónk bejelentett e, befizette e a Társadalombiztosítási járulékot utánunk. Így nem kell attól tartani, hogy csak az orvosnál vagy a gyógyszertárban derül ki: nincs is érvényes jogviszonyunk.

A földhivatali-nyilvántartásba is betekinthetünk. Lekérhetünk egy nem hiteles vagy úgynevezett „e-hiteles” tulajdoni lapot, térképmásolatot. Lakásvásárlás előtt ez bizony nagy segítség lehet!  Adóigazolás is kérhető. Szintén gyakran van szükség adóigazolásra, főleg hitelkérelem vagy valamilyen támogatás igényléséhez. Ezért sem kell már sorban állnunk.

Anyakönyvi kivonat és erkölcsi bizonyítvány igénylése is lehetséges. Azonban jelenleg csak a 2014. július 1. utáni eseményekről kérhetünk adatot. Családtámogatási ügyekben is eljárhatunk az ügyfélkapun. Ha valaki jogosult anyasági támogatásra, családi pótlékra, gyermeknevelési támogatásra, fogyatékossági támogatásra, már azt is egyszerűen igényelheti otthonról. Lakcím, tartózkodási hely módosítására is használhatjuk.

Időt, fáradságot spórolhatunk így meg! Mindenkinek ajánlott az Ügyfélkapu!

Nyüstöl a gyerek, de hóvége van? 5 tuti program, ami semmibe nem kerül

Hétvége van, a gyerek nincsen óvodába/iskolába. Ilyenkor egész nap nekünk, szülőknek kell az új információk és a mozgás iránti szükségleteit lekötnünk. Csakhogy a hónap végén, amikor már azt is kétszer meggondoljuk a boltban, mit vegyünk vacsorára, ez bizony nehéz lehet.

Most segítünk öt olyan programlehetőséggel, amivel felejthetetlen élményt adhatunk a gyereknek anélkül, hogy a gatyánk rámenne. Nézzük:

  1. Sportoljatok!

Fogjatok egy focilabdát és menjetek ki az udvarra, vagy a közeli parkba/sportpályára és hagyd, hogy megpróbáljon betalálni a kapuba. Vagy csak menjetek el biciklizni. Rengeteg olyan sportolási lehetőség van, amihez nem kell szinte semmi.

  1. Máskor tilos, de most szabad – ugráljatok pocsolyába

Találkoztál már olyan gyerekkel, aki ne imádna beleugrálni a pocsolyákba? Egy átlag hétköznapon persze ezt nem engedjük nekik, mert mindenük piszkos lesz, másokat is lefröcskölhetnek, és ha nagyon vizesek lesznek, még meg is fázhatnak. De mi értelme lenne a szabályoknak, ha nem, szegnénk meg őket? Menjetek sétálni a ház körül, és ugráljatok csak bele azokba a miniatűr tengerekbe. Hazaérve pedig jöhet egy forró fürdő.

  1. Kiránduljatok

Ha csak a közeli parkba, vagy erdőbe viszed a kicsit, neki még az is felér egy safari túra élményével. Lessétek meg az ott élő állatokat, mondd el neki, melyik madárnak, melyik bogárnak, mi a neve. Ha pedig pár gesztenyét, fenyő tobozt, kavicsot is összeszed, még tovább emlékezhet a kirándulásra.

  1. Rajzoljatok ugróiskolát

Csak egy kréta (esetleg tégladarab) kell és egy aszfaltos, kisforgalmú út. A kicsi tanulhat formákat, számokat, sportolhat és még a motorikus képességei is fejlődnek. Olcsó, leköti a gyereket a friss levegőn és tanul is vele. Mi kell még?

  1. Kertészkedjetek

Ezt persze egy kertes házban élő család könnyen megteheti, de akár hiszed, akár nem, a panelból sem lehetetlen. Csak meg kell keresni a közeli parkot, erdőt egy kis ásócskával és valamilyen virág maggal, vagy valamilyen csemetével. Hagyd, hogy a kicsi ásson egy kis lyukat, tegyétek bele a magot, vagy a csemetét és temesse be. Ezzel a programmal is a friss levegőn lehettek, mozog a gyerek és a motorikus képességei is fejlődnek. Ráadásul, ha minden jól megy, pár hét múlva még a munkája gyümölcsét is megcsodálhatja a gyerek.

Ezek a programok mind fizikailag, mind szellemileg pozitív értelemben lefárasztják a gyereket. Nincs is más dolgod ezek után, csak megetetni és lefektetni a kicsit. Pillanatok alatt úgy fog aludni, mint a bunda.

Randira hívnád, de le vagy égve? 5 jó program, ami nem kerül pénzbe

Hó végén egy randi sokaknak gondot jelent, hiszen van, hogy még egy mozijegy kifizetésére sem marad elég pénz. De van megoldás! Mutatjuk:

Megtaláltad álmaid párját. Már napok óta beszélgettek egymással messengeren, tinderen vagy telefonon. Nem húzhatod tovább az időt, muszáj randira hívnod. Eddig szép és jó, csakhogy eszedbe jut, hogy hó vége van, pénztárcád szinte teljesen üres.

Ne keseredj el! Emiatt semmiképp ne mondj le az igaz szerelemről, hívd csak el személyes találkára! Mi segítünk, milyen programot szervezhetsz fillérekből. Ezek a lehetőségek még jobban is elsülhetnek, mintha egy puccos étterembe mennétek.

  1. Séta egy szép parkban

Ugye milyen egyszerű? De legalább ilyen romantikus is. Nem kell más, csak egy mindkettőtökhöz közel lévő hangulatos park. Abból pedig szertencsére Magyarországon mindenhol van. Sétáltok egy fél órát, beszélgettek, leültök egy padra, előveszed az otthon bekészített forró teát (nyáron limonádét), máris nyert ügyed van!

  1. Kirándulás a közeli tájakon

Ha a közeli parkot már mindketten unalomig ismeritek, akkor sem kell lemondanod a romantikus sétáról. Keress egy busszal, vonattal könnyen megközelíthető erdőt és hajrá! Ez esetben csak egy buszjegyre kell beruháznod. Az előző pontban részletezett séta, beszélgetés, teázás pedig itt is működik.

  1. Ruhaköltemények a turkálóban

Ha bemész egy ruhaboltba szerencsére nem kötelező vásárolnod is. Ruhákat próbálgatni viszont a legtöbben  nagyon szeretnek. Használd ezt ki! Vidd el kiszemeltedet egy turkálóba és próbáljatok fel viccesebbnél viccesebb ruhakölteményeket. Ha a fura szettekben még szelfiztek is, már meg is vannak az első közös képeitek.

  1. Közös főzés

Minimális anyagi ráfordítást igényel, de ha ez belefér, nem lőhetsz mellé a programmal. Hívd át magadhoz, főzzetek együtt egy egyszerű vacsorát. Persze, ha nagyon bevágódnál, olyat készítsetek, amit már sokszor főztél. De ha be mered vállalni, olyasmit is csinálhattok, amit még egyikőtök sem főzött soha. Ennek az elkészítése még vicces is lehet, amit aztán kiszemelted a barátainak mesélhet csillogó szemmel másnap.

  1. Klasszikus filmmaraton

Készíts be popcornt, keress pár klasszikus filmet, amit egyikőtök sem látott még, vagy pedig mindketten imádjátok és ezredszer is szívesen megnézitek. Ennyi. Semmi más nem kell hozzá. A maratunt után pedig a filmeket éjszakába nyúlóan kibeszélhetitek. Nem csak romantikusságoddal, de megragadó gondolkodásmódoddal is le veheted a lábáról kiszemelted. 

(Extra pontokat szerezhetsz, ha utánanézel pár érdekességnek a filmekkel kapcsolatban, majd jó időzítéssel elsütöd őket a maraton közben.)

Ezek után nem lehet akadály az anyagi helyzet, ha szeretnél megismerkedni életed szerelmével, jöhet az első randi!

Ehető és megfizethető készételek: Aldis pite

Új sorozatunkban készételeket tesztelünk, hogy nektek ne kelljen. Ezek nem feltétlenül tökéletesek, és előre tudjuk, mindent, M-I-N-D-E-T ki tudod hozni otthon olcsóbban, és jobban, de az életke egyszerűen nem mindig olyan egyszerű. 

Aldis Finest Bakery piték

Miért menő?

  • 57% gyümölcstartalom, mint egy igazi pitében
  • rendes méret (1250 g)
  • nincs szükségtelenül túlcsomagolva
  • ettem már házit, és cukiban is rosszabbat, semmi baja, korrekt minimalista alkotás
  • nincs benne tartósítószer, aroma, színezék, semmi borzalom
  • az ára elfogadható 

Miért nem menő?

  • Pálmazsír van benne
  • ez a termék éppen lehetne 100% magyar is, de még az alma se az benne

Tanulj adózni a TikTokon!

Young businessman with calculator checking bills

Tudtad, hogy a TikTokon nem csak színes-szagos, zenére tátogós, táncolós, cuki állatos, vicces filteres videókat nézhetsz? Van egy csatorna, amiből nagyon hasznos dolgokat tanulhatsz. Mutatjuk:

Molnár Anita, családi adótanácsadó Tudatos Adózó nevű Youtube-csatornájára már évek óta tölti fel a hasznosabbnál hasznosabb adózással kapcsolatos videóit. De halad a korral, így már nem csak Youtubeon, hanem TikTokon is jelen van.

Videóiból olyan fontos dolgokról beszél, mint, hogy honnan lehet visszaadó nyomtatványt kérni az SZJA adóvisszatérítés igényléséhez.

De mindenki számára érthető módon tájékoztat több videójában a 25 év alattiak adókedvezményéről is. Mivel követői kérdéseire válaszol, így tényleg olyan témákkal foglalkozik, amik a legtöbbünket érdekelnek mindennapjaink szempontjából.

Felmerült például, hogy a 25 év alattiak adókedvezménye vonatkozik-e a GYED-re is. Íme a válasz:

Bárkivel előfordulat a következő eset is: Megváltoztatod a vezetékneved, de a személyi igazolványodon még a korábbi neved szerepel. Ebben az esetben mégis melyik névvel kell kitölteni az adóbevallást? A Tudatos Adózó csatorna erre is válaszol:

További hasznos tippekért mindenképp érdemes bekövetni Molnár Anitát TikTokon, vagy Youtubeon!

Nyitólap
Mikor utalják?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél