Módosították a Munka törvénykönyvét: 2023. január 1-jétől nő az apaszabadság időtartama, illetve bevezettek egy új jogintézményt, a szülői szabadságot. Mutatjuk, mennyi a gyermek után járó pótszabadság 2023-ban, milyen bér illeti meg az apákat az apaszabadság idejére, és hogy mennyit kaphatunk szülői szabadság alatt.

Gyermek után járó pótszabadság 2023

A Munka törvénykönyve szerint az alapszabadság 20 nap, ehhez jönnek még a pótszabadságok. Pótszabadság sok okból járhat, pl. a munkavállaló életkora alapján. Ebben a cikkben a gyermekek után járó pótszabadsággal foglalkozunk.

Ha a munkavállalónak 16 évesnél fiatalabb gyermeke van, akkor a szülő extra szabadnapra jogosult. A gyermek után járó pótszabadság 2023-ban így alakul:

  • 1 gyermek után 2 munkanap
  • 2 gyermek után 4 munkanap
  • 3 vagy több gyermek után 7 munkanap
  • fogyatékkal élő gyermek után 2 munkanap

2019 közepén az Európai Unió olyan szabályozást fogadott el, amely rengeteg család életét pozitívan befolyásolja. Nagy lépés ez a nemek közötti egyenlőség, az egyenlőbb felelősségelosztás felé, így nem csoda, hogy Magyarországon is sokan várták bevezetését. (Végül bő 3 évbe tellett.) Összehasonlításképpen, Ausztriában az irányelvet még 2019-ben sikerült ratifikálni. Hogy miről is van szó? A szülői szabadság bevezetéséről, illetve az apaszabadságról, ami 2023-tól 10 napra bővült.

Mi változott a Munka törvénykönyvében?

Összesen 8 ponton változtattak a Munka törvénykönyvén. Nem mind kapcsolódik a szabadságokhoz, de munkavállalóként nem árt, ha tisztában vagyunk ezekkel:

  • 10 napra emelkedett az apasági szabadság, az első öt napra 100%-os távolléti díj jár.
  • Összesen 44 nap szülői szabadság, ezt minden esetben előre kell kérni.
  • A munkavállalók utólag is kérhetik írásban a felmondás indoklását.
  • Apasági, szülői vagy gondozási szabadság alatt nem szüntethető meg a munkaviszony.
  • A munkaviszony fél éves fennállása után kérhető a teljes- vagy részmunkaidős foglalkoztatás, és a home office is.
  • Határozott munkaviszony esetén időarányos próbaidő (pl. fél éves munkaviszony esetén legfeljebb másfél hónap).
  • Gyorsabb és pontosabb tájékoztatási kötelezettség köti a munkaadókat.
  • Csak indokolt esetben szakítható meg a munkavállaló szabadsága. (Ebbe beletartozik az is, hogy nem kell a céges telefont felvennünk, vagy céges levelekre válaszolnunk.)

Hány nap az apaszabadság?

Az apának gyermeke születése esetén, legkésőbb a születést követő, a gyermek örökbefogadása esetén legkésőbb az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követő 2. hónap végéig 10 munkanap pótszabadság jár, amelyet kérésének megfelelő időpontban, legfeljebb két részletben kell kiadni.

Mi változott?

Ez korábban 5 nap volt, ikrek esetén 7. Most minden apának egységesen 10 jár, ikrek születésénél is.

Milyen bért kap az apa az apaszabadság alatt?

A 10 nap szabadságot 2 szakaszra bontják. Az első öt napra az apát távolléti díj illeti meg, azaz a rendes, teljes bérét kapja meg. Ennek költségét nem a munkáltató viseli, az állam átvállalja. A második öt napra a munkavállalót távolléti díjának 40%-a illeti meg. Fontos, hogy az első öt napra járó távolléti díj teljes költsége a visszaigényelhető a Magyar Államkincstártól, míg a második öt nap költsége a munkáltatót terheli.

A fentebb példaként említett Ausztriában más szabályok érvényesülnek: az apák 30 nap szabadságot vehetnek ki, amelynek idejére 700 euró jár. A magyar jogalkotók ennyire nem voltak gálánsak.

Mi van akkor, ha az apa a munkaviszony megszűnése miatt nem tudta kivenni az apaszabadságot?

A munkáltató a munkaviszony megszűnésekor kiállít egy igazolást arról, mennyi apasági szabadságot vett ki a munkavállaló. Abban az esetben, ha az apa a szülés után röviddel munkahelyet vált, kiveheti a maradék szabadságot az új helyén (de csak a szüléstől számított két hónapon belül).

Szülői szabadság 2023

Ne keverjük össze a szülési szabadsággal, a szülői szabadság újdonság. A 2023. január 1-től életbe lépett törvénymódosítás alapján a munkavállalót gyermeke 3 éves koráig 44 munkanap szülői szabadság illeti meg. Azonban van egy feltétele: legalább 1 éve fennálló munkaviszony esetén vehető igénybe.

A munkáltató a szülői szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban adja ki. A munkavállaló erre vonatkozó igényét legalább tizenöt nappal a szabadság kezdete előtt köteles bejelenteni. Kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén a munkáltató eltolhatja a szabadság kiadását legfeljebb 60 nappal. Ennek indokát és a kiadás általa javasolt időpontját a munkavállalóval írásban közölni kell.

Mennyi bér jár szülői szabadság alatt?

44 munkanapra 10%-os távolléti díj jár, amit akárhogy is nézünk, 4,4 napnyi bér. Ráadásul ha a szülő igénybe veszi a GYED-et vagy a GYES-t, annak összegét még levonják a 10%-ból.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Szja-bevallás 2024: újabb tájékoztatást adott ki a NAV, erre jó lesz figyelni

Folyamatosan postázza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a papíralapú szja-bevallási tervezeteket az igénylőknek a nyilvántartásában szereplő címekre. Jó tudni: az szja-bevallás 2024. május...

Durván megszaporodtak az SMS-es csalások: a rendőrség nevében próbálják lehúzni az embereket

Az elmúlt időszakban az e-mailes mellett az SMS-es csalások száma is megnőtt. Tavaly például a Magyar Posta nevével visszaélve próbálták becsapni a gyanútlan áldozatokat...

Otthonfelújítási támogatás 2024 feltételei: így kaphatsz maximális összeget

Június 3-tól lehet pályázni az új otthonfelújítási programra, amelyben az 1990 végig megépült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet támogatást igényelni. A pályázatban kamatmentes hitellel...