Eddig jól elvoltak a poloskák a kertben, az erkélyen, de a hűvösebb idő beköszöntével elkezdenek bejönni a lakásokba, legalábbis megpróbálnak a melegbe húzódni. Nálad is megjelentek? Segítünk! Utánajártunk, hogy milyen módszerekkel lehet távol tartani a poloskákat a lakásunkból és azt elérni, hogy eleve be se jussanak. Nézzük, mit tehetünk a poloska ellen házilag.

A kertekben kezdődik minden. Ugyan csak a 2000-es évek elején figyeltek fel először Magyarországon a zöld vándorpoloskára – és mintás változatára, a márványos poloskára – , ennyi idő elég is volt, hogy feltalálják magukat és rámenjenek az ehető növényekre. Szeretnek mindent, ami édes. Bab, borsó, gyümölcsök, bármi jöhet. Sajnos, amit megkóstolnak, az mind romlásnak indul.

De akkor mivel védjük meg a kertünket?

A kerti poloskák ellen többféle módon lehet védekezni. 

A vegyszerek hatásosak a poloskákkal szemben, de sajnos hatással vannak a nem kártékony fajokra is, így azt már nem igazán ajánlják a kertészek. Ráadásul összességében nem is hoznak tartós megoldást, mert az irtást követően nemsokára berepülnek a kezeletlen területekről.

Az egyik jó módszer “madárbaráttá” tenni a kertünket, mert a madarak megeszik a poloskákat. Ugyanígy a sünök és denevérek is szívesen fogyasztják őket, ezért érdemes olyan kertet kialakítani, ami odacsalogatja ezeket a hasznos állatokat. Ugyan az apró szamurájdarázs még nem honos az országunkban, viszont jó tudni, hogy eleve a poloska petéit öli meg – csak egy infó, ha valaki a betelepítésen gondolkozna.

Használhatunk még védőhálót is. A dolog viszonylag egyszerű: tegyünk sűrűn szőtt zsákokat vagy szúnyoghálót azokra a termésekre, amelyeket szeretnénk megvédeni. Ha pedig már nagyon elszaporodtak a poloskák, szedjük össze egyenként és dobjuk mosószeres vagy ecetes üvegbe, attól biztosan elpusztulnak.

Még egy tipp: ültessünk a kertünkbe néhány szál búzát vagy szójababot, így elsőként azt kezdik el szívni a többi termés helyett.

Hogy be se jöjjenek a lakásba

Ha már bejutottak a poloskák a lakásunkba, szintén a legegyszerűbb módszer egyenként összeszedni őket és ecetes vagy mosószeres vízbe dobálni. Viszont ezzel pont azt nem tudjuk elkerülni, amitől eleve irtózunk, vagyis hogy kézzel kelljen összeszedni a “büdösbogarakat”.

Készíthetünk permetező keveréket. Ha ecetet, szódabikarbónát és vizet összekeverünk egy kézi permetezőben és ezzel befújjuk a nyílászárókat, messze elkerülik a lakásunkat a poloskák. Vagy menta és teafa olajat is használhatunk permetezésre.

Az ablakokon kiszűrődő esti fény ugyanúgy vonzza őket, mint bármelyik másik élőlényt, tehát vagy csukjuk be az ablakokat, vagy kapcsoljuk le a villanyt. Ha nagyon zavarnak a poloskák, akkor egyszerűen szereljünk fel minden ablakra szúnyoghálót, ezzel a többi bosszúságot okozó rovart is ki tudjuk zárni.

Bár kétségkívül a legolcsóbb és legegyszerűbb módszer a házi készítésű permetező szerek használata.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...