A buszos utazásnak megvannak a maga előnyei, egy dologban viszont biztosan alulmarad a vasúttal szemben: vonattal utazni olcsóbb, ha kulturális programot is beépítünk a kirándulásba. Ingyenes osztálykirándulás a MÁV-val? Mutatjuk a legnépszerűbb vonattal elérhető osztálykirándulás helyszíneket, ahová ingyen utazhattok.

Ingyenes osztálykirándulás vonattal: kedvezményesen látogatható múzeumok, műemlékek és minden más

Egy kirándulást megszervezni nagy munka. Minden osztályfőnök szeretné, hogy a diákjai olyan programokon vehessenek részt, amelyek szórakoztatóak, emlékezetesek, és segítenek összetartóbb közösséget formálni. Ha egy kicsit többet fordítanánk az élményekre, kevesebbet az utazásra, akkor érdemes élni a MÁV nyújtotta lehetőséggel. De mi is ez pontosan?

A feltételekről

Az általános iskolák, középfokú iskolák és gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai nevelési-oktatási intézmények nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő tanulói és minden tizedik tanuló után egy fő kísérő (pedagógus vagy szülő) az iskola által szervezett csoportos utazás keretében díjmentes vasúti utazás igénybevételével látogathatnak meg különböző intézményeket.

A lehetőséggel tanítási évben – az őszi, téli és tavaszi szünet kivételével – tanítási és szombati napokon élhetnek az osztálykirándulók.

Tényleg ingyenes? A szabályok szerint csak a menetjegyet biztosítja díjmentesen a magyar állam. A pótjegyeket, helyjegyeket, esetleges felárat meg kell fizetnie a csoport tagjainak.

Nagyon fontos, hogy a csoportos utazási igényét a tervezett utazás előtt legalább hét nappal kell jeleznie a pedagógusoknak a területileg illetékes szolgáltatásértékesítő részére, mert csak így tudnak együttes elhelyezést biztosítani a menetrendszerinti vonatokon. (További teendők itt.)

Hová menjünk?

Országszerte összesen 25, köztük budapesti és vidéki helyszíneket látogathatnak meg vonattal ingyenes utazás igénybevételével a kiránduló osztályok. A diákok világörökségi helyszínekhez, nemzeti vagy történelmi emlékhelyekhez és műemlékekhez utazhatnak díjmentesen.

A városok között szerepel Budapest, Debrecen, Diósgyőr-Miskolc, Eger, Esztergom, Fertőd, Gödöllő, Gyula, Keszthely, Komárom, Mohács-Sátorhely, Nagycenk, Nagykőrös, Ópusztaszer, Pannonhalma, Pákozd (Velencei-tó), Pécs, Sárospatak, Sárvár, Somogyvár, Szentendre, Székesfehérvár, Szigetvár, Várpalota.

Melyek a legnépszerűbb helyszínek?

Az osztalykirandulas.hu szerint a legnépszerűbb ingyenesen elérhető települések: Budapest, Debrecen, Eger, Esztergom, Pécs.

Milyen látnivalók várnak az osztálykirándulókra?

Budapesten rengeteg múzeumot felkereshetünk, de az Országházat – mint kiemelt nemzeti emlékhely – érdemes mindenképpen felvenni a listára. Debrecenben a Debreceni Református Nagytemplom és Kollégium várja a látogatókat, Egerben a Dobó István Vármúzeumot fedezhetjük fel. Az MNM Esztergomi Vármúzeuma játékra hívja a kisebbeket, a nagyobbak tárlatvezetésen vehetnek részt. A Zsolnay Kulturális Negyed és a Cella Septichora Látogatóközpont Pécsett tárt kapukkal fogadja a kiránduló osztályokat.

Tudtad? Családosként ingyen mehetsz múzeumba ezeken a napokon

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mikor illetékmentes a lakásvásárlás? Milliókat spórolhatsz, ha ezt tudod

Ha lakásvásárláson gondolkozunk, akkor a vételáron kívüli egyéb költségekkel is számolnunk kell, így pl. az illetékfizetési kötelezettségünkkel. Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL....

Krumpli termesztése vödörben? Mutatjuk, mire figyelj

Nem csak azok tudnak házilag termeszteni krumplit, akiknek kertje van. Még egy erkély is elég, vagy egy jó napos terület a lakásban. Bizony, beltérben...

Egész évben lombos, nyáron gyönyörű virágokat hoz: így neveld a japán cserjédet

Nagy népszerűségnek örvend a japán cserje. Nem csoda, hiszen mutatós, örökzöld növény, amelyet egyszerű nevelni. Ha ügyesen gondozzuk, apró fává nő, ha pedig többet...