Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.
Össze-vissza veszünk mindent, egyesek a teleshopban is rendelik a gagyit. Nem kell. Egy minimalistán összeállított konyhafelszerelés kisebb helyet foglal és boldoggá teszi a felhasználót. Megmutatjuk, mi az a 100 dolog, aminek nincs helye egy funkcionális konyhában.
A listánkon szereplő tételek többsége teljesen haszontalan, kisebb részére csak az elhivatott, szenvedélyesen nagy konyhát vivőknek van esetleg szüksége, egyeseket pedig van, aki rendszeresen használ ugyan, attól még funkciója más, nélkülözhetetlen konyhai eszközzel helyettesíthető. Többségük csak a helyet foglalja, és a pénzt viszi. Vinné, mert ugye nem kellenek.
A reggeli ideális esetben tartalmaz gabonát, fehérjét, zöldséget vagy gyümölcsöt, de legalább megközelíti ezt az ideális elvárást.
Zabpehely
Olcsó, változatosan elkészíthető, hamar megvan, tökéletes alapanyag. Előző este beáztatva reggelre szépen megszívja magát, de mikróba is be lehet dobni, és akkor percek alatt elkészül.
Beáztatni lehet tejbe, növényi tejekbe, sima vízbe is. Sózni érdemes.
Kivajazom a tortaformát, beleszórom a zsemlemorzsát, körbeütögetem, hogy az alját és az oldalát is beborítsa.
A tojásokat kettéválasztom, a fehérjéket kemény habbá verem. Óvatosan beleforgatom a sárgájákat, a rizst, a maradék vajat és a cukrot, sózom.
Beleöntöm a formába, elegyengetem és 150 fokos sütőben 30 perc alatt megsütöm.
Lehet köríteni lekvárral, akármivel, elbír sokféle finomságot maga mellett.
Sajtos palacsinta
Az amerikai filmekben gyakran látjuk, hogy palacsintát reggelizik a család. Nem véletlenül, ez tényleg így van. Miért ne vehetnénk át tőlük ezt a szokást?
A palacsintára fordítás után reszelt sajtot szórok és fedő alatt, alacsony lángon úgy sütöm készre, hogy közben a sajt megolvadjon. Forrón tálalom. Lehet beletölteni bármilyen zöldséget, kukoricát is.
A palacsintát el is lehet előre készíteni, akkor akár mikróban is bele lehet olvasztani a sajtot.
A szép tálalás a séfek között sincs mindenki kezében, mert egy szép tányér már a képzőművészet, a festészet határait súrolja, ahol az alapanyagok a színek. Pár trükkel otthon is sokkal szebben tudtok tálalni, mintha csak kimernétek középre és annyi.
Nem kell bonyolítani
Nem kell a fine dining csodáira görcsölni, vagy a végletekig fokozni a tálalás esztétikáját otthon. Egy alap guszta megjelenéssel már jó vagy, több Michelin-csillagos étterem se tesz ennél többet, elég pár alaptrükköt elsajátítani és alkalmazni.
Gondolj rá képként
Egy szép tányér festmény. Lehet ezen nevetni, attól még esztétikai élményt nyújt fogyasztás előtt, ezért gondolj rá úgy, hogy egy szép képet raksz ki az alapanyagokból.
A tányér kulcsfontosságú
A képen ideális tányérok szép tálaláshoz. Enyhén struktúrált, egyszínű, világos, legjobb, ha fehér, tényleg. Megkönnyíti a dolgod, nem ad hozzá a képhez, csak semleges alapot szolgáltat. Egy nettó világos étkészlet mindig a kezed alá fog dolgozni, a mintásak nem, ráadásul ezek olcsón beszerezhetők. A sötét, üveg, kontrasztosan mintás étkészletekkel nehéz dolgozni, ezekre szinte lehetetlen szépen tálalni, ne vegyél ilyesmit.
Halvány, finom minták, rusztikus felületek, szélén finomság, világos szín a szerencsés választások.
Nehezen tálalható tányérok:
Gondold át a szalvétát és a terítőt
Ha bizonytalan vagy, tartsd ezeket színben (amikor mind egy adott szín azonos árnyalataiban van). Ha bátor, keress harmonikus párosítást. Ez az evőeszközre is érvényes, egy szép vonalú, egyszerű szettel bentebb vagy.
Amit lehet, formázz
A tálalás a főzéskor kezdődik, gombócokat, fasírtokat két kanál segítségével szépen lehet alakítani és utána csodásan mutatnak. A túrógombócot, sűrű krémeket, fagylaltot, tejfölt is ki lehet formázni, sokkal csinosabb lesz.
Ne kutyuld össze
Számtalan fogás gyönyörű lesz, ha hagyod , hogy a végén a fogyasztó keverje ki. Például a tészták is szebbek úgy tálalva, ha egyes alkotóelemeket kiemelsz. Nem mellesleg enni is nagyobb élmény, mintha minden össze van morzsikázva.
Az apróra vágott zöldfűszer a barátod, és a durvára tört olajos magok is a barátaid
Vannak reménytelenül csúnya fogások, például ez a rakott húsos dolog. Azokat le kell zöldfűszerezni, mindenki ezt csinálja.
Ha az ocsmányság édes, mehetnek rá olajos magok.
Így kend ki a trutyikat
A tejfölt, majonézt, csiliszószt, lekvárt ne csak odahányd, hanem kend ki így, és arra rakd a dolgokat, sokkal szebb lesz.
A fölösleges dolgokat felejtsd el
Alapszabály, hogy a tányérra csak ehető dolgot teszünk, és ezt érdemes kiegészíteni azzal, hogy a tányérra ne kerüljenek kényszerdíszek, uborkaszelet, citromszelet, répa, amikor annak semmi köze a fogáshoz. A fogás saját alkotóelemeit kell esztétikusan rendezni.
Az ünnepi menü legnehezebben kiszorítható fogása egy torta. Drága a tejszín, a gyümölcs, a csokoládé, a kakaópor, a tojás és a vaj is. Lehet fordulni olcsóbb alapanyagok felé, mi inkább rafináltan közelítjük meg a kérdést, hogy a végeredmény nagyon finom legyen, ne csak olcsó. A 150 forintot szeletenként számoltuk.
400 g kifőtt rizs (kb 150 g szárazon) kihűtve 200 Ft
4 db tojás 280 Ft
50 g cukor 14 Ft
50 g vaj 200 Ft
1 nagy csipet só
Kivajazom a tortaformát, beleszórom a zsemlemorzsát, körbeütögetem, hogy az alját és az oldalát is beborítsa.
A tojásokat kettéválasztom, a fehérjéket kemény habbá verem. Óvatosan beleforgatom a sárgájákat, a rizst, a maradék vajat és a cukrot, sózom.
Beleöntöm a formába, elegyengetem és 150 fokos sütőben 30 perc alatt megsütöm.
A krém:
75 g cukor 210 Ft
2 citrom reszelt héja és frissen facsart leve 300 Ft
200 g mascarpone 500 Ft
A cukrot kikeverem a citromlével, a mascarponéval és beleforgatom a héjat.
A kihűlt rizst óvatosan két lapra vágom, megtöltöm és bevonom a krémmel.
Csokoládés túrótorta
19 szeletes, 24 cm átmérőjű tortaformához
2900 Ft/torta 150 Ft/szelet
A piskótához:
6 db nagyméretű tojás 420 Ft
180 g liszt 36 Ft
150 g cukor 42 Ft
30 g kakaópor (elmaradhat, akkor liszttel ki kell pótolni a súlyát) 120 Ft
só
kb. 20-20 g vaj és liszt a forma előkészítéséhez 120 Ft
Előmelegítem a sütőt 180 C fokra.
A formát kivajazom, kilisztezem. A tojásokat kettéválasztom. A sárgájákat fehérre verem a cukorral, de egy evőkanál cukrot félrerakok. A fehérjét kemény habbá verem, amikor már majdnem kemény, hozzáadom az egy evőkanál cukrot, és azzal verem keményre.
A lisztet és a kakaóport apránként a sárga masszához adom, simára keverem. Ha kettéválasztott tojásokkal dolgoztam, a keményre vert fehérjét beleforgatom a cukros masszába, nem keverem agyon, éppen keveredjen összem, sózom.
Rögtön az előkészített formába öntöm és mehet is a sütőbe, pihentetni tilos.
50 percig sütöm, elzárom a sütőt, kinyitom, 15 perc múlva leveszem a karikát, eltávolítom a karika alját és a rácson hagyom kihűlni.
A cukrot karamellizálom, amikor aranybarna felöntöm a tejjel, összeforralom, hagyom meglangyosodni. Kikeverem a kávéval, mascarponéval.
A tortát 3 lapra vágom, az alsó rétegre terítem a szilvát, minden réteget megkenek a krémmel, oldalát és tetejét is bevonom, behűtöm.
Banánkrémes torta
19 szeletes, 24 cm átmérőjű tortaformához
Piskóta elkészítése fent.
2088 Ft/torta 110 Ft/szelet
A krémhez:
700 g túlérett banán 350 Ft
100 g kakaópor 400 Ft
200 g durvára tört csokoládé 600 Ft
Az alapanyagokat kikeverem, a tortát 3 lapra vágom, megtöltöm a krémmel, bevonom a tetejét, oldalát is, és durvára tört csokoládéval díszítem.
A torta precíz szépsége miatt nem szabad időbe és költségekbe bonyolódni, a legjobb helyeken kifejezetten trendi a természetes, rusztikus sütemény, fogjátok rá.
Fontos, ha költségcsökkentés a cél, feltétlenül olyan termékkel kell dúsítani, ami olcsóbb, mint az, amit szaporítani akarunk. Ebben az esetben 1200 forint alatt kell tartani az alapanyagokat, így kiesik például a gomba vagy a napraforgómag, hiába jó alanyok a darált hús kiváltására, túl drágák.
Trükkös alapkeverék
A trükköt a fűszerezés és az állag adja, a végeredmény meglepően kolbászhús karakterű és ennek megfelelően használható.
(a lencse fele kiváltható darált hússal, ha úgy biztosabbnak érzed a végeredményt)
A rizst a magyar konyha unalmas köretként használja, pedig egy kis nyitottsággal olcsó és szerethető fogásokat tudunk készíteni főszereplésével.
Tacu tacu
4 főre
200 g lencse vagy bab (száraz tömeg)
100 g hosszú szemű rizs (száraz tömeg)
2 evőkanál finomra vágott csilipaprika
4 gerezd fokhagyma finomra vágva
1 fej lilahagyma finomra vágva
1 dl olaj
4 db tojás
A rizst és a lencsét külön ressre főzöm, összekeverem, durván összetöröm, sózom, elkeverem a csilivel, a hagymák felével.
Egy serpenyőben felhevítem az olaj felét, megpirítom rajta a maradék hagymát. Beleborítom a masszát, folyamatosan rázogatva sütöm, ha kell utánolajozom a serpenyőt, egy szépen körbepirított masszát kell kapjak.
A tojásokat a serpenyőben egy kis olajon megsütöm és a rizses babbal tálalom.
Rizs, hagyma, lencse, gomba és sajt
4 főre
400 g rizs (szárazon mérve) 160 Ft
200 g gomba feldarabolva (lehet laska, csiperke, erdei is, ami akad jó áron) csiperke
1 nagy fej vöröshagyma finomra szeletelve
200 g nagylyukú reszelőn lereszelt sajt
1/2 dl olaj
őrölt fekete bors
só
A rizst kétszeres mennyiségű vízben megfőzöm. A hagymát és a gombát magas lángon megpirítom az olajon, összeforgatom a rizzsel és a sajttal.
Rizs és lencseterrine répával
4 főre
400 g rizs (szárazon mérve) 160 Ft
30 dkg zöld lencse
4 db közepes répa
6 dl tejszín
15 dkg friss kecskesajt
4 db tojás
4 ág kakukkfű
3 db babérlevél
egy fej fokhagyma keresztben kettévágva
egy fej vöröshagyma keresztben kettévágva
só
bors
A répákat feldarabolom, 3 dl tejszínben a kakukkfűvel puhára főzöm. Kidobom a kakukkfüvet, leszűröm a tejszínt, elkeverem két felvert tojással, és a kihűlt répákkal együtt pépesítem. Sózom, borsozom.
Kiolajozok egy formát és az aljába öntöm a répás pürét. 110 fokon 20-30 percig sütöm, a közepe még remegjen. Hagyom kihűlni.
Közben a hagymákkal, babérlevéllel félkészre főzöm a lencsét. A fűszereket kidobom belőle, leszűröm a levét.
A maradék tejszínt simára keverem a felvert tojásokkal, a kecskesajttal, beleforgatom a lencsét, sózom, borsozom. A réparétegre öntöm és visszatolom a 100 fokos sütőbe további 20 percre, a közepe még remegjen, amikor kiveszem.
Teljesen kihűlve tálalom.
Sajttal töltött rizsgolyó
4 főre
400 g rizs (szárazon mérve) 160 Ft
300 g zsíros sajt, trappista 1575 Ft
200 g zsemlemorzsa 100 Ft
2 db tojás 140 Ft
1 tkanál őrölt fekete bors 20 Ft
1 dl olaj a sütéshez 70 Ft
só
A rizst kétszeres mennyiségű vízben megfőzöm. Amikor kihűlt, elkeverem a tojásokkal és annyi zsemlemorzsával, hogy jól formázható legyen. Sózom, borsozom.
A sajtot kb félkisujjnyi darabokra vágom és a lepénykékké formázott rizs közepébe helyezem, majd beburkolom vele.
A zsemlemorzsába hempergetem, és forró olajban körbesütöm.
Klasszikus tojásos rizs
4 főre
400 g rizs (szárazon mérve) 160 Ft
8 db tojás 560 Ft
1 dl olaj 70 Ft
200 g fagyasztott zöldborsó kiolvasztva 200 Ft
só
A rizst két és félszeres mennyiségű vízben megfőzöm (a recept alkalmas maradék, kissé kiszáradt rizs újrahasznosítására is.
A tojásokat felverem. Mivel pirítani kell, érdemes adagonként elkészíteni a serpenyőben. Egy serpenyőben az olajat felhevítem, ráöntöm a tojást, elkezdem egy habverővel keverni, hozzáadom a rizst és legmagasabb lángon szikkadtra sütöm.
A végén keverem bele a kiengedett zöldborsót, az nem igényel hőkezelést.
A darás tésztát imádjuk. Talán annál nincs is olcsóbb és szerethetőbb tésztaétel a világon. Azért próbálunk mutatni pár könnyen elkészíthető és finom tésztát a legolcsóbbak közül.
Lencsés tésztasaláta mustáros-almás majonézzel
4 főre kb. 300 Ft/fő
400 g rövid durumtészta (penne, fusilli, masni) fogkeményre főzve 400 Ft
100 g lencse (száraz súly) 150 Ft
2 db alma lereszelve, kinyomkodva, pürésítve 200 Ft
2 dl majonéz 360 Ft
1 dl mustár 100 Ft
só
A lencsét sós vízben ressre főzöm. Az almát elkeverem a majonézzel, mustárral. A tésztát fogkeményre főzöm, elkeverem a lencsével és a mustáros-almás majonézzel és tálalom.
Hidegen is tökéletes.
Krumplis-paradicsomos tészta
4 főre kb. 230 Ft
400 g rövid durumtészta (penne, fusilli, masni) fogkeményre főzve 400 Ft
200 g salátaburgonya ressre főzve, kb 2 centis darabokra vágva 100 Ft
½ l paradicsompüré 250 Ft
1 fej vöröshagyma finomra vágva 50 Ft
2 gerezd fokhagyma finomra vágva 20 Ft
1 dl napraforgó olaj 70 Ft
őrölt fekete bors 50 Ft
só
A hagymákat aranybarnára pirítom, felöntöm a paradicsommal, sózom, borsozom, összefőzöm addig, amíg a fogás többi része elkészül.
A burgonyát bő olajon körbesütöm. A tésztát fogkeményre főzöm.
A paradicsomot a tésztára öntöm, összeforgatom a ropogósra sült burgonyával.
Napraforgópestós tészta paprikával, köménnyel és fokhagymával
4 főre kb. 437 Ft/fő
400 g rövid durumtészta (penne, fusilli, masni) fogkeményre főzve 400 Ft
200 g napraforgómag turmixban pici olajjal darabosra pépesítve
1 ekanál fűszerpaprika (lehet csípős, ha azt szeretitek) 100 Ft
1 ekanál őrölt fűszerkömény 50 Ft
2 citrom frissen facsart leve
1 gerezd fokhagyma finomra vágva 10 Ft
só
A magpépet kikeverem a fűszerekkel, fokhagymával és citrommal. A tésztával tálalom.
Klasszikus húsgolyós spagetti
4 főre kb. 400 Ft/fő
A gombóchoz:
400 g darált hús 30% zsírtartalommal 400 Ft
1 egész tojás 60 Ft
1 kis fej hagyma apróra vágva, kevés olajon megdinsztelve 50 Ft
A fokhagymát finomra vágom, aranybarnára pirítom az olajon, felöntöm a paradicsommal, cukrozom, sózom, borsozom, fél óra alatt közepes lángon összefőzöm.
A húst sózom, borsozom, elkeverem a felvert tojással, diónyi gombócokat formázok belőle, és egy serpenyőben, olajon, magas lángon rázogatva körbepirítom, majd alacsonyra mérsékelem a lángot, és készre sütöm a gombócokat.
Kifőzöm a tésztát, paradicsomszósszal és a gombócokkal tálalom.
Mac and cheese
4 főre kb. 375 Ft/fő
400 g rövid durumtészta (penne, fusilli, masni) fogkeményre főzve 400 Ft
200 g zsíros sajt nagylyukú reszelőn lereszelve trappista 1050 Ft
frissen őrölt bors 50 Ft
só
A tésztát kikeverem a sajttal, egyszemélyes kis mikrózható tálakba, vagy akár befőttes üvegbe rakom, és addig mikrózom, amíg a sajt megolvad. Borsozom, de csiliszósszal még jobb.
A zsiradék felén aranybarnára pirítom a hagymát. Rádobom a krumplit, megszórom a paprikával, sózom, és felöntöm annyi vízzel, ami éppen ellepi és alacsony lángon lassan ressre főzöm.
Fontos, hogy paprikás krumplinak csak NEM szétfővő burgonya jó, a lisztes krumplikból készítve nem lesz megfelelő állaga, szétesik, trutyi lesz.
Gombával
Laskával, vagy csiperkével, de aki gombászik, erdei-mezei gombákkal is dúsíthatja, azoktól még jobb lesz.
A fenti recepthez:
400 g gomba
A gombát felcsíkozom, a zsiradék másik felén egy serpenyőben folyamatosan rázogatva megpirítom. Lehet hozzáadni finomra szeletelt fokhagymát is.
Gerslivel
A fenti recepthez:
300 g gersli (árpagyöngy)
A gersli főzési ideje közel áll a salátaburgonyához, így a burgonyával együtt kell felrakni főni. Így a fogás több folyadékot igényel, erre oda kell figyelni.
Nokedlivel
A fenti recepthez:
300 g liszt
1 egész tojás
víz
A tojást simára keverem a liszttel, sózom, annyi vízzel keverem simára, hogy szaggatható sűrűségű legyen. Lobogó vízbe szaggatom. Amikor feljön a tetejére, leszűröm és a paprikás krumpliba keverem.
Hatperces tojással
A fenti recepthez:
8 db tojás
A tojásokat lobogó vízben a vízbe helyezéstől számítva 6 percig főzöm, meghámozom és rögtön tálalom a paprikás krumplin.
Zöldborsóval
A fenti recepthez:
300 g fagyasztott zöldborsó
A fagyasztott borsót a már majdnem elkészült paprikás krumplihoz adom, elkeverem és összemelegítem. A fagyasztott zöldborsót nem kell főzni, gőzölt termék.
Seasoning chicken legs with rosemary on an old table
Mielőtt rögtön rávágnánk, hogy igen, érdemes utánaszámolni a csirke aktuális árának.
Átlagos bolti árakkal számoltunk, akciókat nem vettünk figyelembe.
A csirke a sertés mellett az egyik leggyakoribb húsféle a magyar háztartásokban. Viszonylag olcsó, emellett egészséges, de milyen formában érdemes megvenni ezt az alapanyagot?
Külön részek ára a cikk írásának idején:
csirkecomb 749 Ft/kg, egy pár súlya: = kb. 400 g 299 Ft
farhát és nyak, levesnek valók belsőség nélkül 289 Ft/kg, egy súlya: = 400 g 116 Ft
bőrös, csontos csirkemell 1299 Ft/kg, egy súlya = kb. 300 g 390 Ft
Összesen tehát 805 Ft
Bontottcsirke belsőségek nélkül: 769 Ft/kg
A fenti részek össztömegének megfelelő méretű csirke ára (kb, 1,2 kg)= 845 Ft
Összesen tehát 845 Ft
Bár azt gondolnánk józan paraszti ésszel, hogy az egész bolti csirke olcsóbb, a számok azt mutatják, mindig utána kell számolni, mielőtt döntünk. Különösen igaz ez az árstopos világban, ahol a csirke egyes részei különösen olcsók, mások drágábbak, az egész baromfi pedig egy teljesen külön kategória.