Nyitólap Blog Oldal 369

Spar hazai vaj- jó olcsó termékek

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.

Miért menő?
  • Spar Hazai, szeretem termékcsalád vaja, a Tolnatej terméke, tényleg hazai
  • A legolcsóbb vajak közé tartozik (2716 Ft/kg), amelyeknek nincs lecsökkentve a zsírtartalma
  • finom vaj
Miért nem menő?
  • Semmi baj nincs vele

100 dolog, amire nincs szükséged a konyhában

Large set of everyday retro cooking utensils

Össze-vissza veszünk mindent, egyesek a teleshopban is rendelik a gagyit. Nem kell. Egy minimalistán összeállított konyhafelszerelés kisebb helyet foglal és boldoggá teszi a felhasználót. Megmutatjuk, mi az a 100 dolog, aminek nincs helye egy funkcionális konyhában.

A listánkon szereplő tételek többsége teljesen haszontalan, kisebb részére csak az elhivatott, szenvedélyesen nagy konyhát vivőknek van esetleg szüksége, egyeseket pedig van, aki rendszeresen használ ugyan, attól még funkciója más, nélkülözhetetlen konyhai eszközzel helyettesíthető. Többségük csak a helyet foglalja, és a pénzt viszi. Vinné, mert ugye nem kellenek.

  1. kenyérpirító
  2. salátaszárító
  3. olajsütő
  4. citrushámozó
  5. fűszervágó olló
  6. tojásszeletelő
  7. pizzaolló
  8. spagettiszedő
  9. pizzasütő
  10. gombakefe
  11. automata palacknyitó
  12. fokhagymanyomó
  13. kenyérsütő
  14. kukoricapattogtató
  15. smoothie készítő
  16. szódagép
  17. tojásfőző gép
  18. elektromos borsőrlő
  19. joghurtkészítő gép
  20. spagetti mennyiségét mérő eszköz
  21. spirálozó zöldségekhez
  22. elektromos konzervnyitó
  23. vajkés
  24. halkés
  25. vajtartó
  26. pici méretű mozsár
  27. almacsumázó
  28. paprikacsumázó
  29. teatojás
  30. pohárjelölőkék
  31. lyukas fakanál
  32. sekély merőkanál
  33. muffinsütő
  34. szögletes grillserpenyő
  35. citromfacsaró
  36. kerámiakés
  37. almaszeletelő
  38. befőzőgép
  39. gofrisütő
  40. szendvicssütő
  41. tükörtojás sütéséhez formázógyűrű
  42. húskarmok
  43. hasábburgonya-vágó
  44. garnélaolló
  45. osztrigakés
  46. banánszeletelő
  47. főzésidőzítő óra
  48. gurulós pizzavágó
  49. elemes tejhabosító
  50. tüskés hagymatartó szeleteléshez
  51. keksznyomó
  52. tésztagép
  53. tojásszétválasztó
  54. késtartó blokk
  55. bögretároló (köcsögfa)
  56. kávékapszula-tartó 
  57. vízszűrő kancsó
  58. fondue készlet
  59. csokiszökőkút
  60. nokedliszaggató
  61. tésztafőző lábos
  62. fagylaltkanál
  63. mandolin
  64. gyümölcscentrifuga
  65. aprítógép
  66. zsebsárkány
  67. húsdaráló
  68. robotgép
  69. álló robotgép 
  70. magdaráló
  71. kávédaráló
  72. aszaló
  73. kiszúróformák
  74. vágódeszka körben vályúval
  75. márványlap
  76. késélező (nem fenő!)
  77. pet-palack préselő
  78. viszkikő
  79. borhűtő
  80. shaker
  81. konfitáló
  82. vízforraló
  83. tagine
  84. Pataki tál
  85. rizsfőző
  86. thermomix
  87. forrólevegős sütő (air fryer)
  88. csíráztató
  89. habszifon
  90. elektromos kenyérvágó kés
  91. kenyértartó 
  92. dinnyegolyókat formázó kanál
  93. bárd
  94. filézőkés
  95. kukta
  96. tésztaszedő merőkanál
  97. pici fogókesztyű
  98. vákuumfóliázó
  99. szamócacsumázó
  100. jégkockatartó

Olcsó és egészséges reggelik gyerekeknek is

A reggeli ideális esetben tartalmaz gabonát, fehérjét, zöldséget vagy gyümölcsöt, de legalább megközelíti ezt az ideális elvárást.

Zabpehely

Olcsó, változatosan elkészíthető, hamar megvan, tökéletes alapanyag. Előző este beáztatva reggelre szépen megszívja magát, de mikróba is be lehet dobni, és akkor percek alatt elkészül.

Beáztatni lehet tejbe, növényi tejekbe, sima vízbe is. Sózni érdemes. 

A képen az alábbi feltétekkel szerepel:

Túró és rámorzsolt tejkaramella (készen vásárolt)

Aszalt szilva és fahéj

Száraz serpenyőben pirított banán

Rizskoch túróval

4 főre

  • 400 g kifőtt rizs (kb 150 g szárazon) kihűtve 
  • 200 g túró
  • 1 ekanál cukor
  • 1 citrom reszelt héja (opcionális)
  • 4 db tojás
  • 50 g vaj 
  • 1 nagy csipet só

Kivajazom a tortaformát, beleszórom a zsemlemorzsát, körbeütögetem, hogy az alját és az oldalát is beborítsa.

A tojásokat kettéválasztom, a fehérjéket kemény habbá verem. Óvatosan beleforgatom a sárgájákat, a rizst, a maradék vajat és a cukrot, sózom.

Beleöntöm a formába, elegyengetem és 150 fokos sütőben 30 perc alatt megsütöm.

Lehet köríteni lekvárral, akármivel, elbír sokféle finomságot maga mellett.

Sajtos palacsinta

Az amerikai filmekben gyakran látjuk, hogy palacsintát reggelizik a család. Nem véletlenül, ez tényleg így van. Miért ne vehetnénk át tőlük ezt a szokást?

A palacsintára fordítás után reszelt sajtot szórok és fedő alatt, alacsony lángon úgy sütöm készre, hogy közben a sajt megolvadjon. Forrón tálalom. Lehet beletölteni bármilyen zöldséget, kukoricát is.

A palacsintát el is lehet előre készíteni, akkor akár mikróban is bele lehet olvasztani a sajtot.

Tálalás kérdése: így legyen éttermi vacsora otthon

A szép tálalás a séfek között sincs mindenki kezében, mert egy szép tányér már a képzőművészet, a festészet határait súrolja, ahol az alapanyagok a színek. Pár trükkel otthon is sokkal szebben tudtok tálalni, mintha csak kimernétek középre és annyi.

Nem kell bonyolítani

Nem kell a fine dining csodáira görcsölni, vagy a végletekig fokozni a tálalás esztétikáját otthon. Egy alap guszta megjelenéssel már jó vagy, több Michelin-csillagos étterem se tesz ennél többet, elég pár alaptrükköt elsajátítani és alkalmazni.

Gondolj rá képként

Egy szép tányér festmény. Lehet ezen nevetni, attól még esztétikai élményt nyújt fogyasztás előtt, ezért gondolj rá úgy, hogy egy szép képet raksz ki az alapanyagokból. 

A tányér kulcsfontosságú

A képen ideális tányérok szép tálaláshoz. Enyhén struktúrált, egyszínű, világos, legjobb, ha fehér, tényleg. Megkönnyíti a dolgod, nem ad hozzá a képhez, csak semleges alapot szolgáltat. Egy nettó világos étkészlet mindig a kezed alá fog dolgozni, a mintásak nem, ráadásul ezek olcsón beszerezhetők. A sötét, üveg, kontrasztosan mintás étkészletekkel nehéz dolgozni, ezekre szinte lehetetlen szépen tálalni, ne vegyél ilyesmit. 

Halvány, finom minták, rusztikus felületek, szélén finomság, világos szín a szerencsés választások. 

Nehezen tálalható tányérok:

Gondold át a szalvétát és a terítőt

Ha bizonytalan vagy, tartsd ezeket színben (amikor mind egy adott szín azonos árnyalataiban van). Ha bátor, keress harmonikus párosítást. Ez az evőeszközre is érvényes, egy szép vonalú, egyszerű szettel bentebb vagy.

Amit lehet, formázz

A tálalás a főzéskor kezdődik, gombócokat, fasírtokat két kanál segítségével szépen lehet alakítani és utána csodásan mutatnak. A túrógombócot, sűrű krémeket, fagylaltot, tejfölt is ki lehet formázni, sokkal csinosabb lesz.

Ne kutyuld össze

Számtalan fogás gyönyörű lesz, ha hagyod , hogy a végén a fogyasztó keverje ki. Például a tészták is szebbek úgy tálalva, ha egyes alkotóelemeket kiemelsz. Nem mellesleg enni is nagyobb élmény, mintha minden össze van morzsikázva. 

Az apróra vágott zöldfűszer a barátod, és a durvára tört olajos magok is a barátaid

Vannak reménytelenül csúnya fogások, például ez a rakott húsos dolog. Azokat le kell zöldfűszerezni, mindenki ezt csinálja.

Ha az ocsmányság édes, mehetnek rá olajos magok.

Így kend ki a trutyikat

A tejfölt, majonézt, csiliszószt, lekvárt ne csak odahányd, hanem kend ki így, és arra rakd a dolgokat, sokkal szebb lesz.

A fölösleges dolgokat felejtsd el

Alapszabály, hogy a tányérra csak ehető dolgot teszünk, és ezt érdemes kiegészíteni azzal, hogy a tányérra ne kerüljenek kényszerdíszek, uborkaszelet, citromszelet, répa, amikor annak semmi köze a fogáshoz. A fogás saját alkotóelemeit kell esztétikusan rendezni.

Csodás ünnepi torták 150 forint alatt

Az ünnepi menü legnehezebben kiszorítható fogása egy torta. Drága a tejszín, a gyümölcs, a csokoládé, a kakaópor, a tojás és a vaj is. Lehet fordulni olcsóbb alapanyagok felé, mi inkább rafináltan közelítjük meg a kérdést, hogy a végeredmény nagyon finom legyen, ne csak olcsó. A 150 forintot szeletenként számoltuk.

Citromkrémes rizstorta

19 szeletes, 24 cm átmérőjű tortaformához

1704 Ft/torta 90 Ft/szelet

A rizs (ez a rizskoch receptje, magában is hasznosítható)

  • 400 g kifőtt rizs (kb 150 g szárazon) kihűtve 200 Ft
  • 4 db tojás 280 Ft
  • 50 g cukor 14 Ft
  • 50 g vaj  200 Ft
  • 1 nagy csipet só

Kivajazom a tortaformát, beleszórom a zsemlemorzsát, körbeütögetem, hogy az alját és az oldalát is beborítsa.

A tojásokat kettéválasztom, a fehérjéket kemény habbá verem. Óvatosan beleforgatom a sárgájákat, a rizst, a maradék vajat és a cukrot, sózom.

Beleöntöm a formába, elegyengetem és 150 fokos sütőben 30 perc alatt megsütöm.

A krém: 

  • 75 g cukor 210 Ft
  • 2 citrom reszelt héja és frissen facsart leve 300 Ft
  • 200 g mascarpone 500 Ft

A cukrot kikeverem a citromlével, a mascarponéval és beleforgatom a héjat. 

A kihűlt rizst óvatosan két lapra vágom, megtöltöm és bevonom a krémmel.

Csokoládés túrótorta

19 szeletes, 24 cm átmérőjű tortaformához

2900 Ft/torta 150 Ft/szelet

A piskótához:

  • 6 db nagyméretű tojás 420 Ft
  • 180 g liszt 36 Ft
  • 150 g cukor 42 Ft
  • 30 g kakaópor (elmaradhat, akkor liszttel ki kell pótolni a súlyát) 120 Ft
  • kb. 20-20 g vaj és liszt a forma előkészítéséhez 120 Ft

Előmelegítem a sütőt 180 C fokra.

A formát kivajazom, kilisztezem. A tojásokat kettéválasztom. A sárgájákat fehérre verem a cukorral, de egy evőkanál cukrot félrerakok. A fehérjét kemény habbá verem, amikor már majdnem kemény, hozzáadom az egy evőkanál cukrot, és azzal verem keményre. 

A lisztet és a kakaóport apránként a sárga masszához adom, simára keverem. Ha kettéválasztott tojásokkal dolgoztam, a keményre vert fehérjét beleforgatom a cukros masszába, nem keverem agyon, éppen keveredjen összem, sózom.

Rögtön az előkészített formába öntöm és mehet is a sütőbe, pihentetni tilos.

50 percig sütöm, elzárom a sütőt, kinyitom, 15 perc múlva leveszem a karikát, eltávolítom a karika alját és a rácson hagyom kihűlni. 

2 óra múlva vágható, tölthető.

Kávés-karamellkrémes-aszaltszilvás torta

19 szeletes, 24 cm átmérőjű tortaformához

Piskóta elkészítése fent.

2524 Ft/torta 132 Ft/szelet

A krémhez:

  • 200 g cukor 56 Ft
  • 1 dl tej 30 Ft
  • 500 g mascarpone 1250 Ft
  • 2 presszókávé 200 Ft
  • 100 g aszalt szilva összevágva 250 Ft

A cukrot karamellizálom, amikor aranybarna felöntöm a tejjel, összeforralom, hagyom meglangyosodni. Kikeverem a kávéval, mascarponéval.

A tortát 3 lapra vágom, az alsó rétegre terítem a szilvát, minden réteget megkenek a krémmel, oldalát és tetejét is bevonom, behűtöm. 

Banánkrémes torta

19 szeletes, 24 cm átmérőjű tortaformához

Piskóta elkészítése fent.

2088 Ft/torta 110 Ft/szelet

A krémhez:

  • 700 g túlérett banán 350 Ft
  • 100 g kakaópor 400 Ft
  • 200 g durvára tört csokoládé 600 Ft

Az alapanyagokat kikeverem, a tortát 3 lapra vágom, megtöltöm a krémmel, bevonom a tetejét, oldalát is, és durvára tört csokoládéval díszítem. 

A torta precíz szépsége miatt nem szabad időbe és költségekbe bonyolódni, a legjobb helyeken kifejezetten trendi a természetes, rusztikus sütemény, fogjátok rá. 

Trükk: így tudod észrevétlen kiváltani a darált húst

Fontos, ha költségcsökkentés a cél, feltétlenül olyan termékkel kell dúsítani, ami olcsóbb, mint az, amit szaporítani akarunk. Ebben az esetben 1200 forint alatt kell tartani az alapanyagokat, így kiesik például a gomba vagy a napraforgómag, hiába jó alanyok a darált hús kiváltására, túl drágák.

Trükkös alapkeverék

A trükköt a fűszerezés és az állag adja, a végeredmény meglepően kolbászhús karakterű és ennek megfelelően használható.

(a lencse fele kiváltható darált hússal, ha úgy biztosabbnak érzed a végeredményt) 

  • 700 g ressre főtt lencse durvára összetörve
  • 100 g finomra reszelt zeller
  • 300 g füstölt kenyérszalonna apró kockákra vágva
  • 2 evőkanál cukor

Az alábbi fűszerek ízlés szerint mehetnek bele, de nem szabad sajnálni, kaphat bőséggel: 

  • fűszerpaprika
  • őrölt fekete kömény
  • őrölt fekete bors
  • finomra vágott fokhagyma

Az anyagokat összegyúrom.

Felhasználási lehetőségek:

  • Fasírt, pontosan úgy készítheted, mint darált húsból.
  • Töltött káposztába töltelék a befűszerezett hús helyett.
  • Melegszendvicsre krém, az olvadt sajt alatt ügyesen elbújik.
  • Paradicsomszósszal összemelegítve tésztára ragu.
  • Ha szoktál darált hússal lasagnét készíteni, ott is bevetheted sok paradicsomszósszal.

Az egész család szereti: 5 egészséges és laktató rizses étel

rizs
a rizs sokkal több, mint unalmas köret

A rizst a magyar konyha unalmas köretként használja, pedig egy kis nyitottsággal olcsó és szerethető fogásokat tudunk készíteni főszereplésével.

Tacu tacu

4 főre

  • 200 g lencse vagy bab (száraz tömeg)
  • 100 g hosszú szemű rizs (száraz tömeg)
  • 2 evőkanál finomra vágott csilipaprika
  • 4 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 1 fej lilahagyma finomra vágva
  • 1 dl olaj
  • 4 db tojás

A rizst és a lencsét külön ressre főzöm, összekeverem, durván összetöröm, sózom, elkeverem a csilivel, a hagymák felével. 

Egy serpenyőben felhevítem az olaj felét, megpirítom rajta a maradék hagymát. Beleborítom a masszát, folyamatosan rázogatva sütöm, ha kell utánolajozom a serpenyőt, egy szépen körbepirított masszát kell kapjak.

A tojásokat a serpenyőben egy kis olajon megsütöm és a rizses babbal tálalom.

Rizs, hagyma, lencse, gomba és sajt

4 főre

  • 400 g rizs (szárazon mérve) 160 Ft
  • 200 g gomba feldarabolva (lehet laska, csiperke, erdei is, ami akad jó áron) csiperke
  • 1 nagy fej vöröshagyma finomra szeletelve
  • 200 g nagylyukú reszelőn lereszelt sajt
  • 1/2 dl olaj
  • őrölt fekete bors

A rizst kétszeres mennyiségű vízben megfőzöm. A hagymát és a gombát magas lángon megpirítom az olajon, összeforgatom a rizzsel és a sajttal.

Rizs és lencseterrine répával

4 főre

  • 400 g rizs (szárazon mérve) 160 Ft
  • 30 dkg zöld lencse
  • 4 db közepes répa
  • 6 dl tejszín
  • 15 dkg friss kecskesajt
  • 4 db tojás
  • 4 ág kakukkfű
  • 3 db babérlevél
  • egy fej fokhagyma keresztben kettévágva
  • egy fej vöröshagyma keresztben kettévágva
  • bors

A répákat feldarabolom, 3 dl tejszínben a kakukkfűvel puhára főzöm. Kidobom a kakukkfüvet, leszűröm a tejszínt, elkeverem két felvert tojással, és a kihűlt répákkal együtt pépesítem. Sózom, borsozom.

Kiolajozok egy formát és az aljába öntöm a répás pürét. 110 fokon 20-30 percig sütöm, a közepe még remegjen. Hagyom kihűlni.

Közben a hagymákkal, babérlevéllel félkészre főzöm a lencsét. A fűszereket kidobom belőle, leszűröm a levét. 

A maradék tejszínt simára keverem a felvert tojásokkal, a kecskesajttal, beleforgatom a lencsét, sózom, borsozom. A réparétegre öntöm és visszatolom a 100 fokos sütőbe további 20 percre, a közepe még remegjen, amikor kiveszem.

Teljesen kihűlve tálalom.

Sajttal töltött rizsgolyó

4 főre

  • 400 g rizs (szárazon mérve) 160 Ft
  • 300 g zsíros sajt, trappista 1575 Ft
  • 200 g zsemlemorzsa 100 Ft
  • 2 db tojás 140 Ft
  • 1 tkanál őrölt fekete bors 20 Ft
  • 1 dl olaj a sütéshez 70 Ft

A rizst kétszeres mennyiségű vízben megfőzöm. Amikor kihűlt, elkeverem a tojásokkal és annyi zsemlemorzsával, hogy jól formázható legyen. Sózom, borsozom.

A sajtot kb félkisujjnyi darabokra vágom és a lepénykékké formázott rizs közepébe helyezem, majd beburkolom vele. 

A zsemlemorzsába hempergetem, és forró olajban körbesütöm.

Klasszikus tojásos rizs

4 főre

  • 400 g rizs (szárazon mérve) 160 Ft
  • 8 db tojás 560 Ft
  • 1 dl olaj 70 Ft
  • 200 g fagyasztott zöldborsó kiolvasztva 200 Ft

A rizst két és félszeres mennyiségű vízben megfőzöm (a recept alkalmas maradék, kissé kiszáradt rizs újrahasznosítására is.

A tojásokat felverem. Mivel pirítani kell, érdemes adagonként elkészíteni a serpenyőben. Egy serpenyőben az olajat felhevítem, ráöntöm a tojást, elkezdem egy habverővel keverni, hozzáadom a rizst és legmagasabb lángon szikkadtra sütöm.

A végén keverem bele a kiengedett zöldborsót, az nem igényel hőkezelést.

5 finom, laktató és ismeretlen tészta 500 Forint alatt

A darás tésztát imádjuk. Talán annál nincs is olcsóbb és szerethetőbb tésztaétel a világon. Azért próbálunk mutatni pár könnyen elkészíthető és finom tésztát a legolcsóbbak közül. 

Lencsés tésztasaláta mustáros-almás majonézzel

4 főre kb. 300 Ft/fő

  • 400 g rövid durumtészta (penne, fusilli, masni) fogkeményre főzve 400 Ft
  • 100 g lencse (száraz súly) 150 Ft
  • 2 db alma lereszelve, kinyomkodva, pürésítve 200 Ft
  • 2 dl majonéz 360 Ft
  • 1 dl mustár 100 Ft

A lencsét sós vízben ressre főzöm. Az almát elkeverem a majonézzel, mustárral. A tésztát fogkeményre főzöm, elkeverem a lencsével és a mustáros-almás majonézzel és tálalom. 

Hidegen is tökéletes.

Krumplis-paradicsomos tészta

4 főre kb. 230 Ft

  • 400 g rövid durumtészta (penne, fusilli, masni) fogkeményre főzve 400 Ft
  • 200 g salátaburgonya ressre főzve, kb 2 centis darabokra vágva 100 Ft
  • ½ l paradicsompüré 250 Ft
  • 1 fej vöröshagyma finomra vágva 50 Ft
  • 2 gerezd fokhagyma finomra vágva 20 Ft
  • 1 dl napraforgó olaj 70 Ft
  • őrölt fekete bors 50 Ft

A hagymákat aranybarnára pirítom, felöntöm a paradicsommal, sózom, borsozom, összefőzöm addig, amíg a fogás többi része elkészül.

A burgonyát bő olajon körbesütöm. A tésztát fogkeményre főzöm.

A paradicsomot a tésztára öntöm, összeforgatom a ropogósra sült burgonyával. 

Napraforgópestós tészta paprikával, köménnyel és fokhagymával

4 főre  kb. 437 Ft/fő

  • 400 g rövid durumtészta (penne, fusilli, masni) fogkeményre főzve 400 Ft
  • 200 g napraforgómag turmixban pici olajjal darabosra pépesítve
  • 1 ekanál fűszerpaprika (lehet csípős, ha azt szeretitek) 100 Ft
  • 1 ekanál őrölt fűszerkömény 50 Ft
  • 2 citrom frissen facsart leve
  • 1 gerezd fokhagyma finomra vágva 10 Ft

A magpépet kikeverem a fűszerekkel, fokhagymával és citrommal. A tésztával tálalom.

Klasszikus húsgolyós spagetti

4 főre kb. 400 Ft/fő

A gombóchoz:

  • 400 g darált hús 30% zsírtartalommal 400 Ft
  • 1 egész tojás 60 Ft
  • 1 kis fej hagyma apróra vágva, kevés olajon megdinsztelve 50 Ft
  • őrölt bors 10 Ft

A szószhoz:

  • 2 gerezd fokhagyma 20 Ft
  • 1/2 dl olívaolaj 200 Ft
  • 1 liter paradicsomszósz 500 Ft
  • 2 evőkanál cukor 10 Ft
  • őrölt bors 10 Ft

A tészta:

A fokhagymát finomra vágom, aranybarnára pirítom az olajon, felöntöm a paradicsommal, cukrozom, sózom, borsozom, fél óra alatt közepes lángon összefőzöm.

A húst sózom, borsozom, elkeverem a felvert tojással, diónyi gombócokat formázok belőle, és egy serpenyőben, olajon, magas lángon rázogatva körbepirítom, majd alacsonyra mérsékelem a lángot, és készre sütöm a gombócokat.

Kifőzöm a tésztát, paradicsomszósszal és a gombócokkal tálalom. 

Mac and cheese

4 főre kb. 375 Ft/fő

  • 400 g rövid durumtészta (penne, fusilli, masni) fogkeményre főzve 400 Ft
  • 200 g zsíros sajt nagylyukú reszelőn lereszelve   trappista 1050 Ft
  • frissen őrölt bors 50 Ft

A tésztát kikeverem a sajttal, egyszemélyes kis mikrózható tálakba, vagy akár befőttes üvegbe rakom, és addig mikrózom, amíg a sajt megolvad. Borsozom, de csiliszósszal még jobb. 

5 olcsó és tartalmas paprikás krumpli változat

A paprikás krumpliba nem csak virslit és kolbászt lehet tenni, vannak olcsóbb és laktatóbb, sőt, egészségesebb változatai is.

Alaprecept 4 főre

  • 800 g salátaburgonya cikkekre vágva
  • 1 nagy fej vöröshagyma finomra vágva
  • 1 púpozott evőkanál fűszerpaprika
  • 2 ekanál zsiradék
  • őrölt fekete bors

A zsiradék felén aranybarnára pirítom a hagymát. Rádobom a krumplit, megszórom a paprikával, sózom, és felöntöm annyi vízzel, ami éppen ellepi és alacsony lángon lassan ressre főzöm. 

Fontos, hogy paprikás krumplinak csak NEM szétfővő burgonya jó, a lisztes krumplikból készítve nem lesz megfelelő állaga, szétesik, trutyi lesz.

Gombával

Laskával, vagy csiperkével, de aki gombászik, erdei-mezei gombákkal is dúsíthatja, azoktól még jobb lesz. 

A fenti recepthez:

  • 400 g gomba

A gombát felcsíkozom, a zsiradék másik felén egy serpenyőben folyamatosan rázogatva megpirítom. Lehet hozzáadni finomra szeletelt fokhagymát is. 

Gerslivel

A fenti recepthez:

  • 300 g gersli (árpagyöngy)

A gersli főzési ideje közel áll a salátaburgonyához, így a burgonyával együtt kell felrakni főni. Így a fogás több folyadékot igényel, erre oda kell figyelni. 

Nokedlivel

A fenti recepthez:

  • 300 g liszt
  • 1 egész tojás
  • víz

A tojást simára keverem a liszttel, sózom, annyi vízzel keverem simára, hogy szaggatható sűrűségű legyen. Lobogó vízbe szaggatom. Amikor feljön a tetejére, leszűröm és a paprikás krumpliba keverem. 

Hatperces tojással

A fenti recepthez:

  • 8 db tojás

A tojásokat lobogó vízben a vízbe helyezéstől számítva 6 percig főzöm, meghámozom és rögtön tálalom a paprikás krumplin. 

Zöldborsóval

A fenti recepthez:

  • 300 g fagyasztott zöldborsó

A fagyasztott borsót a már majdnem elkészült paprikás krumplihoz adom, elkeverem és összemelegítem. A fagyasztott zöldborsót nem kell főzni, gőzölt termék.

Bontott vagy egész bolti csirkét érdemes venni?

Seasoning chicken legs with rosemary on an old table

Mielőtt rögtön rávágnánk, hogy igen, érdemes utánaszámolni a csirke aktuális árának.

Átlagos bolti árakkal számoltunk, akciókat nem vettünk figyelembe.

A csirke a sertés mellett az egyik leggyakoribb húsféle a magyar háztartásokban. Viszonylag olcsó, emellett egészséges, de milyen formában érdemes megvenni ezt az alapanyagot?

Külön részek ára a cikk írásának idején:

  • csirkecomb 749 Ft/kg, egy pár súlya: = kb. 400 g  299 Ft
  • farhát és nyak, levesnek valók belsőség nélkül 289 Ft/kg, egy súlya: = 400 g  116 Ft
  • bőrös, csontos csirkemell 1299 Ft/kg, egy súlya = kb. 300 g 390 Ft

Összesen tehát 805 Ft

  • Bontottcsirke belsőségek nélkül: 769 Ft/kg                                      
  • A fenti részek össztömegének megfelelő méretű csirke ára (kb, 1,2 kg)= 845 Ft

Összesen tehát 845 Ft

Bár azt gondolnánk józan paraszti ésszel, hogy az egész bolti csirke olcsóbb, a számok azt mutatják, mindig utána kell számolni, mielőtt döntünk. Különösen igaz ez az árstopos világban, ahol a csirke egyes részei különösen olcsók, mások drágábbak, az egész baromfi pedig egy teljesen külön kategória.

Nyitólap
Mikor utalják?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél