Bekövetkezett a trendforduló után várt felfutás az ingatlanpiacon – áll a Duna House szerdán közzétett elemzésében. Mint írják, az augusztusi ingatlan- és hitelpiaci adatok, valamint a cégcsoport aktivitási mutatói alapján az eddigi, növekvő CSOK-os érdeklődés már az adásvételek számában is megmutatkozik.

Az augusztus, a hónapra becsült 8213 tranzakcióval az idei második legerősebb hónap – írja a közlemény alapján az MTI. Az egy évvel korábbitól már csak 16 százalékkal marad ez el, ugyanakkor 35 százalékkal haladja meg a júliusit.

Az ingatlanpiaci erősödést alátámasztják a hitelpiaci adatok is. A cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkája, a Credipass hazai adatai alapján augusztusban 61 milliárd forint volumen becsülhető, ami az idén a legmagasabb érték.

Enyhe csökkenésnek indult a lakások ára

A Duna House elemzése szerint Kelet-Magyarország kivételével stagnál, enyhén csökken a panellakások ára. A téglaépítésű ingatlanok éves áremelkedése pedig 3-5 százalék közötti.

Az értékesített budai téglalakások átlagos négyzetméterára idén augusztusban is 1 millió forint felett volt. A belvárosi téglaépítésűeké kevéssel haladta csak meg a 950 ezer forintot. A Duna House közreműködésével augusztusban értékesített ingatlanok közül a panellakások eladási ideje a legrövidebb. A belvárosi téglaépítésűek idén augusztusban több mint egy hónappal gyorsabban, kevesebb mint 5 hónap alatt keltek el.

Így változott a CSOK

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, szeptember 1-től változott a CSOK és a Babaváró támogatás szabályrendszere, amelyet az augusztus 30-án megjelent Magyar Közlönyben jelentett be a kormány. A változtatás ugyan nem nagy volumenű, azonban év végéig még inkább felpörgetheti a CSOK iránti érdeklődést a piacon a Duna House és a Credipass szakértői szerint.

Enyhített a kormány az idei év hátralévő részében igényelhető Családi Otthonteremtési Kedvezmény feltételein. A támogatás továbbra is igénybe vehető meglévő, illetve vállalt gyermek után is, amennyiben a házaspár egyik tagja sem töltötte be a 40-et. Ami változott:

eddig csak legfeljebb két vállalt gyermekre lehetett támogatást kérni használt ingatlan vásárlása esetén. Szeptember 1-től viszont ez már három gyermekre is érvényes az újépítésű ingatlanokon kívül már használt lakás vásárlás esetén is.

Ez a módosítás a fennmaradó időben vélhetően a korábban vártnál is jobban felpörgetheti majd az igénylési kedvet.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos autó hátrányai: 7 dolog, amit tudnod kell vásárlás előtt

Érdemes lenne a hagyományos autót elektromosra cserélni? Sok előnye is van, amit már megírtunk egy másik cikkben, most viszont nézzük meg, hogy mik az...

Kedvezmény a családoknak: ingyenes múzeumi napok 2024

A múzeum eleve egy költséges program, főként, ha még a családot is vinnénk. Jó, ha tudjuk, hogy nem csak a nemzeti ünnepeken látogathatjuk ingyen...

Megéri még a Tesco bevásárlás a neten? Utánanéztünk

A Tesco online szolgáltatása azt ígéri, hogy több ezer termék közül állíthatjuk össze a bevásárlásunkat, amelyet a nekünk leginkább megfelelő időpontban szállítanak ki, de...