Mutatjuk, hogy 2023-ban mely napokon érkeznek az ellátások a bankszámlákra. Azt is sorra vesszük, hogy ki és milyen feltételekkel igényelheti ezeket.

A Magyar Államkincstár közleménye szerint a családi pótlékot, a gyermekgondozást segítő ellátást, a gyermeknevelési támogatást, a fogyatékossági támogatást, a vakok személyi járadékát az alábbi időpontokban írják jóvá a bankszámlákon:

IdőszakBanki jóváírás várható időpontja
2023. január2023. február 2. (csütörtök)
2023. február2023. március 2. (csütörtök)
2023. március2023. április 4. (kedd)
2023. április2023. május 3. (szerda)
2023. május2023. június 2. (péntek)
2023. június2023. július 4. (kedd)
2023. július2023. augusztus 2. (szerda)
2023. augusztus2023. augusztus 25. (péntek)
2023. szeptember2023. október 3. (kedd)
2023. október2023. november 3. (péntek)
2023. november2023. december 4. (hétfő)
2023. december2024. január 3. (szerda)

Fontos, a fentebbi időpontok tájékoztató jellegűek. Amennyiben az ellátást postai úton fizetik ki, annak kézbesítése a nyugdíjkifizetési naptár szerinti napon történik. (A nyugdíjkifezetési naptárt a Posta biztosítja, tavaly novemberben kellett megkapniuk az érintetteknek.)

A családi pótlékról részletesen itt írtunk. Nézzük meg, kik és milyen feltételekkel vehetik igénybe a következő támogatásokat:

Gyermekgondozást segítő ellátás (GYES)

A GYES egy alanyi jogon járó szociális ellátás, ami minden igénylőnek – a bérétől, TB-jogviszonyától függetlenül – egyformán jár. Abban az esetben igényelhető, ha a gyermek után biztosítási jogviszonyhoz kötődő ellátást (CSED-et, GYED-et) nem folyósítanak. Több, különböző korú gyermek esetén lehet az ellátásokat egyidejűleg folyósítani, azonban csak az egyik szülő veheti igénybe azokat.

Ki jogosult a GYES-re?

A szülő, az örökbefogadó szülő, nevelőszülő és nagyszülő is jogosult rá, de általában az anya igényli. A GYES igénylője a gyermek féléves koráig, a GYES mellett folyósítható CSED alatt nem dolgozhat, azonban az azt követő GYED alatt már korlátlanul végezhet munkát (tartósan beteg/súlyosan fogyatékos gyermek mellett 1 év után lehet időkorlátozás nélkül dolgozni, ikreknél szintén 1 év után lehet korlátozás nélkül dolgozni, azzal a megkötéssel, hogy az igénylő egy gyermek után lesz jogosult az ellátásra).

Nagyszülői GYES esetében a gyermek 3 éves koráig nem dolgozhat az igénylő, utána maximum heti 30 órában. Kivétel, ha otthoni munkavégzésről van szó, akkor nincs korlátozás. Az örökbefogadó szülő munkavégzésével kapcsolatban is van megkötés: az örökbefogadó szülő a gyermek 3. (súlyosan beteg vagy fogyatékos gyermeknél 10.) évéig a GYES összege mellett maximum 30 órát dolgozhat.

Meddig jár a GYES?

A gyermek születésétől kezdve jár 3 éves koráig, ikergyermekeknél pedig a tankötelessé válásukig. Tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek születése esetén a gyermek 10 éves koráig.

Mennyi a GYES összege?

Havi bruttó 28 500 forint, amelyből 10% nyugdíjjárulékot vonnak. Ikergyermekek esetén a havi összeg a gyermekek számával többszöröződik. Ez nettóban 25 650 Forint/hónap.

Gyermeknevelési támogatás (GYET)

A gyermeknevelési támogatást (GYET) három vagy több kiskorút nevelő szülő vagy gyám veheti igénybe, abban az esetben, ha a legkisebb kiskorú nem töltötte be a 8. életévét. Az ellátás célja, hogy kisgyermekkorban támogatást nyújtson a nagycsaládosok részére a gyermekek ellátásával kapcsolatos költségek viselésében.

Meddig jár a GYET?

A legfiatalabb gyermek 3. életévének betöltésétől a 8. életévének betöltéséig jár, feltéve, hogy a jogosult 3 vagy több kiskorú gyermeket nevel saját háztartásában.

Mennyi a GYET összege?

A GYET havi összeg a gyermekek számától függetlenül bruttó 28 500 forint.

Egyéb tudnivalók

A GYET mellett max. heti 30 órában lehet dolgozni vagy otthonról időkorlátozás nélkül. Az igénylésről, kötelezettségekről az Államkincstár ad bővebb tájékoztatást.

Fogyatékossági támogatás

A támogatás célja, hogy – a súlyosan fogyatékos személy jövedelmétől függetlenül – anyagi segítséggel járuljon hozzá a súlyosan fogyatékos állapotból eredő társadalmi hátrányok mérsékléséhez.

Ki jogosult a fogyatékossági támogatásra?

Az a 18. életévét betöltött súlyosan fogyatékos személy jogosult, aki az ellátás igénylésének időpontjában Magyarországon élő magyar állampolgár, letelepedett, valamint bevándorolt jogállású, illetve hontalanként elismert.

Ki minősül súlyosan fogyatékos személynek?

  • az a látási fogyatékos, akinek segédeszközzel vagy műtéti úton nem korrigálható módon látóképessége teljesen hiányzik vagy aliglátóként minimális látásmaradvánnyal rendelkezik és ezért kizárólag tapintó-halló életmód folytatására képes,
  • az a hallási fogyatékos, akinek a hallásvesztesége olyan mértékű, hogy a beszédnek hallás útján történő megértésére segédeszközzel sem képes, feltéve, hogy
    – halláskárosodása 25. életévének betöltését megelőzően következett be, vagy
    – halláskárosodása mellett a hangzó beszéd érthető ejtése elmarad,
  • az az értelmi fogyatékos, akinek értelmi akadályozottsága genetikai, illetőleg magzati károsodás vagy szülési trauma következtében, továbbá tizennegyedik életévét megelőzően bekövetkező súlyos betegség miatt középsúlyos vagy annál nagyobb mértékű,
  • az, aki autista, állapota a személyiség egészét érintő fejlődés átható zavara miatt, az autonómia-tesztek alapján súlyosnak vagy középsúlyosnak minősíthető,
  • az a mozgásszervi fogyatékos, akinek a mozgásrendszer károsodása, illetőleg funkciózavara miatt helyváltoztatása a külön jogszabályban meghatározott segédeszköz (végtag-protézis, ortézis, egy karral működtetett járóeszköz, kerekesszék) állandó és szükségszerű használatát írták elő, vagy a külön jogszabály szerinti mozgásszervi betegsége miatt állapota segédeszközzel eredményesen nem befolyásolható,
  • állapota kromoszóma-rendellenesség miatt súlyosnak vagy középsúlyosnak minősíthető (Williams szindróma)

és ez a fogyatékos állapot tartós vagy végleges, továbbá a fogyatékos személy önálló életvitelre nem képes, vagy mások állandó segítségére szorul. A súlyosan fogyatékos állapot megállapítását az orvosszakértői szerv végzi.

Mennyi a fogyatékossági támogatás összege?

A támogatás havi összege 2022. január 1-jétől

  • 26 812 forint, ha a súlyosan fogyatékos személy hallási fogyatékos – függetlenül az önkiszolgálási képesség meglététől, vagy hiánytól -, illetve akkor is ilyen összegű a fogyatékossági támogatás havonta, ha a súlyosan fogyatékos személynek nem hallási, hanem más fogyatékossága van és önkiszolgálási képessége nem hiányzik;
  • 33.002 forint, ha a súlyosan fogyatékos személynek nem hallási, hanem más fogyatékossága van és önkiszolgálási képessége hiányzik, vagy halmozottan fogyatékos.

Fontos! 2023. január 1-től a nyugellátások mellett 15%-kal emelkedik több, a fogyatékossággal élő személyeknek járó ellátás is, mint például a fogyatékossági támogatás, a rehabilitációs és a rokkantsági ellátás. A fogyatékossági támogatást utólag, következő hónapban kapják meg a jogosultak, ezért az emelt összeg először februárban érkezik.

További részletek itt.

Vakok személyi járadéka

A vakok személyi járadéka „kifutó” ellátás: ilyen ellátást 2001. július 1-jétől nem állapítanak meg – hívja fel a figyelmet a KézenFogva Alapítvány.

Összege 2023. január 1-jétől 24 597 forint. A járadékot a nyugellátások évenkénti rendszeres emelésére vonatkozó szabályok szerint emelik.

A vakok személyi járadékában részesülő személy utazási kedvezményre jogosult: helyközi közlekedésben 90%-os bérletkedvezményre és 90%-os jegykedvezményre, a helyi közlekedésben ingyenes utazásra. A kedvezményre 1 fő kísérő is jogosult.

A kedvezmény igénybevételéhez szükséges: a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének arcképes igazolványa vagy a központi nyugdíjbiztosítási szerv (Magyar Államkincstár) által kiadott, sorszámozott igazolvány.

Fogyatékossági támogatásra a vakok személyi járadékában részesülő, látási fogyatékos személy nem jogosult, de kérheti a járadék helyett fogyatékossági támogatás megállapítását. 2023. január 1. napjától a fogyatékossági támogatás havi összege 29 677 forint, az önkiszolgálási képesség hiánya esetén 35 527 forint.

Forrás: Magyar Államkincstár, Pénzcentrum.hu

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mikor illetékmentes a lakásvásárlás? Milliókat spórolhatsz, ha ezt tudod

Ha lakásvásárláson gondolkozunk, akkor a vételáron kívüli egyéb költségekkel is számolnunk kell, így pl. az illetékfizetési kötelezettségünkkel. Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL....

Krumpli termesztése vödörben? Mutatjuk, mire figyelj

Nem csak azok tudnak házilag termeszteni krumplit, akiknek kertje van. Még egy erkély is elég, vagy egy jó napos terület a lakásban. Bizony, beltérben...

Egész évben lombos, nyáron gyönyörű virágokat hoz: így neveld a japán cserjédet

Nagy népszerűségnek örvend a japán cserje. Nem csoda, hiszen mutatós, örökzöld növény, amelyet egyszerű nevelni. Ha ügyesen gondozzuk, apró fává nő, ha pedig többet...