Az elutasított otthonfelújítási támogatást igénylőknek sem kell feltétlenül lemondaniuk a pénzről. Két esetben van lehetőség a kérelem újbóli elbírálására.

Mentőövet dobna a kormány azoknak az utolsó pillanatos otthonfelújítóknak, akiknek az egyéves bentlakási kötelezettség hiánya vagy fennálló köztartozás miatt utasították el, vagy utasítják el a kérelmét a napokban – írja a Bank360 a kormány rendelettervezete alapján. A portál emlékeztet: az otthonfelújítási támogatás határideje 2022. december 31. volt, ezután csak kivételes esetekben van lehetőség a támogatási kérelem beadására, 2023. március 31-ig.

Mit tud(ott) az otthonfelújítási támogatás?

Ez egy olyan vissza nem térítendő állami támogatás volt, amit lakás- vagy házfelújításra lehetett igénybe venni. Legfeljebb 3 millió forintot kaphattak a tulajdonosok, de a felújítás költségeit előbb ki kellett fizetniük, az állam csak a számlák bemutatása után adta (adja) oda a pénzt. Feltétel volt továbbá, hogy a munkálatoknak még az igénylés beadása előtt el kellett készülniük.

A támogatás 2023-tól már nem él, tavaly december 31. volt a kérelem beadási határideje. Mivel ezek elbírálása még mindig tart, valószínűleg sokan az utolsó pillanatban éltek a lehetőséggel.

Ebből még lehet pénz

A kérelem elutasítása után mégis meg lehet szerezni a támogatást, de csak két esetben:

  • ha a kérelmet azért utasították el, mert az igénylés beadásakor nem laktak az igénylők a felújított ingatlanban,
  • ha 5000 forintnál magasabb összegű köztartozás miatt utasították el a kérelmet.

A tervezet szerint a fentebbiek miatt elutasított igényléseket az államkincstár saját hatáskörben újra elbírálhatja, amire 60 napja lenne. Az igénylők így akár az elutasítás után mégis megkaphatják a legfeljebb 3 millió forintos támogatást.

Ehhez az igénylőknek az alábbi feltételeknek kell megfelelni:

  • 2022. december 31-ig teljesíteni kellett az egyéves bentlakási kötelezettséget. A gyakorlatban ez azoknak segíthet, akik a támogatás benyújtásának a pillanatában még nem laktak egy éve a felújított ingatlanban, de 2022. december 31-én már igen.
  • Az igénylő időközben rendezte a köztartozását, és a kincstár erre irányuló felhívásának kézhezvételétől számított 15 napon belül igazolja, hogy a köztartozását legkésőbb az igazolás benyújtását megelőző napon teljesítette.

A babaváró hitelnél is lehet változás: a törlesztés szüneteltetésére vonatkozó, illetve a gyermekvállalási támogatásra vonatkozó kérelem benyújtásának a határideje 60 nap helyett 180 napra emelkedne a tervezet szerint.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Nekünk fog fájni, hogy idén kevesebb pénz marad az önkormányzatoknál

A helyi önkormányzatok feladata az óvodák működtetése, a gyermekétkeztetés, a szociális segítségnyújtás, az idősgondozás, a közterületek gondozása és a közösségi közlekedés biztosítása. A felsorolást...

Világot látnál? Ingyen utazhatod be Európát, csak jelentkezned kell

Ebben a tanévben töltöd a 18-at? Akkor idén ingyen járhatod be Európát, csak ne késd le a regisztrációt! Nem kérdés, hogy mennyire szuper lenne...

Mosogató lefolyó tisztítása házilag: neked is menni fog, tízezreket spórolhatsz a szakin

Itt az idő kitakarítani a lefolyót? Nem olyan bonyolult feladat és nem is igényel sok eszközt a mosogató lefolyó tisztítása, házilag is, azaz mi...