Ha az éves infláció magasabb lesz az év elején becsült 15 százaléknál, idén ősszel is érkezhet nyugdíjkorrekció.  Mennyi az annyi? Kiszámolták, mekkora összeget kaphat egy átlagos nyugdíjas novemberben.

A fogyasztói árak növekedése augusztusban 16, szeptemberben 11-12, októberben 9-10, novemberben 8, decemberben pedig 7 százalékos lesz – erről beszélt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Tranzit Fesztiválon. Ezek alapján az éves infláció a 17,5 százalékot is meghaladhatja – derül ki az RTL Híradóból.

Lesz-e visszamenőleges nyugdíjemelés 2023-ban?

A törvény szerint novemberben jár korrekció a nyugdíjasoknak, ha magasabb az infláció a tervezettnél. Márpedig a számok ezt mutatják, hiszen a kormány év elején „csak” 15 százalékkal számolt. Mindeközben jelentősen csökkent a nyugdíjak reálértéke, azok kifejezetten leszakadtak az árszínvonal emelkedéséhez képest. A Nyugdíjas Szervezetek Érdekegyeztető Tanácsa már a múlt hónapban visszamenőleges emelést követelt, miután kiderült, hogy a vártnál lassabban csökken az infláció.

„Az, hogy ilyen hosszú ideig a nyugdíjasok hiteleznek a kormánynak, nem fogadható el. Különösen a legalacsonyabb ellátást kapóknál okoz ez nagy problémát, akiknek semmi tartalékuk nincsen és egyik hónapról a másikra élnek” – mondta az RTL-nek Juhász László, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának alapít elnöke.

Kapcsolódó cikkünk: Sírig tartó munka? Egyre több a nyugdíjas munkavállaló

Mennyi lesz a nyugdíjkorrekció 2023-ban?

Jelenleg havi 186 ezer forint a mediánnyugdíj – a jogosultak fele ennél többet, a másik fele pedig kevesebbet kap. Ez havi 4600 forinttal nőne 2,5 százalékos emelés esetén. Novemberben januárig visszamenőleg 11 havi érkezne egyszerre, azaz összesen 51 ezer forint. Ennyi lenne egy átlagos nyugdíjasnak a nyugdíjkorrekció.

Nem titok, hogy az állami átlagnyugdíjak jelentősen elmaradnak a fizetésektől. A megélhetéshez alig elegendők, ezért aki biztonságos időskorra vágyik, az már fiatalon takarékoskodni kezd. Hogyan tehetünk szert havi plusz 200 ezer forintra nyugdíjas éveinkben? Íme, a számok:

Kapcsolódó

Legfrissebb

Kinek jár ingyenes országbérlet? Tízezrek lehetnek jogosultak rá

2023. május 1-jétől vásárolható meg az új vármegye- és országbérlet. A bérletek a korábbiaknál is egyszerűbb megoldást kínálnak, hiszen a napi ingázáshoz és a...

Csillogó, hófehér házi készítésű karácsonyfadíszek fillérekből

Az alábbi karácsonyfadíszek azért csodálatosak, mert tényleg hófehérek lesznek, a száradási időt leszámítva egy óra sem kell az elkészítésükhöz és kisgyerekekkel együtt is nyugodtan...

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Itt a pontos dátum

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Az utalás a szokásosnál egy héttel korábban jön, a postai kézbesítés a nyugdíjkifizetési naptár szerint történik. Az mindenképpen jó...