A nyugdíjas utazási kedvezmény 65 év felettieknek ismert könnyítés, de léteznek még egyéb, időseket segítő lehetőségek. Bizonyos üzletekben például kedvezményt kapnak a nyugdíjas vásárlók, olcsóbban mehetnek el üdülni, a szépkorúak pedig extra juttatásban is részesülhetnek. Mi van még? Mutatjuk az összes elérhető nyugdíjas kedvezményt 2023-ban.

Ingyenes utazás 65 év felett 2023-ban

A 65 év felettiek a közforgalmú személyszállítási eszközökön (vonat, helyközi autóbusz, HÉV, elővárosi autóbusz, komp, rév) a személyi azonosításra alkalmas okmányuk felmutatásával díjmentesen utazhatnak. Ez a kedvezmény egész Európában egyedülálló, mivel az idős utasoknak jellemzően legfeljebb 25-50% kedvezményt biztosítanak más EU-tagállamokban.

A 65 évnél fiatalabb nyugdíjasok számára  az „Ellátottak utazási utalványa” alapján 50%, illetve 90%-os kedvezmény vehető igénybe. Az 50%-os kedvezményt évente 16 alkalommal, a 90%-osat évente 2 alkalommal használhatják fel. További könnyítés, hogy két darab 50%-os kedvezmény bármikor beváltható egy darab 90%-os kedvezményre.

Hol kell igényelni a nyugdíjas igazolványt?

Az „Ellátottak utazási utalványa” minden magyar nyugdíjasnak jár, felmutatásával kedvezményes utazást vehetnek igénybe az idősek belföldi tömegközlekedési járműveken. Az utalványt a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság állítja ki, amely január 1-jétől a követkő év március 31-ig érvényes. Külön nem kell igényelni, a nyugdíj megállapítása után minden érintettnek automatikusan kipostázzák. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság  március 31-ig küldi ki azoknak, akik az adott évben április 1-jéig betöltik a 65. életévüket.

Kimondott nyugdíjas igazolvány már nincsen, helyette a hivatal postán küld egy igazoló lapot, amelyen minden fontos információ szerepel a nyugdíjas ellátással kapcsolatban.

65 év feletti ingyenes utazás BKV-n

Természetesen a BKV járművein is ingyen utazhatnak a 65. évüket betöltött nyugdíjasok. A 65 éven aluliak az Ellátottak utazási utalványa alapján részesülnek kedvezményben: nyugdíjas bérletigazolványt válthatnak jelképes 250 forintért.

Hol kell igényelni a nyugdíjas igazolványt?

A nyugdíjas igazolványként vagy nyugdíjas bérletigazolványként ismert okmány hivatalosan megszűnt 2013-ban. Helyette van az ellátottak utazási utalványa, ez jogosít a kedvezményes utazásra. Ahogy írtuk, a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága minden évben kiküldi az igazolólapot a jogosultaknak. (Ezen a dokumentumon feltüntetik a folyósított ellátás összegét és a nyugdíjemelés mértékét is.) A jogosultak részére az ellátottak utazási utalványát is postázzák.

Igényelni tehát nem szükséges.

Nyugdíjas kedvezmények 2023: gyógyászat és fürdő

A fürdő, üdülési kedvezmények előtt érdemes megemlíteni a gyógyászati ellátásokra vonatkozó könnyítéseket. Tb támogatott ellátásokról van szó, amelyeket az egészségbiztosítás keretében, a járóbeteg-szakellátás során, az ellátás árához nyújtott támogatással lehet igénybe venni. (Azaz, orvosi beutaló szükséges.) Például: gyógyvizes gyógymedence (ideértve a hévízi tófürdőt is), gyógyvizes kádfürdő, iszappakolás, súlyfürdő, szénsavas fürdő, orvosi gyógymasszázs, víz alatti vízsugármasszázs, víz alatti csoportos gyógytorna, komplex fürdőgyógyászati ellátás.

Kapcsolódó cikkünk: 13 csodás gyógyfürdő, ahová kérhető beutaló

Több szálloda és hotellánc is kínál kedvezményes üdülési lehetőséget nyugdíjasoknak. Mértéke változó,  itt pl. 15%-os kedvezményt biztosítanak. Ezen az oldalon a kifejezetten nyugdíjasoknak szóló ajánlatok között lehet válogatni, itt pedig a kedvezményes belépőt kínáló a fürdőket, uszodákat találjuk.

Segítség a bevásárlásnál: Auchan és Tesco nyugdíjas kedvezmények

Két olyan üzletláncról tudunk, amelyek kedvezménnyel segítik az időseket: az Auchan üzleteiben a bizalomkártyával rendelkező nyugdíjas vásárlók hétfőn (nyugdíjas nap) vásárlásaik után extra bizalompontot kapnak. A Tesco boltjaiban keddenként nyugdíjas igazolvány és Clubcard kártya együttes felmutatásával a vásárlásból 5% kedvezményt kaphatnak az idősek.

Kedvezményes szórakozási lehetőségek

A múzeumok többségében az idősek válthatnak nyugdíjas jegyet, de bizonyos életkor felett akár ingyen is látogathatnak kiállításokat. Remek szórakozási lehetőség még a mozi, pláne unokákkal: a Cinema City kedvezményes árú szenior jegyet kínál a 65. évüket betöltött időseknek (az igazolványt fel kell mutatni). Színházakban is van is nyugdíjas jegy, a kedvezmény mértéke 15-25% lehet. Néhány példa:

  • a József Attila Színház 15%,
  • az Örkény István Színház 20%
  • a Katona József Színház 25%,
  • és a Nemzeti Színház szintén 25% kedvezményt biztosít a nyugdíjasoknak.

A múzeumok, színházak mellett a könyvtárak is jelentős kedvezményekkel várják az időseket: pl. a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban a 70 éven felüliek mentesülnek a könyvtári beiratkozási díj megfizetése alól, míg a 70 éven aluli nyugdíjasoknak 50%-os kedvezmény jár.

Szépkorúak jubileumi juttatása

Ez nem egészen kedvezmény, de jó tudni róla: a 90., a 95., a 100., a 105., a 110. és a 115. életévüket betöltött, Magyarországon bejelentett lakóhellyel rendelkező, magyar állampolgárságú szépkorúaknak köszöntés jár. Az érintettek a jubileumi köszöntéssel okiratot és jubileumi juttatást kapnak, amely teljesen független a szépkorú személy egyéb ellátásaitól. Vagyis nem számít, mennyi a nyugdíj, ebben mindenki részesül, aki elfogadja.

A támogatást nem kell kérelmezni, az eljárás hivatalból indul. A jubileumi juttatás összege:

  • a 90. életév betöltésekor 90.000 forint
  • a 95. életév betöltésekor 95.000 forint
  • a 100. életév betöltésekor 100.000 forint
  • a 105. életév betöltésekor 105.000 forint
  • a 110. életév betöltésekor 110.000 forint
  • a 115. életév betöltésekor 115.000 forint

Nyugdíjas, 70 éven felüli horgászok kedvezménnyel pecázhatnak

A horgászengedélyeknél több kategóriát különböztetünk meg, az időskorú horgászengedély 70 éven felülieknek jár. Nekik sem az állami horgászjegyet, sem az egységes szövetségi hozzájárulás díját nem kell megfizetniük. 70 éves korig az állami horgászjegy ára 5000 Ft, a fogási napló ára 500 Ft, plusz az ESZH, ami 5500 Ft.

Kapcsolódó cikkünk: Mennyibe kerül a nyugdíjas állami horgászjegy?

Kapcsolódó

Legfrissebb

Fanta-botrány: kevesebb narancslé, annál több hűhó – a semmiért?

Napok óta foglalkoztatja az internet népét a Fanta-botrány, sorra jönnek az újabb és újabb hozzászólások, vélemények az "ügyben". De mi történt, honnan indult ez...

Budapesti albérlet egyetemistáknak – Ezt tedd, hogy olcsóbban megúszd!

Hamarosan tovább fognak drágulni a már most is nagyon drága budapesti albérletek. Az első fél évben 10-15 százalékkal nőttek az árak a fővárosi albérleti...

Már ez is megfizethetetlen? Megdöbbentően sokat drágultak a nyelvvizsgák

Az áremelés nem kerüli el a nyelvvizsga központokat sem, egy év alatt ismét árat emeltek. Bár az egyetemi felvételihez már nem kötelező a nyelvvizsga...