A hazai konyha rengeteg izgalmas, kevésbé ismert ételben bővelkedik, amelyek generációkon keresztül megőrizték a népi hagyományokat. Kvízünkkel olyan klasszikusok népies ételeket ismerhetsz meg, amelyekről eddig talán nem is hallottál.
Sokak számára a hagyományos magyar konyha a gulyás, a halászlé vagy a töltött káposzta szentháromságával egyenlő. Ez csak a jéghegy csúcsa! Magyarország vidéki régióiban rengeteg olyan különleges étel készül(t), amelyekről manapság sok esetben azt sem tudjuk, mi fán terem. A mákos gubát nem nagyon kell bemutatni, és talán az angyalbögyörőnek is tudod az ismertebb nevét, de a csíramáléról hallottál-e? És pampuskát ettél már?
Ha szeretsz főzni, esetleg kíváncsi vagy a régi, autentikus magyar ételekre, vagy egyszerűen csak szeretnéd próbára tenni a tudásodat, akkor ez a kvíz neked való! Nem számít, hogy mennyire vagy jártas a magyar konyhában – kezdő és tapasztalt gasztro-rajongók egyaránt élvezni fogják. Érdemes figyelni a részletekre, mert a kérdések néha megtévesztők lehetnek.
Készen állsz? Válaszolj a kérdésekre, és derítsd ki, hány hagyományos ételt ismersz – hajrá!
Népies ételek: tudod, mi az angyalbögyörő?
Kvízből sosem elég – ezeket láttad már?
- Fusizás, maszek, sztahanovista – mennyit ismersz a 10-ből?
- Tudod, mi volt a Moncsicsi?
- Melyik autót hívta Zsigulinak a köznyelv a Kádár-korban?
- Kinek a képe volt a Kádár-korban a 10 forintos papírpénzen?
- Tudod, mi volt a Kojak nyalóka és honnan kapta a nevét?
- A Trabi melyik népautónak volt a beceneve a szocializmusban?
- A Trabant vagy a Wartburg számított olcsóbbnak?
Inkább főznél?
Ajánlatunk a Hóvége konyhájából:
- Medvehagymás krumplifőzelék karalábé tócsnival
- Salátaleves krutonnal és hamis stroganoff nudlival
- Paradicsomos káposztafőzelék gombafasírttal
- Budget halászlé halgombóccal és tésztával
- Csalánleves, csalános penne és csalánfelfújt
- Házi finomságok fenyőrügyből
- Csirkefarhát pörkölt sztrapacskával
- Mi legyen a maradék maceszból?
- Krumplis tészta tuningolva ecetes uborkasalátával
- Kapros lucskos káposzta húsgombóccal
- Juhtúrós puliszka hagymalekvárral
- Zöldbabpörkölt tükörtojással és pásztorzöldbab
- Nyárias, tápláló vegán tál
- Befőzés – az alapok
- Nyelv és szív vetrece zsemlegombóccal
- Tökfőzelék kolbászos mángold fasírttal
- Elronthatatlan rakott patisszon bő félóra alatt
- Gerslirizottó pirított cukkinivel
- Sárgaborsó főzelék szalonnás, sült cukkinis lecsóval
- Elegáns szilvás pite fillérekből
- Sütőtökös falafel – Olcsó, egészséges, őszi húspótló
- Forró ázsiai kacsaszárnytő-leves