2000 forintból isteni ebéd 4 főre: sárgaborsó főzelék szalonnás, sült cukkinis lecsóval
Sárgaborsó főzelék, avagy: betonfőzelék. Sokan nem szeretik. Rossz emlékek a menzákról. Pedig jól elkészítve a sárgaborsó főzelék nagyon finom, ez a hüvelyes laktató és olcsó is.
Amivel vigyázni kell az a sárgaborsó puhulása, ezzel nekem is gondom volt ezúttal. Ha nagyon öreg a sárgaborsó, akkor sajnos sem a hosszú áztatás sem a hosszú főzés nem segít rajta, egyszerűen nem esik át azon a ponton, ahol elkezdene magától sűrűsödni. Ezesetben turmixolással menthető ugyan a helyzet, de az eredmény azért nem ugyanaz. Főzés közben egy kevés szódabikarbónával is lehet próbálkozni, ez is segíthet a puhulásban, de vigyázzunk, mert egyrészt habzani fog, másrészt pedig ha tól sokat adunk hozzá, akkor a főzelék ízében is ott lesz, ami nem cél.
Egy szó mint száz: igyekezzünk friss alapanyaghoz jutni.
Sárgaborsó főzelék szalonnás, sült cukkinis lecsóval
Hozzávalók
A főzelékhez:
- 500 gramm sárgaborsó
- 2 darab vöröshagyma (nagyobb)
- 1 gerezd fokhagyma
- Étolaj vagy zsír
- Só
- Bors
- Pirospaprika
A cukkinis sült lecsóhoz:
- 50 gramm szalonna
- 1 fej hagyma (nagyobb)
- 1 darab cukkini
- 500 gramm paprika
- 500 gramm paradicsom
Köretnek:
- Kenyér
- Savanyú káposzta
Elkészítés
Sárgaborsó főzelék:
- A sárgaborsót áztassuk be. Több helyről hallottam mostanában, hogy nehezen puhult meg áztatás után is, ahogyan ezt a bevezetőben is írtam, ez sajnos az alapanyag minőségén múlik. Ki kell tapasztalni, hogy hol jó venni. Az áztatást egyébként hatékonyabbá tehetjük, ha forró vízben áztatjuk a hüvelyeseket.
- Étolajon vagy zsíron dinszteljük meg a hagymát. A hagymát a dinszteléshez mindig sózzuk meg, így gyorsabban és hatékonyabban szabadul majd a víztől. Nem fontos apróra vágni, mert sokat fog főni.
- Ha már üveges, dobjuk rá a fokhagymát, majd egy perc múlva a leszűrt sárgaborsót, és öntsük fel vízzel, ami kétujjnyira ellepi. (Fontos, hogy ne az áztató vizet használjuk). Ha van szalonnabőrünk, azt is hozzáadhatjuk, ízesebb lesz tőle!
- Kis lángon, fedő alatt főzzük, az edénytől függően időnként keverjük meg, mert hajlamos lekapni, főleg a főzés második fázisában. Ha szükséges, tegyünk bele több vizet, ez nagyban függ majd az alapanyagtól, illetve attól, hogy mennyit áztattuk a borsót.
- Amikor a szemek kezdenek szétfőni, akkor van készen a főzelék, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, egy kevés pirospaprikával tehetjük még ízletesebbé és készen is van.
Cukkinis sült lecsó:
- Nagy lángon lehetőleg fedő alatt időnként rázogatva süssük a lecsót. A lényeg, hogy egyszerre puhuljanak és karamellizálódjanak a hozzávalók. Kb 15-20 perc sütés után készen is van, a lényeg, hogy a cukkini és a paprika még ne főjenek teljesen szét.
- Tálaláskor a főzelék tetejére tegyük a paprikás, hagymás szaftot. Friss kenyérrel a legjobb, de köretként savanyú káposztát is ehetünk mellé.
További olcsó és kiadós receptjeinkért kattints ide!
Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is: