Sárgaborsó főzelék, avagy: betonfőzelék. Sokan nem szeretik. Rossz emlékek a menzákról. Pedig jól elkészítve a sárgaborsó főzelék nagyon finom, ez a hüvelyes laktató és olcsó is.
Amivel vigyázni kell az a sárgaborsó puhulása, ezzel nekem is gondom volt ezúttal. Ha nagyon öreg a sárgaborsó, akkor sajnos sem a hosszú áztatás sem a hosszú főzés nem segít rajta, egyszerűen nem esik át azon a ponton, ahol elkezdene magától sűrűsödni. Ezesetben turmixolással menthető ugyan a helyzet, de az eredmény azért nem ugyanaz. Főzés közben egy kevés szódabikarbónával is lehet próbálkozni, ez is segíthet a puhulásban, de vigyázzunk, mert egyrészt habzani fog, másrészt pedig ha tól sokat adunk hozzá, akkor a főzelék ízében is ott lesz, ami nem cél.
Egy szó mint száz: igyekezzünk friss alapanyaghoz jutni.
Hozzávalók 4 főre:
A főzelékhez:
- Sárgaborsó fél kg 250 Ft
- 2 nagy vöröshagyma 180 Ft
- Étolaj vagy zsír 50 Ft
- Egy gerezd fokhagyma 30 Ft
- Só, bors, pirospaprika 50 Ft
A cukkinis sült lecsóhoz
- Szalonna 5 dkg – 160 Ft
- 1 nagy fej hagyma – 100 Ft
- 1 cukkini – 150 Ft
- Fél kg paprika – 300 Ft
- Fél kg paradicsom – 300 Ft
Összesen: 1720 Ft
A sárgaborsót áztassuk be. Több helyről hallottam mostanában, hogy nehezen puhult meg áztatás után is, ahogyan ezt a bevezetőben is írtam, ez sajnos az alapanyag minőségén múlik. Ki kell tapasztalni, hogy hol jó venni. Az áztatást egyébként hatékonyabbá tehetjük, ha forró vízben áztatjuk a hüvelyeseket.
Étolajon vagy zsíron dinszteljük meg a hagymát. A hagymát a dinszteléshez mindig sózzuk meg, így gyorsabban és hatékonyabban szabadul majd a víztől. Nem fontos apróra vágni, mert sokat fog főni. Ha már üveges, dobjuk rá a fokhagymát, majd egy perc múlva a leszűrt sárgaborsót, és öntsük fel vízzel, ami kétujjnyira ellepi. (Fontos, hogy ne az áztató vizet használjuk). Ha van szalonnabőrünk, azt is hozzáadhatjuk, ízesebb lesz tőle! Kis lángon, fedő alatt főzzük, az edénytől függően időnként keverjük meg, mert hajlamos lekapni, főleg a főzés második fázisában. Ha szükséges, tegyünk bele több vizet, ez nagyban függ majd az alapanyagtól, illetve attól, hogy mennyit áztattuk a borsót.
Amikor a szemek kezdenek szétfőni, akkor van készen a főzelék, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, egy kevés pirospaprikával tehetjük még ízletesebbé és készen is van.
A cukkinis sült lecsó
Egy másik edényben a feltéthez olvasszuk ki az apró kockára vágott szalonna zsírját, majd a zsírban dinszteljük meg a hagymát, sózzuk, és adjuk hozzá a kockára vágott lesózott cukkinit, a felkarikázott paprikát és a paradicsomot.
Nagy lángon lehetőleg fedő alatt időnként rázogatva süssük a lecsót. A lényeg, hogy egyszerre puhuljanak és karamellizálódjanak a hozzávalók. Kb 15-20 perc sütés után készen is van, a lényeg, hogy a cukkini és a paprika még ne főjenek teljesen szét.
Tálaláskor a főzelék tetejére tegyük a paprikás, hagymás szaftot. Friss kenyérrel a legjobb, de köretként savanyú káposztát is ehetünk mellé.
További olcsó és kiadós receptjeinkért kattints ide!