Sütőtökös falafel – Olcsó, egészséges, őszi húspótló a Közel-Kelet ízeivel

Pár évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt, hogy otthon készítünk falafelt, hiszen még az éttermekben is ritka madár volt. Ma már nemcsak az utcai büfékbe futhatunk bele, de abban sincs semmi különös, ha a saját konyhánkban készítjük el. Egészséges húspótlót keresel, aminek tényleg van íze és nem úgy néz ki, mint amit már egyszer megettek? Mutatunk egy kiváló receptet!
Az áztatási és a pihentetési időt bele kell számolni, de amúgy villámfogás, nettó 20 perc alatt elkészülünk vele. A száraz csicseriborsó filléres tétel, sütőtökből pedig nyugodtan használhatunk maradékot is. A sütőtök íze egyébként nem érvényesül benne nagyon, a színét és az állagát viszont nagyon feldobja. Mindenféle piaci savanyúság jól hozzá köretnek, a pácolt hagyma, a savanyított karfiol vagy pepperóni a legjobbak, de a savanyú káposzta és a céklabefőtt is nagyon illenek mellé. Ha teszünk mellé pár kanál humuszt is – nyilvánvalóan a saját, házi a legjobb, de a bolti is megteszi – akkor nemcsak egészséges, de gyors és nagyon laktató ebédünk is lesz.
Sütőtökös falafel

Felszerelés
- aprítógép
Hozzávalók
- 200 gramm száraz csicseriborsó
- 1,5 dl sütőtökpüré maradék sütőtökből (kb 10-15 dkg tök)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 csipet chilipehely
- Só
- Bors
A sütéshez:
- 3-4 dl napraforgó olaj
Tálaláshoz (akár mindegyik)
- savanyúság
- humusz
- saláta
- pita
Elkészítés
- A csicseriborsót forró vízzel leöntjük, úgy, hogy 3-4 ujjnyira ellepje a víz, lefedjük, és egy éjszakát állni hagyjuk. Nem főzzük meg!
- Az összes többi alapanyaggal együtt késés aprítóba tesszük, és durvára daráljuk.
- Ha nagyon kemény lenne, adhatunk hozzá egy-két evőkanál vizet, de a sütőtök megoldja ezt a problémát.
- 1-2 órára hűtőbe tesszük a masszát, majd golyókat formálunk belőle, és a forró olajban pár perc alatt aranybarnára sütjük őket.
- Fontos, hogy egyszerre ne tegyünk bele 6-8 darabnál többet, mert a hűtőhideg massza lehűti az olajat és akkor szétmállanak a golyók.
- Ha kész, tetszés szerint tálalhatjuk savanyúságokkal, humusszal, friss salátákkal, de pitába pakolva szendvics is készülhet belőle.

Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is: