A kimchi az elmúlt pár évben világszerte elnyerte az emberek tetszését. Nem is csoda, hogy azóta tele van az internet különféle elkészítési módokkal és verziókkal, mi is írtunk már az autentikus és a vegán verzióról. Ebben a cikkben pedig a cékla kimchi receptjét fogjuk megosztani.

Miért szuper étel a cékla kimchi?

A cékla és a kimchi mind nagyon egészséges ételek. Ha a kettőt párosítjuk, igazi superfood lesz a hűtőnkben.

  • A kimchi flavonoidokban és antioxidánsokban gazdag, erősíti az immunrendszert és az erjesztés miatt értékes probiotikumokat, prebiotikumokat is tartalmaz.
  • A cékla folsavval, B-vitaminnal telített, benne is van antioxidáns bőven és csökkenti az idegrendszer károsodásait, a gyulladásokat, így hatékony a bélrendszer erősítésében, a zsírok lebontását is elősegíti.
  • 2012-ben készült egy kutatás, amelyben megfigyelték, hogy akik erjesztett szójababot fogyasztottak, azoknak viszcerális zsírmennyiségük jelentősen csökkent.
  • 2021-ben is kiadtak egy tanulmányt, ami azt állítja, hogy a fermentált ételek segítik a súlymegtartást.

A cékla kimchi tehát egy olyan vitaminbomba, ami a szervezetünk több fontos funkciójának tud támaszt nyújtani és még a fogyásban is segíthet. Érdemes legalább egyszer kipróbálni ezt a receptet, hiszen olcsó és egész évben könnyen beszerezhető hozzávalói vannak. A citromnád miatt sem kell aggódni, ázsiai boltokban beszerezhető, körülbelül 500-1000 Ft az ára, de lehet belőle reszelt változatot is venni.

Hozzávalók:

  • 1,5 kg lila káposzta
  • 0,5 kg fekete retek
  • 0,5 kg cékla
  • 250 g póréhagyma
  • 12 g gyömbér
  • 10 g enyhén csípős paprikapehely
  • 1 nagy szál citromnád (vagy 2 kisebb)
  • 1kg zöldségre számolva: 1 dkg jódozatlan só

A káposztát gyaluljuk le, a retket és a céklát pedig vágjuk kb. 2 cm-es darabokra, így könnyebb lesz majd legyalulni. A póréhagymát és a citromnádat vékonyan szeleteljük fel, a gyömbért és a fokhagymát pedig reszeljük le. Az alapanyagokat keverjük össze és töltsük nagy befőttes üvegbe. A tetejére tegyünk műanyag fedőt, és arra egy súlyt. Hagyjuk állni egy napot, és nézzük meg, hogy mennyi levet eresztett. Ha a fedő elmerült, akkor nincs más dolgunk, mint sűrű hálóval lefedni és szobahőmérsékleten erjeszteni egy hétig. Ha nem merült el a fedő, töltsük fel állott vízzel, amíg elmerül, majd ugyanúgy járjunk el. Érlelés után tároljuk hideg helyen a cékla kimchit.

Napi Spúrtipp

Kapcsolódó

Legfrissebb

Hó végére kiváló: szalámivégből reggeli, ebéd és vacsora

Tökéletes olcsó reggeli, ebéd, vagy vacsora lehet a boltokban kapható leértékelt szalámivégből. Ezeket töredék áron beszerezhetjük, mint a sima vagy szeletelt szalámit. https://www.tiktok.com/@hovegeponthu/video/7385429904713714976?lang=en Ahogyan arról korábban...

Mit tehetsz, ha nem kapsz fizetést? Így érheted el, hogy kifizessenek

A munkáltató egyik legfontosabb kötelessége, hogy a munkabért kifizesse a dolgozói számára. Mégis adódhat olyan - például gazdasági- helyzet, hogy a munkáltató hiányosan vagy...

Kiderült, hogy akarnak átverni a tűzifa csalók: amin lebuknak, hiába profik

Az őszi-téli időszak, s egyben a fűtésszezon közelgő beköszöntével egyre többen keresnek tűzifát, főleg online. Sajnos az interneten a tűzifa árusításra is rátelepedtek már...