Maradék nokedli felhasználása: kedvenc magyar köretünk újabb arcai

A május-június a tojásos nokedli szezonja – nem mintha ne lehetne az évben bármikor készíteni, de a fejes saláta, ami nélkül a tojásos nokedli elképzelhetetlen, ilyenkor a legzsengébb. És bár van még pár étel, amihez elengedhetetlen köret a nokedli, a fent említett tojásos nokedlinek köszönhetően ilyenkor sok családnál kerül az asztalra heti szinten, hiszen gyors, olcsó és népszerű. De mi van akkor ha megszalad a kezünk, és túl sok nokedlit szaggatunk? Hoztunk pár tippet a maradék nokedli felhasználása témájában.

  1. Ha sem kedv, se energia az újrahasznosításra, fagyasszuk le! A nokedli – a krumplinudlival ellentétben – nagyon jól bírja a fagyasztást. Így legközelebb ennyivel kevesebb dolgunk lesz!
  2. Gazdagíts vele más ételeket! Van, aki a lecsót vagy a paprikás krumplit eleve nokedlivel készíti. Ha te még nem próbáltad így, és van két marék maradék nokedlid, akkor itt az alkalom – garantáltan laktatóbb lesz az alap.
  3. Tedd levesbe! A maradék nokedli felhasználása szempontjából a borsó vagy bableves tökéletes alap, de ragulevesbe is finom.
  4. Dúsítsd! Keverd össze pirított káposztával, túróval/juhtúróval, sajttal és tejföllel, és kész egy teljesen új étel!
  5. Helyettesíts vele tésztaféléket! A pásztortarhonya remek fogás akkor is, ha a tarhonya helyett maradék nokedli felhasználása történik benne. Pásztornokedli néven lehet is tálalni. Az amerikaiak sajtos makarónija, a mac and cheese pedig egyenesen zseniális nokedliből (még az erőltetett noc and cheese név ellenére is).

Maradék nokedli felhasználása: noc and cheese recept

  • 20 dkg nokedli
  • 2 dl tej
  • 2 nagy ek vaj
  • 2 púpos ek liszt
  • Só, bors
  • 1 tk mustár
  • Pár reszelésnyi szerecsendió
  • 10 dkg sajt (cheddar, trappista, eidami)

Egyszerűen elkészítheted ezt az éttermi szintű sajtos nokedlit

  1. A vajat megolvasztjuk egy lábasban.
  2. Hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, és ha a liszt kapott egy kis színt, lassan, folyamatos keverés mellett felöntjük a meleg tejjel.
  3. Sózzuk, borsozzuk, reszelünk bele szerecsendiót, és kevergetjük amíg be nem sűrűsödik. Hozzáadjuk a mustárt, és azzal is elkeverjük.
  4. Beleszórjuk a sajt háromnegyedét, majd összeforgatjuk a nokedlivel (ha a nokedli összeállt, előtte dobjuk forró vízbe legfeljebb egy percre).
  5. A maradék sajtot a tetejére szórjuk, és 180 fokra előmelegített sütőbe dugjuk kb 20-25 percre.
  6. Akkor jó, ha a teteje szép barnás és bugyog a sajt.
Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Gyermekápolási táppénz: Mennyi nap jár a beteg gyerek után? Mutatjuk!

A gyermekápolási táppénz – vagyis a gyáp – célja, hogy részben pótolja a...

Lecserélné az ablakot, ajtót? Ingyenpénzt kaphat rá az államtól és az önkormányzattól

Ablakcsere pályázat állami és önkormányzati támogatással vagy akár önerő nélkül. Ezek a lehetőségek.

A nyugdíjrögzítés szabályai: mikor érdemes kérni és hogyan kell?

Aki nem követi folyamatosan, hogy éppen mit módosítanak a nyugdíjtörvényen, könnyen lemaradhatott egy fontos hírről: megváltoztak a nyugdíjrögzítés szabályai.

Honnan tudod, hogy blokkoltak a Viberen? 5 árulkodó jel, ami megmutatja

Hogy ne kelljen tovább agyalnod, cikkünkben mutatunk 5 árulkodó jelet, amiből kiderül az igazság.

Szlovénia autópályáin utazol? Komoly bírság lehet a vége, ha erre nem figyelsz

Ha idén nyáron Szlovénián keresztül vezet az utad, van egy dolog, amit semmiképp sem hagyhatsz figyelmen kívül: a szlovén autópálya-matrica. Enélkül ugyanis elég kellemetlen meglepetés érhet: akár jelentős bírsággal is számolhatsz, ha az ellenőrzéskor kiderül, hogy matrica nélkül használod az autópályát.