Az arany sose volt olcsó, mostanában az a nem olcsóság is elszállt. Ha mégis szeretnél magadnak tartósan értékes, és viseleti értékben is minőségi, szép ékszert, mutatunk pár alternatívát, mit, és hol érdemes vásárolni.
A használt piactereken nemesfémből készült termékek vásárlásától óva intünk bárkit, kockázatos játék, ebben az esetben ez nem megoldás. Ékszerésznél, zálogházban lehet használt aranyakat is vásárolni, bár elég kicsi a valószínűsége, hogy egy pont megfelelő gyűrűpárt talál az ember, és karmikusan is elég nyűgös lehet egy befuccsolt karikagyűrű, fel nem venném.
Dizájner bizsu(vagy nem bizsu)
Egy ékszert nem csak az arany tehet értékessé, és tartós szépséggé, hanem az egyediség is. Több hazai tervező is készít különleges és látványos, vagy akár finom ékszereket, amelyek között a nem nemesfémből készült termékek is egyedi, kézzel készült különlegességek, de az egyediség és a márka miatt van használt piacuk is, tehát ha úgy alakul, ezeket simán lehet adni.
Az előzőből következik, hogy a használt dizájner termékeknek van piaca, a Facebookon több erre szakosodott csoportot is találsz, még olyat is, ahol csak magyar tervezők termékeit adják-veszik a tulajdonosok.
Van értelme ennyi időt szánni a táplálkozásra, mert egészségi állapotunk mellett a közérzetünket és az anyagi helyzetünket is befolyásolja, ha tudatosan és tervezetten táplálkozunk, nem pedig össze-vissza kapkodjuk a péksüteményeket.
Egy fogyókúra, egészségügyi probléma miatt követendő étrend tervezésére elegendő minden héten nap tíz percet fordítani, így pár nap alatt elő lehet állni egy tökéletes heti tervvel. Akinek csak annyi a cél, hogy csökkentse a kakaós csiga adagot és egyen több zöldséget, neki is érdemes megtervezni az étrendet, mert anélkül mindig a kényelmi termékekhez fog nyúlni.
Tájékozódás
Egy étrend, főleg az elején tájékozódást, utánaolvasást igényel, és a későbbiekben sem árt bővíteni az ismereteinket, hogy ne öt receptet ismételgessünk hétről-hétre. Ezért az első napi tíz perc legyen mindig a témával foglalkozó tartalmak, könyvek, weboldalak, magazinok olvasása, akár tematikus csoportokban aktivizálódás.
Receptek begyűjtése
A második tíz percben szedd össze és rendszerezd az étrend szezonális receptjeit, amik éppen tetszenek, amik eszedbe jutottak, amikért könyörög a család.
Menütervezés
Állítsd össze a heti menüt a fenti receptekből, vedd figyelembe az esetleges vendégeket, és akár munkahelyre is vigyél be ételt, olcsóbban jössz ki, és ha péksütizel amúgy, akkor egészségesebb is lesz egy hazai dobozos étel, itt adtunk erre tippeket.
Bevásárlólista készítése
A meglévő receptekből a negyedik napon szintén tíz perc alatt ki lehet írni a bevásárlólistát, ami szintén elengedhetetlen, ha egy megtervezett rend szerint akarsz táplálkozni.
Már csak be kell vásárolni és elkészíteni az ételeket, a tervezési folyamathoz bőven elég ennyi a heti rutinodból.
Írtunk már extra és olcsó feltétekről, ez a kettő még pillanatok alatt el is készül, cserébe ropognak, finomak és még viccesek is a maguk módján.
Sósan: krémleves és főzelék
A fenti képen a tortilla gombakrémlevesben, a lentin a popcorn sütőtökben, de ebbe a zellerbe is bele lehet rakni ezeket, sőt, főzelékekbe is illik a zsíros ropogásuk, gyerekeknél is biztosan működik.
Így készül, nem egy nagy mutatvány, és a sós édessége és ropogása nagyon jól illik mindenféle krémbe, főleg, ebbe a karamellpudingba szenzációs, de a képen csokoládékrémmel van.
Nem gondolunk rá se sósan elkészítve, vagy köretként se, pedig a zabpehely még mindig a legolcsóbb gabonák között van (a sajátmárkás termékek kilója 500 Ft), nagyon jól áll neki a sós stílus, laktató, és pár perc alatt elkészül.
Hogyan lesz a zabpehelyből köret?Előkészítés
Magas lángon érdemes szárazon aranybarnára előpirítani, mert elmélyíti, izgalmassá teszi az ízét. A pirított pelyhet elég felönteni annyi forró vízzel ami ellepi, és pár perc alatt kész is a kása, tálalható.
Mit mivel?
A pirított zabpehely füstös ízéhez nagyon jól megy sok alapanyag, így nem csak sült húsok és halak kísérője lehet, hanem grill-, rántott, vagy nyers sajtok is jól mennek hozzá. A fenti képen hidegen sajtolt napraforgóolajjal, és finomra vágott, olajon megfuttatott fokhagymával van kikeverve, és petrezselyemmel, felkockázott fetával van tálalva.
Itt pedig durvára tört földimogyoróval dúsítva és pirított gombával. A pirított gombafejeket a són és a borson kívül őrölt szerecsendióval és a pirítás közben egy kevés frissen lefőzött presszókávéval (1 nagy kalap/1 ekanál kávé) fűszereztem, nagyon megdobja az ízét.
A truck carries an evacuated car on a highway, aerial view
Az autó meghibásodása még egy olasz, vagy francia modell esetében sem az a probléma, ami jön-megy valami vándorfájdalomhoz hasonlóan, és nem érdemes vele foglalkozni, nem kell komolyan venni.
Komolyan kell venni, az autók nem hisztiznek, legfeljebb 1-2 hibaüzenetet lehet hanyagolni, de azokról is érdemes első körben szakemberrel konzultálni, utána elengedni.
Az autó egy egység
Az autó kezeletlen problémái a használat során tovább nőnek, és mint minden precíz szerkezet esetében, az egyik hibásan működő alkatrész fokozatosan magával ránt mindent a környezetében, áttéteket képez. Jó esetben a pár tízezres hiba csak pár százezres lesz néhány hónap alatt, rossz esetben a kis kopogásból egy napon teljes összeomlás és trélerezés lesz, és ez a második legfőbb ok.
A tréler rettenetesen drága
Egy kezeletlen apróság vezethet lerohadásig, lehetőleg jó messze és a tréler sokkolóan drága móka, és kidobott pénz.
A kis hiba javítása tervezhető
Az összeomlás nem akkor jön majd, amikor jól esik, egy kisebb és az autó mozgását még nem akadályozó hiba javítása tervezhető, a logisztikázás szervezhető, a javíttatás nem borítja fel az életet, ami további kellemetlenségeket és kiadásokat eredményez, magyarul kell a fenének, hogy az autó egy állásinterjúra haladva álljon meg.
A hiba okozhat balesetet
Számtalan hiba csökkentheti az autó biztonságát, ronthat a menettulajdonságain, és ez egy bekövetkező balesettel személyi sérülést okozhat, életet veszélyeztet.
Video on demand screen with remote control in hand, streaming
Vannak ép ésszel tönkretehetetlen, és rendkívül ritkán használatos tárgyak, amelyeket érdemes egy baráti társaságban, vagy akár minőségi közösséggel rendelkező társasházban, szomszédságban közösen megvenni, mert úgyse kell kettő. Nem csak tárgyak, szolgáltatások esetében is érdemes közös használatot tervezni, mert sokat lehet így spórolni.
Szolgáltatások
A legkézenfekvőbb, hiszen számtalan olyan óra van, ahova érdemes valakivel közösen járni, vagy közösen igénybe venni a szolgáltatást, és így jobb árat kapunk. Nyelvlecke, bármilyen oktatás esetében működhet.
Tárolóhelyiség
Ha a baráti társaságban többen szorulnak egy ilyen helyiség kibérlésére, a tárolt mennyiségtől függően, lehet jobban megéri a közös bérlés.
Nyomtató
Ritkán megy egész nap, de ha többen rendszeresen használjátok, fölösleges mindenkinek venni egyet.
Komposztáló
Közös udvaron, vagy jószomszédságban praktikusabb egy, és jobban is működik, ha többet van etetve.
Csoportos tarifa
Családban, baráti társagában is működhet, érdemes utánanézni a szolgáltatóknál.
Streaming szolgáltatás
Egyes csatornák hivatalosan is engedik, hogy több felhasználó nézze a filmjeiket. Mielőtt mindenki előfizet, nézz utána.
Létra
Nagyon nehéz kárt tenni benne, és elég ritkán használjuk, de akkor pótolhatatlan.
Sátor és kempingfelszerelések
Hacsak nem veszettül vadkempingezik az egész baráti társaság, jellemzően a garázsban porosodnak ezek a tárgyak.
Ha maradt egy kis darab, azt nem érdemes szendvicsbe elpazarolni, mert maradék füstölt-főtt sonkára fantasztikus receptek vannak, ezekből mutatjuk a legjobbakat.
Ha történetesen a sonka zsíros része maradt meg, azt a linkelt pástétomban fel tudjátok használni füstölt szalonna helyett.
Legjobb: a pite
Az alap a tészta, ez a mennyiség egy 26-28 centis formához elég.:
250 g liszt (lehet gluténmentes is, ez a tészta elbírja)
150 g zsír (lehet ,más zsiradék is)
kb 1 dl víz
1 tkanál só
Az alapanyagokból tésztát gyúrok, egy órára hűtőbe teszem. Kinyújtom, és kibélelek vele egy formát. 200 fokra előmelegített sütőben 5 percig sütöm, kiveszem, megszurkálom egy villával, majd további 5 percig sütöm.
Utána lehet tölteni. A fenti képen maradék szétcincált sonka, leforrázott csalán, medvehagyma a töltelék, amit leöntöttem az alábbi keverékkel, és a 180 C fokos sütőben még sütöttem 30 percig.:
2 tojás
1 dl tejszín
A lenti képen maradék szétcincált sonkavég, összedarabolt medvehagyma és szintén maradék, vékonyra szeletelt sajt van. Miután megsült, érdemes pihenteti fél órát, akkor nagyon szépen szeletelhető.
Második legjobb: a tésztaés sonkavég
Talán annyi a titok, hogy valami jó méretes tojásos tésztát érdemes választani, szélesmetélt, akár nagykocka, és a felkockázott sonkát kevés tejszínnel és sok borssal összeforgatni a kifőtt tésztával.
Harmadik legjobb: fasírt
Miért is ne? A végeredmény garantáltan csodás lesz.
250 g ledarált maradék sonkavég
50 g felkockázott füstölt szalonna
250 g zsemle
1 dl tej
1 gerezd fokhagyma finomra vágva
1 ekanál fűszerpaprika
1 tkanál őrölt fekete bors
só
10 szelet bacon
A zsemlét elgyurmázom a tejben, a bacon kivételével minden alapanyagot összegyúrok. A baconnel kibélelek egy, a massza mennyiségének megfelelő sütőformát. Úgy bélelem, hogy a massza tetejét is be tudjam fedni a baconnel.
A kibélelt formába nyomkodom a masszát és 150 C fokos sütőben egy órát sütöm. Hidegen szeletelem és tálalom. Ha melegen szeretnéd tálalni, a hidegen felvágott fasírtra egy serpenyőben rá lehet pirítani.
Sliced carrot cake filled and topped with cream cheese buttercream and decorated with walnuts, bakery
Már magam sem tudom kitől, és honnan jött, de évek óta nem csak a Karácsony, a húsvét része is, az alábbi, zsírral készült változat pedig valami fantasztikusan gazdag, szaftos, különleges és a répatorta elkészítéséhez nem kell gyakorlat, az alapanyagok pedig olcsók. Mivel ez egy nemzetközi recept, számtalan tálalási és díszítési trükköt tudunk hozzá mutatni, mert sütheted tortára, sütire, muffinra, kuglófra is, a répatorta nem csak finom, de rugalmas is, a barátunk.
A tészta:
250 g sertészsír
250 g rizsliszt (barna, fehér is jó)
250 g cukor
4 db nagyméretű, egész tojás (kisebb méretű tojásból 5 db)
250 g megtisztított, durvára lereszelt répa
1 ekanál frissen reszelt gyömbér
1 tkanál őrölt szegfűszeg
1 tkanál őrölt fahéj
1 tkanál őrölt szerecsendió
1 citrom reszelt héja
1 ekanál zsír és 1 ekanál liszt a forma kikenéséhez
só
dúsítható mazsolával, dióval, csokoládédarabokkal és a fűszer lehet több benne
krém:
250 g mascarpone
2 citrom leve és reszelt héja
50 g porcukor
Carrot cinnamon cupcakes with pecan. toning. selective focus
180 C fokra előmelegítem a sütőt.
Egy 25-28 cm átmérőjű tortaformát kizsírozok, kilisztezek.
Carrot cupcakes with oat flour and cranberries
A tojások és a cukor kivételével minden alapanyagot összekeverek. A tojásokat kettéválasztom, a sárgájákat simára, fehéredésig keverem a cukorral, az egész masszához keverem.
serving carrot cake portion, natural moody light
A fehérjéket kemény habbá verem, szépen összeforgatom az egész masszával.
Carrot cake with sugar glaze on rustic background.
A krém alapanyagait simára keverem és a torta tetejét bevonom vele jó vastagon.
Sweet carrot cake
30 percig sütöm, a formában hagyom kihűlni. Magában is elég szaftos, de köríthető az alábbiakkal:
Ezért mindig nézd meg egy sonka címkéjén az összetevőket, mert lehet benne az alábbiakból, amelyeket címkékről gyűjtöttünk ki, felette a fogyasztói ár, az a sonka mennyibe kerül. Bizony, ezek mind sonkának is néznek ki. Többségük vízzel van ügyesen felütve, az ár megítélésénél, mindig erre gondolj.:
1390 Ft/kg
Sertéslapocka 70%, Ivóvíz, Stabilizátorok (E450, E451), Étkezési só, Sertés fehérje, Módosított kukoricakeményítő, Cukor, Maltodextrin, Növényi rostok, Dextróz, Sűrítő anyagok (E407, E415, E417), Savanyúságot szabályozó anyag (E331), Antioxidáns (E316), Zselésítő anyag (E508), Aroma, Tartósítószer (E250)
Füstölt csülköt. Amennyiben a család szereti szaftos, bőrös, zsíros részeket, nem csak a kőszáraz, fogak közé tapadó hús kell neki, feltétlenül jobban jársz vele, mert 2-2500 Ft/kg körüli áron már lehet kapni hagyományosan füstölt (tehát fán, igaziból füstölt) termékeket is, ezek mostanában ráadásul akciósak is, megfelelő alternatívái a felvizezett sonkautánzatoknak.
A desszertekkel különösen nehéz, ha spórolni kell, de csak összeszedtünk pár elfogadható árú alapanyagokból készülő, mégis rendkívül finom receptet.
Francia pirítós
4 db szikkadt, vastag szelet kalács
2 db egész tojás
1 dl tej
1 dl tejszín
1 tkanál őrölt fahéj
1 ekanál méz
só
5 dkg vaj
fahéjas cukor a végén megszórni
A tejet simára keverem a tejszínnel és a tojásokkal, a mézzel, a fahéjjal, sózom. A szikkadt kalácsokat belenyomkodon, szívják magukat nagyon puhára. Ezt akár meg lehet csinálni előző nap is és egy zárható dobozban a hűtőszekrényben tárolni.
A vajat felolvasztom, és közepes lángon a szeletek mindkét oldalát aranybarnára sütöm benne, fahéjas cukorba forgatom. Kívül ropog, belül szaftos, mindenki imádni fogja.
Citromkrémes rizstorta
19 szeletes, 24 cm átmérőjű tortaformához
A rizs (ez a rizskoch receptje, magában is hasznosítható)
400 g kifőtt rizs (kb 150 g szárazon) kihűtve
4 db tojás
50 g cukor
50 g vaj
1 nagy csipet só
Kivajazom a tortaformát, beleszórom a zsemlemorzsát, körbeütögetem, hogy az alját és az oldalát is beborítsa.
A tojásokat kettéválasztom, a fehérjéket kemény habbá verem. Óvatosan beleforgatom a sárgájákat, a rizst, a maradék vajat és a cukrot, sózom.
Beleöntöm a formába, elegyengetem és 150 fokos sütőben 30 perc alatt megsütöm.
A krém:
75 g cukor
2 citrom reszelt héja és frissen facsart leve
200 g mascarpone
A cukrot kikeverem a citromlével, a mascarponéval és beleforgatom a héjat.
A kihűlt rizst óvatosan két lapra vágom, megtöltöm és bevonom a krémmel.
Csokoládés túrótorta
19 szeletes, 24 cm átmérőjű tortaformához
A piskótához:
6 db nagyméretű tojás
180 g liszt
150 g cukor
30 g kakaópor (elmaradhat, akkor liszttel ki kell pótolni a súlyát)
só
kb. 20-20 g vaj és liszt a forma előkészítéséhez
Előmelegítem a sütőt 180 C fokra.
A formát kivajazom, kilisztezem. A tojásokat kettéválasztom. A sárgájákat fehérre verem a cukorral, de egy evőkanál cukrot félrerakok. A fehérjét kemény habbá verem, amikor már majdnem kemény, hozzáadom az egy evőkanál cukrot, és azzal verem keményre.
A lisztet és a kakaóport apránként a sárga masszához adom, simára keverem. Ha kettéválasztott tojásokkal dolgoztam, a keményre vert fehérjét beleforgatom a cukros masszába, nem keverem agyon, éppen keveredjen összem, sózom.
Rögtön az előkészített formába öntöm és mehet is a sütőbe, pihentetni tilos.
50 percig sütöm, elzárom a sütőt, kinyitom, 15 perc múlva leveszem a karikát, eltávolítom a karika alját és a rácson hagyom kihűlni.
2 óra múlva vágható, tölthető.
Kávés-karamellkrémes-aszaltszilvás torta
19 szeletes, 24 cm átmérőjű tortaformához
Piskóta elkészítése fent.
A krémhez:
200 g cukor
1 dl tej
500 g mascarpone
2 presszókávé
100 g aszalt szilva összevágva
A cukrot karamellizálom, amikor aranybarna felöntöm a tejjel, összeforralom, hagyom meglangyosodni. Kikeverem a kávéval, mascarponéval.
A tortát 3 lapra vágom, az alsó rétegre terítem a szilvát, minden réteget megkenek a krémmel, oldalát és tetejét is bevonom, behűtöm.
Banánkrémes torta
19 szeletes, 24 cm átmérőjű tortaformához
Piskóta elkészítése fent.
A krémhez:
700 g túlérett banán
100 g kakaópor
200 g durvára tört csokoládé
Az alapanyagokat kikeverem, a tortát 3 lapra vágom, megtöltöm a krémmel, bevonom a tetejét, oldalát is, és durvára tört csokoládéval díszítem.
A torta precíz szépsége miatt nem szabad időbe és költségekbe bonyolódni, a legjobb helyeken kifejezetten trendi a természetes, rusztikus sütemény, fogjátok rá.
Karamellizált pattogatott kukorica
10 dkg pattogtatni való kukorica kipattogtatva
10 dkg cukor
só
A cukrot négy adagban karamellizálom, videós segítség lent. A kukoricát negyedenként belekeverem (nem lehet érdemben elbírni az egésszel egyszerre a nagy térfogat miatt, ezért érdemes négy adagban készíteni), egy villa segítségével átforgatom, hogy rátapadjon a karamell. Hagyom kihűlni.
Kávés banánkrém ánizzsal
2 főre
1 db érett banán
1 dl tejszín
2 evőkanál cukor
frissen főzött presszókávé harmadára besűrítve
1 ekanál durvára tört pörkölt kávé
1 teáskanél ánizsmag, vagy 1 db csillagánizs
1 evőkanál rum
A kávét úgy forralom be egy kis lábosban, vagy serpenyőben, hogy a rumot és az ánizst előtte belerakom. A banánt alacsony lángon melegítve elkeverem a tejszínnel, cukorral.
Egy tálba kanalatom a banános krémet és meglocsolom a kávéval és megszórom durvára tört pörkölt kávéval.
Édesburgonyás csokikrém
2 főre
200 g sült édesburgonya
3 ekanál kakaópor
50 g kimagozott krémes, édes datolya
1/2 citrom frissen facsart leve ás reszelt héja
só
cukor ízlés szerint, ezt akár lehet külön rácsorgatni méz, juharszirup, datolyaszirup formájában is, annál jobb lesz a végeredmény
Az alapanyagokat simára turmixolom. Szerintem nem kell cukrozni, az édesburgonya és a datolya bőven édesítik. Pohárba kanalazom és mandulával, dióval, vagy pattogatott kukoricával megszórva tálalom.
A képen karamellizált pattogatott kukoricával, ami így készül, de a karamellizálás elhagyható és akkor hozzáadott cukormentes marad a desszert.
Banángolyó
kb 15 db
1 db érett banán
50 g kakaópor
ideális esetben 5 dkg kakaóvaj, másik ideális esetben ugyanennyi vaj
50 g durvára tört pörkölt kávé
1 csipet só
cukor ízlés szerint
kb, 50 g zabpehelyliszt
A vajat megolvasztom, a kávé kivételével elkeverem a többi alapanyaggal. Annyi zabpehelyliszttel sűrítem hogy éppen formázható legyen, behűtöm. Vizes kézzel féldiónyi gombócokat formázok belőle és a kávéba hempergetem.
Banános csokoládészelet sós mogyoróval
2 főre
1 db érett banán
50 g kakaópor
50 g puha vaj, vagy olvasztott kakaóvaj
cukor ízlés szerint
1/2 tonkabab lereszelve
50 g földimogyoró
só
A banánt kikeverem a kakaóval, tonkababbal, vajjal. Egy formázógyűrűbe kanalazom, behűtöm, a gyűrűt leveszem. A durvára tört mogyorót száraz serpenyőben megpirítom, sózom és a desszertre szórom.