Az indukciós főzőlap tisztítása nem játék: így nem lesz karcos, de a legmakacsabb odaégett folt is eltűnik

Az indukciós főzőlapok gyorsak és energiatakarékosak, azonban a hosszú élettartam érdekében fontos a megfelelő karbantartás és tisztítás. Mindig olvassuk el a használati utasítást, és csak erre alkalmas szereket használjunk. Hogyan lehet az indukciós főzőlap tisztítása biztonságos? Íme a szabályok!

Az egyik legfontosabb, hogy mindig várjuk meg, amíg a főzőlap teljesen kihűl, mielőtt hozzákezdenénk a tisztításhoz. A forró felületre kerülő vegyszerek vagy vízcseppek foltokat hagyhatnak maguk után, ami hosszú távon esztétikai problémákat is okozhat. A tisztításnál kerüljük a fém kaparókat és egyéb kemény eszközöket, mivel ezek könnyen megkarcolhatják az felületet. Az erős vegyszerek, például a hipó vagy a sósav szintén kerülendők, mivel károsíthatják az anyagot. Fontos továbbá, hogy ne használjunk túl sok vizet – a felesleges nedvesség beszivároghat a főzőlap alá, és meghibásodást okozhat.

Bár a tisztítást csak kihűlt állapotban ajánlott elvégezni, a kifröccsent ételmaradékokat még melegen érdemes letörölni egy száraz kendővel, így elkerülhetjük az odaégést.

kifolyt étel az indukciós főzőlapon

Indukciós főzőlap tisztítása természetesen

Ha vegyszermentesen szeretnénk tisztítani a főzőlapot, számos házi praktika közül választhatunk. Az ecetes víz például kiváló zsíroldó: 100 ml 20%-os ecetet keverjünk el 200 ml langyos vízzel, permetezzük a felületre, majd 10-15 perc után töröljük le egy puha kendővel. A szódabikarbónás paszta is hatékony megoldás lehet, ha makacsabb foltokkal küzdünk. Ehhez 40 g szódabikarbónát keverjünk össze 40 ml ecettel, vigyük fel a főzőlapra, majd 10 perc elteltével töröljük le.

Jó megoldás még, ha forró vizes törölközőt (edzett üveg főzőlaphoz) használunk: áztassunk be egy törölközőt forró vízbe, majd helyezzük a főzőlapra 5-10 percre. Ezután szódabikarbónával és mikroszálas kendővel tisztára törüljük. A sütőporos paszta a foltokat tünteti el: keverjünk össze sütőport vízzel paszta állagúra, kenjük a foltokra, majd 15-20 perc elteltével törüljük le. A citrom természetes zsíroldó hatása is jól kihasználható. Enyhén langyos főzőlapot dörzsöljünk át egy fél citrommal, majd 10 perc után töröljük le – érdemes kesztyűt viselni a művelet során. A szódabikarbónás polírozás a karcolások ellen vethető be: készítsünk sűrű pasztát szódabikarbónából és vízből, majd finoman polírozzuk át a karcos területeket.

Ezek mind vegyszermentes, pénztárca- és környezetbarát megoldások. Alaposabb tisztítás kellene? Arra is tudunk tippeket.

Speciális termékek, kifejezetten indukciós főzőlap tisztítására

Ezeket a krémeket és eszközöket kifejezetten üvegkerámia és rozsdamentes felületekhez fejlesztették, így hozzájárulnak a főzőlap élettartamának meghosszabbításához. Figyeljünk arra, hogy a tisztítószereket a leírásuk szerint alkalmazzuk, es ellenőrizzük, hogy kompatibilisek-e a főzőlap használati útmutatójával. A Bosch és Electrolux tisztítószerei megbízhatóak, de akár a DM-ben is találhatunk megfelelő termékeket.

Kérdéseid vannak az indukciós főzőlapokról, esetleg nem tudod, milyen szert használhatsz? Keresd ügyfélszolgálatunkat, kollégáink 48 órán belül válaszolnak.

indukciós főzőlap tisztítása mikroszálas kendővel
  • Indukciós főzőlap tisztító krém: Hatékonyan eltávolítja a zsírt, szennyeződéseket és az égett foltokat anélkül, hogy károsítaná a felületet.
  • Mikroszálas törlőruha: Alaposan és hatékonyan eltávolítja a zsírt, ételmaradékokat és vízcseppeket anélkül, hogy karcolná a felületet.
  • Főzőlap kaparó: Az üveglap kaparó az égett szennyeződések egyszerű eltávolításához szükséges. Használata kis szögben ajánlott, hogy elkerüljük a karcolódást.
  • Zsírtalanító háztartási készülékekhez: speciális tisztítószer a makacs zsírlerakódások és szennyeződések eltávolítására a konyhai felületekről, főzőlapokhoz és rozsdamentes felületekhez is ideális.
  • Indukciós főzőlap védő fólia: Segít megelőzni a karcolásokat és foltokat, miközben védi a főzőlapot a hő okozta károsodásoktól.

A karcok, szépséghibák megelőzéshez a folyamatos karbantartás, rendszeres tisztítás, s a megfelelő edények használata szükséges. Mindemellett a kondicionáló kendők vagy a kondicionáló olaj segíthet, hogy a felület megőrizze fényét és védve legyen a külső hatásoktól, például az ujjlenyomatoktól. A többi háztartási eszköz karbantartásáról itt olvashatsz.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Ezt a rejtett szabályt sokan nem tudják a nők 40 nyugdíj kapcsán – Ezért nem vásárolhatsz szolgálati időt

Sokan nincsenek tisztában vele, hogy a nők 40 nyugdíj esetén nem lehet szolgálati időt vásárolni. Mutatjuk, miért és mire kell figyelni.

Ha így viselkedsz a játszótéren, százezrekre büntethetnek

Játszótéri szabályok: ismerd őket meg cikkünkből, ne kockáztass bírságot!

Hol a legolcsóbb és a legfinomabb a párizsi? Leteszteltük, ez a nyertes!

Nagyon szeretem a párizsit. Ha te is, akkor ezt a cikket neked írtam!

Ezért ne használd a vízforralót a szállodában – pokol, ami abban benne van

A szállodai vízforraló veszély nem csak a legionella szaporodásában, hanem a műanyagból oldódó BPA- és ftalát-maradványokban, valamint az elhanyagolt tisztítás miatt felhalmozódó szerves szennyeződésekben rejlik.

A tökéletes pásztortarhonya titkai: ez a legolcsóbb bográcsos fogás, ha unod a paprikás krumplit

Régi nagy kedvenc, ami jó minőségű alapanyagokból és egy kis hozzáértéssel igazi nyári lakoma lesz.