Alapvetően két feltételnek kell megfelelnie annak, aki nyugdíjba szeretne menni: az illető már betöltötte a nyugdíjkorhatárt és rendelkezik elegendő szolgálati idővel. A Nők 40 korkedvezményes nyugdíj esetében kicsit más a helyzet, amit az is bonyolíthat, ha valaki közalkalmazottként dolgozik. A legtöbben azt szeretnék tudni, hogy fel kell-e őket menteni a közalkalmazotti jogviszonyból, ha Nők 40 nyugdíjat igényelnek. Nők 40 év nyugdíj, felmentési idő, közalkalmazott 2024-ben hogyan mehet nyugdíjba – összefoglaltuk a tudnivalókat pontról pontra.

Első körben tisztáznunk kell a Nők 40 feltételeit, csak utána jöhet a közalkalmazotti jogviszony. Fontos tudni, hogy a közalkalmazottakra más szabályok vonatkoznak, mint a versenyszférában dolgozókra, de erre később ki fogunk térni.

Nők kedvezményes öregségi nyugdíja, avagy a Nők 40 feltételei

A nők számára létrehozott korkedvezményes öregségi nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő, aki legalább 40 év jogosultsági idővel és legalább 32 év szolgálati idővel rendelkezik. Akinél teljesültek ezek a feltételek, azok életkortól függetlenül nyugdíjba vonulhatnak, akár a hivatalos nyugdíjkorhatár betöltése előtt is.

Jogosultsági időnek azok az időszakok számítanak, amikor keresőtevékenységet végeztünk, tehát dolgoztunk, vagy ezzel egyenértékű jogviszonyban álltunk. A Nők 40-nél 32 év szolgálati idő szükséges, amihez jön 8 évnyi másféle jellegű jogosultsági idő. Utóbbi lehet pl. a gyermeknevelés idején folyósított pénzbeli ellátás.

A szolgálati idő az az időtartam, amely alatt érvényes biztosítási jogviszonnyal rendelkeztünk és nyugdíjjárulékot fizettünk. Ebbe beleszámít többek között maga a munkaviszony, a vállalkozói jogviszony, de a táppénz, az álláskeresési támogatás és sok egyéb más. Pl. a gyermeknevelésre kapott támogatások folyósítási idejét is figyelembe veszik, de nem korlátlanul. Farkas András nyugdíjszakértő ebben a cikkében fejtette ki, hogy ez mit jelent, ajánljuk.

Kinek jár felmentési idő nyugdíj előtt?

A közalkalmazottaknak. Ahogy írtuk, esetükben mások a szabályok, mint versenyszféra dolgozóira. A közalkalmazotti jogviszony több módon is megszüntethető, egy közülük a felmentés – a legtöbben így szeretnének nyugdíjba vonulni, mert ez a legelőnyösebb.

A felmentési időről a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény rendelkezik, amely a nyugdíjba vonuláskor jellemzően 8 hónapos felmentési időt biztosít. Ez nőkre és férfiakra egyaránt vonatkozik. Az általános 60 napos felmentési idő a közalkalmazotti jogviszonyban töltött 30 év után 6 hónappal meghosszabbodik, de a munkáltató köteles legalább a felére mentesíteni a közalkalmazottat a munkavégzés alól.

Nők 40 év nyugdíj, felmentési idő, közalkalmazott 2024-ben hogyan mehet nyugdíjba? Itt a válasz!

A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény úgy rendelkezik, hogy fel kell menteni a közalkalmazotti jogviszony alól azt a munkavállalót, aki legkésőbb a felmentési idő leteltekor teljesíti a Nők 40 feltételét és igényli is azt. Vagyis:

Ha az érintett nő legkésőbb a felmentési ideje utolsó napján megszerzi a 40 évi jogosultsági időt, a munkáltató a kezdeményezésére köteles a közalkalmazotti jogviszonyt felmentéssel megszüntetni - összegezte Farkas András. 

A közalkalmazottnak természetesen azt is igazolnia a munkaadónak, hogy megszerezte az előírt jogosultsági időt.

Maga az eljárás másként fest a Nők 40-nél, mint a „rendes” nyugdíjnál. Az öregségi nyugdíj esetében a felmentési idő a korhatár betöltésének napján kezdődik. A Nők 40 igénylésekor viszont a feltételek teljesülése napjától visszafelé kell számolni a felmentési időt.

A nyugdíjszakértő ezt a példát hozta: egy közalkalmazott nő 2024. december 1-jén szerzi meg a 40 éves jogosító időt, míg egy közalkalmazott férfi ugyanazon a napon tölti be a 65 éves nyugdíjkorhatárt. A hölgy esetében a jellemzően 8 hónapos felmentési időt december 1-jétől visszafelé kell számolni, így a felmentési idejének a kezdő napja 2024. április 1-je lehet. Férfi kollégája esetében azonban a 8 hónapos felmentési idő kezdő napja lesz december 1., vagyis a felmentési ideje 2025. augusztus 1-jén jár le. A nők kedvezményes nyugdíja a példában 2024. december 2-ától, a férfi kolléga öregségi nyugdíja 2025. augusztus 2-ától állapítható meg, noha a nyugdíjuk feltételei ugyanazon a napon, 2024. december 1-jén teljesültek.

Mi lesz a szabadsággal?

Az időarányosan járó szabadságot a közalkalmazottnak a felmentési idő kezdete előtt, vagy legkésőbb a felmentési idő munkával töltött tartamára kell kiadni vagy megváltani, ha a Nők 40-et igényli. A felmentési idő munkavégzési kötelezettség alól mentesített részére ugyanis a szabadságot nem lehet kiírni.

Valami nem világos? Maradt még kérdésed? Fordulj a Hóvége Ügyfélszolgálathoz, és 48 órán belül segítünk.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Balatoni viharjelzés értelmezése: az életed múlhat rajta és sokan rosszul tudják

Minden évben április 1-jétől október 31-ig viharjelző szolgálat működik a négy legnagyobb tavunknál. Tudjuk, hogy melyik mit jelent? Ha a Balatonhoz készülünk, még az...

Hogyan lehet a szúnyogok ellen védekezni? Nagy erőkkel zajlik az irtás ezen a héten

A Katasztrófavédelem rendszeresen közzéteszi, hogy éppen hol irtják a szúnyogokat: ezen a héten 12 vármegye 297 településén lesz szúnyoggyérítés, összesen 62 ezer hektáron. A...

Ne hagyd elszállni a villanyszámlát: 8 tipp, hogy kevesebb legyen a klíma fogyasztása

Az utóbbi hetekben olyan meleg volt, hogy akinek csak van klímája a lakásban, az bekapcsolta. Ilyenkor sokak fejében megfordul, hogy ez mennyire megdobja villanyszámlát,...