Persze, nem minden terméknél. Ami biztos, hogy reneszánszát éli a szlovák bevásárlóturizmus: helyszíni tudósítónk számolt be a múlt héten arról, hogy miért is olcsóbb egy tankolással egybekötött nagybevásárlás Szlovákiában, mint itthon. Nemrég pedig a Transtelex írta meg, hogy Romániában töredékébe kerülnek az élelmiszerek, így már külön akciófigyelő csoport is alakult arra, hogy mit és hol érdemes megvásárolni. Különösen fájó, hogy a magyar gyártmányú tészta és a friss eper is féláron kapható a szomszédban, így összességében van, akinek taxival is megéri a bevásárlás, úgy is jobban jár, mintha itthon vásárolna. De mégis miből tevődnek össze ezek az óriási különbségek? Mostantól érdemes mindenkinek berendezkedni arra, hogy “átjár” bevásárolni? Mi olcsó Romániában?

Magyarországhoz képest Szlovákiában 15-20 százalékos árkülönbség szól a szlovák élelmiszer láncok javára, és ezek még nem is az akciós árak. A 2004-es EU csatlakozás után a magyarok elözönlötték a szlovák üzleteket. Akkoriban gyakori szokássá vált átjárni a helyi éttermekbe is, a jó minőség és az árak miatt.

Jelenleg a magyarországi infláció jelentősen magasabb, mint Szlovákiában. Ez megmutatkozik az olcsón kapható cigaretta és sör, illetve mérsékeltebb üzemanyag árakban is. Egy liter dízelolajért most 1 euró 60 centet kell fizetni, ami 620 forintnak felel meg. Ha tehát valaki nem akar bevásárolni, már tankolni is megéri átugrani. Az olcsóbb üzemanyaggal boldogabb a vásárlás, és könnyebben ki lehet fizetni a 3 eurót (1170 forint) a csirkecomb kilójáért, a 250 forintot a csirkemell sonkáért, a 12 dekás puhasajtért (1,09 euró), a 25 dekás vajért (1,95 euró, azaz 760 forint) vagy az avokádóért, melynek darabja 99 eurócent (390 forint), s nem 5-600, mint az itthoni üzletekben.

Romániában ugyanez a helyzet?

A Transtelex a Nagykárolyi Bevásárlás Facebook-csoport adminisztrátorával, a Mátészalkán élő Lintényi Leventével beszélgetett a bevásárlóturizmus kapcsán arról, hogy mi változott az elmúlt években. Sok tapasztalat gyűlt össze az évek során az árak alakulásáról, az infláció mértékéről és érdekes módon az áruk minőségéről is.

Szlovákiában is fontos szempont volt és a megkérdezettek mind kiemelték, hogy a kapható áruk szebbek és jobb minőségűek. Összességében ez a tapasztalat jelenik meg a szlovák bevásárlásra ösztönző csoportokban a személyes tapasztalatok alapján. Például nem látni megbarnult gyümölcsöt, Romániában pedig nem fő ki annyi víz a húsokból, mint amik itthon kaphatók.

Lintényi Levente szerint egy éve kapott lendületet a román bevásárlóturizmus, akkor volt érezhető egy nagymértékű drágulás. Bár azóta Romániában is érezni az inflációt, de még mindig megéri átjárni bevásárolni, mert nemcsak az árak, de a termékek minősége is jobb, mint itthon.

Na, de mennyi az annyi? Tényleg megéri átjárni?

A magyar tészta – a csigatészta, levestészta – például Nagykárolyban 6,09 lejért, azaz 500 forint alatt kapható. A magyar üzletlánc boltjában ugyanezt 1100 forint fölötti áron, azaz több mint kétszer annyiért árulják.

“Mégiscsak abszurd, hogy a tőlem 20 kilométerre gyártott száraztészta odaát fele annyiba kerül, akciósan pedig a harmadába” - foglalja össze a helyzetet Lintényi Levente.

Ráadásul, ami az itthoni Lidl-ben 51%-os hústartalmú húskészítmény, az odaát 80% húst tartalmaz, kedvezőbb áron. De kitér a többi alapélelmiszerre is.

“A nagykárolyi Kauflandban árulnak Magyarországon gyártott, 400 grammos kiszerelésű parasztkolbászt 24,49 lejért, amit itt 4389 forintért kínálnak, ami 55 lejnek felel meg, tehát odaát kevesebb, mint a feléért vásárolható meg. Mátészalkán a magyar gyártmányú, fél kilós savanyú káposzta 800 forint, azaz 10 lej, a nagykárolyi üzletekben ugyanezt 6-7 lejes áron kínálják.”

Miért lehet ekkora különbség a román és itthoni árak között?

Míg Magyarországon 27 százalékos az ÁFA, Romániában az alapélelmiszerekre kivetett ÁFA mindössze 9 százalékos. 

Hasonló a helyzet üzemanyag fronton is, mint Szlovákiában. Az üzemanyag literenkénti ára átlagosan 15-20 forinttal olcsóbb, mint itthon, így értelemszerűen, aki már ott jár, az ott is fog tankolni. Nem beszélve arról, hogy a tapasztalatok alapján egy 80.000 forintos nagybevásárlás ott 60.000 forintból jön ki.

Nemcsak az élelmiszereknél vannak nagy különbségek

Nem minden olcsóbb Romániában, hiszen az infláció ott is növekszik, de ami igen, az nagyon megéri az árát. És ami lényeges, hogy többségében a mindennapos használati cikkek vannak kiváló áron, a mosószer, öblítő, olaj és a gyerekruhák is. Emellett jó példa a német gyártmányú, egy év garanciával rendelkező gáztűzhely, ami itthon 100.00 forintba kerül, míg Romániában féláron „vágják utánunk”.

Mindennapi kenyerünk

Elég fájó a mindennapi kedvelt alapélelmiszerek közé tartozó kenyér árának drasztikus növekedése. Hát még úgy, hogy a szomszédban a tradicionális pékségek termékei fatüzeléses kemencékben készülnek és nem tartalmaznak adalékanyagokat. Ezeknek a kenyereknek 8 lej, azaz 640 forint kilója, míg Magyarországon 11 lejnek megfelelő áron lehet venni azokat, amelyek adalékanyagokat is tartalmaznak.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos roller kötelező biztosítás kalkulátor: ne fizess százezreket, ez csak trükk

Nagyjából 80-100 ezer elektromos roller közlekedik a magyar utakon, ezeknek 25 százaléka a közösségi rollermegosztók járműve. Régóta vitatéma, hogyan lehet használatukat szabályozni a közlekedésben,...

Pénztárcabarát iskolakezdés: gyakorlati tanácsok pénzügyi szakértőktől

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít, hogy segítsen a szülőknek megkönnyíteni az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntéseket. Az MNB Pénzügyi...

Lomtalanítás lesz Újpesten 18-ától, itt vannak a részletes infók

Megszabadulnál a ronda, vedlett kanapétól? Végre rászántad magad, hogy lecseréld a matracot? Most megteheted, egy forintodba sem kerül és nem neked kell vele furikáznod:...