Álláskeresési járadékra vagy munkanélküli segélyre az az álláskereső jogosult, aki a kérelmét megelőző 3 évben 360 napig munkaviszonyban állt, illetve munkát akar vállalni, de ebben nem ért el eredményt, és számára az állami foglalkoztatási szerv nem tud megfelelő munkahelyet felajánlani. Hol kell jelentkezni és mit kell vinni a munkanélküli segély igényléséhez? Cikkünkből megtudhatod.

Hazánkban 2023-ban átlagosan 4% a munkanélküliek aránya, ez nagyságrendileg 195000 főt jelent. Ha valaki munkanélküli, az állam álláskeresési járadék, más néven munkanélküli segély nyújtásával igyekszik átmeneti segítséget biztosítani számára.

Hol kell regisztrálni munkanélküli segélyre?

A munkanélküli segélyt a lakóhely szerint illetékes járási (kerületi) hivatal foglalkoztatási osztálya állapítja meg. Ezen támogatás megállapításának és későbbi folyósításának csak előfeltétele a regisztráció a lakóhely vagy tartózkodási hely szerint illetékes járási (kerületi) hivatal osztályán. Már meglévő regisztráció esetén ellátás iránti kérelmet kell benyújtani, ugyanis az álláskeresési járadék igénylése kérelem benyújtásával indul. Ez történhet személyesen, ügyfélkapun keresztül, illetve online is.

Mit kell vinni a munkanélküli segély igényléséhez?

Mint minden ügyintézéskor, munkanélküli segély igénylésekor is legyenek nálunk

  • személyi irataink (személyigazolvány, vagy más fényképes okirat, lakcímkártya, TB-kártya, adókártya).
  • Az álláskeresési járadék igényléséhez szükséges a TB kiskönyv, más néven az OEP igazolvány a biztosítási jogviszonnyal és egészségbiztosítási ellátásokkal (ezt a munkáltató adja ki).
  • Amennyiben a személy rendelkezik vele, akkor bankszámlaszám, amelyre az összeg folyósítását kéri.
  • Egyszerűsített foglalkoztatás esetén szükségeltetik a munkáltatói igazolás, és a munkáltató által kiállított igazolólap az álláskeresési járadék és álláskeresési segély megállapításához.
  • Mindemellett a munkáltatónak ki kell adnia egy adatlapot a bírósági végzéssel megállapított tartási kötelezettségről.
  • Fontos, hogy az adott személy rendelkezzen jövedelemadó adatlappal, amelyet szintén a munkáltató állít ki a munkaviszony megszűnésekor.
  • Vállalkozói tevékenység megszüntetéséről nem szükséges igazolás, ugyanis annak bejelentését követően a közhiteles nyilvántartásból ez az adat kinyerhető.
  • Külföldről hazaérkező munkavállaló esetében kell egy bizonyos U1 munkaviszony igazolás az utolsó munkavégzés tagállamából.

Mennyi ideig jár a munkanélküli segély?

A munkanélküli segély folyósítási idejének számítása során 10 nap jogosultsági idő 1 nap járadékfolyósítási időnek felel meg. A járadékot maximum 90 napig lehet fizetni az arra jogosult személynek.

Mekkora összegű munkanélküli segélyt kaphatunk?

A segély napi összege a foglalkoztatás elősegítéséről, és a munkanélküli ellátásról szóló tv. 26.§ 4. bekezdése alapján meghatározott járadékalap 60%-a, legfeljebb a jogosultság kezdő napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napi összegének megfelelő összeg. Ez jelen pillanatban napi 7733Ft.

Az álláskereső napi lebontás helyett egy összegben is kérheti az álláskeresési járadékot, a járadék folyósítási idejének kimerítését megelőzően határozatlan időtartamú teljes, vagy legalább napi 4 óra munkaidejű részmunkaidős  munkaviszonyt létesít. Az egy összegben kifizetendő juttatás mértéke a még hátralevő időtartamra járó juttatás összegének 80%-a.

Nagyon fontos, hogy az álláskereső csak az álláskeresési járadék folyósításának idejére jogosult a TB ellátásra, annak letelte után – ha még mindig nem talált munkát – maga után kell fizetnie azt.

Hogyan keress munkát?

Kapcsolódó

Legfrissebb

Nekünk fog fájni, hogy idén kevesebb pénz marad az önkormányzatoknál

A helyi önkormányzatok feladata az óvodák működtetése, a gyermekétkeztetés, a szociális segítségnyújtás, az idősgondozás, a közterületek gondozása és a közösségi közlekedés biztosítása. A felsorolást...

Világot látnál? Ingyen utazhatod be Európát, csak jelentkezned kell

Ebben a tanévben töltöd a 18-at? Akkor idén ingyen járhatod be Európát, csak ne késd le a regisztrációt! Nem kérdés, hogy mennyire szuper lenne...

Mosogató lefolyó tisztítása házilag: neked is menni fog, tízezreket spórolhatsz a szakin

Itt az idő kitakarítani a lefolyót? Nem olyan bonyolult feladat és nem is igényel sok eszközt a mosogató lefolyó tisztítása, házilag is, azaz mi...