Az álláskeresési járadék, avagy munkanélküli segély maximális összege a minimálbértől függ. Január 1-jével a minimálbér összege emelkedett, így az álláskeresési járadék maximuma 2023-ban magasabb, mint tavaly volt. Kik és milyen feltételekkel kaphatják meg a legmagasabb összeget? Szükséges ezt külön igényelni? Válaszolunk.

Bárkivel előfordulhat, hogy munka nélkül marad. Akár maga mond fel, akár elbocsátják, az ügyintézést nem lehet elkerülni. A Hóvége Munkanélküliség menüpontja alatt minden szükséges tudnivalót megtalálsz arról, mi a teendő felmondás után, hogyan néznek ki utolsó napjaid a munkahelyeden.

Ha pedig még nincs meg a következő állásod, arról is olvashatsz, miként juthatsz hozzá az álláskeresési járadékhoz, és hogyan vágj bele a munkakeresésbe (akár külföldön is).

Ki kaphat álláskeresési járadékot 2023-ban?

A szabályozás szerint az jogosult álláskeresési járadékra, aki

  • álláskereső (tehát nincs munkája, nem folytat vállalkozói tevékenységet),
  • az elmúlt 3 év alatt legalább 360 napot dolgozott (vagyis volt legális munkaviszonya),
  • illetve dolgozni szeretne, azonban a foglalkoztatási szerv nem tud számára megfelelő munkát felajánlani.

A feltételek nem változtak, ahogy az sem, meddig jár az álláskeresési járadék: legfeljebb 90 napig kapható.

Mennyi az álláskeresési járadék maximuma 2023-ban?

A feltételekkel és a folyósítási idővel ellentétben a maximálisan kapható összeg változott. Hivatalosan az álláskeresési járadék napi összege a meghatározott járadékalap 60%-a, legfeljebb a jogosultság kezdő napján hatályos kötelező legkisebb munkabér (avagy minimálbér) napi összegének megfelelő összeg.

Számokban ez így néz ki: az álláskereső a korábbi bruttó bére 60%-át kapja, de legfeljebb a minimálbért. Január 1-jétől a minimálbér bruttó havi összege 232 000 forintra emelkedett, napi összege 7733 forintra. Tehát

az álláskeresési járadék maximuma 2023-ban bruttó 232 000 forint havonta. Ez nettó 154 270 forint/hó.

Fontos, hogy az álláskeresési járadékot havonta számolják el, az abban a hónapban munkanélküliként eltöltött napok alapján. Ha pl. valakit a hónap 14. napján vesznek munkanélküliként nyilvántartásba, akkor 16 vagy 17 napnyi bért fog kapni arra a hónapra. (Az Álláskeresési járadék kalkulátor kiszámolja helyettünk, mekkora összegre lehetünk jogosultak.)

Hogyan igényelhető?

A járadék folyósításához be kell jelentkezni a hivatalhoz álláskeresőként. Ezt a lakóhely szerinti foglalkoztatási osztályon lehet megtenni. A szükséges papírok, dokumentumok listája itt található.

Ahogy írtuk, az álláskeresési járadék attól a naptól jár, amikor nyilvántartásba vesznek. A járadék összege attól függ, hogy az igénylő hány napot dolgozott az igénylés előtt. Abban az esetben, ha az álláskereső a ledolgozott napok alapján jogosult az álláskeresési járadék maximális összegére, azt meg is fogja kapni. Azaz, nincs szükség külön ügyintézésre vagy utánajárásra, a nyilvántartásba vétel közben kiderül, jogosult-e az igénylő a járadék legmagasabb összegére.

A kérelem benyújtása

Az álláskeresési járadék megállapításához kérelmet kell benyújtani személyesen vagy elektronikusan. Személyesen ezt a foglalkoztatási osztályon tehetjük meg, első alkalommal célszerű így intézni a dolgot.

Elektronikusan kétféleképpen nyújthatjuk be a kérelmet:

Mennyit keresnek a legjobban fizetett állásokban? Mennyit kap egy főispán?

Kapcsolódó

Legfrissebb

Minden dolgozónak alanyi jogon jár, amikor elrendelik a hőségriadót – kötelező biztosítani

Az extrém magas nyári hőmérséklet – ami valljuk be egyre gyakoribb – nem csak a mindennapokban okoz nehézségeket, hanem a munkahelyek számára is komoly...

Tényleg bevezetik? Valóra válhat az ingyenes jogsi

Megjelent az a kormányhatározat, amely pénzt biztosít a honvédségnek a középiskolai tanulók ingyenes jogosítvány szerzésének finanszírozására- írta az economx.hu. A tervek szerint szeptembertől az...

Bársonyosan selymes bőr fillérekből: 6 természetes testápoló házilag

A bársonyosan selymes bőr sokak álma. Aki ilyen szerencsés adottsággal rendelkezik, annak nem kell bajlódnia a kiszáradás okozta apró sérülésekkel, vagy éppen a bőr...