Megszületett a megállapodás a munkaadók és a munkavállalók érdekképviseletei között: január elsejétől a minimálbér 16%-kal, a garantált bérminimum 14%-kal emelkedik.

A bérmegállapodás alapján jövőre bruttó 232 000 ezer forint lesz a minimálbér és bruttó 296 400 forint lesz a garantált bérminimum havi összege.

Csökkenhet a reálérték

Az idei átlagos infláció mértéke még nem ismert, de a várakozások szerint meghaladhatja a 16%-ot is, így a mostani emelés kisebb-nagyobb mértékben elmaradhat attól, ezért a minimálbér reálértéke csökkenhet januártól. Ez a garantált bérminimumnál szinte biztosra vehető, de a minimálbérnél is erősen valószínű az előrejelzések alapján.

Mennyi lesz nettóban?

A Bank360 szerint az új minimálbér kedvezmények nélkül 154 280 forint nettó bért eredményez majd a munkavállalóknak, az új garantált bérminimum nettója pedig 197 106 forint lesz. Aki valamilyen adókedvezményre jogosult, annak magasabb lesz ennél a havi bérjövedelme.

Többet vártak

Mint korábban írtuk, a tárgyalások alatt egyes szakszervezetek bőven 20% feletti béremelést szeretettek volna kialkudni, míg a munkáltatók 15% alatti számokról beszéltek. A kompromisszum megszületett, de az egyezség szerint tavasszal az akkori gazdasági helyzet alapján felülvizsgálják majd a minimálbért.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mi lesz a lakáshitellel válás esetén? Vigyázz, a CSOK-nál és a Babavárónál más szabályok érvényesek

A tavalyi évben Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján 50 150 házasság köttetett és 16 700 válás véglegesítődött. Habár ez az adat nem azt...

Pálcikás illatosító házilag: tartós, dekoratív és fillérekből kijön

Munka után jó érzés egy kellemesen illatozó lakásba hazatérni. Mit használjunk? Vannak illatgyertyák paraffinból, szójaviaszból, repceolajból, találunk automata légfrissítő spray-t, és illóolajakat, pálcikás illatosítókat...

Majális Budapesten: a legjobb ingyenes programok 2024-ben

Május elseje a munka ünnepe. Idén szerdára esik, és bár hosszú hétvégét nem kapunk, lesz egy pihenőnapunk. Kimozdulna a család? Budapest majális 2024 programok:...