2022-ben a munkanélküli segély – hivatalosan álláskeresési járadék. Az álláskeresési járadék az álláskereső megélhetését, önálló álláskeresését segíti: ameddig nincs jövedelme, de jelenleg csak 3 hónapig.

Az álláskereső az, aki munkaviszony létesítéséhez szükséges feltételekkel rendelkezik, nem tanul nappali tagozaton, nem jogosult öregségi nyugdíjra, valamint más, például rehabilitációs vagy megváltozott munkaképességűek számára nyújtható ellátásban sem részesül.

Álláskeresési járadékra az jogosult, aki:

  •     álláskereső,
  •     az álláskeresővé válását megelőző három éven belül legalább 360 nap jogosultsági idővel rendelkezik,
  •     kereső tevékenységet nem folytat,
  •     vállalkozói tevékenységet sem végez,
  •     munkát akar vállalni, de önállóan nem talált állást,
  •     számára a foglalkoztatási szerv sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani.

Nagyon fontos, hogy az állás elvesztése után minél hamarabb be kell jelentkezni és igényelni az ellátást. Meggyorsítható, ha az ügyfél rendelkezik ügyfélkapuval. Ott elektronikusan könnyen, gyorsan intézhető.

A nyilvántartásba vétel a Munka weboldalon is lehetséges. Ki kell tölteni az „Előzetes nyilvántartási kérelem”űrlapot. Ezután kapni fog a kérelmező egy elektronikus üzenetet a további tudnivalókról.

Ha nincs ügyfélkapuja az ügyfélnek, személyesen be kell menni a kormányhivatal munkaügyi kirendeltségére. A szükséges dokumentumokat mindenképp vigye magával: személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ kártya, adóigazolvány, iskolai és szakképzettséget igazoló iratok.

Szükségesek még:

  • Kilépő papírok az előző három év munkahelyéről 
  • Saját bankszámlaszám (ha az álláskeresési járadékot átutalással szeretné megkapni)
  • Országos Egészségbiztosítási Pénztár Igazolvány – más nevein: OEP kiskönyv, TB kiskönyv
  • Bizonyítványok: iskolai meg tanfolyami képesítést igazoló bizonyítványok
  • Ha vállalkozó volt: a vállalkozással (és annak megszűnésével) kapcsolatos hivatalos iratok

Egyéb iratok, amik kellhetnek:

  • Ha gyerektartást fizet az arról szóló bírósági határozat
  • Ha büntetés ledolgozására ítélték a felszólítási irat
  • Amennyiben korábban már kapott „Álláskeresők kiskönyvét mindig vigye magával.

Minden 10 nap jogosultsági idő 1 nap járadékfolyósítási időnek felel meg. Ez azt jelenti, hogy ha valaki az állása elvesztése előtt 3 éven keresztül folyamatosan munkaviszonyban volt, akkor 90 napig kapja a járadékot, ha viszont épp a minimálisan megkövetelt 360 napot dolgozott, akkor csak 36 napig. Ha az álláskeresőnek gyermeke születik, és bármilyen ezzel kapcsolatos ellátásra (GYES, TGYÁS, GYED) lesz jogosult, be kell jelentenie a munkaügyi központnál. Ha ezt elmulasztja, jogtalanul veszi igénybe az álláskeresési járadékot, és vissza kell fizetnie a felvett összeget. Ha letelik a 90 nap, vagy munkát talál az álláskereső, akkor megszűnik az álláskeresési járadék. A munkanélküli segély tehát csak rövid távú megoldás.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Olcsó receptek 2000 forint alatt: isteni és spórolós halászlé nem csak az ünnepekre

2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az ‘olcsó receptek 2000...

Nem bejegyzett élettárs öröklése: 8 dolog, amit kevesen tudnak

Itthon csak a magyarok fele van tisztában azzal, hogy az élettársakra nem ugyanazok a jogi szabályok érvényesek, mint a házastársakra. Nincs ez másképp az...

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...