Az összeg a megélhetésre szűkösen elegendő, viszont a semminél több. Munkakeresés mellett jól fog jönni az a pénz, igényeljük hát minél hamarabb. Ami jár, az jár: fogadjuk el!  

Legfeljebb 90 nap

Az álláskeresési járadék az álláskereső megélhetését, önálló álláskeresését segíti, ameddig nincs jövedelme, de maximum csak 3 hónapig. Ki jogosult rá?

  • Aki álláskereső,
  • a kérelmét megelőző 3 évben legalább 360 nap jogszerző idővel rendelkezik, azaz munkaviszonyban állt,
  • munkát akar vállalni, de önállón nem talált,
  • és az állami foglalkoztatási szerv sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani.

Érdemes minél hamarabb belevágni az ügyintézésbe. Az első lépés, hogy álláskeresőként regisztráltatod magad. Ezt megteheted online és személyesen is, a részletekről itt írtunk.

Ennyi az annyi

Az álláskeresési járadék összegét minden munkakeresőnél egyedileg állapítják meg, ennek alapját a befizetett munkaerő-piaci járulékok adják. A járadék kiszámításához a hivatal megvizsgálja a kérelem benyújtását megelőző négy naptári negyedévben befizetett munkaerő-piaci járulékok havi átlagos összegét. Ebből az átlagból számítják ki az egy napra vetített, arányosított járadék összegét, amit felszoroznak a folyósítási időtartam napjaival.

Kicsit világosabban: bármennyit is kerestél, az álláskeresési járadék megállapításánál is van egy maximum. Többet biztosan nem fogsz kapni, mint a minimálbér. Ez jelenleg nettó 133 ezer forint.

Emelni kellene az összeget és a folyósítási időt

Egyes vélemények szerint ideje felkészülni a recesszióra és a nyomában járó munkanélküliségre. A koronavírus-járvány alatt sokan megtapasztalhatták, hogy 3 hónap alatt nem feltétlenül lehet megfelelő állást találni. Nehéz év áll előttünk, érdemes volna már most átgondolni, mennyivel emelhető az álláskeresési járadék összege, növelhető-e a folyósítási idő.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mikor illetékmentes a lakásvásárlás? Milliókat spórolhatsz, ha ezt tudod

Ha lakásvásárláson gondolkozunk, akkor a vételáron kívüli egyéb költségekkel is számolnunk kell, így pl. az illetékfizetési kötelezettségünkkel. Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL....

Krumpli termesztése vödörben? Mutatjuk, mire figyelj

Nem csak azok tudnak házilag termeszteni krumplit, akiknek kertje van. Még egy erkély is elég, vagy egy jó napos terület a lakásban. Bizony, beltérben...

Egész évben lombos, nyáron gyönyörű virágokat hoz: így neveld a japán cserjédet

Nagy népszerűségnek örvend a japán cserje. Nem csoda, hiszen mutatós, örökzöld növény, amelyet egyszerű nevelni. Ha ügyesen gondozzuk, apró fává nő, ha pedig többet...