Munkakeresés

Amint kiderül, hogy felmondtak neked, érdemes minél hamarabb elkezdeni munkát keresni. Itthon keresel munkát? Vagy inkább külföldre mennél dolgozni? Inkább egy másik szakmában próbálnál szerencsét? Vagy vállalkozást indítanál? Összeszedtük a legfontosabb információkat.

Hogyan keress munkát?

Álláskereső oldalak, segítségek, önéletrajz, motivációs levél. És amire mindig figyelj:

Hasznos volt?  

Álláskeresés

Ma már az álláshirdetések többsége különböző online felületeken érhetők el. Ezek egy jelentős része már mobilapplikációt is készített. A beállított keresési feltételekkel könnyen le tudod szűkíteni a neked szóló álláshirdetéseket. Arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy inkább egy kicsit tágabb kategóriát adj meg. Lehet, hogy épp ott vár a következő állásod.

A legfontosabb álláskereső felületek

Az állam által fenntartott álláskereső felületek közül a Virtuális Munkaerőpiac Portál (VMP) és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) oldalain érdemes körbenézni.
Ha közszférában szeretnél elhelyezkedni, akkor a Közszolgálati Állásportálon oldalon érdemes állást keresni.
A legnagyobb állásportálokat mindenképpen megéri végignézni. A cégek többsége ezeken a felületeken hirdet. Ilyen például a Profession, a CVonline és a Jobmonitor is.
Egyre több álláshirdetés található meg a LinkedIn oldalon is.
Emellett, ha vannak kiszemelt álommunkahelyek, akkor keresd fel a honlapjukat. Általában a “karrier“ aloldalon találod meg, hogy milyen munkakörbe keresnek munkaerőt.

Önéletrajz

A szakmai önéletrajzot magyar és az állástól függően angol nyelven is meg kell írnod. Általában elektronikusan, nyomtatva, vagy amennyiben a hirdetés külön előírja, kézzel kell elkészíteni. Az álláspályázathoz mindenképpen csatold a munkakörhöz szükséges végzettséget igazoló dokumentumok, nyelvvizsga-bizonyítványok másolatait. Fontos: soha ne az eredetit.
Az egész önéletrajz 1, maximum 2 oldalas legyen. Tartalmazza a személyes adatokat, pontos elérhetőségeket, az iskolai végzettségeket, tanfolyamok, szakképesítéseket, munkahelyeket, szerzett munkatapasztalatokat, számítástechnikai ismereteket, információt a nyelvtudásról, jogosítványokról, valamint benne lehetnek egyéb releváns készségek, kompetenciák, hobbik, szabadidős tevékenységek.

A motivációs levél

Míg az önéletrajzodat nem kell jelentősen változtatni amikor több helyre is elküldöd, addig a motivációs levelet igen.
A motivációs levél lényege, hogy bemutasd a leendő munkaadódnak magad, hogy te miért akarsz náluk dolgozni és hogy ez miért lesz a leendő cégnek is jó.
A motivációs levélben érdemes bemutatni, akár példákkal is, hogy miért gondolod magad a legalkalmasabb jelöltnek az állás betöltésére. Milyen fontos képességekkel, készségekkel, tudással rendelkezel. Ha olyan az állás, akkor érdemes arról is beszélni, hogy mik lennének a munkahelyen a céljaid, terveid.
A motivációs levél ne legyen több egy oldalnál, és írjuk alá kézzel. A motivációs levél utaljon vissza az álláshirdetésben vagy a pozíció leírásában szereplő elvárásokra.

Amire figyelni kell még álláskeresőként

Valószínű, hogy a munkaadók, toborzók utánanéznek a jelentkezőnek. Meg fogják nézni annak online megjelenéseit, közösségi média profiljait (pl. Facebook, Instagram, LinkedIn) is. Ezért az önéletrajzok kiküldése előtt érdemes végignézni, milyen minőségűek ezek, milyen képet festünk magunkról egy kívülálló számára. Célszerű megválogatni, milyen fotó szerepel az oldalunkon és mi az, amit inkább eltávolítunk onnan, mert elriaszthatja a jövőbeni munkaadót.

Állásinterjú

Az első és legfontosabb tanács, hogy amikor bemész, érezd azt, hogy te itt szeretnél dolgozni és hogy nekik is ez lenne a legjobb.
Nézz utána a szervezetnek, cégnek. Legyél tisztában azzal, hogy mivel foglalkoznak. Nézd meg a honlapjukat, a Facebook oldalukat. Ezzel már kapni fogsz egy nagyon jó képet arról, hogy kik is lennének a munkáltatóid. Öltözz és viselkedj ennek megfelelően. Készülj fel arra is, hogy személyes motivációt mondj, miért pont náluk szeretnél dolgozni, milyen pozitív dolgokat tudsz az adott cégről.
Sokszor elhangzik, hogy milyen fizetéssel lennél elégedett. Gondold végig, és ha felmerül a kérdés, akkor tudd, hogy mi az, amivel elégedett lennél és mi az, amit még elfogadhatónak tartasz.

Más szakmát szeretnél?

Az OKJ addigi formájában már megszűnt. Azt leváltotta a Szakmajegyzék. Ez fokozatosan átveszi az OKJ helyét, így a szakmát felnőttképzésben tanulni vágyók továbbra is megtalálhatják a számukra megfelelő kurzusokat. Tehát továbbra is lehetőségünk van államilag elismert tanúsítványt adó szakmai képzéseken továbbtanulni, elkezdeni valami számunkra teljesen új dolgot.
Azonban ne felejtsd el, hogy ezek pénzbe kerülnek, esetenként akár több százezer forintba. Fontos információ az is, hogy emellett tudsz-e munkát vállalni, amiből a megélhetésed és a tanfolyam árát fizetheted.
Mielőtt jelentkezel mindenképp nézz utána, hogy a képzés elvégzésével azonnal munkába tudsz-e állni, vagy előtte még kell szakmai gyakorlat is.
Kapcsolódó:
Ingyen angol, német és informatikai kurzusokra jelentkezhetnek a terézvárosiak
Napi tíz perc tanulás

——————————–
——————————–

Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél