Van új munkám!

Hurrá, megvan az új munkád. Vegyük végig, hogy mi az, amire mindenképp figyelned kell.

Kezdés az új munkahelyeden

Hasznos volt?  

Hogyan indíts vállalkozást

Összeszedtük a legfontosabb információkat a vállalkozás indításával kapcsolatosan. Ha saját vállalkozáson gondolkozol, akkor mindenképp olvasd végig.

Hasznos volt?  

1

A munkaszerződés alapjai

Az új munkahely megtalálása sokakat olyan boldoggá tesz, hogy azonnal aláírják az eléjük tett munkaszerződést. Pedig ez az, ami meg fogja határozni az elkövetkező éveidet. Érdemes részletesen végigolvasni. Ha valamit nem értesz, akkor arra kérdezz rá.
Az új munkaviszony megkezdésekor nagyon fontos, hogy kapjunk munkaszerződést. A munkaszerződés két legfontosabb eleme az alapbéred és a munkaköröd. Erre figyelj, mert ha ezek nincsenek benne, akkor a munkaszerződésed érvénytelen.

A munkaszerződés további részei

Van pár olyan pontja a munkaszerződésednek, amit mindenképpen nézz át, hogy valóban rendben vannak-e, az szerepel-e benne, mint amiben megállapodtatok.
Amiket mindenképpen nézz meg:

  • Próbaidő: ez az az időszak, amikor bármelyikőtök meggondolhatja magát és azonnal felbonthatja a munkaszerződést – ráadásul mindenféle indoklás nélkül. Ez általában 3 hónap szokott lenni.
  • Fizetés: nézd meg és számold át, hogy valóban annyi nettó lesz-e a fizetésed, mint amennyiben megállapodtatok
  • Felmondási idő: érdemes a törvény által javasolt felmondási és végkielégítési időben maradni. Csak akkor térjetek ettől el, ha neked kedvező, vagy valami miatt nagyon indokolt.
  • Versenytárs kizárás: fontos, hogy ilyet csak akkor írjál alá, ha azt a béredben, vagy a munkaviszony lezárása után a cég megfizeti.

További megállapodások

Emellett a munkáltatód köteles írásban tájékoztatni többek közt a napi munkaidőről, az alapbéren túli munkabérről és egyéb juttatásokról, a munkabérről való elszámolás módjáról, a munkabérfizetés gyakoriságáról, a kifizetés napjáról, a munkakörbe tartozó feladatokról, a szabadság mértékéről, számítási módjáról és kiadásának, valamint a munkáltatóra és a munkavállalóra irányadó felmondási idő megállapításának szabályairól, továbbá arról, hogy a munkáltató kollektív szerződés hatálya alá tartozik-e.
Ezeket egyenként nézd át és gondolod végig, hogy ez számodra megfelelő-e.

Alkalmi munka

Alkalmi munkának hívjuk, amikor nincs teljes állásod, hanem csak pár napra bíznak meg valamilyen munkával. Az egyszerűsített foglalkoztatás esetében a minimálbérhez van kötve a napi minimálisan, illetve adómentesen kifizethető összeg. Minimális bérként a garantált bérminimum 87%-át kell kifizetniük.
A minimálisan kifizetendő bér az egyszerűsített foglalkoztatás esetén 1134 Ft / óra. Ha szakképzettséget is igényelő munkakörben végzed mindezt, akkor 1483 Ft / óra.
Éjszakai munka esetén 15%-os éjszakai pótlék jár. Ha több, mint 8 órát dolgozol egy nap, akkor pedig a 8 óra feletti órákra plusz 50%, akárcsak a vasárnapi, vagy ünnepnapi munkáért.

——————————–
——————————–

Vállalkozó leszek

Bárkiből lehet vállalkozó.
Az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdését be kell jelenteni a Webes Ügysegéd alkalmazáson keresztül, vagy az ország bármely járási (fővárosi kerületi) hivatalánál (kormányablak/okmányiroda). A bejelentéssel lesz adószámod. Itt döntesz az adózási módról, és ezzel be is kerülsz a NAV rendszerébe.
A bejelentkezéssel egyidejűleg az általános forgalmi adókötelezettségéről is nyilatkozni kell – azaz hogy ÁFA körös szeretnél lenni, vagy sem. . A Webes Ügysegéd a Központi Azonosítási Ügynök (KAU) szolgáltatáson keresztül vehető igénybe, tehát vagy Ügyfélkapu-regisztrációval, vagy Telefonos Azonosítási szolgáltatásra vonatkozó regisztrációval szükséges rendelkezned.

Hogy kell vállalkozást indítani?

A vállalkozói tevékenység megkezdésével kapcsolatos információkat (bejelentkezés, engedélyek, stb.) a járási hivataloktól lehet kérni. Az adó- és járulékfizetési szabályokkal kapcsolatos kérdésekkel a NAV-hoz kell fordulni. Hasznos információkra lelhetünk még a nyilvantarto.hu-n és a kormanyablak.hu-n is. A NAV pedig az egyéni vállalkozói bejelentkezés alkalmából ügyfélkapun keresztül tájékoztatást nyújt majd az adózók részére a választott adózási móddal kapcsolatos lényeges tudnivalókról.

Vállalkozói kedvezmények, támogatások

A vállalkozói személyi jövedelemadó szabályait alkalmazó egyéni vállalkozók jövedelmük megállapítása során többféle kedvezményt (pl. fejlesztési tartalék, kisvállalkozói kedvezmény, kutatás-fejlesztési kedvezmény), illetőleg adókedvezményt (kisvállalkozások adókedvezménye) érvényesíthetnek. Ezek a vállalkozók jogosultak lehetnek a családi (járulék)kedvezmény igénybevételére is. Ezen kívül állami vagy egyéb kedvezményekért, támogatásokért érdemes böngészni a GINOP-programok (Közép-Magyarországon VEKOP) nyújtotta lehetőségeket.

Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél