Nyitólap Blog Oldal 379

Még 5 alaptermék, amit már nem tudsz megvenni

Rengeteget monitorozzuk az áruházi árakat, és néhány termék esetében a mindent sújtó infláció már olyan mértékű, hogy vegye meg a fene, maradjon a polcon, akkor se kell, ha amúgy beleférne, mert az ár egyszerűen röhejessé vált. Második rész.

Az első öt itt van.

Saláta

Jó, február végén a zöldségek-gyümölcsök a lehető legdrágábbak, a saláta már tavaly nyáron is az volt, most pedig egyenesen komikus, hogy 3 kalória és egy elég mérsékelt fogyasztói élmény 4-500 Forintba kerül. Ez az egyik nagy kedvencünk, a tojásos nokedli miatt sem mindegy. 

Zsír

1000 Forint felett van kilója. Bár a legjobban újrahasznosítható, sokszor felhasználható sütőzsiradék, és mind szeretjük a zsíros kenyeret, pláne a zsíros linzertésztával készült zserbót, de ehhez túl drága lett.

Szalonna

A szalonnát is szeretjük, sajnos ahhoz képest, hogy csupán élvezeti értéke van, mert ennyi zsiradékra még egy bányásznak sincs szüksége, az 1500-2000 Forint közötti ár (sőt, akár több) indokolatlan, és fölösleges luxussá teszi ezt a közönséges alapanyagot.

Fehérrépa

Tényleg annyiba van a leves, mint a hús.

Petrezselyem

Hát, ennyiért nem díszítünk instagram-kompatibilissé semmilyen ronda ételt egy kis petrezselyemmel, az biztos. 

Így tartsd meg a fogaidat

a fogorvosi kezelés drága, előzzük meg a bajt

Ideális esetben fogainknak egész életünkön keresztül meg kellene maradniuk. Az egészséges emésztés az étel alapos megrágásával kezdődik, amelyhez elengedhetetlen a fogak egészsége. A szép fogsor pedig esztétikai szempontból sem elhanyagolható.

Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a fogászati ellátás méregdrága. Így inkább előzzük meg a kiadásokat, vigyázzunk fogaink épségére!

Ajánlott naponta két alkalommal (reggel vagy ebéd után és este) alaposan fogat mosni. Aki szeretné megelőzni a fogproblémákat, helyesen teszi, ha minden főétkezés után gondosan megtisztítja fogait. Nagyon fontos, hogy megfelelő technikát alkalmazzunk.

Legalább 3 percig mossuk a fogainkat!

A szájhigiénia szempontjából fontos szerepe van a fogselyemnek is. Az apró ételdarabkák sokszor beszorulnak a fogak közé és lerakódásokat képeznek. Szabad szemmel ezek többnyire nem láthatóak. Aki rendszeresen használ fogselymet, annak fogain ezek a lerakódások jelentéktelenek.

Használjunk megfelelő, jó minőségű fogkrémet, ne a legolcsóbbat válasszuk! Ebben kérjük ki fogorvosunk tanácsát, különösen, ha valamilyen problémánk van (pl. vérző fogíny).

A fogak egészsége érdekében évente keressük fel ellenőrzés céljából a fogorvost!

A gondos fogápolásra a kicsi gyermekeket is meg kell tanítani, amilyen korán csak lehet. Sok szülő nem fordít kellő figyelmet gyermeke fogaira. Pedig a tejfogakat sem szabad elhanyagolni! A tejfogak szuvasodása a maradandó fogakat is károsíthatja. A cukros édességek, a fagylaltok, az éjszakai édes tea, a kakaó – mind hozzájárulnak a gyermekek korai fogszuvasodásának kialakulásához, amely kis odafigyeléssel és a megfelelő szájápolási szokások kialakításával megelőzhetők.

Így tudod ingyenesen teszteltetni magad kovidra

A doctor in a protective suit taking a nasal swab from a person to test for possible coronavirus infection. Nasal mucus testing for viral infections.

Már két éve szenvedjük a covid járvány hatásait. Ha megfertőződünk, el kell különíteni magunkat, és célszerű beszednünk bizonyos gyógyszereket. Létezik ingyenes koronavírus teszt? Ha így kéred, igen.

Sajnos anyagilag az is megterhelő lehet, hogy hivatalosan megtudjuk, fertőzöttek vagyunk-e vagy sem. A fertőzöttek jelentős részének csak enyhe, megfázáshoz hasonló tünetei vannak, sőt olyanok is vannak, akiknek egyáltalán nincs tünetük. Ettől még ezek az emberek ugyanúgy továbbadhatják a fertőzést, anélkül ráadásul, hogy tudnának róla. 

Durva költség

A magyar kormány nem biztosítja az ingyenes tesztelés lehetőségét mindenkinek. Ehelyett még 2020 szeptemberében döntött arról, hogy 19500 forintos hatósági árat vezet be a koronavírus jelenlétének kimutatását célzó PCR-tesztre. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezen túl mindenkinek ennyibe fog kerülni a vizsgálat. Csak annyit, hogy a szűrésért az állami és a magán laboratóriumokban is maximum 19500 forintot kérhetnek el, amely tartalmazza mintavétel és a vizsgálat díját is.

Ingyenes koronavírus teszt – így juthatsz hozzá!

Azért lássuk be, hogy egy 4 tagú családnak komoly terhet jelent ennek az összegnek a kifizetése. Fizetni csak azoknak kell, akik saját döntésükből kérik a tesztet. Nem kell fizetni a szűrésért, ha a tesztelést a háziorvos, a kórház vagy a hatóság rendeli el a járványügyi protokoll alapján.

Vagyis ha azt gondoljuk, hogy fertőzöttek vagyunk, forduljunk a háziorvosunkhoz, aki ingyenes tesztelést rendelhet el nekünk. Ragaszkodjunk ehhez abban az esetben is, ha az orvos nem tartja szükségesnek. Ha kénytelenek vagyunk kórházba vonulni, szintén kérjük, hogy térítésmentesen teszteljenek bennünket!

7 olcsó és laktató feltét főzelékhez

A sült virslinél és a rántott párizsinál vannak sokkal finomabb, olcsóbb és – mivel az említett két élelmiszer tele van adalékanyagokkal – egészségesebb feltétek is a napi főzelékre. Mutatunk 7 könnyen elkészíthető főzelékfeltétet.

Variációk feltétre

A legegyszerűbb főzelékfeltét: hatperces tojás

A tojást lobogó vízbe süllyesztem, és pontosan hat percig főzöm, kiveszem, leöblítem hideg vízzel, meghámozom, és félbevágva tálalom a főzeléken.

Fejenként másfél-két darab bőven elég. 

Reggeli helyett ebédhez: bundás kenyér

4 szelet kenyérre

  • 2 egész tojás
  • ½ dl tej

A tejet habosra keverem a tojással, a kenyeret alaposan belenyomkodom (a képen rozskenyér, de lehet puha fehér is, teljesen más élmény és mindkettő nagyon finom)

Kicsit máshogy: sajtos bundás kenyér

8 vékony szelet kenyérre, vagy 4 db zsemlére

  • 2 egész tojás
  • ½ dl tej
  • 20 dkg zsíros sajt vékonyra szeletelve

A tejet habosra keverem a tojással, a sajtot vékonyra vágom, és két, legfeljebb félcentis kenyérszelet közé, vagy félbevágott zsemlébe rakom, alaposan összenyomkodom. Az így megtöltött kenyeret alaposan belenyomkodom a tojásos masszába (a képen zsemle), ujjnyi forró olajban kisütöm mindkét oldalát, forrón tálalom.

Meglepő, de ez is lehet feltét: zsírban sült kenyér

A kenyérszeleteket bő zsiradékban ropogósra sütöm, sózom, fokhagymával bedörzsölöm. Meglepően finom. 

Főzelék mellé lencsefasírt

4 főre

  • 20 dkg ressre főtt lencse összetörve
  • 2 db egész tojás
  • 1 tkanál őrölt bors
  • 1 tkanál fűszerpaprika
  • 1 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 1 kis fej vöröshagyma finomra vágva
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez

Az alapanyagokat a zsemlemorzsa felével elkeverem. Nagyobb galuskákat, vagy fasírtokat formázok belőle és a maradék zsemlemorzsába hempergetem. Bő olajban, vagy zsírban magas lángon ropogósra sütöm. 

Krumpli-, vagy túrófánk mint feltét

4 főre

a krumplifánkhoz:

  • 100 g lisztes burgonya
  • 100 g búzaliszt
  • 30 g zsír
  • 10 g friss élesztő
  • 1 dl tej

zsír vagy olaj a sütéshez

a túrófánkhoz:

  • 250 g túró
  • 4 db felvert tojás
  • 3 ekanál liszt
  • 1 tk sütőpor

A meghámozott burgonyát puhára főzöm, áttöröm és kikeverem a zsírral.  

Az élesztőt a langyos tejjel simára keverem, összegyúrom a krumplival és a liszttel, sózom, meleg helyen a kétszeresére kelesztem. 

A túrófánkhoz egyszerűen csak alaposan elkeverem az alapanyagokat.

Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtom, és kb. 5 cm átmérőjű fánkokat szaggatok belőle, fél órát kelesztem.

A zsírt felforrósítom, és közepes lángon a fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütöm, óvatosan mert nagyot nőnek sülés közben.

Tojáspörkölt hús helyett

4 személyre

  • 12 db tojás
  • 1 nagy fej vöröshagyma finomra vágva
  • 2 ekanál zsiradék
  • 1 tkanál őrölt fekete bors
  • 1 ekanál fűszerpaprika
  • 1 tkanál őrölt fekete kömény
  • 1 dl paradicsompüré

A tojásokat lobogó vízben 6 percig főzöm, aki keményebben szereti, főzze 7 percig, vagy akár teljesen keményre 10 percig. Kiveszem, hideg vízben lehűtöm gyorsan és meghámozom, félreteszem.

A hagymát aranybarnára pirítom a zsiradékon, fűszerezem, hozzáadom a paradicsomot, felöntöm annyi vízzel, ami éppen ellepi, sózom, és fedő alatt puhára párolom.

A tojásokat hosszában negyedelem és a szafttal óvatosan összerázom.

5 dolog, amit sose vegyél használtan

Használt piac.

Használt holmikat venni környezetbarát és fenntartható, de a pénztárcánk is hálás érte.

Az online piacoknak köszönhetően ráadásul sosem volt ilyen egyszerű és gyors másodkézből való bútorhoz, ruhához, könyvhöz, valóban bármihez jutni. Ez egyben a dolog veszélye is: bárki árulhat bármit, amire az alacsony ártól elcsábulva azonnal le is csaphatunk. Pedig nem mindent érdemes másodkézből beszerezni, akkor sem, ha szinte ingyen van.

Azt már tudjuk, mit érdemes használtan venni, most lássuk, mit nem ajánlott.

Használt kanapé, új poloska

A bútorok drágulása sajnos a használt piacot is elérte, de ha spórolni szeretnénk egy szekrényen, vagy egy konyhabútoron, még mindig ez a legjobb módja. De vannak típusok, amire inkább spóroljunk még egy kicsit. Ilyen minden textilt, szivacsot tartalmazó bútor. Kanapét, fotelt, kárpitozott ágyat is árulnak használtan, de jól gondoljuk meg, mielőtt mellettünk döntünk. Az ilyen jellegű darabok ugyanis nehezen tisztíthatóak, ráadásul az ágyi poloskák kedvencei. Pillanatok alatt megtörténhet velünk is rémálom, ami után hónapokig tartó küzdelem és az irtás költsége vár ránk. Ezek a vérszívó kis állatok szívesen lapulnak meg az anyagok tűzésénél, így ha mégsem tudunk ellenállni egy használt fotelnek, nézzük át jó alaposan a vásárlás előtt.

Más matraca

Azon kívül, hogy a matrac esetében is megvan az ágyi poloska veszélye, más miatt sem javasolt használt darabot hazavinni. Bár különösen olcsón találálhatunk – elvileg – alig használt ágybetéteket, egy kifeküdt matraccal álmatlan éjszakákat és masszív derékfájást is szerezhetünk magunknak. Na meg ki tudja, mik történtek azon az ágyon, nem? Maradjunk a higiénikusabb, biztonságosabb új ágybetétnél.

Használt matrac, ágyipoloska.

Repedt e a bukósisak?

Sportszereket alapvetően bátran vásárolhatunk használtan, azonban a védelemre szolgáló felszereléseket inkább ne másodkézből szerezzük be. Egy bukósisaknál nagyon fontos, hogy megfelelően védje a viselője koponyáját és masszív, tartós legyen. Azt, hogy egy használt darabot mikor és mekkora ütés érte, nem tudhatjuk. Hátha pont a következő koccanást nem bírja majd.

Használt autósülés

Baba és gyerekholmit nagyon megéri használtan venni, hiszen ezek nagy része újszerűen kerül a piacra. Ilyen az autósülés is, aminek a huzatán ugyan minden van, amit egy gyerek csak rákenhet, de az egy mosással könnyen megoldható. Ha a szerkezete masszív, tartós és az autónkba is pont beleillik, akkor könnyen elcsábulhatunk. De ahogy a sisak esetében, itt sem tudhatjuk, hogy hány és milyen ütés érte már az ülést. Ha tehetjük, vásároljunk inkább újat.

Használt autógumik.

Jó gumi a használt gumi?

Ebben az esetben is fontos a megbízhatóság. Csak olyan helyen vásároljunk használt autógumit, ahol biztosan tudjuk, hogy azt kapjuk,amiért fizettünk. Szakemberek szerint 4-5 évnél régebbi gumit se vegyünk. Jobb, ha hozzáértőre bízzuk a vásárlást, a legjobb pedig az, ha újat veszünk és nem a szerencsére bízzuk a biztonságunkat.

Ennyi eszköz kell egy tökéletes konyhához

Mill machine pouring flour into the metal bowl. Handy equipment in the kitchen of bakery shop.

Túl sok fölösleges eszközre költünk, és fölöslegesen nagy konyhaszekrényt kell csináltatni a sok vacaknak, holott magas szintű, kifinomult konyhát lehet vezetni igen kevés eszközzel. Az alábbi flotta egy olykor nagy vendégséget ellátó, napi többszöri meleg ételt szolgáltató, haladó szintű, süteményben is profi konyhához szükséges, és bőven elég.

Mi kell a tökéletes konyhába?

Nagy munkafelület

Ez a legfontosabb, a kis felület az egyetlen szinte, amit nem tudsz kimatekozni, pótolni, mással helyettesíteni. Ebben ne köss kompromisszumot.

Komoly, súlyos, nagy, nem fa vágódeszka

Ha műanyag, vadul mosható deszkád van, nem kell több deszkával vesződni. Én amúgy se szoktam, meg hús eleve ritkán kerül a konyhámba, de vannak finnyások, akik mindenhez másikat használnak, szerintem ezt nem lehet ép ésszel fejben tartani.

Sodrófa

Olcsó, és ha sütsz, a lelkitársad.

Kicsi, közepes és nagy lábos

Sose értettem a sok rissz-rossz lábost halmozókat. Bőven elég három darab, jó vastag talpú, minden részletében fém, minőségi lábos. Úgyse lehet többet felrakni a tűzhelyre, a maradékot meg nem lábosban kell tárolni.

Ha az egyik vas, azzal megvan a sütőbe tolható sütőedényed is.

Egy vasserpenyő

Mindent tud, multifunkcionális, és örök élet, itt mindent megtudhatsz a vásárlásról, karbantartásról.

Mozsár

Aki szereti a durvára tört fűszereket, magokat, pestókat, mártogatósokat, sós krémeket, neki áldás. Itt mindent megtudhatsz a kiválasztásról.

Egy jó séfkés

Fölösleges egy egész fura kollekció, elég egy, ami legyen megvigyázva, és profin éleztetve.

Tortakarika, piteforma, vasedény, sütőlemez

Ezekben mindent megsütsz, és bőven elég egy-egy jó minőségű darab.

Álló robotgép

Ha sokat sütsz, dagasztasz, érdemes kivárni egy használtat, vagy jó vételt, elmondhatatlanul nagy segítséget jelent egy nagyban üzemelő konyhában. Ráadásul a komolyabbakra lehet húsdarálót, nyuszifület, akármit csavarni és rengeteg funkciót ellátnak egymagukban. Nem olcsók, de jó befektetés, többet ér, mint egy új tévé, amikor a régi is még működik.

Itt megírtuk a 100 dolgot, ami nem kell a konyhádba, még akkor sem, ha nagy háztartást viszel. Lényegében minden más ott van.

Így kell a menthetetlen cementlapot felújítani

Felismerés

A cementlap egy alap és egy öntéssel kialakított mintázatú kopórétegből álló cement burkolólap, a kopóréteg jó minőség esetén akár 4 mm vastag és anyagában színezett, ez teszi ezeket a lapokat különösen tartóssá, hiszen ahogy kopik, ott is a minta van alatta. A lap oldalát megvizsgálva, vagy eltörve jól látszik a szürke cementből és színes rétegből álló szerkezet.

Nem összetévesztendő a klasszikus cementlap-mintákat viselő, változatos anyagokból készülő, kevésbé tartós és vékonyabb burkolólapokkal. 

Ezt a lapot egy tereprendezésen találtam a földbe ásva, rettenetes állapotban, így kiváló szemléltetőeszköz a tisztításhoz, később pedig edényalátét lesz belőle. Az edényalátét így készül, bár itt pont nem cementlappal szemléltettük, hanem nettó csempével.

Innen indultunk:

Első körben tiszta vízzel és egy kefével leszedtem, amit tudtam. Elég sok maradt rajta, itt látszik a bal oldalon:

A cementlapot a vegyszerek -hipó, savak- oldják, így szódabikarbónával ugyan meg lehet próbálkozni, de az meg gyenge ilyen ezeréves mocsok eltávolítására. Marad a csiszolás, amit nagyobb felületek esetében padlócsiszolóval gyorsan el lehet végezni, és még gépbérléssel is bőven megéri, mert kopásálló, tartós, különleges burkolatot kapunk a végére.

A kölcsönzőben érdemes tanácsot kérni a pontos csiszolás menetéről a felület állapotának függvényében,

Pár négyzetméteres helyiséget, fürdőt simán kézzel is végig lehet pár óra alatt csiszolni, első körben 120-as, majd 200-as papírral. 

A tisztára csiszolt cementlapot érdemes természetes kövekre való ápolóval átkenni, így lassabban koszolódnak el.

Még mindig nagyon gyors az áremelkedés, pedig már minden drága

minden nagyon drága

Évtizedek óta nem volt akkora áremelkedés hazánkban, mint most. Ha nem vigyázunk, ez sajnos még tovább fog romlani.

Elképesztő áremelkedések voltak az elmúlt években. Ezt pedig minden egyes magyar ember a saját bőrén érzi. A Központi Statisztikai Hivatal adataiból például az derült ki, hogy 15 éve nem volt akkora áremelkedés Magyarországon, mint most. Januárban az árak átlagosan 7,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Ez a hatalmas emelkedés még az elemzőket is meglepte.

Az alapvetők áremelkedése fáj a legjobban

Pont azok a dolgok drágulnak megállás nélkül, melyekre a legnagyobb szükségünk van a mindennapi életben.

Muszáj kocsiba ülnünk, azt pedig meg kell tankolni. Enni adni a családnak pedig még ennél is fontosabb, csakhogy egyre nehezebb megfizetni a kenyeret, húst, zöldséget és gyümölcsöt is.

Az étolaj ára 33,4 százalékkal lett magasabb. A liszté is elképesztő, 31  százalékot emelkedett. A kenyéré és a baromfihúsé pedig 18-18 százalékkal kerül többe. Sajnos a tejtermékek áremelkedése sem sokkal marad le ettől, az 17,2 százalékkal lett drágább. A járműüzemanyagok ára pedig 22,5 százalékkal lett magasabb.

Nagyot nőttek az árak 2010 óta

Ezek a számok így nehezen értelmezhetőek, ezért nézzünk pontos árakat forintban: A liszt 2010-ben még csak 122 forintba került kilónként, ez 2022 januárjában már 242 forintra emelkedett. Hasonló a helyzet a kenyérrel is, ami 2010-ben 244 forintba volt, mostanra már 458 forint. Ez majdnem a duplája. A bontott csirkehús kilója 729 forintról 849 forintra nőtt. A sertéscomb 1110 forintról 1440-re ugrott. 

A 95-ös benzin 2010-ben 336, a dízel pedig 320 forintba fájt. 2022 januárjában ez az ár már 478 forint volt. Azonban ez is csak azért van, mert ideiglenesen befagyasztotta a kormány az üzemanyag árát. Ha ezt az árstoppot beszüntetik, akár 540 forintra is ugorhat a literenkénti ár. Nem az az egyetlen gond az árstoppal: kútbezárásokat, üzemanyaghiányt is eredményezhet a Fidesz-kormány árbefagyasztása. Rengeteg benzinkút fog tönkremenni, ha nem igazíthatják áraikat a világpiacihoz.

30%-os drágulás?

Az áremelkedés kapcsán a 444-nek nyilatkozó szakértő úgy fogalmazott, decemberről januárra 3 százalékkal drágultak az élelmiszerek. Ez azt jelenti, hogy éves szinten akár 30 százalékos is lehetne a drágulás. Az elemző azt várja, hogy az egy hónap múlva kijövő februári adatok is azt fogják mutatni, marad a mostani 8 százalék körüli szintnél az infláció.
Nem várhatunk tehát enyhülést. Az áremelkedés marad. Még a mostaninál is nehezebb lesz kifizetni az életben maradáshoz szükséges dolgokat. Az adatok alapján itt már nem segíthet más, csak politikai változás.

Jó olcsó terméket mutatunk: aldis kemény olasz sajt

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek. Jöjjön a sajt!

Extrém jó ár-érték arányú termékről van szó. Ezt ezerszer inkább megéri megvenni, mint egy ugyanennyibe kerülő legolcsóbb trappistát. Annyira jó ugyanis a sajt íze, hogy sokkal kevesebb kell belőle. 

Miért menő a sajt?
  • A kategóriában a Parmigiano Reggiano és a Grana Padano ellenében féláron (3990 Ft/kg), a legsittesebb, ízetlen trappisták árkategóriájában versenyez, és kimondottan tartalmas ízű, a vártnál sokkal különlegesebb sajt, ezt egy szélesmetéltre reszelve, egy kis olívaolajjal meglocsolva bőven kész a luxus sajtos tészta.
  • Olasz termék, nem utazik indokolatlanul egymillió kilométert.
Miért nem menő a sajt?
  • A kiszerelésbe bele lehet kötni (70-80 dkg), de ez a sajt rendkívül tartós, egy légmentesen lezárt dobozban hónapokig elvan a hűtőszekrényben.

Miért mondják, hogy az infláció is egyfajta adó?

óriási a pénzromlás

Az infláció lényegében pénzromlást jelent. Azt, hogy adott időszakban a pénz vásárlóértéke kisebb, mint korábban volt. A kisebb infláció jót tesz a gazdaságnak, hiszen ösztönzi a fogyasztást, a gazdaság motorját. Ha azonban elszalad az árszínvonal emelkedése, az bizonytalanságot szül a gazdaságban, a bérből és fizetésből élők életszínvonala pedig zuhanni kezd. Ez történt Magyarországon az utóbbi időben.

Egy piacgazdaságban az áruk és szolgáltatások árai szüntelenül változnak, egyesek felmennek, mások lemennek. Az árdrágulás idővel csökkenti a fizetőeszköz értékét, ahogy a magyar forint is lényegesen kevesebbet ér most, mint 10 éve.

A kormányzatok háromféleképpen teremthetik elő költekezésük forrásait:

1. adót vethetnek ki

2. hitelt vehetnek fel

3. működésbe hozhatják a „bankóprést”

(Ez utóbbi a nagy tömegű, fedezet nélküli, inflációt okozó papírpénzt előállító és forgalomba hozó állami pénzügyi gazdálkodás.)

Az adóemelés soha sem népszerű, a hitelt számon tartják és vissza is kell fizetni. Az inflációs adó ennél körmönfontabb bevételi forrás a kormánynak!

A kormányzat látszólag senkitől nem vesz el semmit. Az el nem költött jövedelmek mögött valóságos teljesítmények állnak, így az inflációval elvont rész a pénzt kibocsátó államhoz kerül. Az inflációs adó azzal, hogy a jövedelmek egy részét „visszaszívja”, a jövedelemelosztást változtatja meg. A hatás azonos azzal, mintha az árszínvonal emelkedésével azonos mértékű adót szednének be.

Magyarországon a rekordmértékű infláció hatalmas terheket rótt az emberekre az elmúlt időszakban.

A pénzromlás elértékteleníti az adóbevételeket. Több pénzért egyre kevesebbet vásárolhatunk. Az infláció egyrészt növeli a gazdasági társaságok termelési költségeit, másrészt a lakosság megélhetési költségeit is, ezért könnyen beláthatjuk, hogy mindenkit veszteség ér. Gondoljunk például a nyugdíjasokra. A bevételük nem emelhető olyan mértékben, mint az a pénzhígulás mértékéből adódó árszínvonal emelkedés. A jelen gazdasági környezet még inkább magában hordozza az inflációs veszélyt, így végül a számlát a háztartások állhatják.

Nyitólap
Mikor utalják?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
Ügyfélszolgálat