Ez a padlizsánkrém nemcsak azért a legspórolósabb, mert alig kell bele hozzávaló, hanem a sütési idő csökken le eszelős módon a készítése során. Rengeteg gázt spórolhatunk az alábbi módszerrel, hiszen oly mértékben egyszerűsödik le az elkészítési idő, hogy ezután akkor is összedobhatunk egy padlizsánkrémet, ha csak 15 percünk van. Padlizsánkrém egyszerűen: nincs több 50 perces sütögetés, mutatjuk a tuti módszert!

A padlizsán úgy az igazi, ha a külseje feketére van sütve, belül krémesen puhára sült a sütőben, enélkül nem is érdemes nekiállni. Nem lesz az igazi a padlizsánkrém, ha nem a fenti állapotában kerül a “vinettába”. 

Viszont őszintén szólva, szerintem a legtöbbünket eltántorít a tudat, hogy legalább 50 percig kell a sütőben sütni a padlizsánt, hogy a megfelelő állapotba kerüljön. És akkor ez még nem is a füstös, markáns íz, amit várnánk tőle. Ráadásul egy padlizsán miatt nem feltétlenül érdemes közel egy órára bekapcsolni a sütőt, emiatt meg nem biztos, hogy egyből 5 padlizsánból készítenénk krémet, csak hogy megérje.

Nagymamám pár perces padlizsánkrém receptje

A nagyi két háborút is megélt, jól tudta tehát, hogyan ossza be úgy a dolgokat, hogy közben a minőségre is figyeljen. Úgy voltak spórolósak az ételei, hogy közben a mai legmenőbb éttermek is megirigyelnék azokat az ízeket. Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek van egy ilyen emléke a nagymamája utánozhatatlan főztjéről. 

A nagyi tehát nagy főzéseket rendezett hétvégente, ami optimális időgazdálkodást feltételezett a részéről, így több dolgot is sütött egyszerre.

Így egyszerűsítés és spórolás címén fogta a padlizsánt, három szeletre vágta hosszában, a szárát rajta hagyva. Begyújtotta a gáztűzhelyet, a gázrózsa fölé feltett egy platnit, a platni tetejére pedig ráhelyezte a padlizsán szeleteket. Kis lángon – hiszen a platni percek alatt tűzforróvá válik – nem egészen 5 perc alatt készre sütötte a padlizsánokat.

Az eredmény feketére sült, belül viszont krémes és ízes lett, a sütőben sütés töredékéből.

Padlizsánkrém egyszerűen: így készítsd el

3 padlizsánhoz szükség lesz egy fej apróra vágott lilahagymára, fél deci napraforgó olajra és sóra, borsra ízlés szerint.

Szedjük ki a megsült padlizsán belsejét, a középső szeleteknél csak húzzuk le a szélein a héját. (Valóban, így nem olyan egyszerű, mint egy egész padlizsánt meghámozni.)

Villával törjük össze a padlizsánt és jól keverjük össze a többi hozzávalóval.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Kinek jár ingyenes országbérlet? Tízezrek lehetnek jogosultak rá

2023. május 1-jétől vásárolható meg az új vármegye- és országbérlet. A bérletek a korábbiaknál is egyszerűbb megoldást kínálnak, hiszen a napi ingázáshoz és a...

Csillogó, hófehér házi készítésű karácsonyfadíszek fillérekből

Az alábbi karácsonyfadíszek azért csodálatosak, mert tényleg hófehérek lesznek, a száradási időt leszámítva egy óra sem kell az elkészítésükhöz és kisgyerekekkel együtt is nyugodtan...

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Itt a pontos dátum

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Az utalás a szokásosnál egy héttel korábban jön, a postai kézbesítés a nyugdíjkifizetési naptár szerint történik. Az mindenképpen jó...