Isteni, száraz kenyérből készült ételek: annál jobb, minél szikkadtabb a kenyér

Élénk gyerekkori emlékem, ahogy a nagymamám konyhai radiátorának sarka le van takarva egy tiszta konyharuhával, és ott sorakoznak rajta a megszikkadt kenyércsücskök és zsemlék, várva a teljes kiszáradást. A nagyim 2-3 naponta elővette a diódarálót, és ledarálta ezeket a teljesen megszáradt pékárukat – a végeredmény pedig ment a morzsás dobozba.
Nem tudom, ma hányan készítenek otthon száraz pékáruból morzsát, pedig remek módja az újrahasznosításnak. És hogy ezen kívül még mit kezdhetünk a már nem túl friss kenyérrel, amit nem szeretnénk kidobni? Hoztunk pár tippet és egy konkrét - méghozzá desszert - receptet is.
Száraz kenyérből készült étel? Igen, nem is akármi!
- Frissítsd fel! Szintén nagyis trükk, és talán még emlékeztek rá ti is: a száradásnak indult kiflit, zsemlét vagy kenyérszeletet spricceljétek le vízzel, szúrjatok bele egy villát és tartsátok a gázláng fölé – remek pirítós lesz belőle!
- Legyen belőle levesbetét! Kockázd fel, keverd össze olívaolajjal, zúzott fokhagymával, sóval és borssal, majd terítsd szét egy tepsin és 180 fokon süsd ropogósra! Ha teljesen kiszáradt, üvegben, jól lezárva eláll 1-2 hétig, kiváló krémleveseken vagy salátákon!
- Készíts zsemlegombócot! Kenyérből, zsemléből is készülhet, egy egyszerű levest is nagyon feldob, de szószos ételek kísérőjének is remek ötlet!
- Bundás kenyér tepsiben vagy olajban sütve: az egyik kedvenc retró reggelink, különösen hétvégére. Hogy fokhagymával, sajttal, tejföllel vagy ketchuppal az ízlés kérdése, de menzás teát adjunk mellé!
- Rakd össze: itthon főleg édesen, máglyarakásnak készítjük el a maradék kenyeret, de sósan is remek ötlet: tojásba forgatva bármilyen zöldséggel, egy kis sajttal netán felvágottal kiadós vacsora lehet. Édes verzióban sem kell a máglyarakáshoz ragaszkodni: tegezhetjük bármilyen lekvárral, pudinggal, maradék csokival (így húsvét után) fagyasztott vagy befőtt gyümölccsel is.
És hogy mi most mit kezdtünk durván negyed kiló kissé kiszáradt kenyérrel? Egy gyors, filléres kis luxust a hétvégi asztalra: flódnis rakott kenyeret. A pesti zsidó sütemény minden rétege egy-egy ínycsiklandó rétegből áll – és ez az árán is látszik. Ebben a formában azonban mindenből csak egy kevés kell, és a ráfordított idő is a töredéke az edereti flódninak. Szóval spórolós, száraz kenyérből készült étel következik.
Hozzávalók:
- 25 dkg kenyér (nem friss)
- 3 tojás
- 4 dl tej (picit több vagy kevesebb attól függően, hogy mennyire szikkadt a kenyerünk)
- 3 alma
- 3 nagy ek sűrű, cukormentes szilvalekvár
- 15 dkg+ 2 ek porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 5 dkg darált mák
- 2 ek vaj
Elkészítése:
- A kenyeret felkockázzuk.
- Az almát meghámozzuk, felkockázzuk, és lobogó víz felett megpároljuk.
- A tejet meglangyosítjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat kieverjük 10 dkg cukorral és a vaníliás cukorral, majd felöntjük a tejjel, és az egésszel meglocsoljuk a kenyérkockákat.
- A sűrű szilvalekvárt felöntjük 0,5-1 dl forró vízzel, hogy sűrű, de folyós állagot kapjunk.
- A maradék cukrot kikeverjük a darált mákkal.
- Egy 35×20-as tepsit kivajazunk, és belenyomkodjuk egy réteg áztatott kenyeret.
- Rárétegezzük az almát, megszórjuk mákkal.
- Rácsöpögtetjük a szilvalekvárt, majd befedjük a kenyér másik felével.
- A 3 fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a 2 ek porcukrot, eldolgozzuk, majd a kenyér tetejére simítjuk.
- 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, fogyasztás előtt pedig megvárjuk, míg langyosra hűl.
