Funny dachshund hoarder sits in cardboard box with useless things that it collects. Dog is preparing to move or sorting stuff for storage in small apartment. Gathering old clothes for charity.
Listánkon NEM olyan dolgokat szedtünk össze, amelyek egy hobbi megélésével valakinek akár nagy örömet, és teljes életet jelentenek, hanem hobbiktól független, elhagyható, vagy olcsóbbal helyettesíthető termékeket sorolunk.
Itt a tél, itt a farsang, a melengető, nehéz ételek ideje. A fánk is ilyen. Mivel már mindenhol kapni fánkot készen, utánaszámoltunk, anyagilag megéri-e sütni.
Bolti
125-150Ft között vannak a legolcsóbb (Tesco és IKEA) fánkok, amelyek 75 g körüliek.
Házi
Az alábbi receptből 10 db kb. 75 g tömegű fánk jön ki, így a házi fánkod, még akkor is, ha nem használod fel újra az olajat, 100 Forintra jön ki.
500 g liszt 100 Ft
2 db tojássárgája 140 Ft
1 db tojás 70 Ft
30 g élesztő 80 Ft
2 dl tej 80 Ft
50 g vaj 200 Ft
50 g cukor 14 Ft
1/2 l olaj 350 Ft
100 g porcukor 40 Ft
só
Az alapanyagokat összekeverem simára dagasztom. Meleg helyen a kétszeresére kelesztem lefedve.
Ujjnyi vastagra nyújtom, fánkszaggatóval, vagy pohárral kiszaggatom, letakarom és még félórát kelesztem.
Közepükbe kis mélyedést nyomok, és a felforrósított olajban előbb fedő alatt, majd fordítás után fedő nélkül 1-1 perc alatt kisütök a fánkokat.
Ha már eleged van, hogy mások helyett dolgozol, légy a magad ura. Legyél vállalkozó!
Bár ijesztőnek tűnhet, de egyéni vállalkozást indítani nem is olyan bonyolult. Megteheted ezt fő-vagy mellékállásban is. Hogy gyorsan menjen, mindenképp szükséged lesz pár információra:
Kötelező az ügyfélkapus regisztráció, amit megtehetsz kormányhivatalban személyesen vagy interneten. Csak személyi igazolványod kell hozzá. Az egyéni vállalkozás alapításakor meg kell adni a tevékenységi körödet. Az úgynevezett Önálló Vállalkozások Tevékenységi Jegyzékében (ÖVTJ) tevékenységek megtalálhatod a sajátodat is. Ha nem tudod, hogy a tevékenységed engedély köteles e, akkor az Egyéni és társas vállalkozások tudásbázisában keresheted (ETUS). Kérhetsz információt a Kormányzati ügyfélvonalon is.
1. Ha a vállalkozásod várható költségei alacsonyak lesznek, a kisadózó vállalkozások tételes adóját (KATA) érdemes választani. 12 millió forint árbevételig nem kell ÁFÁT fizetned. Ha a naptári évben termékeid, szolgáltatásaid kiszámlázott összege várhatóan 12 millió forint alatt marad, alanyi adómentességet válassz.
Kamarai tagságot is létesítened kell. Ezt is megteheted otthonodból.
Be kell jelentkezned egy interneten elérhető számlázóprogramba.
Érdemes kikérni könyvelő segítségét az indulásnál. Az egyéni vállalkozói tevékenység bejelentése díj- és illetékmentes.
Láthatod, nem olyan nagy ördöngösség egy egyéni vállalkozás indítása, csak felkészültség kérdése az egész. Ezután már csak jó ötletek, lelkesedés és sok munka kell, hogy virágzó egyéni vállalkozásod lehessen.
Woman Calculating Invoice With Energy Efficient Chart And House Silhouette In Office
Napjainkban igen fontos, hogy takarékoskodjunk az energiával. Részben anyagi, részben pedig környezetvédelmi szempontból. Tudvalévő, hogy a magasabb energia osztályba sorolt (vagyis kevesebbet fogyasztó, tehát energiatakarékos) háztartási gépek kicsit drágábbak. Mégis megéri ilyet vásárolni. Hosszabb távon megtérül az ára, sokat spórolhatunk.
Például a mosogatógép közismerten jóval kevesebb vizet fogyaszt, mint a kézi mosogatás. Ha kézzel mosogatunk, valamennyi áramot talán megtakarítunk, de pazaroljuk a vizet. Egy korszerű energiatakarékos mosogatógéppel, amit helyesen használunk, több energia spórolható. Telerakva, gazdaságos programra állítva nagyjából 16 liter vizet használunk, ami 2 literrel kevesebb, mint egy átlagos kézi mosogatás vízigénye. Ne öblítsük el az edényeket a gépbe helyezés előtt! Kellő körültekintéssel válasszuk ki a mosogatógépet (és a belevaló tablettát is)! Olyat vegyünk, amelynek az energiatakarékossági besorolása magas, vízfogyasztása pedig alacsony! Legyen gazdaságos és fél töltetes funkciója. Ha hozzáférünk éjszakai (vezérelt) áramhoz, éjjel mosogassunk vele, így többet spórolunk.
A hűtőkre, fagyasztókra, mosógépekre is hasonlóan érdemes figyelni. Tudatos vásárlással, megfelelő használattal sok energiát takaríthatunk meg. Vagyis pénzt!
Hűtőnket, fagyasztónkat tegyük távol minden hőt termelő konyhai eszköztől. Ne nyitogassuk gyakran. Ha lehetséges, gázzal főzzünk, ne árammal, mert a gázzal működő főzőlapok használata fele annyiba kerül, mint az elektromos típusoké. Ez nem igaz akkor, ha palackos gázt használunk, mivel az drágább a vezetékesnél. Energiatakarékos izzókkal, közel 75%-kal kevesebb áramot fogyasztunk. Ha megtanulunk takarékoskodni az energiával, azzal nemcsak a környezetünkért tehetünk sokat, de jelentősen spórolhatunk a havi kiadásaink tekintetében is.
Stylish bathroom interior with countertop, shower stall and houseplants. Design idea
A tavasz közeledtével fellángolhat bennünk az igény arra, hogy valamit változtassunk az otthonunkban. Az olyan apróságok, mint egy cserép növény, vagy a szoba átrendezése nem jelenenek óriási költséget. De mi van akkor, ha valami nagyobb, de költségkímélő változásra vágyunk? Mutatjuk, mitől lesz hangulatosabb a fürdőszobád!
Vannak olyan területek, ahol a látványos változásért rendesen a zsebünkbe kell nyúlni. Ilyen a fürdőszoba, ahol a szaniterek, csaptelepek, vagy a burkolatot cseréje költséges vállalkozás. Ha mégis úgy érezzük, hogy a fürdőnk is megérett a frissítésre, mutatunk pár költségkímélő tippet, amivel látványos hatást érhetünk el.
Ügyeskezű festőknek: csempefestés!
Nagy felület esetén a speciális festék ára jelentősen megdobhatja a költségeket, a látványos változás érdekében mégis érdemes elgondolkodni a csempék átfestésén is. Az utóbbi évek nagy DIY trendje lett a hidegburkolatok festése, így egyre több festékgyártó kínál kifejezetten csempére való anyagot. Sok videót és cikket találunk a témában, érdemes megnézni néhányat, ha szép eredményre vágyunk. Fontos, hogy portalan és tiszta legyen az alapunk, ezután egy réteg alapozó és két réteg festék következik. Ha betartjuk az utasításokat és vigyázunk rá, pár évig biztosan szép marad a festett csempe is.
Olcsóbb megoldás, ha csak egy területen, például a mosdó körül festjük más színűre a falat. Ahhoz, hogy szép legyen az eredmény, mindig olvassunk utána, hogy a festéket milyen felületre és hány rétegben javasolja a gyártó.
Látványos apróság: a fuga
Bármennyit is takarítjuk, a csempék közötti régi fuga idővel megsárgul, vagy elszürkül. Próbálkozhatunk tisztítószerekkel és kitartó suvickolással is, de kapható kifejezetten fugára szánt festék, amivel látványos változást lehet elérni.
Ne csak fehérben gondolkodjunk! Sok szép árnyalat közül választhatunk, ami lehet a csempénk színével megegyező, vagy az erősebb hatás érdekében attól elütő árnyalatú is.
Ha pedig sérült a fuga, mindenképpen a pótlással kezdjük és csak akkor fessük át, ha az új réteg is teljesen megszáradt.
Új fogantyúk és akasztók
Olcsó, de szintén látványos megoldás, ha csak a fogantyúkat, kilincseket cseréljük le. A mosdó alatti szekrényhez, vagy a fürdőszoba szekrényhez találhatunk régi, bontásból származó darabokat is, de az online piactereken jó áron juthatunk hozzá új fogantyúhoz is. Cseréljük le a a törölközőtartó akasztóját is, mert az ilyen apróságok is sokat dobhatnak egy fürdőszobán.
Új keretek között
Régi tükröket ócskapiacon, online piactereken érdemes keresni, de ha nem szeretnénk lecserélni, a meglévőt is felújíthatjuk. Egy új keret jó ötlet lehet, de színes festékkel is csalhatunk, sőt washi tape-pel is körbe ragaszthatjuk a tükröt az új keret helyett. A szalag nagy előnye, hogy ha meguntuk, bármikor lecserélhetjük.
Új textilt mindenhova
Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy ablakos a fürdőszobánk, akkor ezt is átöltöztethetjük. Mivel ezek általában aprók, új függönyhöz nincs szükség sok anyagra sem. A méteráru boltok beárazott maradékai között kedvezményes áron juthatunk kisebb darabokhoz. Függöny helyett használhatunk ragasztás nélküli ablakfóliát is, ezeket olcsón, méterre is megvehetjük.
Ha van zuhanyfüggöny, a lecserélésével látványos változást érhetünk el. Bútorboltokban is keresgélhetünk, de a kínai online piactereken elképesztő a kínálat. Sosem látott minták és színek közül választhatunk. Itt érdemes fürdőszobaszőnyeget is nézni, de mindig figyeljük a szállítási és egyéb költségeket. Ha EU-n kívülről érkezik az áru, az új szabályozások szerint a vám, illetve áfa is megdobhatja az olcsó holmi árát.
Az alábbi pontok betartásával tudsz energiát spórolni és még a főzési idő is lerövidül. Ha ezeket betartod, energiatakarékossá válik a konyha.
Teljesen olvaszd ki a fagyasztott termékeket
Ne tedd fel a levest fagyasztott hússal és a rántásra se dobd rá a tömbbé fagyott spenótot, hanem gondolkodj előre, és előző éjszaka vedd ki az alapanyagokat a fagyasztóból.
Szeletelj vékonyra és darálj
Egy gyaluval felszeletelt burgonya sokkal hamarabb megfő, mintha egészben dobálod a vízbe.
A burgerek és fasírtok a lassan elkészülő részekből, mint a lapocka, vagy a nyak is hamar átsülnek.
Ne főzz mindent rommá
Egy zöldséglevest, gombalevest, szószokat nem kell órákig rotyogtatni, amint elkészülnek, ne főzd tovább a zöldségeket. A halak, és a húsok, belsőségek egy része is gyorsan elkészül.
Hosszú főzési időt igénylő alapanyagok általában azok a sokszor inas részek, amelyeket az állat sokat használt életében, és az öreg baromfik:
lábszár
nyak
hasalja
pofa
lapocka
köröm
csülök
oldalas
tüdő
szív
öreg tyúk, kakas
vadmadarak
Ha több fogás készül a sütőben, told be ezeket egyszerre
Zárd el időben a hőforrást
A rizst például elég 10 percig főzni, majd elzárni a gázt és fedő alatt pont elkészül.
Az edény mérete feleljen meg a platninak/gázégőnek
Ha nagyobb az edénynél a hőforrás, a levegőt melegíted, ha túl kicsi, nem leszel hatékony.
Ne béleld ki a sütőt alufóliával
A lecsöpögő zsír miatt sokan csinálják ezt, ne tedd, elvesz a hőből.
Nem kell mindig előmelegíteni a sütőt
Vannak receptek, amelyek esetében muszáj, például a linzertészta, piskóta, kelt tészták nem tűrik a hideg sütőbe tolást, de a húsok, zöldségek igen, sőt, így energiát takarítasz meg.
A hüvelyeseket áztasd be egy éjszakára, és válaszd inkább a lencsét bab helyett
Hosszabb áztatási idővel sokkal gyorsabban megfőnek a hüvelyesek, vagyis kevesebb áramot, gázt használsz. Közöttük a lencse készül el leggyorsabban.
Használd megfelelően az eszközöket
Használj jól illeszkedő fedőt!
Ne forralj üresben vizet, ne rotyogtasd vég nélkül a kész ételt!
A lábas vagy serpenyő alja mindig pár centivel nagyobb legyen, mint a gázrózsa, vagy illeszkedjen pontosan a villanytűzhely lapméretére.
Készíts rövid főzési időt igénylő fogásokat
Minden tészta, vagy rizsétel ilyen.
Válassz gyorsan elkészülő húsrészeket, és ezeket is vágd legfeljebb ujjnyi vastagra!
Az alábbi húsokat egy tűzforró serpenyőben pár perc alatt készre sütheted, nem kell órákig működtetni a sütőt:
mell (kacsa, pulyka, csirke, liba is)
sertéstarja
sertéskaraj
máj (csirke, kacsa, sertés)
Ne rakj forró/meleg ételt a hűtőszekrénybe/fagyasztóba
Ne a hűtőszekrény/fagyasztó mellé kerüljön a sütő/tűzhely
Ne tárolj jéghegyeket a fagyasztóban
Rendszeresen olvaszd le a fagyasztót, rengeteg fölösleges energiát felemészt a jégtömbök hűtése, tárolása.
Sorozatunkban készételeket tesztelünk, hogy nektek ne kelljen. Ezek nem feltétlenül tökéletesek, és előre tudjuk, mindent, M-I-N-D-E-T ki tudod hozni otthon olcsóbban, és jobban, de az életke egyszerűen nem mindig olyan egyszerű.
Ez a fogás nem csak ehető, hanem kimondottan állati jó.
Miért menő?
Normális az ára, mivel nagyon tömény, 8 szelet 1099 Forintért teljesen rendben van.
Kezdjük ott, hogy egyáltalán nem volt ez annyira drága. Valójában spóroltam vele. Hogyan Az olajcsere ma már egy 15 éves autónál, amilyen az enyém is, nem létezik. A szerelő is ezt mondta: kisszervíz. Először is rákapcsolják a computerre, ami kiír egy csomó hibaüzenetetet, majd megvizsgálják ezek valódiságát.
Az én kocsim például kiírta, hogy motorhiba és a lambda szondákat cserélni kell. Ez úgy százezer forint lett volna, ha hallgatok rá. Csakhogy kisszervíz során kiderült, hogy a szondák fals értéket mérnek, mert a levegőszűrő rendszer egyik csöve szétnyílt, így szűretlen levegő jutott be, ami fals hibajelet eredményezett.
Ezen kívül a szerelő azt javasolta, cseréljük ki a gyertyákat is, mert már igencsak viseltesek. Egy nem elég jó gyertya nagyon veszélyes, mint megtudtam, mert egy idő után a kerámiája porladni kezd, ha pedig ez bejut a motorba, komoly bajt okozhat. Ki kellett még cserélni az egyik ablaktörlő lapátját, mert szakadt volt, az olaj árával együtt már meg is van a végösszeg.
És miért vagyok akkor elégedett?
Mert a légszűrő hibájának feltárása megspórolta nekem a lambda szonda cseréjét. És mert a gyertyák időbeni cseréje ki tudja, mekkora bajt előzött meg.
Vidd az autót szervízbe, mert megelőzni mindig jobb, mint javítani (és persze olcsóbb). Szóval nincs mit csodálkozni, hiszen nem csak az olaj ára egy ilyen munka.
Az utóbbi néhány évben nagyon elterjedtek az alacsony hőmérséklettel működő fűtési rendszerek – mint például a padlófűtés. Leginkább azért kedveljük az ilyen megoldásokat, mert alapvetően energiatakarékosak, és az emberi szervezet számára kényelmesebbek.
Az energiatakarékosságot már a tervezésnél szem előtt kell tartani. Ennek a rendszernek a kiépítése drágább ugyan, de hosszú távon megtérül. A megfelelő fűtési rendszer kiválasztásához gondosan mérlegelnie kell az egyes lehetőségek előnyeit és hátrányait, és össze kell kapcsolnia őket otthona jellemzőivel. Illetve szakembertől megkérdezni,melyik telepíthető lakásunkba.
A padlófűtés környezetbarát és valamennyi hőfejlesztő rendszerrel kombinálható. A meleg padló hatékonysága az alsó szigeteléstől és a fedőrétegtől függ. Ezért érdemes a padló alá hőelosztót beépíteni. A fogyasztás csökken, növeli a fűtési hatékonyságot és csökkenti a hőveszteségeket. A hőelosztó elemekkel ellátott csőrendszer használható új és felújított épületekhez. Többféle lehetőség közül választhatunk. Vannak fa alapú, lemez és hungarocell elemek. A választást a helyiség rendeltetése határozza meg. Konyhában és fürdőszobában rozsdásodás gátló lemez ajánlatos.
Ha a lemezek mellett Hőelosztó fogyasztásmérőt is telepítünk, 30%-os megtakarítás is elérhető. Ez a szerkezet megosztja a hőforrásokkal kapcsolatos költségeket, valamint a főhálózatból származó víz költségeit.
Megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel nagy áldás.
Nem mindenkinek van fagyasztója, de szinte minden háztartásba kerülhet egy láda ajándék termény, túl sok lejáratközeli, ezért olcsón beszerzett hús, vagy csak maradék, amelyeket tartósítani KELL.
Befőttesüvegek és egy lábos, aminek magasabb a fala, mint az üvegek. Egy csipesz és pár konyharuha se árt. Az üvegeket érdemes gyűjteni, ezért fontos, hogy ne feszegessétek fel a lapkát, hanem mindig csavarjátok. Ha nem megy, lapkát feltétlenül vegyetek vadiújat, a konzerválás lehetetlen, ha ereszt a fedő. Érdemes a baráti körben, családban is gyűjteni az üvegeket.
Hús és belsőség
Konfitáld és konzerváld. Szükség lesz hozzá a hússal, vagy belsőséggel azonos mennyiségű zsírra. Az ujjnyi vastagra feldarabolt alapanyagot a zsírral együtt egy lábosba rakom és fedő alatt, alacsony lángon omlósra főzöm. Babér, egész fekete bors, kakukkfű jó fűszere mindennek, és a só se maradjon ki.
A befőttesüvegeket sterilizálom, és a forró húsdarabokkal megtöltöm, színültig öntöm forró zsiradékkal, lezárom. A lábosba pakolom az üvegeket forrón, a fedőig felöntöm meleg vízzel és másfél órát főzöm fedő alatt. Elzárom, a lábost alaposan bebugyolálom takarókba, és így, nagyon lassan hagyom kihűlni. Hűvös helyen tárolható.
Zöldség
Savanyítás, savanyúnak, vagy konzervnek lehet eltenni, attól függ mi az.
Savanyítás – fejes káposzta, kel, kínai kel
Klasszikus recept:
1 fej fejes káposzta
só: a káposzta tömegének 3 %-a
1 ek durvára tört fekete kömény
1 ek durvára tört borókabogyó
1 gerezd fokhagyma finomra vágva
2 ek vöröshagyma finomra vágva
1/2 méretes birsalma/savanyú alma kicsumázva, felszeletelve
10 db babérlevél
10 szál kakukkfű
Minden steril és tiszta, ez fontos, alapos mosogatás és kiforralás előzze meg a munkát. Befőttesüvegekben készítem, mert sokat adok ajándékba és egyszerűbb akkor már a saját kis üvegében elkészíteni, nem mókolni és koszolni vele később. Lehet kapni kerámia, vagy műanyaghordókat, abban praktikusabb mennyiségben készíteni, azokba bele lehet taposni, befőttesüveggel a lenyomásnál elég óvatosnak kell lenni, ezért előre le szoktam nyomkodni egy lábosban, hogy már kissé megtörötten kerüljön az üvegbe.
Lemérem a káposztát, kimérek 3% adalékmentes sót. (NEM lehet jódozott se, csomósodásgátlós sem)
A káposzta sérült, koszos részeit eltávolítom, lereszelem, vagy finomra vágom, és egy nagy lábosban, rétegenként lesózom, lenyomkodom. Torzsa is mehet bele. Állni hagyom hideg helyen 4-5 órát. Alaposan letaposom. (ez a külön kör az üvegben készítés miatt van, aki hordóban készíti, egyenesen a hordóba rétegezze, sózza, fűszerezze, tapossa le rétegenként)
Az üvegbe rétegzem a megtört, sózott káposztát, minden réteget fűszerezek, alaposan lenyomkodom rétegenként.
Fontos, a káposztának lé alatt kell lennie. Ehhez befőttesüveg esetén az egy jó megoldás, hogy egy akkora steril kupakot rakok rá, ami pont beleesik a szájába és azt súlyozom le pl egy akkora vízzel megtöltött, lezárt befőttesüveggel, ami szintén befér az üveg száján. A léből kilógó káposzta megromlik. Ha nem elég a káposzta leve ahhoz, hogy bőven befedje, 3%-os sóoldatot készítek és azzal öntöm tele. Ami kiforr az erjedés alatt, azt is ezzel lehet kipótolni. Pont ezért mélytányért, tálcát rakok alá, mert ki fog forrni, az természetes, így van rendjén. Pár naponta átmozgatom, hogy az alján képződő buborékok ki tudjanak szabadulni.
20 C fok körüli hőmérséklet megfelelő, előszoba, fűtetlen fürdőszoba, fűtött lépcsőház lehet a megfelelő télen. 3-4 nap alatt megindul a tejavas erjedés és a káposzta 2-4 hét alatt elkészül, ez az idő elég sok tényezőtől függ, figyelni, kóstolni becézni kell. Minél nagyobb az edény, annál lassabban megy le az erjedési folyamat, 750 ml-es üvegek 2 hét alatt általában beérnek.
Lezárva tárolom 0-4 C fokos hűtőszekrényben, és ugyanúgy fedje el a lé, mint készítés közben. Hónapokig eláll így.
Kimcsi:
2 db kínai kel kitorzsázva, lehet hosszában negyedelni, ez az eredeti megoldás, én legyalulom, mert a felhasználók így igénylik
2 csokor újhagyma felcsíkozva
10 gerezd fokhagyma lereszelve
20 dkg gyömbér megtisztítva, lereszelve
4-5 dkg csilipehely, aki nem bírja a csípőst, őrölt fűszerpaprika
opcionális: 3-4 ekanál halszósz
só
Tipp: fürtös uborka szezonban szoktam készíteni fürtös uborkából és kígyóuborkából is, fantasztikus mindkettő.
Lényegében megegyezik a savanyú káposztával:
Minden steril és tiszta, ez fontos, alapos mosogatás és kiforralás előzze meg a munkát. Befőttesüvegekben készítem, mert sokat adok ajándékba és egyszerűbb akkor már a saját kis üvegében elkészíteni, nem mókolni és koszolni vele később. Lehet kapni kerámia, vagy műanyaghordókat, abban praktikusabb mennyiségben készíteni, azokba bele lehet taposni, befőttesüveggel a lenyomásnál elég óvatosnak kell lenni, ezért előre le szoktam nyomkodni egy lábosban, hogy már kissé megtörötten kerüljön az üvegbe.
Lemérem az alapanyagokat, kimérek 3% adalékmentes sót. (NEM lehet jódozott se, csomósodásgátlós sem)
A fokhagymát, gyömbért, csilit elkeverem.
A kelt nagy lábosban, rétegenként lesózom, lenyomkodom. Állni hagyom hideg helyen 4-5 órát. Alaposan letaposom. (ez a külön kör az üvegben készítés miatt van, aki hordóban készíti, egyenesen a hordóba rétegezze, sózza, fűszerezze, tapossa le rétegenként)
Az üvegbe rétegzem a megtört, sózott kelt, minden réteget fűszerezek, alaposan lenyomkodom rétegenként.
Fontos, a zöldségnek lé alatt kell lennie. Ehhez befőttesüveg esetén az egy jó megoldás, hogy egy akkora steril kupakot rakok rá, ami pont beleesik a szájába és azt súlyozom le pl egy akkora vízzel megtöltött, lezárt befőttesüveggel, ami szintén befér az üveg száján. A léből kilógó kel megromlik. Ha nem elég a kinyomkodott leve ahhoz, hogy bőven befedje, 3%-os sóoldatot készítek és azzal öntöm tele. Ami kiforr az erjedés alatt, azt is ezzel lehet kipótolni. Pont ezért mélytányért, tálcát rakok alá, mert ki fog forrni, az természetes, így van rendjén. Pár naponta átmozgatom, hogy az alján képződő buborékok ki tudjanak szabadulni.
20 C fok körüli hőmérséklet megfelelő, előszoba, fűtetlen fürdőszoba, fűtött lépcsőház lehet a jó télen. Fontos, hogy olyan hely legyen ahol a szagok nem zavarják a kimcsit (pl. garázs nem jó) és a kimcsi szaga se zavar senkit. 3-4 nap alatt megindul a tejavas erjedés és 1-2 hét alatt elkészül, ez az idő elég sok tényezőtől függ, figyelni, kóstolni becézni kell. Minél nagyobb az edény, annál lassabban megy le az erjedési folyamat, 750 ml-es üvegek 1 hét alatt általában beérnek.
Lezárva tárolom 0-4 C fokos hűtőszekrényben, és ugyanúgy fedje el a lé, mint készítés közben. Hónapokig eláll, sőt, volt már több, mint egy éves kimcsim, parádés volt, a 4 C fok betartása fontos a tárolásnál!
Aki rendszeres fogyasztó, érdemes beállítani a kimcsiknek egy kis hűtőt, mert kegyetlenül erős illata van, semmit nem tűr meg maga mellett.
Mihez jó?
sültekhez saláta
rizzsel és hatperces tojással főétel
levesbetét
tojásos rizzsel
kimchi,fermented cabbage traditional Korean food in top view on wooden table.
Savanyúság
1 kg alapanyag (uborka, karfiol, brokkoli, zöld paradicsom, kisdinnye, vöröshagyma, fokhagyma, cukkíni, cékla, paprika, káposztával töltött paprika a klasszikusok, de bármit ki lehet próbálni, vegyesen is)
1 l 5 % -os ecet (alma, vagy bor, de lehet balzsam, akármilyen extrás ecet is, a lényeg az 5 %, mert a tartósításhoz az kell)
1/2 l víz
10 púpozott evőkanál cukor
1 púpozott evőkanál só
Fűszerezés (ettől el lehet térni) :
5 db babérlevél
1 ekanál koriandermag
1 ekanál mustármag
1 ekanál fekete bors
minden üveg aljába egy szál kapor
minden üvegbe a réseket kitömködni 2-5 fokhagymagerezd
minden üvegbe a réseket kitömködni cikkekre vágott vöröshagyma
Minden eszközt, befőttesüveget, lapkát sterilizálok. Erre jó módszer a mosogatógépben mosás, vagy a hagyományos mosogatás után 15 perc forralás vízben, ami ellepi. A zöldségeket alaposan megmosom, fürtös uborkát kefével tisztítom. Ha kell, darabolom a zöldséget.
A befőttesüvegeket megtömöm a zöldségekkel. A felöntőlé alapanyagait összekeverem, 15 percig forralom. Lobogva öntöm fel vele a befőttesüvegeket, színültig. Lezárom, fejre fordítom és hagyom kihűlni. Amikor kihűlt, leöntöm a levüket egy lábosba, 15 percig forralom ismét lobogva felöntöm vele a zöldségeket. Lezárom, fejre fordítom és takarókkal bebugyolálva nagyon lassan hagyom kihűlni.
Talpra állítva, egy papíron tárolom őket hűvös, sötét helyen. Nem szívesen rakok el 750 ml üvegnél nagyobban, mert ha egy megromlik, akkor nem 5 liter vész kárba, hanem csak szűk egy liter.
Kb. egy hónap alatt járja át az ecet, addig nem érdemes kinyitni.
Gyümölcs
Lekvár, kandírozás, és aszalás.
Aszaláshoz tűző nap híján a sütőt tudjátok használni, légkeverésen 40 C fokon a felszeletelt és sütőpapírra egy rétegben szétterített gyümölcs úgy fél nap alatt szárad ki. Hűvös, sötét helyen, jól lezárt befőttesüvegben tárolható.
A kandírozáshoz a gyümölcsöt 1×1 centis kockákra, vagy 1×1 centis négyzet metszetű hasábokra vágom. A gyümölcs súlyával azonos súlyú cukrot annyi vízzel főzök fel, hogy rendkívül sűrű szirup legyen. Ebbe öntöm a gyümölcsöket, addig forralom, hogy éppen megpuhuljon, kiszedem egy szűrőkanállal és cukorba forgatom, majd hagyom meleg, száraz helyen kiszáradni, erre 40 C fokos sütőt is lehet használni. Hűvös, sötét helyen, jól lezárt befőttesüvegben tárolható.
A kandírozott gyömbérhez a gyömbért 30 percig elő kell főzni.
Lekvár:
1 kg tisztára mosott gyümölcs, lényegében bármi, dinnye talán nem
A kimagozott gyümölcs súlyának fele mennyiségű cukor. Ez a mennyiség ízlés és a felhasznált gyümölcs kérdése, mivel a tartósságot nem befolyásolja
1 citrom frissen facsart leve
1 csipet só
A gyümölcsöt leszárazom, megmosom. A magozást mosás után, lábos felett végzem így az értékes levek nem vesznek kárba. A ribizlit, fekete bodzát egy villával jobban le lehet szárazni, mint kézzel. Az icipici magok pl eper, málba, bodza benne maradnak, vagy aki magtalan lekvárt akar ezekből, a kész lekvárt kell egy spatulával átnyomkodnia egy finom és tiszta gézzel kibélelt szitán, majd az így kapott magtalan pépet újra 15 percig forralni.
Az epret vagy annál nagyobb gyümölcsöt felezem/negyedelem, ez a szilvával, meggyel, cseresznyével, barackkal magozás közben úgyis megtörténik. Körte, alma, birsalma magházát eltávolítom, a húst legyalulom/nagylyukú reszelőn lereszelem.
A gyümölcsök héja maradhat, kivéve citrusok, azok külső héját rendkívül vékonyan meg kell hámozni, a fehér részeket, hártyákat eltávolítani, magokat is eltávolítani és a lehámozott héjat finomra szelve kell visszaadagolni a lekvárba főzéskor.
A cukrot annyi vízzel, ami ellepi, egy lábosba öntöm, felforralom amíg elolvad teljesen a cukor. Rászórom a gyümölcsöt, sózom és alacsony lángon, fedő nélkül elkezdem főzni. Ha nagyon száraz, annyi vizet öntök hozzá hogy tudjon lassan főni, ne égjen le. Figyelek rá, sűrűn megkeverem, ha nagyon száraz, adok hozzá pici vizet. Egy löttyintés pálinka, konyak, viszki nagyon jót tesz neki!
Mindeközben egy másik lábosban annyi vízbe rakom az alaposan elmosott befőttesüvegeket és lapkákat és fedőket, a csipeszt, a merőkanalat, a kanalat és a tölcsért ami ellepi és elkezdem főzni. A forrástól számítva 30 percig főnek, és ha akkor a lekvár még nem áll készen, egészen addig lehet ezeket főzni, amíg megtöltjük a lekvárral. Ha ez csak holnap következik be, újra kell sterilizálni az eszközöket. Mosogatógépben is elvégezhető művelet.
A lekvár akkor van kész, amikor állaga sűrű, hólyagos buborékokkal forr, ez 1 órán belül megtörténik, kivéve a szurok stílusú klasszikus szilvalekvárt, amit cukor nélkül főznek egy napig, ezt majd külön tárgyaljuk. Van, aki darabosan szereti, van, aki pépesen, botmixerrel pépesítse. Linzerbe, islerbe pépesen, pitébe, kenyérre darabosan jobb.
A citromlevet akkor adom hozzá, amikor már majdnem kész, 10 percig még főzöm vele. Ez a sav majd kiemeli az édességet, rendkívül fontos lépés!
A sterilizált üveget egy csipesszel kiveszem a forró vízből, a vizet visszaöntöm belőle a lábosba, az üveget a konyharuhával kibélelt kezembe rakom. Beleöntöm/kanalazom a lekvárt, legyen csurig. A csipesszel kiveszek egy lapkát, konyharuhás kézzel megfogom, jól rácsavarom az üvegre, csutkára szorítom, és fejjel lefelé lerakom a pultra.
Amikor minden üveg kész, a lábost elmosom, az aljában 3 ujjnyi vizet forralok a fejjel lefelé álló üvegeket belerakom, fedő alatt 30 percig forralom, vigyázok, nehogy elforrja a vizet. Ezt nem lehet elodázni és kihűlt lekvárokkal elvégezni, töltés után, még forrón kell. Amikor kész és a lábos már nem tűzforró, csak meleg, az egész csomagot körbetekerem takarókkal és egy fotelba dugom, hogy minél lassabban hűljön ki.
Tárolás hűvös sötét helyen a talpára visszaállítva, kibontás után 4 fokos hűtőszekrényben 1-2 hétig eláll.
Maradékok
Mindenből lehet konzervet készíteni, egyes ételeket sajnos tönkretesz a hőkezelés során kapott túl sok főzés, például tésztákat, húsból készült pörkölteket, fánkot bajosan lehet befőttesüvegben konzerválni, de üres húsleves, bolognai ragu, krémlevesek, pudingok, pacalpörkölt jól tolerálják a szétfőzést.
Az eljárás megegyezik a húsféleségeknél leírt módszerrel.
Ha a fenti módszereket alkalmaznod, akkor nem kell feleslegesen megvenned egy drága fagyasztót.